Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

ΕΔΩ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ


Κάποτε στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο είχαμε έναν σπουδαίο καθηγητή Φυσικής. Δεν ήταν από αυτούς που γινόταν «φίλος» με τους μαθητές αλλά πάντα προσπαθούσε να μας κάνει να σκεφτόμαστε. Δεν ήταν της παπαγαλίας, της στείρας αποστήθισης και της διεκπεραίωσης. Εμβάθυνε και μας έδειχνε με τον τρόπο του το δρόμο της έρευνας. Οι θετικές επιστήμες δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου αλλά στο μάθημα του τα πήγαινα καλά.

Μας είχε εξηγήσει τότε πόσο ευαίσθητη επιστήμη είναι η Μετεωρολογία. Πολλά φυσικά φαινόμενα είναι απόρροια της κίνησης των ανέμων. Αν φυσήξει λίγο παραπάνω από την πρόβλεψη, τότε πάνε τα σύννεφα, ο καιρός είναι καλός και καθόμαστε εμείς στα δίκτυα και αναρωτιόμαστε γιατί ενώ βάλαμε τα μπουφάν, σκάει ο τζίτζικας.

Σήμερα, με την κλιματική αλλαγή βλέπεις πως ο καιρός αλλάζει τρεις φορές τη μέρα. Πραγματικά συμπάσχω με τους μετεωρολόγους και δεν κακίζω κανέναν. Όμως έχω προσαρμοστεί.

Δεν λαμβάνω υπόψη μου καμία πρόβλεψη πάνω από 24 ώρες.

Φέτος για παράδειγμα πόσες φορές μας είπαν πως περιμένουμε χιόνια στο κέντρο της Αθήνας και είναι ζήτημα αν έπεσαν 15 μικρονιφάδες. Πόσες φορές μας είπαν ότι θα ρίξει την κιβωτό του Νώε και είχε ντάλα ήλιο.

Για αυτό και δεν τα βάζω με κανέναν μετεωρολόγο αλλά περιμένω και από αυτούς να σταματήσουν να δίνουν προβλέψεις εβδομάδας γιατί τις ακούει ο καιρός και βάζει τα γέλια.

Για να μην εξοργίζεται ο κόσμος, για να μην ευτελίζεται μια αξιοσέβαστη επιστήμη, για να μη φτάνουμε σε σημείο οι επιστήμονες να γίνονται δημόσιος περίγελως, ας προσαρμοστούν και αυτοί, δεν είναι κακό…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια