Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

ΓΑΜΟΣ. ΓΑΜΑ ΤΑ. ΓΑΜΩΤΟ.
Το γράψιμο είναι και ψυχοθεραπεία. Είναι έκφραση, είναι ματαιοδοξία, είναι επικοινωνία αλλά είναι και ψυχοθεραπεία. 

Πριν από λίγες μέρες σήκωσα ένα βάρος που έπεσε βαρύ στο κεφάλι μου και θέλω να το μοιραστώ μαζί σου. Το κλισέ λέει πως η φράση θα έπρεπε να συνεχιστεί ως «για να μην κάνεις, να μην πάθεις, να μην περάσεις τα ίδια». 

Κουκουρούκου μανταλάκια. 

Ο άνθρωπος είναι ρευστό όν. Άγεται και φέρεται ανάλογα με τις επιθυμίες, το συμφέρον και τα πάθη του με οδηγό το τεράστιο εγώ του. 

Δεν έχω καμία προσδοκία να σου μείνει κάτι από το κείμενο μου. 

Θα κάνεις ούτως ή άλλως τα ίδια – αν δεν τα έχεις κάνει ήδη. 

Θα κοιτάξεις από την κλειδαρότρυπα, θα χαρείς με τα χάλια των άλλων και θα συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια χάλια. 

Τότε πιθανώς να με ρωτήσεις γιατί τα γράφω. Είπαμε. Το γράψιμο είναι και ψυχοθεραπεία.

Κυριακή.

Χαρά θεού. 

Είμαι έξω για καφέ ανέμελος. 

Χτυπάει το τηλέφωνο, βλέπω το όνομα ενός αδελφικού φίλου να σχηματίζεται στην οθόνη. Επειδή ήμουν με ένα εύπυγο κοριτσάκιον, τον γείωσα προσωρινά για να τον καλέσω αργότερα. Ξαναπήρε. Τον ξαναγείωσα. Ξαναπήρε. Ο νους μου πήγε σε πιθανό τροχαίο και το σήκωσα.
«έλα αδερφέ, να σε πάρω μετά;» τον ρώτησα πριν καν την καλησπέρα. 

Η απάντηση ήταν με τρεμάμενη φωνή. 

«Πάρε αλλά να ξέρεις ότι χωρίζω και δεν αντέχω και βγήκα έξω». Μόλις 3 χρόνια παντρεμένος με μωρό δύο ετών. 

Τα παράτησα όλα και πήγα να τον συναντήσω. Πάει και το κοριτσάκιον, πάει και η ανεμελιά. 

Ψυχοθεραπεία από τις 9 το βράδι μέχρι τα μεσάνυχτα. 

Φτάνω στο σπίτι σκασμένος. 

Κάνω ένα τσιγάρο, βάζω ένα ποτήρι κρασί και μηχανικά ανοίγω την τηλεόραση χωρίς να προσέχω τι δείχνει. 

Sms.

Άλλος αδελφικός φίλος, από το δημοτικό σχολείο, που μένει μόνιμα πολύ μακριά από την Αθήνα, με δύο παιδιά, κάτω από 5 ετών και βλεπόμαστε πια μια φορά το χρόνο όταν έρχεται να δει τους δικούς του. 

«χάνομαι Suspect, θέλω βοήθεια». 

Τον κάλεσα έντρομος. 

Άλλο ένα σπίτι υπό διάλυση. 

Ψυχοθεραπεία μέχρι τις 03:30 τα χαράματα σε μια ατέρμονη τηλεφωνική συνομιλία στην οποία κάποια στιγμή συμμετείχε και η γυναίκα του. Άντε πες μου τι να κάνω. Τον δικαστή; Τον τοίχο που ακούει και δεν μιλάει; Τον γενικά συμπαθητικούλη τύπου «βρείτε τα»; Παίρνεις θέση ή δεν παίρνεις; 

6,5 ώρες κουβαλώντας τα βάρη των άλλων και φοβούμενος για το δικό μου μέλλον. Κανείς άλλωστε δεν ξεκινά έτσι και βλέπεις που τελικά καταλήγει.  Οι φίλοι είναι για τα δύσκολα αλλά υπάρχουν και μερικά δύσκολα που δεν ξέρεις ούτε τι να πεις, ούτε τι να κάνεις. Έκανα το σταυρό μου και είπα ευθαρσώς την άποψη μου. 

Να χρεώνεις ύποπτε, μου είπε ένας φίλος όταν του εξιστόρησα την μαύρη αυτή Κυριακή. Απάντησα πως αν έφερνε αποτέλεσμα η παρουσία μου ας πάει στην ευχή αλλά επειδή μάλλον δεν θα επιφέρει τίποτα, θα είναι πεταμένα λεφτά. 

Δεν θα σου πω τα βάσανα του ενός και του άλλου, αν και είμαι σίγουρος ότι ψοφάς για ριάλιτι.
Θα σου πω όμως τα συμπεράσματα μου. Αυτά που δεν πρέπει να κάνω. Αυτά που πρέπει να αποφύγω. Για να τα κάνω τελικά στο μέλλον και να διαβάζω το παρόν κείμενο και να γελάω. Με τα χάλια μου. Με τον δάσκαλο που δίδασκε. 

MONEY TALKS

Ο γάμος δεν είναι μόνο το επιστέγασμα του έρωτα, η επιτομή της αγάπης και η επιθυμία για τεκνοποίηση. Είναι και συνεταιρισμός. Είναι διαχείριση ρόλων και καθηκόντων. Σε αυτόν τον συνεταιρισμό παίζει τεράστιο ρόλο ποιος φέρνει τα λεφτά στο σπίτι. 

Μπορεί εσύ ως ανηρ να πιστεύεις ότι αν βρεις μια πλούσια θα φτιάξεις τη ζωή σου. Μπορεί εσύ ως όμορφη γυναίκα ( κυρίως εσύ γιατί ο άνδρας έχει και ένα σχετικό κόμπλεξ ) να πιστεύεις ότι θα βρεις ένα πλούσιο να ζήσεις τη μεγάλη ζωή. Αργά ή γρήγορα όμως η σχέση σας θα μετατραπεί σε σχέση εξουσίας. Θα το βουλώσεις και θα κάνεις ότι σου λέει. Θα πνιγείς και θα χωρίσεις ή δεν θα χωρίσεις για να μη χάσεις τα προνόμια, αλλά θα έχεις σπίτι κάμπριο. Τόσο απλά, τόσο ξερά, τόσο ωμά και τόσο αληθινά. Οι άνθρωποι για να το κρατήσουν το ρημάδι το σπίτι πρέπει να μην έχουν τεράστιες διαφορές γιατί μετά το μέλι και το σιρόπι, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με αποφάσεις και με τη ροή της καθημερινότητας, αποφασίζει και λογαριασμό δεν δίνει, όποιος έχει το χρήμα στον συνεταιρισμό. 

TELL ME LIES

Έχεις ένα χρέος. Όχι γιατί είσαι τζογαδόρος ή μπουζουκόβιος αλλά γιατί άνθρωποι είμαστε, έκανες μια κίνηση επιχειρηματική, χρεώθηκες, και ξεπληρώνεις το δάνειο. Πες το. Πρέπει. Μην προσπαθείς να κρατήσεις το στάτους σου με την ελπίδα ότι θα το ξεπληρώσεις γιατί όπως έγιναν και οι δουλειές στην Ελλάδα, δεν ξεχρεώνεις. Δεν. Πες το. Όχι μια μέρα πριν το γάμο γιατί του άλλου του γκρεμίζεις την ψυχή. Του κλονίζεις θανάσιμα την εμπιστοσύνη, μπαίνεις στον γάμο με μειωμένες μετοχές στον συνεταιρισμό και τον έχεις πάντα να αναρωτιέται τι άλλο δεν του έχεις πει. Ότι εκκρεμότητες έχεις, οποιασδήποτε φύσεως, εφόσον αποφασίσεις να κάνεις οικογένεια, πρέπει, επιβάλλεται, ο άλλος να ξέρει. Έγκαιρα. Ναι, ξέρω. Δεν πήγες να φας τα λεφτά του άλλου. Ήθελες να προσπαθήσεις μόνος σου. Δεν το έβλεπες ότι δεν μπορείς; Δεν έβλεπες ότι τα διάφορα έξοδα εκδήλωσης αγάπης τύπου κάθε μέρα ανθοδέσμη από το ανθοπωλείο, όταν θα κόβονταν θα δημιουργούσαν κακό κλίμα; Ακόμα και να πήγαιναν καλά τα οικονομικά σου, βλάκας είναι ο άλλος δεν θα το έπαιρνε κάποια στιγμή χαμπάρι;

SEX

Είμαστε διαφορετικά φύλα. Ο άνδρας λόγω ανατομίας, λόγω του μεταφερόμενου ανα τους αιώνες DNA του κυνηγού, διεγείρεται, πηδάει, αυτοεπιβεβαιώνεται και ξαναγυρνά στο σπίτι του. Η γυναίκα δίνει σημεία. Σημάδια που σου λένε «ξύπνα Λάκη, με χάνεις». Όταν τη βλέπεις να μη σου κάθεται γιατί πονάει η μέση, το κεφάλι, το πόδι και να γίνεστε αδερφάκια, ξύπνα και ενεργοποιήσου. Μην κοιμάσαι. Κάτι σου λέει με αυτό και γιατί άραγε σου το λέει; Κόψε το λαιμό σου να το ψάξεις γιατί φορτώνει, φορτώνει, φορτώνει και μετά αντίο σας. Στην αρχή στο κρεβάτι ενός άλλου, μετά εσύ στον καναπέ και ακολούθως στο κρεβάτι του πατρικού σου σπιτιού. Η γυναίκα δεν μπορεί να σου ρίξει μπουνιά. Θα σου βγάλει το λάδι στη γκρίνια και στη μουρμούρα και θα σου κόψει το εύκολο σεξ. Wake up

ΣΥΓΧΏΡΕΣΗ

Η συγχώρεση σίγουρα δεν αλλάζει το παρελθόν, αλλά σίγουρα αλλάζει το μέλλον. Ναι, έκανε ένα λάθος. Κάνε τα παράπονα σου, τη φασαρία σου, τον τσακωμό σου και πήγαινε παρακάτω. Πρέπει να μουλαρώσεις και να τα τινάξεις όλα στον αέρα; Το συμφέρον της οικογένειας σου δεν το βλέπεις; Στο μέλλον δεν κοιτάς; Έχεις  υποψίες και βάσιμες υποψίες ότι σου τα φόρεσε. Καταρχάς μπορεί και να έκανες και εσύ το ίδιο κάποτε οπότε μην το παίζεις εξαπατημένη παρθενοπιπίτσα. Ούτε να δικαιολογείσαι ότι εσένα δεν σε κατάλαβε. Ρωτάς συνεχώς πιέζοντας να παραδεχθεί την απιστία. Από το ύφος και το στιλ όμως καταλαβαίνεις ότι το έκανε αλλά δεν το παραδέχεται. Γιατί επιμένεις μετά από τόσους μήνες και μάλιστα κάθε μέρα, κάθε μέρα, κάθε μέρα, κάθε μέρα; Τόσο πολύ θες να το ακούσεις; Στο κάτω κάτω της γραφής αν φτάσει σε σημείο να το παραδεχθεί θα το κάνει αδιαφορώντας για οποιαδήποτε αντίδραση σου για να σε χωρίσει. Κρατάει τα προσχήματα με αμυντική συμπεριφορά γιατί δεν θέλει να το διαλύσει το μαγαζί.  Εντάξει. Κατάλαβες, κατάλαβε, ξέρεις, ξέρει, έκανες τον τσακωμό, στενοχωρήθηκες, πέρασε καιρός, πήγαινε παρακάτω. Στο κάτω κάτω της γραφής θα επιτρέψεις σε κάποιον τρίτο να σου χαλάσει το σπίτι; Ιδιαίτερα δε αν βλέπεις ότι ο άλλος πραγματικά προσπαθεί να βελτιωθεί και δεν κάνει τα ίδια, προχώρα παρακάτω!

ΕΓΩΙΣΜΟΣ part 1

Για τον οποιονδήποτε λόγο, φτάνεις τελικά σε αδιέξοδο. Τσακώνεσαι καθημερινά, σου φταίνε τα πάντα, κάνεις μονίμως παράπονα και δεν βγάζεις άκρη. Ζήτα βοήθεια. Δεν είναι υποτιμητικό. Πήγαινε σε ένα σύμβουλο γάμου. Αν δεν θέλεις να αποτανθείς σε ανθρώπους του στενού σας κύκλου για να μη σας σχολιάζουν ή γιατί δεν θέλεις να εκτεθείς ( αν και δεν το βρίσκω κατ’ανάγκην κακό γιατί σας ξέρουν και εφόσον σας αγαπούν θα σας πουν τα κατάλληλα λόγια ) να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Αν και είμαι υπέρ της άποψης ότι καλύτερα είναι να πάτε σε έναν ιερέα με γνώσεις ψυχολογίας ή σε έναν ειδικό με ευσέβεια αλλά το τελευταίο είναι μάλλον απίθανο. Ρίξτε την τεράστια μούρη σας ηλίθιοι εγωίσταροι και να ζητήσετε βοήθεια αφού δεν τα καταφέρνετε από μόνοι σας. 

ΕΓΩΙΣΜΟΣ part 2

Στην οικογένεια δεν υπάρχει εγώ. Υπάρχει το εμείς. Δεν σου λέω να εκμηδενίσεις τον εαυτό σου. Βεβαίως, να κάνεις ένα χόμπι, μια δραστηριότητα, κάτι που να σε ανανεώνει, να σε ωφελεί και να σου δίνει ευεξία πνευματική και σωματική. Και ο σύντροφός σου να σε στηρίζει σε αυτό. Όμως το να φεύγεις από το σπίτι και να ξεχνάς να γυρίσεις αδιαφορώντας ή να κρατάς επαφές με τους πρώην και να τους συναναστρέφεσαι ατέλειωτες ώρες με πρόσχημα τη συλλογή DVD, την  ανταλλαγή μουσικών ιδεών και εικαστικών δρώμενων δείχνει εγκεφαλική αναπηρία. Το σπίτι είναι σπίτι, δεν είναι σκορποχώρι, έχει κανόνες  και πρέπει να το τιμάς. Και άσε τους πρώην και τις ελευθεριότητες των αμερικάνικων σίριαλ τύπου όλοι μια οικογένεια είμαστε και παραμένουμε καλοί φίλοι. Αυτός με τον οποίο πηδήχτηκες, δεν μπορεί να είναι ποτέ φίλος σου και από σεβασμό στον νυν, τον χαιρετάς. Ξέρω ότι σου φαίνεται απόλυτο το ανωτέρω αλλά ξέρω ότι τέτοιες φιλίες μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρουν. Είτε από φόβο είτε υπαρκτά. Οπότε βάλε μια κόκκινη γραμμή και να σέβεσαι την οικογένεια σου. Ο πρώην είναι πρώην και άντε να έχεις καμιά φωτογραφία να τη χαζεύεις στα 80 σου όταν θα διηγείσαι στα εγγόνια τις αναμνήσεις σου.

ΕΓΩΙΣΜΟΣ part 3

Όταν κάποιος έχει πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του καταρχάς αρνείται να δει το πρόβλημα. Αρνείται να το συζητήσει ουσιαστικά. Αρνείται να ΑΚΟΥΣΕΙ. Αρνείται να δεχθεί μια αντίθετη άποψη και τσακώνεται. Έχει πάντα δίκιο, φταίει πάντα ο άλλος, θυμώνει, εκνευρίζεται και ξεσπά.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Στενοχωριέσαι. Θυμώνεις. Πληγώνεσαι. Απογοητεύεσαι. Άσε κάτω το μπουκάλι με το ουίσκι! Όχι μόνο δεν διορθώνεις τίποτα αλλά ξεφτιλίζεσαι με τον αλκοολικό παραλογισμό και το παραλήρημα που ξεστομίζεις!

ΕΥΦΥΙΑ

Ο γάμος δεν είναι τάφος. Αλλάζουν οι προτεραιότητες, η ζωή σου, το ωράριο σου, αλλά έχει και χαρές. Έχει υπέροχες στιγμές. Την έλλειψη κοινωνικής ζωής και την κλεισούρα δεν την καταλαβαίνω και δεν θέλω να την καταλάβω. Ναι, έχεις το παιδί ή τα παιδιά και δεν μπορείς να βγεις εύκολα έξω ειδικά αν δεν υπάρχει κοντά η πεθερά ή η μητέρα να τα κρατήσει. Μάλιστα. Φώναξε ένα φιλικό ζευγάρι ή ένα φίλο στο σπίτι. Σας καλούν κάπου, να πάτε οπωσδήποτε! Να πάτε όλοι μαζί μια βόλτα  και ας ταλαιπωρηθείτε για λίγο στο βγάλε βάλε στο αυτοκίνητο. Οπουδήποτε. Βγείτε έξω. Δεν καταλαβαίνεις ότι όταν ο άνθρωπος μένει μέσα και δεν βλέπει κανέναν αργά ή γρήγορα τρώγεται με τα ρούχα του; Βγείτεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!

ΒΙΑ

Όταν σηκώνεις το χέρι σου να ρίξεις μια σφαλιάρα, εύκολα το κάνεις. Πιο εύκολα το ξεχνάς. Ο άλλος όμως πάντα θα το θυμάται και σε βάθος χρόνου θα σε εκδικηθεί. Αυτή η εκδίκηση θα ισοδυναμεί με δέκα σφαλιάρες…

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Όταν λες «Ας προσπαθήσουμε. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε τη σχέση μας, για την οικογένεια μας» να το κάνεις ειλικρινά. Όχι να μένεις στα ίδια δίνοντας παράταση στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Όταν ο σύντροφος σου σε πλησιάζει ερωτικά, να του κάτσεις και άσε τα μουτράκια γιατί δεν προσπαθείς αλλά κοροϊδεύεις τον κόσμο! Όταν ο σύντροφος σου, σου κάνει προτάσεις να πάτε από εδώ, από εκεί, σε ένα φιλικό σπίτι, ένα ταξίδι, να κόψεις το λαιμό σου να πας! Να βάλεις μπροστά το εμείς και να δώσεις μια πραγματική και αληθινή δεύτερη ευκαιρία στην οικογένεια σας με όλη σου την καρδιά! Βλαξ ! 

TRANSFORMER

Εύκολα τον ξεστομίζεις τον χωρισμό. Πας σε δικηγόρους, κινείς διαδικασίες, στην αρχή αισθάνεσαι και υπέροχα ανακουφισμένος γιατί επιτέλους έφυγε το τέρας και ….μετά έρχεται το χάος. 

Είχα στο παρελθόν δύο περιπτώσεις από τον κύκλο μου, πολυετείς σχέσεις και στα 2-3 χρόνια γάμου θυμήθηκαν να χωρίσουν για χαζές αφορμές. Το έκαναν. Τους βγήκε τέτοιο μένος που ο ένας ήθελε να εξοντώσει τον άλλον. Να λένε ψέματα στα δικαστήρια για κρυφά εισοδήματα, με σκοπό να εξασφαλίσουν διατροφή ίση με τον …μισθό του άλλου! Να επιδίδονται σε κατινιές, ηχογραφήσεις, κρυφές κάμερες, σπαραξικάρδιες διηγήσεις. Μετά από καιρό όταν είδαν τα δύσκολα, προσπάθησαν να επανέλθουν. Ο άλλος όμως δεν συγχώρεσε γιατί του είχε μείνει έντονα χαραγμένη μέσα του η μεταμόρφωση. «Δεν την αναγνώριζα φίλε μου ύποπτε! Αν και την ήξερα τόσα χρόνια, ότι θα πήγαινε να με διαλύσει δεν το περίμενα ποτέ! Πώς να το ξεχάσω αυτό;» Αυτα τα παραμύθια των μαζικών μέσων επιρροής περι πολιτισμένων και συναινετικών  διαζυγίων δεν τα πιστεύω. Οταν διαλύεται ο κόσμος του άλλου, γίνεται θηρίο. Το σπίτι όταν γκρεμίζεται κάνει πάταγο και αφήνει συντρίμια. Και ο άνθρωπος αλλάζει....

Και μετά; 

Ο άνδρας θα είναι part time father;; Ένα σαββατοκύριακο το μήνα και δύο απογεύματα την εβδομάδα; Επίσκεψη στο σουπερμαρκετ;  Άσε που θα γονατίσει οικονομικά και θα αργήσει να σταθεί πάλι στα πόδια του, πες άνδρας είναι, θα του πάρει 1-2 χρόνια, θα βρει μια άκρη. 

Η γυναίκα νομίζει ότι πιθανώς με τη βοήθεια της μάνας της θα υποκαταστήσει και θα αντικαταστήσει τον πατέρα;
Νομίζει πως εύκολα μετά θα βρει άλλον σύντροφο;
Αν είναι ελεύθερος σιγά μη φορτωθεί ένα μωρό. Θα την πηδήξει και θα φύγει.
Αν και αυτός είναι χωρισμένος με παιδιά ( και με αντίστοιχες οικονομικές υποχρεώσεις ) τότε άντε βάλε δίπλα δίπλα δύο καμένα χωράφια και περίμενε να σου αποδώσουν και καρπό.

Χάρηκα Καλιαμάγκουρας.

Το κακό είναι πως αυτός ο …ενδεκάλογος δεν διαφέρει σε τίποτα από όσα έχεις διαβάσει στα lifestyle περιοδικά. Μια ζωή τα ίδια. Διαρκώς επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές από διαφορετικούς ανθρώπους. Καρμπόν. 

Απομακρυνθήκαμε από την Ορθόδοξη παράδοση μας και υπό την επήρεια της πλαστικής ευδαιμονίας την είδαμε όλοι χόλιγουντ και τα διαζύγια πέφτουν βροχή. 

Όταν είμαστε που είμαστε λίγοι και βλέπεις ότι το πιο κρίσιμο κομμάτι της κοινωνίας που είναι η οικογένεια, ολοένα και αποσυντίθεται, οι ελπίδες λιγοστεύουν συνεχώς…. 

Ε, ψιτ!
Εσύ που διάβασες μέχρι εδώ και χαμογέλασες χαιρέκακα, ρίξε μια ματιά στον καθρέπτη….

1 Λογομαχιες:

Suspect είπε...

Έχεις πέσει μέσα στα συμπεράσματά σου φίλε Γρηγόρη. Κι όσα χρόνια περάσουν (ήδη πέρασαν 5) μετά το δικό μου διαζύγιο, ακόμη θα αναρωτιέμαι: τελικά, έβαλα τα χεράκια μου κι έβγαλα τα ματάκια μου; who knows...
Καλώς σε βρίσκω!

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια