Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Στις γιορτες οι ανθρωποι συνηθιζουν να τρωνε και να πινουν με σκοπο να αφηνουν την καθημερινοτητα στην ακρη.

Αντιθετα, βρεθηκα σε μια παρεα νεοτερων από μενα που το θεμα συζητησης ηταν η επαγγελματικη αποκατασταση μετα τις σπουδες.

Εξ’ου και το παρον πονημα.

Ανηκω σε αυτους που δεν εχουν ιχνος βισματος για το δημοσιο, από νωρις πηγα και εδραιωθηκα στον ιδιωτικο τομεα, οι επαγγελματικες μου αναζητησεις εγιναν με δικες μου ενεργειες και εχω φτασει σε σημειο που ο κοινωνικος περιγυρος να λεει «α, ενταξει, εσυ εισαι καλα»

Δεχομαι πως ο επαγγελματικος προσανατολισμος στη χωρα μας είναι μια ιστορια που παραγει ουρανομηκη χαχανα αλλα εξακολουθω να πιστευω πως το πιο σημαντικο ανεξαρτητως κοινωνικων συνθηκων είναι η ατομικη ευθυνη.

Δεν θα μπω στη διαδικασια αναλυσης γιατι καποιος πρεπει να επιλεξει από τα 18 του τι θα κανει σε 10 χρονια, με ποια κριτηρια το κανει και γιατι ενώ το επαγγελμα του καθηγητη, του δικηγορου και του γιατρου είναι υπερκορεσμενα, υπαρχουν ακομα ανθρωποι που τα επιλεγουν. Οπερ γεγονε γεγονε, αντε μπηκες στο πανεπιστημιο ή στο εκπαιδευτηριο πυρηνικος φωστηρας ΑΕ, βγηκες όπως βγηκες, τελειωσες και διαδικασιες όπως του στρατου και ψαχνεις να βρεις τι θα κανεις.

Εν αρχη ην η νοοτροπια.

1. Τελειωσα το πανεπιστημιο ειμαι επιστημων και θελω να γινω με το καλημερα διευθυντης τραπεζης. Χαρηκα Καλιαμάγκουρας.

2. Ελα μωρε τωρα με τα βιογραφικα και τις συνεντευξεις. Αμα δεν εχεις μεσον δεν πας πουθενα. Ξερεις κανεναν να με χωσει;

3. Δεν μπορω να παω οπου και οπου. Μονο στην ειδικοτητα μου, μονο σε αυτό που σπουδασα, για τα αλλα απαξιω.

4. ελα μωρε με τον ιδιωτικο τομεα. Το δημοσιο είναι η λυση ζωης.

Η αθηναϊκη κοινωνια [ ΣΣ δεν το λεω ρατσιστικα, ουτε εχω κομπλεξ εναντι των εκτος νομου Αττικης περιοχων. Όμως κάθε μου εξορμηση μου επιβεβαιωνει πως η Αθηνα και η υπολοιπη Ελλας είναι παραλληλα συμπαντα ] είναι πια τοσο μεγαλη που μπορει να απορροφησει ολον τον κοσμο. Ευκαιριες υπαρχουν και αυτό που χρειαζεται είναι αφενος ευρυτητα πνευματος, αφετερου στρατηγικη.

Η ευρυτητα πνευματος εχει να κανει με τις ανωτερω νοοτροπιες. Δεν είναι δυνατον οι σπουδες να παρακαμψουν την προϋπηρεσια. Μπορουν να τη συμπληρωσουν, να την προαγουν και να την πανε ψηλα σε θεσεις και μισθους. Όλα αυτά δεν γινονται με το καλησπερα. Είναι σαν να ατενιζεις την πανσεληνο ένα ρομαντικο βραδι και να απαιτεις αμεση προσεληνωση. Αλλωστε η δραση αποδεικνυει ότι οι γνωσεις από τις σπουδες που εφαρμοζονται στον επαγγελματικο στιβο είναι από ελαχιστες ως καθολου. Αν δεν ψηθεις, δεν γραψεις χιλιομετρα εμπειριας, δεν αποδειξεις πρωτα από όλα στον εαυτο σου ότι εισαι ικανος, πως περιμενεις να ερθουν τα αξιωματα;

Δεν ζουμε σε μια αγγελικα πλασμενη κοινωνια. Η αδικια υπηρχε υπαρχει και θα υπαρχει. Το βισμα ισχυει και θα ισχυει εις αει, ανεξαρτητως κοινωνικων δομων και θεσμων. Είναι στη φυση του ανθρωπου η αλληλεγγυη ειτε για λογους συμφεροντος, ειτε για λογους συγγενειας, ειτε για λογους συγκυριας. Επιλεγω εσενα που σε ξερω, από αυτόν που δεν ξερω. Ασχετα αν στα σημεια ο άλλος προηγειται. Σε ένα βαθμο το βρισκω φυσιολογικο εκτος της σκανδαλωδους ευνοιας. Χανεις κατι να στειλεις ένα βιογραφικο σημειωμα; Να κανεις ερευνα αγορας και να απλωσεις τα διχτυα σου; Περαν της οποιας ενεργοποιησης γνωστων και φιλων, συν την Αθηνα κουνας και τη δικη σου χειρα; Τι ειχες, τι εχασες.

Μεχρι να βρεις τον εργασιακο σου παραδεισο, γιατι δεν αξιοποιεις τον χρονο σου ακομα και σε αλλους κλαδους εχοντας παραλληλα τα ματια σου ανοιχτα; Κερδιζεις σε προϋπηρεσια, κερδιζεις σε χρημα, ξυπνας κοινωνικα και επαγγελματικα, αφομοιωνεις ρυθμους, τριβεσαι με νοοτροπιες και συστηματα και όπως εχουν τα γινει τα πραγματα στον επαγγελματικο τομεα όπως δεν σε παντρευτηκε καμια εταιρεια ετσι και ουτε εσυ εισαι παντρεμενος με καποια. Μονο γυναικα παντρευομαστε. Δουλεια ποτε. Προσωπικα, και φυλλαδια μοιρασα, και νυχτα δουλεψα και στο δρομο πουλησα και τυροπιτες εψησα. Ηξερα ότι θα είναι για λιγο και μετα εμαθα ποσο χρησιμα ηταν όλα αυτά. Και στην προσωπικοτητα μου, και στη συμπεριφορα μου, και στην κοινωνικοποιηση μου και στο εργασιακο γιγνεσθαι γενικα. Τιποτα δεν παει χαμενο. Η εμπειρια της ζωης βοηθα ποικιλοτροπως. Η τεμπελια και η μιζερια ζημιωνουν ποικιλοτροπως. Από το να καθομαι αεργος προτιμησα τη δραστηριοποιηση. Επιπλεον δε, διευρυνεις τον κυκλο γνωριμιων σου και μπορει να βρεις καποια πορτα για το μελλον. Ακομα και όταν θα φτασει η ωρα να υποστηριξεις την υποψιοφητα σου για μια θεση, εχεις άλλη αυτοπεποιηθηση να πεις ότι «δεν καθομουν, εκανα αυτό εκεινο και το άλλο» παρα να πεις ότι «ημουν σε επικοινωνια με τον Βουδα και περιμενα». Επιπροσθετως, πολλοι εκαναν κατι προσωρινα αλλα ειδαν στο προσωρινο μια δυνατοτητα, στραφηκαν τελικα εκει και δεν πηγαν χαμενοι. Ο κινδυνος που ελλοχευει σε αυτή την περιπτωση είναι ο αποπροσανατολισμος. Τα παιδια που δουλευουν νυχτα γιατι εχει γκλαμ, γκομενες, λαμψη, μαυρο και καλο χρημα, πανε καταρχην προσωρινα, μετα γλυκαινονται και αραζουν και όταν τους ξεβραζει μετα τα 30τοσα η νυχτα ξυπνανε ένα πρωι και δεν ξερουν τι να κανουν. Αν δεν ανοιξουν δικο τους μπαρ, αποτυγχανουν.

Ο δημοσιος τομεας αλλαζει. Εξακολουθει μεν να εχει πολλα καλα όπως η μονιμοτητα, η πληρωμενη τεμπελια και το πληθος των επιδοματων. Όμως επαγελματικα αχρηστευεσαι, αρχιζουν και ζοριζουν τα πραγματα ελεω ευρωπαϊκης ενωσης, οι αποδοχες είναι λιγες [ αναλογα με το εργο που παραγεις τεραστιες αλλα με το κοστος ζωης κουλουρια ] και εισαι στο ελεος κάθε τσαρουχοβλαχοκομματοσκυλο-τμηματαρχη. Ο ιδιωτικος τομεας εχει μεγαλυτερη αξιοκρατια και προσφερει περισσοτερα. Στον προφανη αντιλογο ότι δεν εισαι μονιμος εχω να αντιτεινω πως είναι τοσες πολλες οι ιδιωτικες επιχειρησεις που κανεις δεν χανεται και η προϋπηρεσια που αποκτας δεν είναι ευκαταφρονητο εφοδιο. Τιποτα δεν είναι τελειο, όλα εχουν τις δυσκολιες τους και τα πλεονεκτηματα τους αλλα δεν θα δεχθω σε καμια περιπτωση πως δεν υπαρχει ζωη εκτος δημοσιου τομεα.

Εστω λοιπον ότι ψαχνεις για δουλεια. Και θελεις να ψαξεις σοβαρα. Εχεις περασει από διαφορα προσωρινα, θελεις να εμπλουτισεις ουσιαστικα το βιογραφικο σου, δεν εχεις βισμα και προσπαθεις να βαλεις τις βασεις για μια καριερα.

Καταρχην ξεκαθαρισε τον κλαδο. Σε ποιον τομεα θελεις να απορροφηθεις και γιατι. Εστω ότι τον βρηκες. Ενας φιλος μου ελεγε ότι ηθελε να ασχοληθει με το αλκοολ και το φαγητο. Όχι, δεν ηταν χοντρος και δεν ηθελε να τρωγοπινει με χορηγο. Απλως υποστηριζε ότι οι τομεις αυτοι ανηκουν στους «αθανατους». Ειχε δικιο. Πρωτα θα πεθανουν οι ανθρωποι και μετα θα σταματησει η βρωση και η ποση. Το εψαξε, το παλεψε, εφαγε τα μουτρα του, βρηκε. Μπορεις να βρεις μια βαση δεδομενων ( στη χωρα μας η καλυτερη είναι ο ICAP ) από sites του χωρου και κοιτα ποιες είναι οι κορυφαιες εταιρειες του χωρου που σε ενδιαφερει. Στειλε βιογραφικα σημειωματα. Δεν χανεις τιποτα απολυτως. Γεια σας, ειμαι ο ταδε, σπουδασα αυτό, εχω κανει αυτά ( αν εχω κανει ) ψαχνω εκεινο και επισυναπτω το βιογραφικο μου σημειωμα προς ενημερωση σας και ειμαι στη διαθεση σας για μια συνεντευξη. Φιλια, Λουλης. Απλο δεν είναι; 3-4 σειρουλες στο κυριως σωμα του mail – επισυναψη το βιογραφικο και αμεσως αμεσως μπορεις να στειλεις 20-30 mail. Κατι δεν θα σας κατσει; Ακομα και οι συνεντευξεις σε μεγαλες εταιρειες εχουν να σου προσφερουν την εμπειρια της υποστηριξης του εαυτου σου. Δεν είναι και λιγο. Μου εχει τυχει να με καλουν για επαγγελματικη συνεργασια 3-4 μηνες μετα από τη συνεντευξη καθως κρατανε τα βιογραφικα σημειωματα οποτε δεν εχεις να χασεις τιποτα. Ή μαλλον εχεις. Χρονο. Δεν πειραζει, εκει που βλεπεις το συγκλονιστικο αγωνα Προοδευτικη – Αιγαλεω ή τη βερα στο δεξι, να πας να γνωρισεις και καποιον ανθρωπο. Ξερω ότι αλλιως στεκομουν στις πρωτες μου συνεντευξεις και αλλιως όταν το κοντερ εγραψε τον αριθμο 50

Οι μεγαλυτερες σε κυκλοφορια εφημεριδες εχουν ενθετα μικρων αγγελιων. Επειδη οι εταιρειες πληρωνουν τις σχετικες καταχωρησεις, καλυτερα να κοιτας αυτές παρα τις αντιστοιχες του χωρου που βαζουν αγγελιες δωρεαν καθως ένα σουβλατζιδικο καταχωρει 70 φορες την αγγελια του και πας για πωλησεις και σου βγαινει η ειδικοτητα του ψηστη-τυλιχτη. Όταν πλερωνεις αγαπουλα μου βαζεις πραγματικες αγγελιες. Στο δωρεαν πας για ταξιδι και σου βγαινει ξυδι.

Μερες καριερας. Γινονται πολλες ημεριδες που ανακοινωνονται στον τυπο. Οι εταιρειες τα κανουν μεν για διαφημιση αλλα που και που τσιμπανε και καποιον. Να πας. Εστω και αν δεν σου κατσει η επαγγελματικη αποκατασταση, θα φας, θα πιεις, θα γνωρισεις και καμια γκομενα. Δες το και σαν event πριν από το βραδινο ποτακι σου. Αν εισαι και blogger μπορει να γραψεις μια καλη ιστορια!

Να κανεις register στα μεγαλυτερα εργασιακα portals. Τζαμπα είναι, θα στειλεις βιογραφικα, θα πας σε μερες καριερας ( εκει θα δεις και σχετικες ανακοινωσεις ) και ολο και κατι θα προκυψει.

Να απευθυνθεις σε γραφεια ευρεσεως εργασιας. Και παλι μεσω ιντερνετ. Δεν εχουμε πολλα που να κανουν σοβαρη δουλεια οποτε δεν μιλαμε για μια διαδικασια χρονοβορα. Προσωπικα όταν το χρειαστηκα, απευθυνθηκα σε 4, τα 3 με καλεσαν για συνεντευξη, ( στο ένα μαλλον τον επαιζαν, τι να κανουμε συμβαινουν και αυτά) και τα 2 μου εκαναν σχεδον αμεσα επαγγελματικες προτασεις για πελατες τους. Το άλλο δεν με ειδοποιησε ποτε. Ειπαμε, πιθανοτητες είναι και το καλυτερο που εχουμε να κανουμε είναι απλως να τις εξαντλησουμε. Αλλα και το 50% δεν είναι λιγο! Βγαζει αυτοδυναμη κυβερνηση, προεδρο δημοκρατιας χωρις συναινεση και δημαρχο από την πρωτη κυριακη!

Συνοψιζοντας:

Ενθετα μεγαλων εφημεριδων για μικρες αγγελιες, γραφεια ευρεσεως εργασιας, μερες καριερας, sites ευρεσεως εργασιας και ιδια αναζητηση σε μεγαλες εταιρειες του χωρου ή και μικρες μεσω mail spamming ( ναι, δεν πειραζει και δεν είναι κακο να στειλεις σε 100 μεριες το βιογραφικο σου. Βαση του νομου των πιθανοτητων οσο πιο πολλα σουτ κανεις τοσες περισσοτερες πιθανοτητες εχεις να βαλεις το καλαθι ) αν δεν βρεθει ουτε ενας να σε παρει στη δουλεια του τοτε εισαι προβληματικος! Οπου και αλλου να βρεθεις ελεω βισματος θα σε πεταξουν εξω και θα καψεις το βισμα! Επειδη όμως αυτές οι περιπτωσεις είναι αφενος ελαχιστες αφετερου δεν θα διαβαζαν μεχρι εδώ, συνεχιζω ακαθεκτος.

Όλα τα ανωτερω δεν είναι μια διαδικασια που τελειωνει σε μια εβδομαδα. Θα χρειαστει να στειλεις, να περιμενεις, να κανονισεις συνεντευξη, να πας, να τα πεις, να περιμενεις, να σε ξαναπαρουν τηλεφωνο, να ξαναπας, να σου απευθυνουν προταση, να περιμενεις, να πας και αλλου, να αποφασισεις, να σκεφτεις, να ξαναστειλεις βιογραφικα είναι μια σειρα που σου φαινεται ψυχοφθορα και μεγαλη ταλαιπωρια. Και μπορει να κρατησει από 3-5 μηνες. Και δικαιως. Από κει και περα τι κανεις;

Υπαρχουν πολλες εταιρειες που διοργανωνουν σεμιναρια. Για δημοσιες σχεσεις, μαρκετινγκ, οικονομικα, τεχνικες πωλησεων, λογιστικα και διαφορα αλλα χρησιμα. Μεσω αυτων των σεμιναριων με έναν τρυγο κατεβαζεις πολλα ζμπαρονια. Καταρχην αποκτας στα γρηγορα μερικες επιπροσθετες γνωσεις ως συμπληρωματικες αυτων που ηδη εχεις. Σε καμια περιπτωση δεν υποκαθιστουν μερικες ωρες ετη σπουδων αλλα παιρνεις βασικες αρχες και αμεσα αξιοποιησιμα στοιχεια. Γνωριζεις ανθρωπους που μπορουν να σε συμβουλεψουν για την επαγγελματικη σου αναζητηση και αν γινεις συμπαθης μπορουν να σε προτεινουν μια και οι εταιρειες τους λενε παραπλευρως «εχε το νου σου μη δεις καποιον καλο». Ακομα και τιποτα από όλα αυτά να μη συμβει, στη συνεντευξη που θα δωσεις θα υποστηριξεις ότι «μπορει να μην εχω τρομακτικη προϋπηρεσια αλλα δεν καθομουν. Δραστηριοποιηθηκα» Στοιχειο που παντοτε μετραει. Θα μου πεις ότι δεν είναι δωρεαν. Τι είναι όμως τελικα δωρεαν; Η παιδεια που πηρες; Χο χο χο! Μπορεις ακομα να αποτελειωσεις και την ξενη γλωσσα που αφησες στη μεση ή να πιστοποιησεις γνωσεις όπως για παραδειγμα της πληροφορικης.

Εστω λοιπον ότι εστειλες τα βιογραφικα σου, εκανες τις κινησεις σου και περιμενεις. Συντομα θα αρχισουν οι επικοινωνιες των εταιρειων μαζι σου.

Ο οργανωμενος υποψηφιος αξιζει για δυο.

Φροντισε να εχεις κρατησει αρχειο με το σε ποιες εταιρειες εστειλες βιογραφικο σημειωμα. Προκαλει χειριστη εντυπωση να σε παιρνουν τηλεφωνο και να μη θυμασαι την εταιρεια που απευθυνθηκες. Τρως γκολ πριν ο διαιτητης σφυριξει την εναρξη του ματς! Προσωπικα μου εχει τυχει, σχεδον μου εκλεισαν το τηλεφωνο και από τοτε φροντισα και κρατουσα ένα αρχειο με τις κινησεις μου. Ημερομηνια, εταιρεια και θεση για την οποια αναζητησα εργασια και σημειωνα ποιος πηρε τηλ, αν με καλεσε σε συνεντευξη, συνοπτικα τι διεμοιφθη κλπ. Δεν είναι κοπος αλλα τροπος. Αν δεν παρεις την επαγγελματικη σου αποκατασταση στα σοβαρα δεν θα σε παρει ουτε και αυτή.

Και ερχεται η μερα που πας για συνεντευξη…

Εδώ εχω σημειωσει για το τι κανεις εκει

http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2007/02/blog-post_3796.html αλλα εχω μερικες προσθηκες που θα τις γραψω προσεχως.



1 Λογομαχιες:

Ανώνυμος είπε...

αρκετα κατατοπιστικο κειμενο.
συμφωνω με οσα γραφεις.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια