Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΚΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ


Η ατυχία για τη χώρα μας, είναι ότι υπάρχει βαθιά κρίση προσώπων. 

Στους θεσμούς πάμε καλά. Εχουμε μπόλικους, ισως παραπάνω και από οσους αντέχονται.
Όταν όμως βλέπεις πολιτικούς στο προσκήνιο ( ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου ) που σήμερα θέλουν να σώσουν τη χώρα αλλά είναι ακριβώς οι ίδιοι που δημιούργησαν το τέρας του δημοσίου τομέα και το αίσθημα της αδικίας ώστε οι περισσότεροι μετά να βρουν καταφύγιο στην καβάτζα, υπάρχουν δυο σοβαρά μειονεκτήματα. 

Από τη μια πάσχουν σε αξιοπιστία και από την άλλη δεν μπορείς, με μπάζα γκρεμισμένης μονοκατοικίας και σκουριασμένες σιδερόβεργες, να χτίσεις ουρανοξύστη. Παράγκα μπορείς να χτίσεις και να προσεύχεσαι να μη φυσήξει πολύ.. 

Δεν μπορείς να οικοδομείς μια αθλιότητα και μετά να επαίρεσαι ότι εσυ θα κάνεις μεταρρυθμίσεις, θα απαλλάξεις τη χώρα από πολλά κακώς κείμενα και ότι είσαι ο σωτήρας. 

Επειδή η επιφοίτηση του αγίου πνεύματος έγινε σε πολύ κόσμο μόνο μια φορά, είναι δύσκολο να δεχθεί κανεις ότι οι Ελληνες πολιτικοί ξαφνικά ανακάλυψαν τη Σοφία, τη Γνώση και το Σχέδιο. Επίσης είναι δύσκολο, να πάρεις στα σοβαρά τον πολιτικό που διόριζε τους συντοπίτες του στο δημόσιο για να τον ψηφίσεις, να τον ακους σήμερα να σου λέει για αξιοκρατικά κριτήρια, μεταρυθμίσεις και απολύσεις των αχρήστων. Η επανίδρυση του κράτους ηταν ένα πολύ ωραίο σύνθημα και φρόντισε εξίσου ωραία να το ξεφτιλίσει ο Καραμανλής. 

Παλιές καραβάνες στην πολιτική, ανεπάγγελτοι και αραχτοί, πολύ δύσκολα πείθουν ότι «συμπάσχουν», «συμπονούν» και ότι τώρα πια εργάζονται σκληρά. 

Ολοι εχουν περάσει επι σειρά ετων από τα βουλευτικά έδρανα και τους υπουργικούς θώκους. Δεν είναι «νεα παιδιά, με όρεξη, κέφι, επιμόρφωση και ενθουσιασμό για το καλό της πατρίδας».

Το απεχθές συνδικαλισταριό, εχει ένα ( ένα ολο και ολο αλλα ισχυρό ) δίκιο: Οι ιδιοι άνθρωποι που τους υπέγραφαν τα υπερπρονόμια και τους άνοιγαν την χρυσή πύλη για το υπέρτατο φαγοπότι, με φωτογραφήσεις και αγκαλιές, προφανώς με το αζημίωτο, δεν μπορούν σήμερα να τους τα κόβουν. Ας τα κόψει κάποιος άλλος που θα εχει την έξωθεν καλή μαρτυρία. 

Δυστυχώς, υπάρχει και μια ακόμα ατυχία.
Δεν υπάρχει και εναλλακτική για τα πρόσωπα. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή 20 χρόνια. Δεν γεννήθηκε χθες.. Δεν μπορείς να οραματίζεσαι μια Ελλάδα να κάνει βήματα προς τα μπρος με γίγαντες πολιτικούς όπως ο Παπουτσής, ο Ρέππας, ο Πρωτόπαπας και η Μαριλίζ. 

Ο Αντώνης Σαμαρας έγινε αρχηγός της Ν.Δ. με μοναδικό του προσόν ότι έλειπε από αυτήν όταν μας κυβέρνησε. Ηταν ο πρώτος που άνοιξε τα σύνορα στους Αλβανούς και με εκεινο το περίφημο σε 18 μήνες θα μηδενίσω το χρεος μας άφησε άναυδους. 

Ο Καρατζαφύρερ σήμερα είναι ετσι, αύριο αλλιως και είναι και αυτός παλιά καραβάνα, πάμπλουτος, με πανισχυρο κομματικό μηχανισμό. Πανέξυπνος καιροσκόπος που ακροβατεί ανάμεσα στον Αδωνι, στον Ψινάκη και στην Εφη Σαρρή λέγοντας απλά και εύστοχα συνθήματα.  

Η Παπαρήγα είναι μονίμως αρνητική σε όλα, πιπιλίζοντας καραμέλες του 1820, εχει τους εξτρεμιστές του ΠΑΜΕ για τις δύσκολες αποστολές, οικονομικός έλεγχος στο ΚΚΕ ουτε λόγος,  και πολύ μου άρεσε ενώ τόσα χρόνια μας έλεγαν να μείνουμε εκτος Ευρώπης, φέτος στα ζόρικα αναδιπλώθηκαν. Ασε δε, που το ΚΚΕ είναι το πιο φασιστικό κόμμα που είδαμε ποτέ. Εχεις ακούσει εσυ κάποια διαφωνία στο ΚΚΕ; Μα καλά, μια ζωη συμφωνούν αυτοί οι άνθρωποι; Επίσης όταν κάτι είναι αληθινό, εχει μια φωνη. Δεν χρειάζονται 30 εκφάνσεις ΜΛ και ΛΜ, εσωτερικού και εξωτερικού. Πρώτα βρείτε τα μεταξύ σας και συμφωνείστε εσεις σε τι τελικά πιστεύετε και μετά ελάτε να μας παραθέσετε τις προτάσεις σας για την Ελλάδα. 

Οσο για τον Τσίπρα, το μόνο που εχω να σημειώσω είναι πως αν τα σύνορα μας αύριο έφταναν μέχρι τη Λαμία, θα πανηγύριζε. Σε ότι γίνεται εναντίον της Ελλάδας, είναι ο πρώτος που το στηρίζει.

Τέλος, η Ντόρα, άφησε τον Χριστοφοράκο να φύγει για τη Ντοϊτσλαντ και ούτε νεα τη λες ούτε και άφθαρτη. 

Από κει και πέρα, η αναρχία και ο εθνικισμός είναι τα δύο μακριά χέρια του συστήματος που χρησιμεύουν για να φυλακίσουν μερικά ανήσυχα πνεύματα, και μόλις πιάσαμε πάτο. 

Ο Πούτιν είναι μακριά, ο Καποδίστριας δεν πρόκειται να αναστηθεί ( αν και πολύ φοβάμαι πως ολο και κάποιος σύγχρονος Μαυρομιχάλης θα τον καθάριζε ) και ο Λεωνίδας αφου συνειδητοποιούσε την κατάσταση, το πιο πιθανό είναι να έπαιρνε τους 300 και να πήγαναν για μπύρες. Σιγα μη σκοτωνόταν για χάρη μας. 

Δεν βγάζω τον  Ελληνα πολίτη απέξω αλλά αυτό είναι αντικείμενο άλλου πονήματος. Ξαφνικά, επειδη φωνάζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι Ελληνες κατάλαβαν ότι οι πολιτικοί μας είναι ανάξιοι. Υποκρισία. Οι Ελληνες πολιτικοί αναδείχθηκαν από μια διεφθαρμένη κοινωνία και όχι από μια κοινωνία αγγέλων. 

Το θέμα είναι πως εδώ που φτάσαμε δεν βλέπω ούτε νεα πρόσωπα, ούτε πρόσωπα γενικώς… 

Θυμάμαι την ιστορική περιγραφή του Βασίλη Σκουντή στον επικό ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ του 2005 με αντίπαλο τη Γαλλία….

«Ποιος, ποιος…βάλτο αγόρι μου!»

Είμαστε στο ποιος αλλά απουσιάζει αυτός που θα το βάλει…



11 Λογομαχιες:

panos75 είπε...

Έγραψες!

Amici S.Demetrio Bologna είπε...

zografises.

Δέσποινα είπε...

Πραγματικά! Δεν ξέρω με τι συμφωνώ περισσότερο με τον Καρατζαφύρερ(πού το βρήκες;καιρό τώρα έχω συνδέσει την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία με την είσοδο του Καρατζαφέρη στη Βουλή,και οι δύο ξεκίνησαν από μικρά ακροδεξιά κόμματα με μικρή αρχικά συμμετοχή στη Βουλή,ο πρώτος είδαμε πού κατέληξε ,ο δεύτερος θα δείξει) ή με τις ατάκες της Παπαρήγα (αν δεν πει τη λέξη πλουτοκρατία 50 φορές την ώρα δεν ησυχάζει) ή με τον αχαρακτήριστο(πραγματικά οι λέξεις ωχριούν μπροστά του)Τσίπρα που ξεκίνησε από τις μαθητικές καταλήψεις των '80s και κατέληξε στη Βουλή(και δεν είναι αυτό το θέμα βέβαια ας ξεκινούσε από οπουδήποτε αλλά μάλλον αυτό ήταν και το μόνο του εφόδιο εκεί είναι το πρόβλημα)! Έλεος! Και όσο για την κατακλείδα,αμφιβάλλω αν θα βρεθεί ο "Ποιός"

dimitris είπε...

"Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες"
Φαίνεται πως ο Βολταίρος δε χαίρει της εκτίμησής σου, γι αυτό όποιος σε εκθέτει (έστω και μόνο δηλώνοντάς σου ότι εκτίθεσαι), πρέπει να φεύγει από την αλληλουχία των απαντήσεων που ικανοποιούν τον ναρκισσισμό σου.
Και εντάξει, η Δέσποινα ζει σε γυάλα και διαβάζει πρώτη φορά το προσωνύμιο «Καρατζαφύρερ» (περί τις 71,700 αποτελέσματα στο google), αλλά στο αποδίδει ως κοπυράιτ, γι αυτό και δεν ενοχλεί, όπως δεν ενοχλούν οι καταλήψεις του Τσίπρα στο…Δημοτικό, την δεκαετία του 80, κι ας ξεκίνησαν οι καταλήψεις το 91 επί ΝΔ και Κοντογιαννόπουλου. No big deal!
Σταχυολογώντας λοιπόν τις απόψεις σου, ας αρχίσω την αποδόμηση τεκμηριωμένα κι ας το σβήσεις κι αυτό το post. Δε θα ναι και η πρώτη φορά!
Από πού προκύπτει η κρίση προσώπων; Από τα στημένα γκάλοπ που προωθούν κυβερνήσεις συνεργασίας ή προσωπικοτήτων;
Η Madonna θα εφάρμοζε καλύτερα το μνημόνιο; Ο Brad Pitt ίσως;
Τα κατάφερε καλύτερα ο Ιταλός Βγενόπουλος (Μπερλουσκόνι, η σημείωση για να μη μπερδέψω το Δεσποινάκι) με το χρέος;
Κι αν αλλάξουν τα πρόσωπα, ξέρεις, αυτά που αναδεικνύουν οι θεσμοί ντε, θα αλλάξει η πολιτική κατεύθυνση;
Από πότε πάμε καλά στους θεσμούς; Μήπως τους μπερδεύεις με τους νόμους; Όχι ότι και εκεί δε χωλαίνουμε σαν ανάπηροι πολέμου, αλλά έστω, ας δεχτούμε πως δεν εφαρμόζονται και αυτό βοηθά στην γενικότερη απαξίωση.
Θεσμός είναι η ρεμούλα. Θεσμός είναι το γρηγορόσημο. Θεσμός είναι η διαφθορά.
Θεσμός, για να το θέσω επί το πολιτικότερον, είναι η νομιμοποίηση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης.
Θεσμός είναι η μίζα. Θεσμός είναι (ακόμα) η πελατειακή πολιτική των κομμάτων.
Όντως, από θεσμούς πάμε καλά ύποπτε. Έχουμε μπόλικους και ίσως παραπάνω από όσους αντέχονται.
Το επιχείρημα πως οι ίδιοι άνθρωποι καλούνται να σώσουν τη χώρα που κατέστρεψαν, αν και λογικό, αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική που έφτασε τη χώρα σε αυτό το σημείο και η οποία δεν αλλάζει, ούτε πρόκειται να αλλάξει αν αντί για τον μπαρουτοκαπνισμένο Βενιζέλο, βάλεις την Άννα Νταλάρα στο υπουργείο Οικονομικών, ούτε καν την ξεχωριστή προσωπικότητα που αποτελεί ο σύζυγός της. Επομένως, η αποτυχία του κυβερνητικού σχήματος δεν οφείλεται στην απουσία συμμετοχής του Γιώργου Νταλάρα.

dimitris είπε...

Επίσης, το ίδιο και χειρότερο αποτέλεσμα θα έχεις αν π.χ. στη θέση του υπουργού οικονομικών βάλεις ένα πολύ ικανότερο πρόσωπο, εφόσον αυτός εφαρμόσει την ίδια πολιτική. Το γιατί είναι προφανές. Όσο είναι πολιτική επιλογή η κινεζοποίηση των μισθών, όσο είναι πολιτική επιλογή η εξυπηρέτηση των δανείων εις βάρος της επιβίωσης του κόσμου, τόσο χειρότερο για εμάς θα είναι η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της.
Επειδή όσο με αφορά, θεωρώ το ΚΚΕ ως κόμμα τελείως διαφορετικής λογικής από τα υπόλοιπα εντός Βουλής, θα εστιάσω στην επιχειρηματολογία σου ενάντιά του.
Όπως ξέρεις, το τι λέει το ΚΚΕ, πού εδράζει την θεωρία του, πού και πότε έχει δικαιωθεί για τις προβλέψεις και τα συμπεράσματά του, βασιζόμενο στη Μαρξιστική και Λενινιστική θεωρία, είναι ζητήματα για τα οποία οι γνώσεις σου είναι όσες οι δικές μου πάνω στην καμπύλη υπερθέρμανσης των ελαστικών της F1 μετά από Χ γύρους στην πίστα της Monza. Μηδενικές.
Περιληπτικά, η καραμέλα της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, της ιδιοποίησης της υπεραξίας, της ύπαρξης των διαφόρων τάξεων, της τάσης να συρρικνώνεται το ποσοστό κέρδους και των διαρκών κύκλων ύφεσης στον καπιταλισμό, δεν έχει λιώσει ακόμα, ίσα ίσα που επαληθεύεται με τον δραματικότερο τρόπο στις μέρες μας.
Επίσης, η μονίμως αρνητική Παπαρήγα (που είναι απλά ένα πρόσωπο) και το ΚΚΕ, έχουν επεξεργασμένες θέσεις και για την έξοδο από την κρίση και για μία άλλη προοπτική ανάπτυξης της χώρας, βασισμένη στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, με συγκεκριμένες προτάσεις ανά κλάδο.
Απλά τις αγνοείς, διότι η πληροφόρηση και πολύ περισσότερο, ο σχηματισμός της προσωπικής σου άποψης, δημιουργείται από την «ενημέρωσή» σου, πηγές της οποίας αποτελεί το MEGA, ο ΣΚΑΙ και οι λοιπές (αντί)δημοκρατικές δυνάμεις μαζικής εξημέρωσης.
Όσο δε αφορά τις 30 εκφάνσεις ΜΛ και ΛΜ, και το συμπέρασμά σου ότι επειδή δεν τα βρίσκουμε μεταξύ μας, δεν είμαστε αληθινοί, ερωτώ, πόσο περισσότερο ψεύτικη είναι η ορθοδοξία με τις εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες διαφορετικές εκφάνσεις της; Δεν αποτελεί λοιπόν επιχείρημα επί της ορθότητας ή μη μίας άποψης, κοσμοθεωρίας ή ό,τιδήποτε άλλο, ο τρόπος που διαφορετικά αυτή εκλαμβάνεται από τον καθένα.
Και σε τελική ανάλυση, όσον αφορά τον κομμουνισμό, οποιαδήποτε διαφορετική ερμηνεία κι αν δώσει ένα κόμμα ή σχηματισμός, όλοι τελικά συμφωνούν στα βασικά του γνωρίσματα.
Πάμε παρακάτω.
Το ΚΚΕ, ως επαναστατικό κόμμα, διέπεται από την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Αυτό σημαίνει πως εσωτερικά μπορεί να υπάρχει διάλογος, αντίλογος, σφαγή, αλλά ό,τι αποφασιστεί πλειοψηφικά, αυτό εφαρμόζεται από ΟΛΟΥΣ.
Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείς με αυτό τον τρόπο λειτουργίας, αλλά όσοι συμμετέχουν ως μέλη του κόμματος, το κατανοούν και το ασπάζονται. Είπαμε όμως, η καμπύλη υπερθέρμανσης…
Κλείνω με μία παρατήρηση επί της τελευταίας πρότασής σου.
Όσο ελπίζεις να βρεις τίμιο διαχειριστή, θα σου κλέβουν τα κοινόχρηστα. Όσο δεν ασχολείσαι με αυτά που σε αφορούν, θα ασχολούνται άλλοι (κοινοβουλευτικός θεσμός) και με το αζημίωτο.
Διάλεξε και πάρε.

elina είπε...

σκέφτομαι την ομιλία του ΓΑΠ στο Υπουργικό Συμβούλιο προχθές. Ένα λόγο-φαρσοκωμωδία (μπλου μπλακ απόχρωσης θα έλεγα), όπου ο Πρωθυπουργός της χώρας απευθύνεται σε χαζούς. Τουλάχιστον με αυτά που είπε προσπαθούσε να μας πείσει ότι είμαστε αρκετά ηλίθιοι για να δεχθούμε τα (μη-) επιχειρήματά του, να συμφωνήσουμε με μια έκθεση ιδεών της κακιάς ώρας ενός μαθητή γυμνασίου, ο οποίος συμπτωματικά βρίσκεται και στο τιμόνι μιας ολόκληρης χώρας. Αυτά τα πράγματα δε συμβαίνουν ούτε στις πιο τρελές αμερικάνικες νεανικές κωμωδίες, κι όμως συμβαίνουν στην πραγματικότητα στη χώρα μας χωρίς να έχουν έρθει τα πάνω κάτω, χωρίς να γίνει επανάσταση. Και το πιο τρελό της όλης υπόθεσης, αναγορεύεται ο ΓΑΠ ως σοβαρός συζητητής με την ΕΕ και τις χώρες της Δύσης... Τρέχουν όλοι να προλάβουν το πλιάτσικο... "Ότι πάρεις 100!!"

Suspect είπε...

Δεν εχω κανενα προβλημα να φιλοξενουνται σε αυτο το blog αντιθετες αποψεις με μια προσπαθεια τεκμηριωσης.

Σχολια υβριστικα, ειρωνικα, απαξιωτικα, ξυπνιτζιδικα, χωρις ιχνος σεβασμου, σβηνονται.

Το παρον ιστολογιο δεν ειναι κοινοβουλιο αλλα ιδιοκτητος χωρος και ειναι απολυτο δικαιωμα μου το τι θα σβηνω και τι θα κρατω. Δεν με νοιαζει στο ονομα της καλης φιλοξενιας ( με την κακη εννοια ) να μπαινει καποιος εδω και να με ειρωνευεται γιατι ετσι κανω και στο σπιτι μου. Aν σε καλεσω και ερθεις και προκαλεις ζημιες ή δεν to σεβεσαι θα σε διωξω. Δεν ειμαι υποχρεωμενος να ανεχομαι οποιαδηποτε "εξυπναδα".

Αν και τα δυο τελευταια σχολια user "Dimitri" ειναι και στο οριο γιατι εχουν σαφεις αιχμες αλλα τα αφηνω καθως βλεπω μια διαθεση τεκμηριωσης.

Αυτα, για να μην υπαρχουν αποριες γιατι σβηνω, στις 4-5 φορες που το εχω κανει στα 6 χρονια που εχω το blog.

Στο κατω κατω της γραφης, Δημοκρατια εχουμε, με οσα προβληματα εχει και με οσους δεν την πολυγουσταρουν, και μπροεις και εσυ να ανοιξεις ενα ιστολογιο και να παραθετεις τους δικους σου στοχασμους. Κανεις δεν σου κλεινει το δρομο...

Leviathan είπε...

distixos den iparxoun sxedon ka8olou enallaktikes sta prosopa...kalispera sas!

dimitris είπε...

Προφανώς εξαιρούνται τα δικα σου.
Όπως είπες, δημοκρατια έχουμε, όλοι έχουν δικαίωμα στην άποψη σου, αλλιώς τζους!
Με προσεβαλες ως ψηφοφόρο του ΚΚΕ και συμμετέχοντα στις εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ. Γι αυτο και μόνο απάντησα, όπως είχα κάνει και πριν ένα χρόνο, όταν κατηγορουσες την αριστερά για τους φόνους στη Marfin.

Όταν λέω ότι εκτιθεσαι, το εννοω.
Blog έχεις, υπο μια έννοια δημόσιο λόγο αποκτας κι επειδή τα γραπτά μένουν, καλο είναι, έστω για την υστεροφημία μας, να επεξεργαζομαστε κάποιες απόψεις πριν συκοφαντησουμε ένα ολόκληρο κίνημα.

Θα προτιμούσα λοιπόν να πάρω μια εξίσου τεκμηριωμένη απάντηση ως αντίλογο και να αφήσεις κατα μέρος τις προειδοποιήσεις για διαγραφή μηνυμάτων.

Ειδάλλως, ποιο το νόημα της άλλης άποψης, αν με τα δικα σου μέτρα και σταθμά λογοκρινεις ο,τι στην ουσία του δε σου αρέσει, εκμεταλλευόμενος τις "σαφείς αιχμές" που διακρινεις...

Suspect είπε...

Άλλο το σκακι και άλλο το ουισκακι.
Οι βαρυγδουπες λεξεις δεν εχουν καμια ουσια αν δεν συνοδευονται από την αληθεια.
Αν σε λογοκρινα, θα ειχα σβησει και τα ανωτερω εκτενη σου σχολια. Αντιθετα εσβησα ένα ξυπνιτζιδικο σχολιο μιας σειρας.
Παρεθεσα την αποψη μου, παρεθεσες τη δικη σου και ο κάθε αναγνωστης ας βγαλει τα συμπερασματα του. This is democracy.
Από κει και περα http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2010/06/statement.html
Να σου θυμησω επισης ότι δεν εισια υποχρεωμενος ουτε να με διαβαζεις ουτε και να σχολιαζεις.

dimitris είπε...

Σου εξηγησα γιατί απάντησα.
Ας λείπουν τα declaration of conformity και οι υπενθυμισεις του αυτονόητου.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια