Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ


Δεν μπορώ να πω, διασκεδάζω αφάνταστα με τις διαμάχες γύρω από το σχέδιο Καλλικράτης. Όπως διασκέδαζα και με τις διαμάχες με τον «Καποδίστρια».

Φυσιολογικό μου φαίνεται.
Όταν μια ζωη εχεις μάθει στο ανευ κόπου και αιτίας φαγοπότι, ποιος είναι ο Ραγκούσης που θα σου το κόψει;

Επειδή στη χώρα μας η λογική και ο ρεαλισμός πάνε περίπατο μπρος στο ατομικό συμφέρον, δούμε την κατάσταση με τη γλώσσα των αριθμών.

Είμαστε 11 εκατομμύρια άνθρωποι εκ των οποιον τα 7 ζουν στην Αττική.

Είμαστε πολύ λιγοι για να εχουμε τόσους πολλούς δημοσίους υπαλληλους και τοπικούς άρχοντες. Στην Ελλάδα υπάρχουν 914 δήμαρχοι, 195 αντινομάρχες και 120 κοινοτάρχες, 1.500 νομαρχιακοί σύμβουλοι, 16.510 δημοτικοί σύμβουλοι και 24.100 τοπικοί σύμβουλοι.
[ ΣΣ τα στοιχεία από τα ΝΕΑ ]

Ποιο ακριβώς είναι το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Η διασπάθιση κονδυλίων;
Οι εξυπηρετήσεις και τα κολλητιλίκια;
Οι λογής λογής επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις;
Ή το για να πάρεις μια άδεια χρειάζεται να κάνεις τον σαντα κλαουζ ανεξαρτήτως εποχής;

Αν ημουν υπουργός εσωτερικών θα προχωρούσα άμεσα σε διαχειριστικό έλεγχο ολων των δήμων ( όχι βέβαια από τις ΔΟΥ έκαστου νομού, μπατζανάκηδες και κουμπάροι είναι ) για να γελάσουμε ολοι παρέα. Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν δήμοι με χρεη όταν εχουν διαρκώς αυξανόμενα έσοδα;
Επειδή επένδυσαν στην ανάπτυξη; Χο χο χο..

Ισα ισα που ο Καλλικράτης τους δίνει μεγαλύτερες αρμοδιότητες όπως στην έκδοση οικοδομικών αδειών, στις επαγγελματικές άδειες στην πράσινη ανάπτυξη, στη δημόσια υγεία και τα έργα.

Πως είναι δυνατον 500 δήμοι σήμερα να ΜΗΝ υπάγονται στο ελεγκτικό συνέδριο; Μετά καλά κάνουν και φωνάζουν. Ελα μωρέ τώρα, μια χαρά τρώμε.
Τωρα όμως ακόμα και για συμβάσεις ανω των 100.000 ευρω θα υπάρχει έλεγχος. Όχι μόνο σε ποσά ανω του ενός εκατομμυρίου! Καλα κάνουν τα παιδιά και διμαρτύρονται.

Επίσης ένα άλλο καλό είναι ότι μπορεί να εκλεγεί οποιοσδήποτε ανω των 18 και όχι μόνο ανω των 21  όπως ίσχυε μέρχι σήμερα.

Αλγιεινή εντύπωση μου κάνει ότι ακόμα και βουλευτές, μέχρι και ο πρόεδρος της Βουλής, πρωτοστάτησε σε τέτοιες διαμαρτυρίες. Είναι πολλές οι ψήφοι Αρη…

Πολύ σωστό επίσης η θητεία να είναι στα 5 χρόνια και οι εκλογές να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Δεν χρειάζονται ουτε πολλές περίοδοι αστάθειας ούτε πολυδάπανες εκλογικές εκστρατείες. Μια και να τελειώνουμε. Σάμπως – ειδικά στις ευρωεκλογές – αν εξαιρέσεις την άδεια για την ψήφο ασχολούμαστε με τίποτα άλλο;

Ποτε δεν συμπαθησα τον θεσμο της τοπικης αυτοδιοικησης και ιδιαιτερα δε, την πολυδιασπαση του. Θυμαμαι στη δεκαετια του 80, κάθε συνοικισμος ειχε και το 5μελες του.

Για αυτό λεγαμε και τοτε, οι μισοι Ελληνες είναι προεδροι. Θεσμος που χρησιμευσε στο να μοιραζει αξιωματα στον καθεναν, να επιβαρυνεται ο προϋπολογισμος με λογιων λογιων επιδοτησεις, μισθοδοσιες, ολοι να τρωνε ανεξαρτητως εργου και ωφελειας στο κοινωνικο συνολο.
Του Ελληνος η οργανωση είναι για τα μαυρα δραγκαλα και όταν κατι πηγαινε να γινει, κολλαγε:

Α. Γιατι η προταση είναι δικη του και όχι δικη μου
Β. Γιατι το κομμα με το οποιο ελεξεγη αυτος δεν είναι το δικο μου
Γ. Γιατι μεχρι να υπογραψουν τα συμβουλια, τα ανωτερα συμβουλια και τα ανωτατα συμβουλια ειχαν περασει 3 Ολυμπιαδες
Δ. Γιατι η κοινοτητα δεν συμφωνουσε με τον δημο και τα αναπαλιν
Παιδικες ασθενειες σε ένα κρατος με μολις 40 χρονια πολιτικης σταθεροτητας.
Με τον πρωτο Καποδιστρια μαζευτηκε καπως το πραγμα γιατι δεν είναι δυνατον όταν σχεδον το 60% του πληθυσμου να είναι μαζεμενο στην Αθηνα, να εχουμε τοσους πολλους φορεις και θεσμους.

Η χωρα μας μορφολογικα και δημογραφικα δεν πρεπει να εχει τοσες πολλες διοικητικες υπηρεσιες. Οταν δεν γινεται εργο, η επωδος είναι γνωστη εδώ και χρονια. Δεν μας δινει το υπουργειο χρηματα. Αρα τι να σε κανουμε ρε γιγαντα;
Το ελληνικο κρατος πληρωνει ( εμεις δηλαδη ) σημαντικα παγια ποσα για τη συντηρηση της τοπικης αυτοδιοικησης, σε κτιρια, σε τεμπεληδες, σε εξοπλισμο μονο και μονο για φορεις που δεν κανουν τιποτα ή διαμαρτυρονται ότι η Αθηνα δεν τους δινει λεφτα. Ολοι αυτοι – περι τους 40.000 νοματαίους - πληρωνονται με τους φορους μας και αμφιβαλλω αν παραγουν και καποιο ιδιαιτερο εργο. Σαφως και πρεπει να μειωθουν. Για να μη σου πω ότι πρεπει επιτελους πια να αρθει από το δημοσιο η μονιμοτητα και οι υπαλληλοι να κρινονται βαση παραγωγικοτητας και όχι με βαση το σκορ τους στο φαρμβιλ.
Εξοικονομηση πορων με περισσότερα ΚΕΠ, λιγοτερους αραχτους δημοσιους υπαλληλους, με συγχωνευση υπηρεσιων, με λιγοτερα κτιρια που στεγαζουν πολυτελη γραφεια και ένα ευελικτο σχημα που να εχει και ένα νοημα – σκοπο υπαρξης και λειτουργιας.
Εύχομαι να μην αρχίσουμε τις εκπτώσεις και το σχέδιο του Καλλικράτη να τηρηθεί απαρέγκλιτα.



1 Λογομαχιες:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν είναι ακριβώς έτσι για την πλειοψηφία των Δήμων. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι να πούμε ότι χρήματα δε δίνονται από την Κεντρική Διοίκηση παρά μόνο για το προσωπικό (το 90% είναι πληρωμές) και επίσης παλαιότερα οι αρμοδιότητες σήμερα είναι υπερβολικά λίγες.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια