Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ*

Εν αρχη ην ο λογος και ο λογος ην προς τον θεο και θεος ην ο λογος.

Όχι, δεν με επιασαν τα μεταφυσικα μου αλλα θελω να παραφρασω το ανωτερω σε:

Εν αρχη ην το βιογραφικο και το βιογραφικο ανοιγει πορτες για αυτό δωσε το μεγαλυτερο βαρος στο βιογραφικο σου σημειωμα.

Είναι το πρωτο πραγμα με το οποιο ο υποψηφιος εργοδοτης ερχεται σε επαφη μαζι σου και είναι μαζι με εκατονταδες αλλα.

Αν κανεις λαθη σε αυτό, μην περιμενεις συνεντευξη ασχετα αν εισαι πολύ καλυτερος από οσους αλλους στειλουν καρικουλουμ βιταε στην εταιρεια. Ξερω ότι μπορει να αντιτεινεις, γιατι να κρινεσαι από ένα αψυχο κομματι χαρτι.

Σαχλαμαρες για επαναστατες του γλυκου νερου.

Όταν καποιος δεν σεβεται την αυτοπαρουσιαση του γιατι καποιος άλλος να του προσφερει εργασια; Ιδιαιτερα δε όταν ζουμε σε εξοχως ανταγωνιστικο περιβαλλον επιβαλλεται να εισαι επιμελης και να προσπαθεις να ξεχωρισεις.

Με το παρον θα ασχοληθω με τα λαθη στο βιογραφικο σημειωμα που γινονται συνηθως και πρεπει δια ροπαλου και αλυσοπριονου να αποφευγονται.

1. Αστοχες συντομογραφιες. Αντι για δημοσιες σχεσεις, Δ.Σ. αντι για πωλησεις ΠΛ. Ποτε των ποτων και των jack daniels. Ότι εκανες γραψτο κανονικα.

2. Ελλειπη στοιχεια στη μορφωση. Αν εισαι αποφοιτος λυκειου οφειλεις να το γραψεις όπως και τον βαθμο του απολυτηριου σου. Αν εισαι ανωτερης εκπαιδευσης τοτε γραψε κανονικα τον τιτλο σου και τον βαθμο. Αν στερεισαι επαγγελματικης εμπειριας, το μονο σου οπλο είναι οι εργασιες σου. Να τις σημειωσεις χωρις όμως πολλες λεπτομερειες γιατι κουραζουν. Στην προσπαθεια σου να αναδειχθεις, θα προκαλεσεις γενικο ξενερωμα. Εχω δει βιογραφικο σημειωμα 5 σελιδων μονο με εργασιες! Στην τριτη το παρατησα και αμεσως σκεφτηκα ότι εχω να κανω με τρομερο ψωνιο που δεν αξιζει να του δωσω σημασια. Εκει λοιπον που πας για μαλλι θα βγεις γουλι.

3. Βιογραφικα εγκυκλοπαιδειες. Αν εχεις κανει πολλα ( σπουδες – εμπειρια ) ανεφερε τα περιληπτικα. Για αυτό αλλωστε υπαρχει και η συνεντευξη. Αν εχεις κανει λιγα, μην τα ξεχειλωνεις. Ισορροπια. Ο αξιολογητης λαμβανει καθημερινα πολλα βιογραφικα και δεν εχει καμια ορεξη να διαβαζει συγγραμματα.

4. Ορθογραφικα και συντακτικα λαθη. Καλυτερα να μην το στειλεις καθολου. Αν δεν εισαι σιγουρος για το εκφραζεσθαι, ζητα βοηθεια. Τα γραφεια ευρεσεως εργασιας, σου παρεχουν τετοιες υπηρεσεις που θα σε βοηθησουν. Στο νετ μπορεις κατεβασεις προτυπα βιογραφικου σημειωματος και να προσαρμοσεις αντιστοιχα και το δικο σου.

5. Κενα μεταξυ των ετων της απασχολησης. Χτυπαει ασχημα να εργαζεσαι για ένα χρονο, μετα να καθεσαι για άλλο ένα, μετα παλι να εργαζεσαι. Δειχνει ανωριμο ανθρωπο που δεν παιρνει τη ζωη στα χερια του αλλα κανει ότι του κατσει και ότι του σφυριξει. Καλο ( τι καλο, αυτό που πρεπει ) είναι να μην εχεις κενα. Και αν εμεινες ανεργος, να πας να κανεις ένα σεμιναριο να αναπτυξεις τις γνωσεις σου. Να πας να εργαστεις καπου προσωρινα μεχρι να βρεις κατι καλυτερο. Από δουλειες του ποδαριου πολλες. Είναι απειρως καλυτερο όμως να υποστηριξεις στη συνεντευξη σου ότι στο μεσοδιαστημα δεν εμεινα απραγος αλλα εκανα αυτό εκεινο και το άλλο παρα να πεις ότι ειδες όλα τα επεισοδια της Μαριας της ασχημης και της βερας στο δεξι και στο αριστερο.

6. Τεχνικη ορολογια. Ιδιαιτερα όταν στελνεις το βιογραφικο σου σημειωμα σε εταιρειες ασχετες με το προηγουμενο αντικειμενο σου, φροντισε ώστε να μη γραφεις στοιχεια που για καποιον να φαινονται κινεζικα. Αντι ο άλλος να ασχοληθει μαζι σου και να σε ρωτησει τι εννοεις με δυσνοητους ορους, προτιμα να χρησιμοποιησει το βιογραφικο σου για προσαναμμα στο τζακι και να συνεχισει με το επομενο. Δεν σου λεω να γραψεις «ψηφιακος πολυμορφικος δισκος» που ολος ο πλανητης το λεει DVD, αλλα φροντισε να μη γραφεις τεχνικη ορολογια που να είναι δυσνοητη. Εκει που χρειαζεται και με μια συντομη διευκρινιση.

7. Απαγορευεται η λεξη «εγω». Όπως και στις κοινωνικες μας σχεσεις. Όταν καποιος σε 10 προτασεις χρησιμοποιει 11 φορες τη λεξη εγω, εστω και υποσυνειδητα, δεν σε ενοχλει; Ετσι λοιπον οι αναφορες σου θα πρεπει να είναι σε πλαγιο υφος. Δηλαδη: Ενδιαφεροντα. Αντι να γραψεις «εγω κανω ταξιδια, μου αρεσει η μουσικη και το ποδοσφαιρο» βαλτο ξερα. Ταξιδια, μουσικη, ποδοσφαιρο.

8. Να μην παραλειψω το «στησιμο» του βιογραφικου. Περιεργες γραμματοσειρες, χρωματακια, μεγαλο μεγεθος χαρακτηρων, χοντρα περιγραμματα, πληθος υπογραμμισεων, bold & italics αφησε τα για τα mail στην κοπελα σου ή στο αγορι σου αντιστοιχα. Οι κοινως αποδεκτες γραμματοσειρες είναι τα arial και τα verdana. Ασε που καμια φορα επειδη οι εταιρειες δεν ακολουθουν κατά ποδας τις εξελιξεις, μπορει το βιογραφικο σου να εμφανιζεται στα κινεζικα στον παραληπτη και να μη δωσει κανεις σημασια. Να είναι απλο, λιτο και απεριττο. Ευαναγνωστο, με κενα ενδιαμεσα και το περιγραμμα με τα bold να υπαρχουν αν θελεις, αλλα με συνεση και όχι ως επενδυση καρναβαλου.

9. όταν αναφερεις την προϋπηρεσια σου, πρεπει να γραψεις σε 2 σειρες τα γενικα σου καθηκοντα. Να παρει μια ιδεα ο αξιολογητης το τι εκανες εκει που ησουν για να τον βοηθησεις – ωθησεις να καταλαβει σε τι μπορει να του εισαι χρησιμος. Το λαθος που εχω δει πολλες φορες είναι η συγγραφικη μανια μας για ατελειωτες περιγραφες με αποτελεσμα να ξεχειλωνει το βιογραφικο και να κουραζει. Αναλυτικη επεξηγηση θα κανεις στη συνεντευξη. Στο βιογραφικο κανεις περιληπτικη αναφορα.

10. Ενα επισης τραγικο λαθος που εχει οδηγησει πολλα αξιοπροσεκτα βιογραφικα στα σκουπιδια είναι η παραλειψη του κωδικου αγγελιας. Δεν είναι απαραιτητο να τη γραψεις μεσα στο βιογραφικο αλλα εστω στο «κυριως σωμα» του mail. Οι μεγαλες εταιρειες προκηρρυσουν θεσεις για διαφορες ειδικοτητες στις οποιες πολλες φορες δεν προσλαμβανουν αμεσα. Ανατρεχουν στο αρχειο τους και επιλεγουν από κει. Αν εσυ στειλεις κατι στο πουθενα θα καταληξεις στο πουθενα.

11. προσοχη στις λεπτομερειες. Στην περιγραφη της εργασιακης σου εμπειριας ξεκινας από την προσφατη και καταληγεις στην πρωτη σου δουλεια. Ποτε το αντιστροφο, ποτε αναμεικτα.

12. ποτε δεν γραφουμε μισθολογικες απαιτησεις στο βιογραφικο. Εκτιθεσαι χωρις λογο και μπορει να γινεις γενικως και διεθνως ρεζιλι εκτος και αν νομιζεις ότι όλα στη ζωη είναι απορρητα. Ενας φιλος μου ειπε ότι το γραφει για να μη μπαινει σε ματαιες συζητησεις. Αυτό δεν είναι ειλικρινεια αλλα φοβος. Ενας επιτυχημενος επαγγελματιας πρεπει να μαθει να διαπραγματευεται και να μη δειχνει τοσο ευκολα και γρηγορα τα χαρτια του. Και πιθανως να πεσει στην περιπτωση που η εταιρεια πχ εχει υπολογισει ότι μπορει για τη συγκεκριμενη θεση να δωσει 1800 ευρω στον υπαλληλο και εσυ με τα 1300 που ζητας, να στερησεις από τον εαυτο σου εσοδα.

13. Στα ενδιαφεροντα σου να γραψεις ομαδικες δραστηριοτητες και όχι ατομικες. Καλυτερα να γραψεις πχ ποδοσφαιρο και μπασκετ παρα τενις και αρση βαρων. Με αυτόν τον τροπο δειχνεις ότι σε ενδιαφερει η ομαδικοτητα και η συνεργασια. Και ας είναι ψεμματα. Κανεις δεν θα σε προσλαβει για τα extreme games που σου αρεσουν αλλα για να κανει τη δουλεια του.

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ.

Ξεκινας παντα με τα προσωπικα σου στοιχεια.

Ονοματεπωνυμο, διευθυνση, ταχυδρομικος κωδικος, τηλεφωνα επικοινωνιας ( και σταθερο και κινητο ) mail αν υπαρχει και μαλιστα όχι καποιο webmail αλλα καλυτερα είναι αν εχεις σταθερο παροχο γιατι τα webmail τα σβηνουμε, τα ξεχναμε και δεν τους δινουμε πολλες φορες μεγαλη σημασια. Μπορεις συμφωνα με τα προτυπα της ευρωπαϊκης ενωσης να γραψεις την υπηκοοτητα και να καταληξεις με την ημερομηνια γεννησης σου. Αν εισαι πανω από 30 δεν χρειαζεται να αναφερεις ότι οι στρατιωτικες σου υποχρεωσεις είναι εκπληρωμενες. Αν εισαι κατω, να το σημειωσεις. Δεν υπαρχει κανενας λογος να αναφερεις θρησκευμα και δεν είναι υποχρεωτικο να αναφερεις την οικογενειακη σου κατασταση. Πολλες εταιρειες αφενος για λογους κοστους αφετερου γιατι ο παντρεμενος δυσκολα καθεται σε απληρωτες υπερωριες ( ελα μωρε τωρα που υπαρχουν αυτά στη χωρα μας ) αποφευγουν την προσληψη παντρεμενων με παιδια. Οποτε ας σε φερουν για συνεντευξη, ας σε γνωρισουν και σιγουρα αν αξιζεις θα δυσκολευτουν να σε ξαποστειλουν. Μην τους δωσεις αφορμη να σε απορριψουν με το καλησπερα. Και σαφως δεν αφορα κανεναν αν εισαι αγαμος ή παντρεμενος με παιδι.

Συνεχιζεις με την επαγγελματικη σου εμπειρια.

Από την προσφατη στην πρωτη. Γραφεις τις ημερομηνιες που εργαστηκες ( να εισαι ακριβης σε αυτές και όχι ότι σου ερθει στο κεφαλι γιατι ελεγχονται από το τμημα προσωπικου ) τον διακριτικο τιτλο της εταιρειας, τον κλαδο πχ ( Κωτσοβολος / εμποριο ηλεκτρικων ειδων ), τη θεση σου και σε 2 – 3 στη χειροτερη, σειρες τα κυρια καθηκοντα σου. Δηλαδη:

01-01-2006 εως 01-01-2007

Εταιρεια: Κωτσοβολος

Κλαδος: Εμποριο ηλεκτρικων ειδων

Θεση: Αποθηκαριος. Υπευθυνος για την παραλαβη και την αποστολη εμπορευματων, υπευθυνος για την επαρκεια σε προϊοντα και επαφες με τους προμηθευτες για τις παραδοσεις / παραλαβες.

Αν εργαζεσαι παραλληλα και ψαχνεις για δουλεια, τοτε στις ημερομηνιες να γραψεις: 01-01-2006 εως σημερα.

Μετα συνεχιζεις με τις σπουδες σου παλι κατά τον κανονα η τελευταια να αναφερεται πρωτη. Αντιστοιχα και με τα σεμιναρια που εχει παρακολουθησει. Αναφερεις ημερομηνια, φορεα και αντικειμενο σεμιναριου. Ξερα χωρις πολλες λεπτομερειες.

Ακολουθουν οι ξενες γλωσσες. Αν εχεις παρει καποιο πτυχιο, να το αναγραψεις. Αν όχι, οι βαθμιδες των γνωσεων χωριζονται σε 3 επιπεδα. Μετριο, καλο, αριστο. Χτυπαει ασχημα να μην εχεις παρει πχ το lower και να γραψεις: Αγγλικα σε αριστο επιπεδο επειδη ξερεις ολους τους στιχους του αγαπημενου σου συγκροτηματος. Αριστο επιπεδο γνωσης σημαινει να γραφεις και να διαβαζεις, να μπορεις ευκολα να παρακολουθεις ταινια χωρις υποτιτλους, να ξεκοκκαλιζεις εφημεριδα και να εχεις την ευχερεια που εχεις στη μητρικη σου γλωσσα. Επομενως αν δεν εχεις καποιο τιτλο στις ξενες γλωσσες, γραψε καλυτερα μετριο για να εισαι ειλικρινης και να μην εκτεθεις. Υπαρχουν πολλοι αξιολογητες που όταν δεν βλεπουν πτυχιο και διαβαζουν αριστο επιπεδο στην ξενη γλωσσα, σε καποιο σημειο της συνεντευξης, σου ζητουν να συνεχισετε στα αγγλικα.

Συνεχιζεις με καποιες ικανοτητες σου που δεν μπαινουν στις ανωτερω κατηγοριες.

Αυτές είναι τα διπλωματα οδηγησης μηχανης, αυτοκινητου, φορτηγου κλπ, η ευχερεια χρησης ηλεκτρονικων υπολογιστων και αν δεν διαθετεις αλλα, μπορεις να γραψεις 2-3 φιλοσοφικα τυπου «διαπραγματευτικες ικανοτητες, οργανωτικες ικανοτητες, συνεργασια και λειτουργια κατω από το πλαισιο της ομαδας». Μην το παρακανεις και γραψεις ένα κατεβατο. Αυτή η κατηγορια πρεπει να εχει το πολύ 4-5 αναφορες. Παραπανω θα σε παρουν για τον καραγκιοζη φουρναρη. Και ποτε όπως ειπαμε ανωτερω δεν θα πρεπει να γραψεις τη λεξη εγω ή εχω διαπραγματευτικες ικανοτητες, ειμαι πολύ καλος εργανωτης και υπευθυνος. Παντα σε τριτο προσωπο.

Ακολουθουν τα ενδιαφεροντα. Τα ειπαμε παραπανω. 3-4 ομαδικες δραστηριοτητες και εισαι ενταξει. Τελειωνεις με τις συστασεις που γραφεις ότι και ολος ο κοσμος: στη διαθεση σας εφοσον ζητηθουν ( που δεν τα ζηταει κανενας ) και αποτελειωνεις το βιογραφικο σου σημειωμα με ένα τυπικο

Ευχαριστω εκ των προτερων

Με εκτιμηση

Και το ονοματεπωνυμο σου.

Μου ετυχε φιλη μου να εβαζε στο τελος το μικρο της ονομα!

Πετυχε μια καταπληκτικη ακυρωση των οσων ειχε μπει στον κοπο να γραψει!

Λες και εστελνε μηνυμα στον γκομενο της.

«Με εκτιμηση

Τζουλια»

Αντε γεια και αντιο!

Ολοκληρο το ονοματεπωνυμο γραφουμε και χωρις τα υποκοριστικα που σε φωναζουν οι φιλες σου. Αντι για Βανεσσα να γραψεις το Βασιλικη. Παρε τον εαυτο σου στα σοβαρα για να σε παρει και ο άλλος.

Αν θελεις να βαλεις ένα περιγραμμα ( λεπτο όμως ) στο βιογραφικο σου, αν θελεις ως υποσελιδο να προσθεσεις τον αριθμο των σελιδων, αν θελεις ως κεφαλιδα να φαινεται το ονοματεπωνυμο σου δεν είναι κακο. Ουτε απαραιτητο.

Να διατηρεις κενα μεταξυ των κατηγοριων, μεταξυ των γραμμων ώστε να είναι ευαναγνωστο και να μην συνολικα το βιογραφικο σου να μην ξεπερνα τις 4 σελιδες.

Τελος στο κυριως σωμα του mail σου μπορεις να γραψεις ένα μηνυμα τυπου:

Αγαπητοι κυριοι,

Ονομαζομαι ταδε, εχω τοση προϋπηρεσια στο χωρο ταδε, ειδα την αγγελια σας εκει με τον κωδικο ταδε και θα με ενδιεφερε να συνεργαστουμε

Σας επισυναπτω το βιογραφικο μου σημειωμα και ειμαι στη διαθεση σας για μια συνεντευξη

Με εκτιμηση

Ονοματεπωνυμο.

Έναλλακτικο:

Αγαπητοί κύριοι,

Είδα στην εφημερίδα «….» αγγελία της εταιρείας σας και θα με ενδιέφερε να συνεργαστούμε.

Επισυνάπτω το βιογραφικό μου σημείωμα και είμαι στη διάθεσή σας.

Κωδικός θέσης:

Με εκτίμηση

Ονοματεπωνυμο

Ή αν θελεις να το κανεις πιο φιλοσοφικο:

Αγαπητοι κυριοι,

Θα ηθελα να επισημανω ότι στοχος μου είναι μια συγχρονη και αναπτυσσομενη εταιρεια όπως είναι η …., που θα μου προσφερει τη δυνατοτητα για για επαγγελματικη αναπτυξη και εξελιξη.

Πιστευω ότι η εμπειρια που εχω σε αντιστοιχη θεση εταιρειας του ιδιου κλαδου θα σας φανει χρησιμη

Ή αλλιως

Όπως φαινεται και από την επαγγελματικη μου σταδιοδρομια, ο κλαδος αυτος…. Είναι ο χωρος που θα ηθελα να σταδιοδρομησω

Θα το εκτιμουσα αν μου δινατε την ευκαιρια να σας αναπτυξω σε μια προσωπικη συνεντευξη τις γνωσεις και τις εμπειριες που εχω αποκτησει, καθως και τις επαγγελματικες ικανοτητες και τα προσωπικα χαρακτηριστικα που με διακρινουν

Με εκτιμηση

Ονοματεπωνυμο.

Σαφες και συντομο.

Επισυναψη βιογραφικου, πατημα κομβιου «send» και

……..Καλη επιτυχια!

ΠΡΟΣΟΧΗ

Παντα να κρατατε αρχειο με τα βιογραφικα σημειωματα που στελνετε.

Ημερομηνια-εταιρεια-θεση και μετα αν απαντησαν και τι.

Εχει τυχει πολλες φορες, οι εταιρειες να ερχονται σε επαφη με τον υποψηφιο μετα από 1-2 μηνες και εκεινος μεχρι να καταλαβει περι τινος προκειται, να εχει χασει σε χρονο και εντυπωσεις…

Υγ. Παντα, μα παντα όταν στελνετε το βιογραφικο σας με mail, ριξτε μια ματια αν οντως το εχετε επισυναψει γιατι πολλοι ξεχνιουνται και στελνουν μονο το κυριως μηνυμα. Επισης αν την ιδια μερα εχετε αποφασισει να στειλετε το ιδιο μηνυμα σε πολλους αποδεκτες, φροντιστε

Α) κάθε mail να είναι ξεχωριστο και όχι ένα ομαδικο γιατι πολλες εταιρειες εχουν antispam φιλτρα και θα γυρισει πισω

Β) αν κανετε συνεχη forward φροντιστε να καθαριστε τα στοιχεια του προηγουμενου για να μη βλεπει ο παραληπτης που αλλου το στειλατε.

* Στο αγαπημενο μου ξαδερφακι που είναι ετοιμο πια να πεταξει…



11 Λογομαχιες:

Marina είπε...

Ολα είναι πολύ σωστά. Να σου προσθέσω όμως ότι το σωστό C.V πρέπει να χωράει ολόκληρο σε μία σελίδα Α4.
Γερό και δυνατό.

Ατθάνα είπε...

αυτό που μου αρέσει σε αυτό το blog και εν συνεχεία σε σένα, είναι ότι μπορείς να πιάσεις και να αναλύσεις, εμπεριστατωμένα, εντελώς ανόμοια μεταξύ τους θέματα!
όσο για το παρόν, αν ποτέ χρειαστώ σωστές οδηγίες για σωστό βιογραφικό, ξέρω που θα ανατρέξω για να τις βρω!

γειά σου ρε suspect! :)

Hypatia είπε...

Καλησπέρα Ύποπτε,
Θα συμφωνήσω με τις προλαλήσασες μαρίνα και καρυάτιδα. Ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη και φιλική προς τον αναγνώστη ανάλυση!

? είπε...

πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου.thx!

So_Far είπε...

Πολύ ωραίο και χρησιμότατο ποστ.

Μετεωρίτης είπε...

κι όμως, είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ σημαντικό το να ΞΕΡΕΙΣ να χτίσεςι το βιογραφικό σου (και όντως, να χωράει το ρημάδι σε μια σελίδα)!

Είναι αυτό που λέμε "δεν λέω ψέμματα, αλλά θα πω αλήθεια με τον τρόπο μου" και κάπως έτσι, καλύπτεις τα κενά που υπάρχουν από δουλειά σε δουλειά...

Πάρα μα πάρα μα πάρα πολυ σημαντικό ΜΕΤΑ το body language. Από τον τρόπο που θα κάτσεις, θα κουνήσεις τα χέρια, από το eye contact και με μάι κλή χρήση νευρογλωσσικού προγραμματισμού (πςςς!) την έχεις τη θέση στο τσεπάκι.

Λέμε τώρα.

Loucretia είπε...

Suspect, αυτο ειναι ενα εξαιρετικο κειμενο. Μολις το διαβασα χθες, το εστειλα σε 2 φιλους μου, ξεροντας οτι θα τους φανει πολυ χρησιμο. Σημερα με πηραν τηλεφωνο κι οι δυο για να μου πουν οτι τους βοηθησε πολυ!
;-)

laxanaki είπε...

Άντε με το καλό το ξαδερφάκι!!! ωραίες συμβουλές!!!

Suspect είπε...

μαρινα, σορι διαφωνω.
αν καποιος εχει 10 χρονια προϋπηρεσια, δεν μπορεις να τα βλαει σε μια σελιδα.

γεια σου λατρεια καρυατιδα!

τα φιλια μου υπατια!

ευχαριστω πολυ πολυ Νικο και so far!

μετεωριτη, αυτα τα εχω γραψει σε πονημα για τη συνεντευξη!

ευχαριστω ...λαχανακι μου!

λουκρητια σε ευχαριστω πολυ για το δωρο που μου κανεις με το ποστ σου!

Θυμήσου πως με λένε… είπε...

Χρήσιμο...

Simos είπε...

Αυτό με τη μία σελίδα είναι σχετικό.

πχ. αν είσαι διευθυντής στο BBC και ψάχνεις δουλειά, αρκεί να γράψεις "διευθυντής BBC".

Αν όμως έχεις κάνει 1002 μικροδουλειές, δεν πρέπει να αποδείξεις ότι τόσα χρόνια δεν καθόσουν και να επεξηγήσεις τι έκανες; Είναι όλη σου η ζωή σε λίγες γραμμές...

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια