Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΛΑΘΗ....

Διαβαζοντας το σ/κ ένα ενδιαφερον βιβλιο, μου σκασε φλασια και την τιθω ( που θα ελεγε και η μεγαλη αντζελα δημητριου ) προς σκεψη/συζητηση:

Ποια είναι η μεγαλυτερη διαψευση που αντιμετωπισατε όταν τοτε που εισασταν παιδια - εφηβοι πιστευατε σε κατι και κατά την ενηλικιωση σας καταρριφθηκε σαν χαρτινος πυργος;

προσωπικα:

Η μεγαλυτερη διαψευση που εχω δει είναι όταν πιστευα πως όταν ενας ανθρωπος εχει γνωστικα και μορφωτικα ενδιαφεροντα, ασχολειται με διαφορες μορφες τεχνης ( μουσικη, ζωγραφικη, λογοτεχνια, θεατρο, κιν/φος κλπ ) και εχει μορφωση υψηλου επιπεδου, γινεται καλυτερος και καλλιεργειται εσωτερικα.

Πιο παλια δεν μου ηταν ιδιαιτερως συμπαθεις ανθρωποι που ακουγαν λαϊκοποπ σκυλαδικα, ή δεν ηξεραν τι είναι το θεατρο και η αγαπημενες τους ταινιες ηταν τα καουμποϊκα.

Μετα η ζωη προχωρησε και ειδα τους θαμωνες του Μεγαρου να εκμεταλλευονται ανθρωπους, το κοινο της λυρικης να μην εχει συστηθει με την καλοσυνη και τους λατρεις του Κισλοφσκι να εχουν τοσο ενδιαφερουσες αποψεις όπως η Εφη Σαρρη για την κριση στο μεσανατολικο.


Τελικα πιστευω ότι όλα τα παραπανω είναι επιφανεια και περιτυλιγμα. Το τι κουβαλαει καθενας στην ψυχη του και στον εγκεφαλο του δεν εχει να κανει ουτε με τις γνωσεις, ουτε με τα χομπι του, ουτε με τις «υψηλες» ενασχολησεις...



20 Λογομαχιες:

Θυμήσου πως με λένε… είπε...

...και ξέρεις γιατί όλα αυτά? γιατί μόρφωση δεν είναι μόνο η συσσώρευση γνώσεων αλλά και η αλλαγή του τρόπου σκέψης. Κάτι που δεν νομίζω να δίνει σημασία το εκπαιδευτικό μας σύστημα..

Η δική μου βουτιά στο κενό ήταν όταν έπαψα να πιστεύω στις φιλίες. Επίσης και όταν βγήκα στον έξω κόσμο ... όπου συνάντησα την αγένεια... δυστυχώς με μεγάλωσαν σε γυάλα και όταν έσπασε το λιγότερο που θα μπορούσα να πω είναι πως ένιωθα απελπισμένη.

leila είπε...

suspect, η παιδεια βοηθα να ειμαστε καλυτεροι.. αλλα δεν ειναι ικανη και αναγκαια συνθηκη.. τουλαχιστον οπως ειναι στις μερες μας το συστημα παιδειας, απλα υπαγορευει και καθιερωνει την παπαγαλια (δεν ειναι καποιος μορφωμενος επειδη ξερει δυο τρια βιβλια και παπαγαλιζει καποιες κουβεντες .. αλλονων!..) και δεν υποστηριζει ουτε αναδεικνυει τον τροπο σκεψη, την διαφορετικοτητα, το διαλογο και αλλες αρετες.. Αρετες και ιδανικα ειναι λεξεις/εννοιες αγνωστες σε μερικους..
Μεγαλο το θεμα που ανοιγεις.. τα μικρα μεγαλα λαθη..
Η μεγαλυτερη διαψευση για μενα; -δεν ειναι μια η μεγαλυτερη, αλλα .. - ο κοσμος δεν ειναι ιδανικα πλασμενος, αγγελικα πλασμενος.. υπαρχουν τοσα που γινονται που δεν μπορει να τα βαλει ανθρωπινος νους, και ομως η κουτοπονηρια και η κακια βασιλευει.. και γινονται τοσες απανθρωπες πραξεις.. σαν οι ανθρωποι να ειναι μισανθρωποι..

και συμφωνω και με την θυμησου πως με λενε που σχολιασε προηγουμενως.. ο γυαλινος κοσμος που μας βαζουν παιδια σπαει οταν καταλαβαινεις πως ακομη και καποιοι φιλοι ειναι (το λιγοτερο που θα μπορουσα να πω) αγενεις..

laxanaki είπε...

Η μεγαλύτερη απάτη είναι η φιλία... Που από μικρά μας έλεγαν, πως πρέπει να έχουμε φίλους, που να τους εκτιμάμε και να μην τους πληγώνουμε, που, που, που... δεν μας είπαν άμα γίνει το αντίστροφο τι θα κάνουμε ;)

AVRA είπε...

οπωσδηποτε βοηθαει η μορφωση στη σκεψη και στη νοοτροπια του ανθρωπου.Δεν ομως πανακεια...

και η δικη μου απογοητευση με τη φιλια εχει να κανει...μαζευτηκαμε πολλοι τελικα!

Maria Mikro Analogo είπε...

Σωστότατος! Καλημέρες :-)

? είπε...

νομίζω ότι παίζει ρόλο και η ηλικία για το ποια μικρά λάθη ανακαλύπτεις.Άλλα μικρά λάθη ανακαλύπτεις σαν μαθητής(πχ δεν υπάρχει Αγ.Βασίλης)άλλα λάθη μεγαλύτερος(από τα βασικά και μεγάλα,θα συμφωνήσω ότι ανακαλύπτεις τον κόσμο των λαμογιών)

MenieK είπε...

Η μεγαλύτερη (ίσως όχι διάψευση, αλλά πάντως) απογοήτευση ήταν όταν διαπίστωσα ότι οι εκπαιδευτικοί, που θα έπρεπε να είναι πάντα στην πρωτοπορία των ιδεών, της αισθητικής, του πνεύματος, στην πραγματικότητα) ήταν η πιο συντηρητική κοινωνική και εργασιακή τάξη :(

afrodiet είπε...

Πολύ μεγάλη αλήθεια.
Πολλοί μάλιστα επιλέγουν τέτοιους "κύκλους" για να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια ελίτ, σε μια αξιότιμη κάστα. Υπάρχει πολλή "αμορφωσιά" και βλακεία σε αυτές τις παρεούλες.
Τουλάχιστον οι σκυλάδες είναι έντιμη περίπτωση. Δεν περιμένεις τίποτα απ' αυτούς κι έτσι δεν απογοητεύεσαι (ξέρεις εξάλλου πού δεν πρόκειται να βρεις κοινά).

Marina είπε...

Το να έχει κανείς πτυχία δεν σημαίνει ότι έχει και καλλιέργεια. Το πρώτο εύκολα αποκτάται, το δεύτερο θέλει και προσπάθεια. Ανθρωποι χωρίς πτυχία αλλά με μεράκι ίσως είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτό που κάνουν και αγαπούν.

Εχω πάρει πολλές βουτιές διαψεύσεων, αυτή που μου έκεινε περισσότερο είναι πόσο διαφορετικές είναι οι προσωπικότητες των ανθρώπων. Πίστευα παλιά ότι είσαι ότι φαίνεσαι! Τι κουταμάρα! Ο καθένας φοράει τη μάσκα της βολεψούλας ανάλογα των περιστάσεων.

So_Far είπε...

Η διάψευση είναι μέρος της ζωής και υπάρχει σε πολλές μορφές. Δεν διαψευδόμαστε μόνο εμείς, διαψεύδουμε και άλλους πάλι εμείς. Ίσως όχι σε τραγικό βαθμό αλλά σε κάποιο βαθμό πάντα.
Με σχετικό κριτήριο πάντα μιλώντας.
Και αν πρέπει σχολιάζοντας να πούμε και μια προσωπική διαπίστωση, θα πω χωρίς διαψεύσεις δεν λειτουργεί και το διπλό νόμισαμ της "οξειδοαναγωγής", δηλαδή ενώ η μία πλευρά οξειδώνεται-πικραίνεται ή πληγώνεται η άλλη μαθαίνει. Γι' αυτό και βλέπω πια το θέμα χαλαρά.

Suspect είπε...

θυμησου, μεγαλο το θεμα.
Αν αντιλαμβανομαι παντως σωστα, οταν οι γυναικες χρησιμοποιουν τη λεξη φιλια, το κανουν για να σκοτωσουν τον ερωτα. Υπαρχουν λοιπον πολλοι ανδρες που κανουν τους φιλους περιμενοντας την καταλληλη στιγμη, υποφεροντας. Οταν οι γυναικες το "ανακαλυψουν" ( γιατι πιστευω οτι λογω ενστικτου παντα το ξερουν ) αισθανονται προδωμενες. Εμ, δεν μπορεις να εχεις και θαυμαστες και μακρια....


leila ανανφερομαι σε μια εφηβικη μου και λιγο μετα πεποιθηση που αρκετα πια χρονια αργοτερα, διαλυθηκε.

σορι λαχανακι αλλα διαφωνω καθετα οριζοντια και διαγωνια.
Εκτος και αν εννοεις φιλια τυπου σου ριχνω χιλοπιτα και μενουμε φιλοι. Αν νομιζεις απο κει και περα πως ο αλλος θα πατησει ενα κουμπακι και θα νεκρωσει τα ερωτικα σου συναισθηματα, σου χτυπω φιλικα την πλατη και σου χαριζω ενα τρυφερο χαμογελο.

αυρα, αν μιλαμε για το ιδιο πραγμα, ισχυει. Βεβαια σε σας τις γυναικες παιζει πολυ, μα παρα πολυ και η γυναικεια ζηλεια.

γεια σου Μαρακι!

oh yes Νικο!

...και οι πιο τεμπεληδες θα ελεγα meniek

γεια σου Αφροδιτη!

"φανερωσε μου τη μασκα που κρυβεις κατω απο τη μασκα που φορας" Μαρινα!

so_far θελω το λεξικο σου για να σε μεταφραζω!
:)

DREAM ON FUCKERS είπε...

υπάρχει κάποτε η λεωφόρος με τα αδιέξοδα τελειώνει. υ.γ. Αλλά αυτό δεν θα ήταν λεωφόρος, θα ήταν γκρεμός


φιλι το κορίτσι - ρομπότ

tzonakos είπε...

Για μένα κατέρρευσε ο μύθος οτι αν εισαι τίμιος και υπομονετικός θα κερδίσεις.
Κι όσο εγω έκανα υπομονές, κέρδιζαν άλλοι με τρόπους που εγω δεν είχα μάθει να εφαρμόζω. Κι όχι τίποτ' άλλο, αλλα οταν βλέπεις να κερδίζουν άνθρωποι που δεν σε φτάνουν -αντικειμενικά- ουτε στο δαχτυλάκι σου, τότε λες :
" Ε, αει σιχτίρ ... "

Ατθάνα είπε...

η μεγαλύτερη διάψευση που είχα, ευτυχώς νωρίς, είναι ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται! μου αρέσει να βλέπω πλέον πίσω από το προφανές!
ή το περιτύλιγμα που λες κι εσύ!
κι αυτο ισχύει ΠΑΝΤΟΥ!

στην Ιστορία
στην Πολιτική
στα Υποτιθέμενα Πρόσωπα που κυβερνούν αυτό το κόσμο
στη Θρησκεία
στα ΜΜΕ
στο Θάνατο
στη Ζωή
στον Ερωτα...κτλ!

βλέπω τον κόσμο με άλλα μάτια!!!
και ναι, το μαύρο ως χρώμα βρίθει στην κοινωνία μας...αλλά υπάρχει πάντα το άσπρο! για να ισορροπούμε ενίοτε!:)

καλησπέρα!

So_Far είπε...

Δεν ξέρω αν είμαι εντός θέματος, αλλά εννοούσα πως η διάψευση των προσδοκιών είναι κομμάτι της ζωής.
Επειδή οι περισσότερες απαντήσεις επικεντρώθηκαν σε ζητήματα σχέσεων, θα επικεντρωθώ κι εγώ σε αυτό.
Όλοι έχουμε ζήσει διαψεύσεις είτε σε φιλίες ή ερωτικές σχέσεις και όλοι έχουμε διαψεύσει με τον τρόπο μας κάποιους άλλους.
Γι' αυτό το όλο θέμα προσωπικά το αντιμετωπίζω χαλαρά, θεωρώντας ότι η διάψευση είτε από άλλους προς τις δικές μου προσδοκίες είτε των άλλων από εμένα είναι κομμάτι της ζωής.
Και κομμάτι της ωρίμανσης ( αυτό εννοούσα όταν έγραψα για οξειδοαναγωγή ). Ναι μεν οι διαψεύσεις πληγώνουν αλλά ταυτόγχρονα μας ωριμάζουν.

ΥΓ Πολλές φορές χρησιμοποιώ ορολογίες τεχνικές. Έξις δευτέρα φύσις .. και ζητώ την κατανόησή σας.

Ανώνυμος είπε...

όταν χτίζεις μετράει το τι θεμέλια έχεις για να είναι γερό το σπίτι σου.
Το ίδιο είναι και με την μόρφωση.
Αν δεν υπάρχει μυαλό και παιδεία τότε η μόρφωση αποτελεί ένα περιτύλιγμα όπως ακριβώς το είπες και στο πόστ σου!

Dreamgirl είπε...

Η κολλητή μου μέχρι μια τάξη του σχολίου άριστη μαθήτρια και με παιδεία, ο καλύτερος μου φίλος το ίδιο. Όταν πήρα μια πού μεγάλη διάκριση, η κολλητή μου με ζήλεψε και ξέκοψε επειδή εκείνη δεν τα είχε καταφέρει. Με τον καλύτερο μου φίλο, τότε απλά μιλούσαμε, χάρηκε πιο πολύ και από μένα. Και οι δύο παιδιά με τεράστια παιδία και έξω από το χώρο του σχολείου και όμως χαρακτήρες πολύ διαφορετικοί. (Φυσικά δεν κάνω παρέα μόνο με "άριστους" μαθητές, απλά αυτό το παράδειγμα μου ήρθε)

Και η δικιά μου διάψευση ήταν για την φιλία και μάλιστα σε πολλή μικρή ηλικεία. Δεν έπαψα να πιστεύω σε αυτήν, απλά κατάλαβα πως δεν είναι τόσο εύκολη, γιατί υπάρχει πολλή κακία.

cortlinux είπε...

νομίζω ότι η διαφορά έγκειται στο ότι άλλο η μόρφωση κι άλλο η καλλιέργεια του ατόμου.

τώρα σχετικά με τις φιλίες εκεί υπάρχουν πολλοί παράγοντες.

καταρχήν το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας είναι το τι είναι φιλία για εμάς;
για κάποιους είναι ο γνωστός. για μένα ο κολλητός. φίλους άρα έχω ελάχιστους. γνωστούς πολλούς.

μπορεί να υπάρξει έρωτας σε μία φιλία και να παραμένει φιλία;
ναι αλλά είναι πολύ ειδική περίπτωση και υπερβολικά δύσκολη.

το κουμπάκι του ερωτικού ενστίκτου μπορεί να πέσει suspect αρκεί να το θελήσουμε. το χω κάνει και χω νοίωσει πολύ καλύτερα.


η πρώτη διάψευση σε εμένα ήρθε με τον έρωτα. τώρα πια ξέρω ότι πρέπει να περιμένω. γιατί τις περισσότερες φορές ερωτευόμαστε όχι αυτό που είναι το άλλο άτομο αλλά αυτό που θέλουμε να δούμε από εκείνο.

Alexandros είπε...

Η μεγαλύτερη μου διάψευση ήταν όταν συνειδητοποίησα την ασημαντότητα της ανθρώπινης ύπαρξης σε σχέση με την απεραντοσύνη της φύσης και του σύμπαντος...

Suspect είπε...

γεια σου Αλεξανδρε!

cortlinux, θεωρω αναξιοπιστο ον τον ανθρωπο για να τα καταφερνει με κουμπακια. Ωστοσο δεν σε αμφισβητω. Βεβαια, ειναι και θεμα συνθηκων.
Αν οντως καποιος φαει οριστικα και αμετακλιτα τον χυλο, ε, το παιρνει αποφαση. Αυτο ομως δεν το θεωρω κατορθωμα γιατι αν απο την αλλη πλευρα γυρισει, τοτε πανευκολα ξαναγυρνα και το κουμπακι...

και η ζωη συνεχιζεται ονειρεμενο κοριτσι! :)

σωστος ο seastavros!

αγαπημενο και ακριβοθωρητο robot-girl...

τζονακε, αυτο εχει καταρριφθει ακομα και στις ταινιες!

γεια σου Καρυατιδα!

so_far, ΟΚ, δεν πρωτοτυπουμε.
Ναι, ειναι κομματι της ζωης.
Και κομματια της ζωης μου/μας καταγραφουμε στα μπλογκ μου/μας...

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια