Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


Επειδή βγήκαν κάτι φωστήρες της αγγλικανικής εκκλησίας και είπαν να κόψουμε τη θεία κοινωνία για να μην κολλήσουμε τη γρίππη των χοίρων, όταν μου πέρασε ο γέλωτας, θυμήθηκα μια τόσο παλιά ιστορία, της οποιας οι λεπτομέρεις ( και όχι η ουσία ) μπορεί να μου διαφεύγουν. Οποιος γνωρίζει περισσότερα, ας με διορθώσει.

Υπήρχε μια παλιά αρρωστια που την έλεγαν λέπρα. Ηταν πολύ πολύ μεταδοτική και κόλλαγες με το παραμικρό. Το σώμα σου σχεδόν ξεφλούδιζε, έβγαζες κάτι πραγματάκια σαν λέπια, διογκώνονταν, γέμιζες στίγματα και κόμπους σε ολο σου το κορμί  και από τις πολλές μολύνσεις έβρισκες φρικτό τέλος.

Οι λεπροί της παλαιάς εποχής δεν είχαν καμία θεραπεία. Τους απομόνωναν για να μη  κολλήσουν και οι υπόλοιποι, αντιο ζωη, χαίρετε ο επόμενος. Υπήρχε ενας γιατρός ονόματι Χαροκόπος, ο οποιος δεν ηταν και ο πιο ευσεβής άνθρωπος του κόσμου. Στην κλινική που εργαζόταν φιλοξενούσαν λεπρούς μόνο και μόνο για να κάνουν το τέλος τους λίγο πιο ελαφρύ και ανθρώπινο.

Ερχόταν και ενας ιερέας που τους έδινε τη θεια κοινωνία για ύστατο χαίρε, και μετά άναυδος ο γιατρός έβλεπε τον ιερέα να πίνει ότι απέμενε από τη θεία κοινωνία. Κάτι που γίνεται πάντα στην Ορθοδοξία μας, ότι περισσεύει από τη θεία κοινωνία δεν κάνει παρέα στα ψάρια αλλά την πίνει ο παπάς.

Παπα, είπε ο γιατρός, κόλλησες και εσυ. Θα πρεπει να σε βάλω στην κλινική!
Χαμογέλασε ο παπάς και αρνήθηκε πως κόλλησε. Για να μην το συζητάνε με τις ωρες και το κουράζουν το ζήτημα, τον βούτηξε ο Χαροκόπος και τον πέρασε από ολες τις εξετάσεις. Κρύσταλλο ο παπάς.

Το ίδιο εργο παιχθηκε αρκετές φορες. Στους ετοιμοθάνατους, ερχόταν ο παπας, τους μεταλάμβανε και μετά έπινε τη θεία κοινωνία. Ξανά μανα εξετάσεις ο Χαροκόπος, ξανα μανα κρύσταλλο ο παπάς. Αυτό έγινε αιτία ο γιατρός Χαροκόπος να γίνει ενας ευσεβής άνθρωπος και να ιδρύσει τη Χαροκόπειο σχολή που την ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Η ορθοδοξία και η θεια κοινωνία δεν είναι φολκλόρ που το ανακαλύψαμε χθες. Εχει μια ζωντανή ιστορια στη χώρα μας περι τα 2.00 ετη. Σε αυτή την πορεία πολλά μεταδιδόμενα νοσήματα προέκυψαν, πολλές αρρωστιες  και αν κόλλαγαν οι ιερείς αυτές τις ασθένεις, τώρα δεν θα είχε μείνει ούτε ενας.

Η αγγλικανική εκκλησία ας κάνει ότι θέλει. 
Όμως είναι τουλάχιστον κωμικό, τέτοιες μόδες να έρχονται και στην Ελλάδα…



2 Λογομαχιες:

chrissa είπε...

Πάνσωστος ο Υποπτος!

Alexandros είπε...

Την εποχή της Ισπανικής γρίπης (αρχές του περασμένου αιώνα και συγκεκριμένα το 1918) οι οδηγίες των γιατρών ήταν σαφείς. Απομόνωση, όσο το δυνατόν λιγότερες σωματικές επαφές και καθαριότητα. Οι Νομαρχίες έκλεισαν τα σχολεία και οι εκκλησίες σταμάτησαν την Θεία λειτουργία της Κυριακής.
Αυτό που εσύ λοιπόν θεωρείς κωμικό να γίνει στη χώρα μας, έχει ήδη γίνει 100 χρόνια πριν.
Κάποιοι Χριστιανοί, αφού έπιασαν τα γέλια όπως κάνεις και εσύ, ξεκίνησαν λιτανείες καθώς και το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας για να ξορκίσουν το κακό. Το αποτέλεσμα όπως μπορείς να υποθέσεις ήταν τραγικό. Αν το ψάξεις ιστορικά θα το διαπιστώσεις και εσύ. Τα μικρόβια, δυστυχώς για εμάς, "δεν έχουν το Θεό τους..."

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια