Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ


Θα πάθουν ότι και οι φορτηγατζήδες. Στο χωριό μου το λένε «έμπλαστρο».

Οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις πιστεύω πως δεν εχουν ιχνος αισθήματος δικαίου αλλά κοιτάνε μόνο την πάρτη τους. Καλά κάνουν μεν αλλά αφενός είναι μόνοι τους αφετέρου εύχομαι η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει.

Όταν κάνει απεργία ο φαρμακοποιός, στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης;
Όχι βέβαια!
Αλλά στρέφεται εναντίον των ηλικιωμένων που θέλουν να αγοράσουν φάρμακα.
Οποιος θέλει να κάνει μαγκιές ας πάει στα πολιτικά γραφεία και στη Βουλή, εμεις τι φταίμε;


Καλώς ανοίγει το επάγγελμα τους. Για να βρουν διέξοδο και οι νέοι επιστήμονες. Μια χαρά το είχαν βρει το κόλπο. Μεταβίβαζε ο μπαμπάς στον γιο και στην κόρη και το φαρμακείο το είχαν πάρει εργολαβία.

Η ταμπακιέρα είναι μια αθλια ελληνική πατέντα της πώλησης του αέρα. 1.000 ευρώ το μαγαζί και 200.000 ο «αέρας». Μπορεί στη φύση η εισπνοή του αέρα να είναι δωρεάν αλλά στην Ελλαδάρα μας και στο φαρμακείο πωλείται!

Οποιος αγόρασε αέρα δικαίως διαμαρτύρεται αλλά αφελώς. Η συζήτηση για τα κλειστά επαγγέλματα δεν γίνεται από χθες αλλά είναι μια ιστορία των τελευταίων 10 χρόνων. Ασχετα αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σφύριζαν αδιάφορα. Αγόρασες αέρα πριν από 3-4 χρόνια και τώρα βλέπεις να γίνεται πραγματικός αέρας; Ας πρόσεχες. Ετσι είναι η αγορά. Και ο πρώτος που πήρε κινητό τηλέφωνο, το αγόρασε πανάκριβα αλλά μετά οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα.
Τι να κάνουμε τώρα, να απαιτήσει ο πρώτος αγοραστής κινητού τηλεφώνου τα λεφτά του πίσω;

Η κοιωνική πρόοδος δεν είναι να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος;
‘Η μας αρέσει το «εντάξει ανοίξτε το αλλά όχι τώρα, σε 20 χρόνια».
Είμαστε ή δεν είμαστε παράνομοι ως προς το ευρωπαϊκο κοινοτικό δίκαιο;
Για πόσο θα διαωνίζεται αυτή η παπαριά των κλειστών επαγγελμάτων και για πόσο οι νέοι επιστήμονες δεν θα βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενό τους επειδή τους «πρόλαβε» κάποιος άλλος;

Τέρμα επίσης τα κληρονομικά. Η άδεια είναι του κράτους. Δεν είναι ιδιοκτησία σου για να την περνάς στα παιδάκια σου κληρονομικά. Αυτό να το κάνεις στο σπίτι, τα χωράφια και τις καταθέσεις σου. Οσα παιδιά δηλαδή σπουδάζουν φαρμακοποιοί γιατί να έχουν κλειστό το δρόμο για το επαγγελμα; Για να μοιράζεις εσυ κληρονομιές;

Οι φαρμακοποιοί δουλεύουν χαλαρά.
Κάτι μεταξύ σε ωράριο καταστημάτων και δημοσίου.

Το σαββατοκύριακο κλειστά και τις υπόλοιπες κλείνουν μισή με μια ωρα πιο νωρίς από τους υπολοίπους. Ασε δε που τα καλλυντικά και τα σαμπουάν τα πουλάνε πιο ακριβα από τα σχετικά καταστήματα.
Αν δεν θέλουν ωράριο καταστημάτων, τότε να πουλάνε μόνο φάρμακα. Μόνο.
Αν θέλουν και άλλα είδη τότε να δουλεύουν όπως ολοι οι άλλοι.
Για να μην πούμε για τα περιθώρια κέρδους που είναι απείρως περισσότερα από τους περισσότερους εμπορικούς κλάδους πώλησης αγαθών.

Μου αρέσει το επιχείρημα «αν θέλετε να είμαστε ανοιχτά το Σάββατο, αν είναι και το ΙΚΑ». Ναι, σας χάλασε. Καταρχήν το Σάββατο μπορούν να εκτελεστούν οι συνταγές της Παρασκευής. Μπορείς σε μια ωρα ανάγκης να βρεις ένα φαρμακείο ανοιχτό και όχι να τρέχεις στα εφημερεύοντα. Και στο κάτω κάτω της γραφης, τα φαρμακεία της γειτονιάς, όλο και κάτι παραπάνω θα πουλήσουν στις κυρίες που θα κάνουν τη βόλτα τους.

Μια ερώτηση θέλω να απευθύνω ( που δεν το εύχομαι, δεν το υποστηρίζω αλλά  και ο κοινωνικός εκβιασμός δεν είναι και το καλύτερο )  και ο καθένας ας απαντήσει στον εαυτό του:

Εστω ενας ηλικιωμένος. Που έχει ανάγκη ένα αντιπηκτικό φάρμακο. Λόγω της απεργίας δεν το παίρνει και παθαίνει ένα εγκεφαλικό και πεθαίνει.
Ο γιος του θα φταίει μετά, αν κάθε βράδι σπαει τη βιτρίνα του φαρμακείου και να πεταέι μια μολότοβ;



14 Λογομαχιες:

panos75 είπε...

Το σχόλιο μου σβήστηκε, θέλω να πιστεύω από ατύχημα. Επειδή όμως δεν μπορώ ν'αφήσω να αιωρούνται ανακρίβειες θα το ξαναγράψω.

1)Τη δεκαετία που μας πέρασε άνοιξαν 2000 καινούργια φαρμακεία, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν πλήρωσαν ούτε ευρώ σε τρίτους για άδειες κλπ. Για ποιό "κλειστό" επάγγελμα μιλάμε λοιπόν;

2)Τα ποσά της τάξης των 200-300 χιλιάδων ευρώ υπάρχουν μόνο στη νοσηρή φαντασία των διάφορων καλοθελητών που θέλουν να παρουσιάσουν τους φαρμακοποιούς ως κεφαλαιοκράτες.
Προσωπικά όταν αγόρασα το μαγαζί μου προ πενταετίας έδωσα πολύ λιγότερα.

3)Όσο μπορεί κανείς να πουλήσει ένα κρατικό κτίριο άλλο τόσο μπορεί να πουλήσει και κρατική άδεια. Ένα δικηγορικό γραφείο ή ένα συμβολαιογραφικό ή ένα λογιστικό γραφείο ή ένα περίπτερο ή ένα σούπερ μάρκετ ή μια καφετέρια έχουν επίσης άδεια από το κράτος. Όταν μεταβιβάζει κάποιος την επιχείρησή του πουλάει αυτή και μόνο, και αν το κράτος κρίνει ότι ο αγοραστής πληροί τις προϋποθέσεις εγκρίνει την εκχώρηση της άδειας.

Κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να εκχωρήσει κρατική άδεια και αυτό συμβαίνει από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους και προβλέπεται ότι θα εξακολουθεί να συμβαίνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Αυτά προς το παρόν και καλό είναι να αποφεύγουμε τους αφορισμούς πάνω σε θέματα που δε γνωρίζουμε.

Suspect είπε...

Το σχολιο σου σβηστηκε και οχι φυσικα απο ατηχημα αλλα γιατι το υφος σου ηταν απαραδεκτο.
Τωρα που το βελτιωσες, θα παραμεινει.

Δεν εχω κανενα προβλημα με την αντιθετη αποψη αλλα με τον τροπο που εκφερεται.

Οι αποψεις μου ειναι εδω:

http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2010/06/statement.html

και εδω:

http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2010/07/blogs_13.html

Οσο για τα 1,2,3

1, γιατι τοτε κανετε απεργιες; Αφου οπως λες ειναι ανοιχτο;

2. Εχω αλλη πληροφορηση

3. παρομοιως.

panos75 είπε...

1)Θέλεις να σου αναφέρω αναλυτικά τους λόγους;
Γιατί με την πλήρη απελευθέρωση (ν'ανοίγουν φαρμακεία ακόμη και άσχετοι με το επάγγελμα) και τις 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα που επιχειρεί να καθιερώσει ο Λοβέρδος, παραβιάζει την κοινοτική οδηγία Μπόλκενστάιν και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί τρόπου λειτουργίας των φαρμακείων.

Επίσης γιατί θέλει να μας κάνει να πληρώνουμε διπλάσιο rebate από τις φαρμακοβιομηχανίες, εν πλήρη αντιθέσει με την αναλογία 3:1 που ισχύει σε όλη την Ευρώπη (οι βιομηχανίες πληρώνουν το τριπλάσιο από τα φαρμακεία).

2)Από που; Έχει σχέση με το χώρο ή απλώς βγάζει το άχτι τους εναντίον των "κακών" φαρμακοποιών;
Επειδή εγώ μιλάω με στοιχεία να σου πω ότι έδωσα 90.000 και είμαι σε καλή περιοχή.
Και με όσους φίλους έχω μιλήσει κανείς δεν έδωσε πάνω από 150.000.

3)Το παρομοίως που κολλάει; Πότε καταδίκασα εγώ μια ολόκληρη τάξη ανθρώπων χωρίς να γνωρίζω ούτε στο περίπου τι συμβαίνει;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα συμφωνήσουμε. Δεν είναι μόνο η συντεχνιακή λογική του κλειστού επαγγέλματος, που κληρονομικώ δικαίω μεταβιβάζεται σε τέκνα, αλλά η λογική της... "απεργίας". Η απεργία είναι όπλο στα χέρια του εργαζόμενου, επειδή με τα χαμένα έσοδα και τη μειωμένη εργασία πιέζεται το αφεντικό. Οι φαρμακοποιοί όμως είναι αυτοαπασχολούμενοι. Ποιον πιέζουν, λοιπόν; Πολύ απλά, μέσω των άσχετων πολιτών, την κυβέρνηση. Μέσω των πελατών τους, τους πολιτικούς. Ναι, αλλά στο φαρμακείο είμαστε πρωτίστως καταναλωτές.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Δεν θέλω φίλε να σου γράψω την άποψή μου γιατί δεν έχεις "μπιπ" να καλύπτεις τα κοσμητικά μου επίθετα.
Αρκεί να σου πω πως έχω συνταγή γιατρού στα χέρια μου για την μητέρα μου και δεν μπορώ να πάρω τα φάρμακά της.
Οι άρρωστοι άνθρωποι τί φταίνε να είναι μπαλάκι των συμφερόντων του καθενός;
δεν θέλω να το συνεχίσω, το κλέινω εδώ.


Καλή εβδομάδα.

Κώστας
vloutis.blogspot.com
vloutis.wordpress.com
facebook.com/kostasvloutis
twitter.com/kostasvloutis
friedfeed.com/kostasvloutis

panos75 είπε...

Γιατί δεν μπορείτε να πάρετε τα φάρμακα της μητέρας σας κύριε Βλούτη; Αρνήθηκαν να σας εξυπηρετήσουν τα εφημερεύονται φαρμακεία;

Οι άρρωστοι άνθρωποι τώρα έγιναν μπαλάκι των συμφερόντων; Όταν περιμένουν 40 και 50 μέρες για να δουν γιατρό ή όταν τους κόβουν τη σύνταξη τι είναι;

Suspect είπε...

"Οι άρρωστοι άνθρωποι τώρα έγιναν μπαλάκι των συμφερόντων; Όταν περιμένουν 40 και 50 μέρες για να δουν γιατρό ή όταν τους κόβουν τη σύνταξη τι είναι;"

Απιθανη λογικη...

panos75 είπε...

Γιατί απίθανη; Τόσον καιρό που συμβαίνουν αυτά δεν είδα τον Λοβέρδο να εκφράζει την ανησυχία του για την επίπτωση αυτών των φαινομένων στην υγεία των συνταξιούχων.
Προφανώς η πολύωρη αναμονή στα ιατρεία του ΙΚΑ κάνει καλό.

KitsosMitsos είπε...

Αλλάζουν πράγματα και καταστάσεις, θέλω να ελπίζω προς το καλύτερο.
Παρεμπιπτόντως, ντρίπλα του υπουργού που είπε ότι όσοι ασφαλισμένοι δεν βρίσκουν φάρμακα στην ιδιωτική αγορά, μπορούν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

panos75 είπε...

Ο Λοβέρδος με την "ντρίμπλα" αυτή έδειξε πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι. Εδώ τα νοσοκομεία δεν έχουν γάζες και ορούς για τους νοσηλευόμενους, πως θα εξυπηρετήσουν με φαρμακα το κοινό;

Υπήρχε λόγος που τα νοσοκομεία παραχώρησαν το δικαίωμα παροχής των λεγόμενων "ακριβών φαρμάκων" στα φαρμακεία. Ήταν τέτοια τα χρέη τους που καμμία φαρμακευτική εταιρεία δεν τους τα χορηγούσε πλέον παρά μόνο εάν προπληρώνονταν.

Leviathan είπε...

kalos i kakos rixneis tooo diavasma gia na anoixeis telika ena magazi...eborio diladi...tespa...kali evdomada

KitsosMitsos είπε...

@panos75 Αυτό για τα ακριβά φάρμακα δεν ισχύει φίλτατε. Έλεγξε σε παρακαλώ καλύτερα τις πηγές σου.
Η ντρίπλα του υπουργού δείχνει ότι δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Όπως πάντα, το κακό είναι ότι αυτός που την πληρώνει είναι αυτός που κατά κανόνα δεν φταίει, δηλαδή ο άρρωστος ασφαλισμένος.

panos75 είπε...

Ποιές πηγές να ελέγξω φίλε, φαρμακοποιός είμαι και ξέρω πολύ καλά τι συνέβη. Γι'αυτό και γελάγαμε όλοι μόλις ακξούσαμε την ...απειλή του Λοβέρδου ότι θ'ανοίξει τα φαρμακεία των νοσοκομείων στο κοινό. Εδώ αυτοί δεν έχουν χαρτομάντιλο να φυσήξουν τη μύτη τους, θα εξυπηρετούσαν και τους ασφαλισμένους των ταμείων.
Είναι αυτό που λέμε "τι του λείπει του ψωριάρη".

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Σου έχω γράψει πιο πάνω και ήμουν πολύ φορτισμένος γιατί ταλαιπωρούμε με την υπόθεση λόγω ασθενείας της μητέρας μου...
Οπότε καταλαβαίνει τί τραβάω...

Καλό 3ήμερο.

Κώστας
vloutis.blogspot.com
vloutis.wordpress.com
facebook.com/kostasvloutis
twitter.com/kostasvloutis
friendeed.com/kostasvloutis

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια