Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ


Ειχαμε μια κουβεντα με έναν φιλο σχετικα με την κριση, τις οικονομικες δυσκολιες και γενικα την αποταμιευση. Ο φιλος μου στα προθυρα του γαμου, εχει μια οικονομικη δυσκολια στο να συγκεντρωσει το ποσο που απαιτειται για το σχετικο φολκλορ.

Μου λεγε λοιπον ότι πρεπει να βρει χρηματα, ότι σκεφτοταν προσωρινα για μια δευτερη δουλεια, πιθανως ένα δανειο, το εψαχνε.

Του απαντησα πως όταν δεν μπορεις να αυξησεις το εισοδημα σου με περισσοτερα εσοδα, μπορεις να περιορισεις τα εξοδα ώστε να σου μεινουν περισσοτερα. Σκεφτηκαμε τι μπορει να εξοικονομησει κανεις, αν εφαρμοσει συγκεκριμενες περικοπες.

1.      Διακοπη πιστωτικων καρτων. Με τετοια επιτοκια, δεν τις εξοφλεις ποτε και σου απομυζουν ότι εχεις στο πορτοφολι σου.

2.      Δεν χρειαζεται δευτερο και τριτο κινητο. Πλεονασμος που ουσιαστικα δεν προσφερει τιποτα.

3.      Φαγητο στο σπιτι. Πιο υγιεινο και πιο φτηνο.

4.      Συνδρομητικα καναλια. Δεν πληρωνω για τηλεοραση και θαυμαζω οσους το κανουν. Αν υπαρχει ένα πραγματικα σημαντικο παιχνιδι που θελω να δω, παω σε ένα φιλο.

5.      Αγορες σε περιοδο εκπτωσεων, μια βολτα στη λαϊκη και μια ματια στις προσφορες των καταστηματων.

6.      Λιγοτερη καταναλωση στο ρευμα, ειτε με καινουριους λαμπτηρες, ειτε στο νερο που δεν είναι αναγκη να τρεχει συνεχεια.

7.      Περιορισμος της μετακινησης στο μετρο του εφικτου με το αυτοκινητο και προτιμηση στα μεσα μαζικης μεταφορας.

8.      Περιορισμος εξοδων που δεν είναι απολυτως απαραιτητα. Για παραδειγμα, αν θες να πας στο μπαρ να πιεις 5 ποτα, κρατα το στο ένα.

Προτεινα στον φιλο μου να κανει έναν υπολογισμο.

Τι βγαζει και τι ξοδευει. Στο χαρτι. Ποια είναι τα εξοδα του. Εκει λοιπον, θα διαπιστωσει το τι ακριβως χαλαει και σε συνδιασμο με τα παραπανω ειμαι σιγουρος ότι θα εξοικονομησει αρκετα που στην καθημερινοτητα δεν φαινονται.
Ελπιζω να τον βοηθησα…



3 Λογομαχιες:

KitsosMitsos είπε...

Απλά πράγματα, όντως!
Σίγουρα θα βοήθησες

Δέσποινα είπε...

Βοηθάνε δε λέω,αλλά άντε να πεις στη νύφη να μην πάει με κάμπριο στην εκκλησία και να προτιμήσει το σκαραβαίο του κουνιάδου ή να κόψει τούρτα που αντί για 5 να 'χει 3 ορόφους

An-Lu είπε...

Πέρα από τις πολύ χρήσιμες οδηγίες, μήπως να σκεφτόταν κανέναν πολιτικό γάμο με παρτάκι after?!
Ή θα φρυάξει η νύφη;;;;

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια