Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΒΙΝΙΑΝΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ



Η Βίνιανη, χωριό του νομού Ευρυτανίας είναι ιστορικός τόπος. 

Στις 10 Μαρτίου του 1944 ορκίστηκε η Π.Ε.Ε.Α. (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), γνωστή ως Κυβέρνηση του Βουνού, με πρόεδρο τον Μπακιρτζή.

Σήμερα, στο παλιό σχολείο όπου έδρευε η Κυβέρνηση του Βουνού λειτουργεί το ‘’μουσείο Εθνικής Αντίστασης’’. Από εδώ ξεκίνησαν τα τμήματα του Ε.Λ.Α.Σ. και του Ε.Δ.Ε.Σ. για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Δυστυχώς, αυτό το όμορφο χωριό με τα καλαίσθητα σπίτια και αρχοντικά εγκαταλείφθηκε από τους περισσότερους κατοίκους του μετά το σεισμό του Φεβρουαρίου του 1966 από το φόβο πιθανών κατολισθήσεων.

Η χούντα έφτιαξε ένα καινούριο χωριό, τη Νέα Βίνιανη, σε απόσταση 5 χλμ από το παλιό, στο οποίο ζουν περί τους 100 κατοίκους το χειμώνα. 

Η παλιά Βίνιανη είναι ένα χωριό φάντασμα που κατοικούν δύο ατρόμητοι μες την ερημιά και ενίοτε και ένας ζωγράφος. 

Περπάτησα πολλές ώρες με το φόβο των σκορπιών και των φιδιών αλλά ευτυχώς έζησα, τη γλίτωσα και σου παρουσιάζω το σχετικό φωτογραφικό αφιέρωμα εδώ: 

 
Αν σου αρέσει κάποια, μπορείς να την κλέψεις ελεύθερα. 

Τα πνευματικά δικαιώματα δεν με ενδιαφέρουν, απλώς απευθυνόμενος στο φιλότιμο σου, αν τη στείλεις ή τη χρησιμοποιήσεις, να αναφέρεις ότι τη βρήκες στο www.suspect.gr



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια