Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ


Νομίζω πως τώρα εκπληρώνεται το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»

Το θέμα είναι πως ο πρωθυπουργός ακροβατεί επικίνδυνα και αμφιβάλλω αν είναι σίγουρος πως και που θα καταλήξει. Μαζί του, δεν ξέρουμε ούτε και εμεις.

Αντιπροχθές είχαμε μια κακή κατάσταση, προχθές λέγαμε για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χθες μιλήσαμε για ανασχηματισμό και παραιτήσεις βουλευτών, σήμερα εχουμε μια καινούρια κυβέρνηση που δεν στοιχηματίζεις κιόλας ότι θα μας οδηγήσει στις χρυσές πύλες του παραδείσου.

Ο Παπανδρέου άλλαξε το ρόστερ της ομάδας, βγάζοντας στον αφρό το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ ώστε να βουλιάξουν ολοι μαζί. Το να σε βρίζουν απ’εξω, μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Αν σε βρίζουν και από μέσα, τότε το πράγμα στραβώνει επικίνδυνα.

Αν δεν γινόταν ποτέ η κίνηση με τα τηλεφωνήματα στον Σαμαρά, θα έλεγα πως ο Παπανδρέου, έκανε έναν ελιγμό, ισως τον τελευταίο που μπορεί και το παλεύει. Όταν όμως προτείνεις κάτι και μετά την κάνεις με ελαφρά, μάλλον κάπου είσαι μπερδεμένος. Είναι σαν τις γκόμενες που εχουν μια μακρόχρονη σχέση, ερωτεύθηκαν σφόδρα κάποιον άλλον και πιέζουν τον μόνιμο για γάμο άμεσα. 

Αυτός αντιδρά, χωρίζουν και μετά προβάλλουν αυτή τη δικαιολογία στον κοινωνικό περίγυρο τους ώστε απαλύνουν την κατακραυγή.

Δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα με τους «κηπουρούς». Προτιμούσα τον Δρούτσα από τον Πρωτόπαπα. Καλύτερα ο κηπουρός που λέει και μια αλήθεια ( Δρούτσας με τα προνόμια των βουλευτών), παρά ο κλασικός συνδικαλιστής Χρηστάρας που  μπορεί να μιλάει για δυο ωρες και να ξεχνάς τι τον ρώτησες. Τώρα που τα πράγματα εχουν γίνει πραγματικά ζόρικα, ας αναλάβουν αυτοί που ψηφίστηκαν, καλοτρώνε στη Βουλή ώστε να εχουν την ευθύνη.

 Όταν ενας βουλευτής παραιτείται και κρατάει την έδρα, για μένα είναι μέγιστος καραγκιόζης. Είτε λέγεται Μπακογιάννη, είτε λέγεται Λιάνης. Δεν βγήκες μόνος σου, σε ένα κόμμα στηρίχθηκες.  Όταν ενας βουλευτής παραιτείται και παραδίδει την έδρα  του, τον σέβομαι. Όταν όμως παρατείται σε αυτή την εποχή, είναι δειλός. Φοβάται το ξύλο και σπεύδει να γλιτώσει. Όταν  εξελέγη πριν από 1,5 χρόνο δεν ήξερε την κατάσταση; Μετά την έμαθε; Ή είναι πια τόσο απογοητευμένος και δεν περίμενε τις εξελίξεις;

Πάμε στα πρόσωπα.

Αναμφίβολα μιλάμε για τον Βενιζέλειο ανασχηματισμό. Ο δεύτερος τη τάξει στο ΠΑΣΟΚ, παρά την ήττα του στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος παραμένει ισχυρός, αναλαμβάνει δυο αποστολές. Εσωκομματικά να κατευνάσει οσους επηρεάζει μέσα στο κόμμα και κοινωνικά με τις ρητορικές του ικανότητες να περάσει στην κοινωνία αυτά που πρέπει να θεσπιστούν. Ως πολιτικός γάτος να αντιμετωπίζει τις κορώνες του Σαμαρά που θυμίζω ότι σε 18 μήνες θα μηδένιζε το χρεος, του καιροσκόπου Καρατζαφέρη και των επαναστατών συντρόφων. Δεν περιμένω θαύματα από τον Βενιζέλο. Εχει περάσει από 12 αν δεν κάνω λάθος υπουργεία στην καριέρα του, και δεν τον θυμάμαι για κάποιο συγκλονιστικό εργο που άφησε πίσω του. Αναγνωρίζω τον πολιτικό του λόγο και ουσιαστικά ο Παπανδρέου θέλει να κερδίσει χρόνο.

Όταν κοτζάμ Παπαδήμος αρνείται να γίνει υπουργός, είναι ενδεικτικό για το που πάνε τα πράγματα και αν εχει περιθώρια ο Ευάγγελος να αλλάξει κάτι.

Απορία μου προκαλεί η διατήρηση του Πάγκαλου. Ο αντιτουριστικός Θεόδωρος είπε μερικές αλήθειες και έπεσαν να τον φάνε. Θα μπορούσα να καταλάβω μια ευφυή αποπομπή για να πέσουν οι υστερικές διαμαρτυρίες. Από την κυβερνητική επιτροπή απουσιάζει αρα δεν εχει συντονιστικό ρόλο. 
Αρα τι είναι; Αντιπρόεδρος ανευ χαρτοφυλακίου; Θα πλακώνεται με τον Βενιζέλο;

Ο Παντελής Οικονόμου από τότε που είχε πει εκείνο το περίφημο «θα φορολογηθούν τα ρέπος», ο Ανδρεας τον ξαπόστειλε και μετά τα φορολόγησε, μου είναι συμπαθής. Να δούμε τι θα κάνει..

Ο Ρέππας στον ΟΣΕ έκανε έξυπνες μετατάξεις, οι δικοί μας σε άλλη θέση στο δημόσιο να τους εξασφαλίσουμε και με τους υπόλοιπους, εντάξει θα δούμε, δεν μπορώ να καταλάβω πως συμμετέχει εκ νέου. Ούτε τον εχω για τόσο προχωρημένο ώστε να παίζει στα δάχτυλα τα ηλεκτρονικά. Αν μπεις στο site του, http://www.dimitrisreppas.gr είναι αρκετά φτωχό θα έλεγα…

Ο Καστανίδης στο Εσωτερικών αφου μας μάγεψε στο Δικαιοσύνης, έλαβε άλλη μια ωραια υπουργική θέση. Αλήθεια, τι ακριβώς έκανε στο Δικαιοσύνης; Είχε λέει 4 έτοιμα νομοσχέδια. Και γιατί δεν τα έβγαλες ρε φίλε, περίμενες να κάνεις πρώτα διακοπές;

Το υπουργείο εξωτερικών σε αυτή την κυβέρνηση πρέπει να εχει καταργηθεί. Όταν στην άλλη οχθη του Αιγαίου βρίσκεται ένα μέγεθος που λέγεται Νταβούτογλου πρέπει να εχεις κάποιον τουλάχιστον ισοϋψή. Ο Λαμπρινίδης διαθέτει ένα ενδιαφέρον βιογραφικό με σπουδές στο Yale, αλλά πιο πολύ για σύμβουλος μου κάνει, παρά για υπουργός. Εκει θα προτιμούσα τον ιδιο τον Γιώργο ή τον Πάγκαλο.

Πάντως, πυρηνική βόμβα να πέσει στην Ιπποκράτους, η Μαριλίζα θα εχει μια υπουργική θέση. Να πω ότι ηταν καμια όμορφη θα το καταλάβαινα. Πολύ θα ήθελα να της πάρω μια συνέντευξη με μόνο μια ερώτηση: Να μας πει τι εχει προσφέρει στην Ελλάδα από τις θέσεις που εχει περάσει. Εκτος από τη σιωπή.

Για τον Μπεγλίτη στο Εθνικής άμυνας δεν εχω άποψη και νομίζω ότι ο Βαγγέλης «εφτιαξε» έναν καλό του φίλο. Ο Χρυσοχοϊδης δεν μπορεί να είναι σε άλλο υπουργείο πλην του προστασίας του πολίτη. Εκει τον θέλουμε, εκει τον λατρέψαμε. Τι βολοδέρνει στα άλλα, δεν το καταλαβαίνω και η μόνη δικαιολογία που δέχομαι είναι μήπως φοβήθηκε από τότε που έφαγαν τον βοηθό του.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μπορεί να είναι ένας καλός σύμβουλος. Από τη στιγμή κατά την οποια κάηκε πολιτικά, εκτέθηκε με βαρύγδουπες δηλώσεις ( αν πάρουμε άλλα μέτρα σημαίνει ότι θα εχω αποτύχει, ο πολιτικός που αναφερόταν ο Καν ηταν ο Καραμανλής ) και μπήκε στο στόχαστρο όλων, τι τον θες σε άλλο υπουργείο; Στειλ’τον τελείως! Εκτος και αν επειδή ηρθε σε κόντρα με την Μπιρμπίλη, θες να του κάνεις μια υπέροχη φάρσα. Ο Μανιάτης είναι σοβαρός. Ο Σηφουνάκης δεν ξέρω καν τι ακριβώς είναι.

Η Διαμαντοπούλου είναι πολύ έξυπνη για να μετακομίζει σε καινούρια πόστα, η γλυκο χαμόγελο Φώφη θα παρίσταται στις δεξιώσεις, η Παιδεία μας στις γυναίκες. Αρκει να μην είναι τα χάλια της Ρεπούση.

Ο Ραγκούσης όταν βγήκε μπροστά, είχε ισως τη μεγαλύτερη συμπάθεια από εαυτούς και αλλήλους. Κέρδισε τις εντυπώσεις όταν μιλούσε για περικοπές κρατικών αυτοκινήτων σε γραμματείς και φαρισαίους ( αλλά δεν ξέρω αν τελικά το έκανε ) και ο Καλλικράτης είναι μια τεράστια μεταρύθμιση που στήθηκε στα γρήγορα με σκοπό να κόψουμε τις πολλές πολλές υποψηφιότητες και πιθανώς μια μεγάλη ήττα, αλλά στην πορεία θα έπρεπε να οργανωθεί καλύτερα. Τώρα φαίνεται πως έχασε τη φόρμα του. Αυτή την περίοδο, όταν μιλάμε για υποδομές στην Ελλάδα χωρίς δημόσιες επενδύσεις, είναι μάλλον διακοσμητικός ο ρόλος του στο Υποδομών.

Για τον Κουτρουμάνη δεν εχω ιδεα και ο Λοβέρδος εχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Είναι ισως ο μόνος πολιτικός που μιλάει απλά, σαν άνθρωπος, εχει ένα φιλικό προφίλ και καταλαβαίνεις τι λέει. Στο υγειας εχει κάνει θετικά βήματα ( καρατόμηση της πανέξυπνης που έκλεισε σε εφημερία το νοσοκομείο, άνοιγμα των συνταγών σε ιδιώτες, εστω και μετ εμποδίων ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προχωράει την ενοποίηση ταμείων ) αλλά στην υγεία, πέντε τρύπες κλείνεις και δέκα ανοίγουν.

Ο Σκανδαλίδης μπορεί να μη με συγκινεί με την πολυετή παρουσία του στα πολιτικά πράγματα αλλά του αναγνωρίζω ότι ηταν αυτός που έφερε τα ΚΕΠ στην αστική μας καθημερίνοτητα και μας γλίτωσε από τις ταλαιπωρίες. Στο αγροτικής ανάπτυξης με το αλέγρο στιλ του μπορεί να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος.

Τι είχες Μίλτο , τι είχα πάντα. Το 1985 ο Παπαιωάννου ηταν στο Δικαιοσύνης και επανέρχεται. Προφανώς από τότε πρέπει να εχει χείμαρρο νεων ιδεων. Ως υφυπουργός ο Πεταλωτής, μάλλον θα κερδίσει ότι και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αντιπάθειες.

Ο Παπουτσής παρέμεινε στο προστασίας του πολίτη για να αποτελειώσει τον φράχτη στον Εβρο και να εξαφανίσει τις πεζές περιπολίες των αστυνομικών. Φέρτε τον Χρυσοχοϊδη πίσω!

Το αθλητισμού δεν εχω καταλάβει ποιος το αναλαμβάνει αλλά δεν ξέρω επίσης τι στο καλό εχει κάνει ο συμπαθής Γερουλάνος στο Πολιτισμού ώστε να συνεχίσει. Θα τον ήθελα ως κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ωραίο παλικάρι είναι και οι γκόμενες δεν θα κατέβαιναν το Σύνταγμα ποτέ.  

 Ενδιαφέρουσα η παρουσία του Μόσιαλου ως κυβερνητικού εκπροσώπου και ελπίζω να μην κάνει λιμιτ απ σε αντιπαθητικό στιλ όπως ο τραγικός Αντώναρος και ο θέλω να γίνω Τζουντ Λο, Πεταλωτής.

Κατά τα άλλα:

Ο Χυτήρης μπορεί να συνεχίσει να γράφει ποιήματα. Τι έκανε τόσο χρόνια σε σημαντικές θέσεις πέραν μιας εσωκομματικής χρησιμότητας, δεν εχω καταλάβει. Η Λούκα Κατσέλη γάβγιζε πολύ αλλά απόεργο, δεν τη θυμάμαι για κάτι. Η Μπιρμπίλη στήλωσε πόδια για τη δόμηση στον αγιαλό, μόνο που με τα αυθαίρετα έδειξε ότι ζει σε άλλον πλανήτη και στην απελευθέρωση της ενέργειας θα μπορούσε να είναι πιο γρήγορη. Τη Νταλάρα και την Αποστολάκη ουτέ καν θα τις θυμόμαστε μετά από λίγο, βάρεθηκα το good looking προφιλ του Βούγια και ο Δρουτσας ηταν αρκετά καλός στην άμυνα, με άμεσες αντιδράσεις και  αποκρούσεις. Η θέση του όμως είναι και για επίθεση..

Εν κατακλείδι:

Η τοποθέτηση του Ευάγγελου έχει σκόπο να υπάρξει μια νότα αισιοδοξίας, για να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, να μην πέσει η κυβέρνηση, να περάσει ο Αύγουστος που πάμε διακοπές, να βγάλουμε 3-4 μήνες και εχει ο Θεος.

Η πολιτική είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει. Ούτε ο πιο φανατικός υποστηρικτής του Μπένι, δεν περιμένει ότι ξαφνικά οι συνταξιούχοι θα πάρουν 40% αύξηση και οι μισθωτοί θα βγουν στη σύνταξη από τα 48.

Σε ένα συγκεκριμένο εστιατόριο, μπορείς να αλλάξεις τον σερβιτόρο για να αντιμετωπίζεις τους εξοργισμένους πελάτες αλλά αν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις, πάλι μάπα θα σερβίρεις.

Η Ελλάδα εχει φτωχύνει πολλές φορές. Στο οικονομικό, κουτσά στραβά, θα τη βγάλουμε, θα μας σώσουν, θα ζοριστούμε, θα μας λυπηθεί ο Θεος, πάντως θα επιβιώσουμε εστω και με λιγότερα. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι το μεταναστευτικό. Βλέπω από γνωστούς μου που διαμένουν κοντά στο Κέντρο ότι η γενική δυσαρέσκεια οδηγεί τον κόσμο στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής..



2 Λογομαχιες:

panos75 είπε...

Ο Χρυσοχοϊδης είχε ζητήσει ο ίδιος να φύγει από το Δημόσιας Τάξης μετά τη δολοφονία του υπασπιστή του. Δική του επιλογή ήταν επίσης να πάει στο Ανάπτυξης.

Ο Μπεγλίτης φίλος του Μπένι; Όχι δα. Από τους στενότερους συνεργάτες του Παπανδρέου είναι, γι'αυτό και τον είχε στο ΥΠΕΘΑ, για να επιβλέπει τον χοντρό.

Δε νομίζω πως ο Πεταλωτής δημιούργησε ιδιαίτερες αντιπάθειες ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, πόσο μάλλον τόσες ώστε να τον συγκρίνεις με τον ανεκδιήγητο Αντώναρο. Το αντίθετο, μάλλον απέκτησε πολλούς οπαδούς μετά το χέρι που έβαλε on-air στην Τρέμη για την παρέμβαση Κεφαλογιάννη.

Suspect είπε...

Με αφορμη το σχολιο σου, κοιταξα το youtube για αυτο που λες με τον Πεταλωτη. Δεν το θεωρησα τοσο σημαντικο. για τον Μπεγλιτη, μπορει να κανω λαθος, δεν επιμενω,και για τον Χρυσοχοϊδη το γραφω ηδη. Σε ευχαριστω για το σχολιο σου.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια