Προσφατα ελαβα 2 mail με αφορμη αυτά που εγραψα για τον επαγγελματικο προσανατολισμο και τη συνεντευξη με τον εργοδοτη.
Εχω την αισθηση πως είναι γενικου εδιαφεροντος και για αυτό τα δημοσιευω μαζι με τις απαντησεις μου:
ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΟ
Φιλε suspect γεια σου
Η τυχη τα φερε και σε αυτή τη φαση της ζωης μου ψαχνω για δουλεια, πηγαινω σε συνεντευξεις και ενας φιλος μου που διαβαζει το blog σου ( και από δω και περα και εγω ) μου εστειλε το link και πιστεψε με ότι με βοηθησες πολύ με οσα γραφεις.
Θελω να σε ρωτησω το εξης:
Ωραια όλα αυτά που λες αλλα δεν αναφερεις τιποτα για το μετα.
Εγω πηγαινω σε συνεντευξεις στις οποιες δεν παιρνω σαφη απαντηση αν τελικα με θελουν. Δεν μου εχουν κανει καποια προταση και περιμενω. Υπαρχουν καποιες εταιρειες που θελω να εργαστω, πηγαινω, τα λεμε και φευγω.
Τι πρεπει να κανω;
Σε ευχαριστω εκ των προτερων.
= = = = = = =
Γεια σου φιλε και σε ευχαριστω για την επικοινωνια.
Ξεκιναμε με την παραδοχη πως χτυπησες την πορτα μιας εταιρειας με την οποια θελεις να συνεργαστεις και προσπαθεις να αποσπασεις μια απαντηση ώστε να ξερεις τι σου γινεται. Εξαλλου δεν πας σε μια μονο συνεντευξη και δεν χρειαζεται να κερδισεις το οσκαρ γκαντεμιας προσπαθωντας να αποφασισεις σε ποια εταιρεια θα πας και μετα να μεινεις μπουκαλα γιατι ειπες όχι σε καποιον που σε ηθελε ενω περιμενεις καποιον αλλον που θελεις περισσοτερο και τελικα να καταληξεις με το γκριλο ( παλιο καλο παγωτο ) ανα χειρας.
Αν τους κανεις καλη εντυπωση, το επομενο βημα θα σου το πουν αυτοι.
Αν δεν τους κανεις ή ετυχε να πεσεις σε στοκο, δειξε ότι παιρνεις την κατασταση στα χερια σου.
Ρωτα λοιπον ποιο είναι το επομενο βημα
Μια πιθανη απαντηση είναι:
«θα σας φωναξουμε αν είναι..»
Εκει κανονικα θα πρεπει να του φερεις ότι υπαρχει στο γραφειο στο κεφαλι του αλλα συγκρατησου. Να επανελθεις:
«Με συγχωρειτε αλλα θελω να ξερω τι θα κανω και επειδη και εγω ειμαι σε διαδικασια αναζητησης εργασιας, μηπως μπορειτε σας παρακαλω να μου δωσετε έναν χρονικο οριζοντα, εστω κατά προσεγγιση;»
Οσο και βλαξ να είναι ο αξιολογητης, κατι θα σου πει.
Συνηθως λενε «προς το τελος της άλλης εβδομαδας»
Είναι μια κλισε απαντηση.
Τι κανεις σε αυτή την περιπτωση:
Δειξε ότι εισαι σοβαρος ( μπορει να μη στο δειξει αλλα θα εκτιμηθει ) και ζητα μια επαγγελματικη καρτα του αξιολογητη.
Αν σε ενδιαφερει η προοπτικη [ ΣΣ αν δεν σε ενδιαφερει, δεν χρειαζεται ουτε να ρωτησεις, ουτε να επιμεινεις. Φυγε γρηγορα μη χανεις τον χρονο σου ] σημειωσε την ημερομηνια και την Τριτη ( ΠΟΤΕ την Δευτερα και καλο είναι τετοιου ειδους τηλεφωνηματα να γινονται Τριτη ως Πεμπτη) παρε ένα τηλεφωνο.
Η καρτα θα σε βοηθησει ώστε όταν ερθεις σε επαφη με την εταιρεια, να μην πεσεις σε οποιαδηποτε γραμματεα που θα θελει να σε ξεφορτωθει και θα σε ωφελησει επιπλεον ώστε να ζητησεις τον ανθρωπο με τον οποιον μιλησες.
ΟΛΟΙ ΜΑΣ κολακευομαστε όταν μας φωναζουν με το ονομα μας αντι του κυριε.
Φροντισε λοιπον να μιλησεις κατευθειαν με τον αξιολογητη.
Γεια σας κυριε ταδε, ειμαι ο δεινα,
Ειχα ερθει για συνεντευξη τοτε για αυτή τη θεση, και θελω να ρωτησω αν εχουμε κατι νεοτερο.
Μπορει να αοριστολογησει, μπορει να μη σου δωσει ξεκαθαρη απαντηση, μπορει να σου πει φορα παρτιδα ότι πηραμε αλλον αλλα σε περιπτωση που δεν εχουν κανει ακομα την προσληψη, ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ. Δειχνεις ότι ενδιαφερεσαι.
Ο αξιολογητης βλεπει πολύ κοσμο, δεν τους θυμαται ολους, το προηγουμενο βραδι μπορει να μην του κατσε η γκομενα, καθυστερει για να δικαιολογει τον μισθο του και τελικα η θεση μενει για λιγο κενη.
Εχεις την ευκαιρια λοιπον να κερδισεις τις εντυπωσεις στο φιναλε.
Παρε ένα τηλεφωνο και ρωτα ευγενικα.
Οι επαγγελματικες καρτες που θα μαζεψεις θα σε βοηθησουν ώστε στο μελλον να εχεις μια πρωτης ταξεως βαση δεδομενων και να στελνεις mail σε προσωπικο επιπεδο που ΣΙΓΟΥΡΑ θα το δει αυτος που πρεπει και δεν θα παει κατευθειαν στα σκουπιδια. Ας παει μετα.
Μπορει, αν τελικα η επιλογη σου αποδειχθει συντομα λαθος ή σε στειλουν αδιαβαστο στο 2μηνο, να σου χρειαστουν οι επαφες που θα εχεις κανει.
Φιλος που μου εκανε τη χαρη να με ακουσει, μετα από περιπου 2 μηνες ξαναεστειλε το βιογραφικο του σε αυτους τους ανθρωπους (συγκεκριμενα πια) και επειδη ετυχε να παραιτηθουν καποιοι, εκει που από τις συνεντευξεις δεν ειδε φως, βρεθηκε στο σημειο να διαλεξει αναμεσα σε 3 προτασεις συνεργασιας !!!
Σε απαντησεις τυπου «θα το δουμε σε ένα μηνα» ή ακομα και πιο μακρια, μην απογοητευθεις. Σημειωσε τα στο αρχειο σου και κανε ένα τηλεφωνο. Δεν χανεις τιποτα ιδιαιτερα δε, αν μιλαμε για μια εταιρεια που να σε ενδιαφερει.
Σε απαντηση τυπου «θα σας παρουμε εμεις μεχρι την Δευτερα» και φτασει Δευτερα και δεν δεις καποια κληση, επισης να μην απογοητευθεις.
Στο ελληνικο επιχειρειν, τα χρονοδιαγραμματα υπαρχουν για να παραβιαζονται.
Περιμενε να παει Τεταρτη και παρε εσυ.
Το πολύ πολύ να σου πουν ότι προσελαβαν αλλον.
Τουλαχιστον ξερεις. Μια απαντηση είναι παντα καλυτερη από τη ΜΗ απαντηση.
Ευχομαι και προσευχομαι να σε καλυψα.
ΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
Suspect καλησπερα
Διαβασα με ενδιαφερον αυτό που γραφεις για τη συνεντευξη με τον εργοδοτη και θελω να σε ρωτησω το εξης:
Αναφερεσαι στο τι θα πρεπει να απαντα ο υποψηφιος.
Αυτό που δεν βλεπω να γραφεις είναι το τι θα πρεπει να ρωτησει ο υποψηφιος.
Χαιρε,
Απλα και συγκεκριμενα.
Μη τιποτα, ποτε των ποτων μην ξεκινησεις με τα χρηματα.
Θα φανεις λιγουρης και θα δωσεις την εικονα ότι θα φυγεις πολύ ευκολα.
Όταν μια εταιρεια αποφασισει να επενδυσει πανω σου, να σε εκπαιδευσει και να βγαλει μετα αυτό το κοστος σε κερδος, και εσυ δωσεις την εικονα ότι κοιτας μονο τα λεφτα εχεις χασει από χερι.
Για αυτό ξεκινα από αυτό που λεμε εις την νεαν ελληνικην job description.
Ρωτα καθηκοντα, υποχρεωσεις, σε ποιον αναφερεσαι ( πολύ σημαντικο αυτό) προσπαθησε να μαθεις αν θα εχεις και παραλληλα καθηκοντα ( πολλοι αξιολογητες το περνανε ότι ( ολοι ειμαστε μια ομαδα και βοηθαμε ο ενας τον αλλον οπου ζητηθει και αυτό στο χωριο μου το λεμε «χωσιμο του νεου» ) και με οση μεγαλυτερη ακριβεια μπορεις να καθοδηγησεις τον αξιολογητη να προσδιορισει με ακριβεια το αντικειμενο της εργασιας σου.
Μπορεις να ρωτησεις πολλα και εδώ παιζει σημαντικο ρολο η εμπειρια πανω στο αντικειμενο που καλεισαι να εργαζεστεις. Αν πχ εισαι πωλητης σε καταστημα ηλεκτρονικων ειδων και πας από τη μια εταιρεια στην άλλη του ιδιου κλαδου, ξερεις τι ακριβως θα ρωτησεις. Αν πας για πρωτη φορα, θα σου διαφυγουν πραγματα, είναι σιγουρο.
Στην αρχη ρωτα για το τι πρεπει να προσφερεις.
Μετα ρωτα για το τι σου ζητουν.
Μετα συνεχισε με την εξελιξη και την προοπτικη.
Μια καλη ερωτηση είναι «οι προϊσταμενοι σας εχουν βγει από τα σπλαχνα της εταιρειας σας ή είναι κατοπιν μετεγγραφης;» αν ναι, «σε τι ποσοστο είναι οι γηγενεις;»
Εκει θα καταλαβεις αν η εταιρεια προωθει το προσωπικο της ή τους εχει μια ζωη στα ιδια.
Μπορεις επισης να ρωτησεις και τους στοχους της εταιρειας, αν υπαρχει στο πλανο επεκταση δραστηριοτητων - εδώ θα φανει και η δικη σου πληροφορηση από το νετ ή τον τυπο - και τα εν γενει σχεδια της για το μελλον και κατ επεκταση και τη δικη σου καριερα. Άλλο πραγμα η εταιρεια να καλυπτει μια τρυπα και άλλο να επενδυει σε μια νεα δραστηριοτητα.
Και τελος πηγαινε στα χρηματα, ρωτα για επιπροσθετες απολαβες και μην αφησεις τον αξιολογητη να σταθει επι μακρον στα μπονους κατοπιν στοχων. Αυτά τα λενε, τα φουσκωνουν, τα παρουσιαζουν ευκολα, και μετα σου βαζουν κατι στοχους ισα με τα Ιμαλαϊα και φταις που δεν τους επιασες και ας προσεχες. Να δωσεις μεγαλυτερο βαρος σε αυτά που δινουν εξαρχης και σταθερα στο βασικο πακετο.
Όταν λοιπον βαλεις κατω τα ανωτερω δεδομενα σε συνδυασμο με το ονομα της εταιρειας, τη θεση της στην αγορα και το κλιμα που συναντησες, τοτε εχω την εντυπωση πως θα λαβεις την καλυτερη δυνατη αποφαση.
Καλη επιτυχια.
0 Λογομαχιες:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια