Σάββατο 11 Απριλίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΟ

Εχω έναν πολύ καλό φίλο ο οποιος λατρεύει τα σκυλιά και η ζωή του περιστρέφεται στον ελεύθερο του χρόνο γύρω από αυτά. Βρισκόμαστε λοιπόν όταν βγάζει βόλτα τα σκυλιά σε παρακείμενο πάρκο. Σε μια από τις βόλτες μας, βρέθηκα με δυο οπαδούς του Ολυμπιακού. Ιδιοκτήτες σκυλίων και αυτοί για αυτό δεν τολμούσα να φέρω σφοδρή αντίδραση. Στο αγαπημένο θέμα των Ελλήνων  φιλάθλων που είναι η διαιτησία, ως αντίλογο μου είπαν πως «Και η ΑΕΚ όταν είχε τη δύναμη έκανε τις μαγκιές της όπως με τα φώτα και το δακρυγόνο»

Θυμόμουν την ιστορία μέσες άκρες αλλα δεν τους έπεισα. Απευθύνθηκα σε έναν ΑΕΚοδίφη φίλο μου, τον οποίο για να καταχωρηθεί κατι στη wikipedia σχετικό με την ΑΕΚ, πρώτα παίρνουν την έγκριση του. Ο φίλος λοιπόν αφου του παρεθεσα ένα jack daniels, μου είπε την ιστορία με ακρίβεια και ευθύς αμέσως την παραθέτω για λόγους αρχείου και ιστορικής αποκατάστασης. 

«Φιλε μου ύποπτε,

Ας πάμε λοιπον στην πρώτη περιπτωση.

Περίοδος 1990-91 (δακρυγόνα)

Η ΑΕΚ παίζει με τον Ολυμπιακό για την 15η αγωνιστική στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

Η ημερομηνία είναι 13/01/91 και έχει σημασία για το τι επακολούθησε: Στις 09/01/91 σκοτώνεται στην Πάτρα ο καθηγητής Τεμπονέρας. Η κατάσταση είναι έκρυθμη εκεί. Την επομένη (10/01/91) γίνονται φοβερά επεισόδια στην Αθήνα, με πορείες, σπασίματα, δακρυγόνα, μολότωφ, κυνηγητά. 

Εκείνη τη μέρα καίγεται το Κάππα Μαρούση (στα επεισόδια) και σκότώνονται 4 άτομα. Την επομένη γίνονται νέα επεισόδια στο κέντρο, με τραυματίες, κυνηγητά και πάρα πολλά δακρυγόνα. Μετά από 2 μέρες έρχονται οι οπαδοι του Ολυμπιακού στο «Νικος Γκούμας». Ηταν περιπου 5.000 και η αστυνομία είναι ήδη με όλα αυτά που γίνονται στην τσίτα. Οι Ούνοι (όλων των πλευρών) επίσης. 

Πριν το ματς γίνονται πεσίματα και επεισόδια μακριά από το γήπεδο, υπάρχει και ένας νεαρός οπαδός του Ολυμπιακού που καταλήγει δυστυχώς από φωτοβολίδα πριν το ματς και εκτός γηπέδου. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Βρισκόμουν τότε στη θύρα 8-12 (την διπλή πάνω από τη σκεπαστή) και βλέπουμε πολύ καλά τι γίνεται κάτω. Οι αστυνομικοί κουβαλάνε γυλιούς με δακρυγόνα (τα ειδα με τα μάτια μου-αργότερα θα πουν ότι δεν είχαν αλλά είναι αισχρό ψέμα).

Το ματς ξεκινάει, τρώμε 0-1 με Τσιαντάκη, ισοφαρίζουμε με Γεωργιάδη, τρώμε στην αρχή του 2ου το 1-2 με Τσαλουχίδη, στο 79ο αποβάλλεται ο Μανωλάς.
 

Στο 2ο ημίχρονο μετά τα μισά οι πόρτες τις σκεπαστής ανοίγουν (όπως πάντα). Κάποια στιγμή αρχίζουν συμπλοκές (σοβαρές) με ΑΕΚτζήδες και ΜΑΤ εκτός του γηπέδου στην Φωκών (μπροστά από τη σκεπαστή). Γύρω στο 85ο λεπτό ΕΞΩ από το γήπεδο, στη Φωκών, τα ΜΑΤ έχουν την λαμπρή ιδέα να πετάξουν ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ (όχι καπνογόνα-όχι φωτοβολίδες) για να διαλύσουν τα επεισόδια. Γίνεται κόλαση. Εμείς παρα το ότι είμαστε ψηλά, δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Οι της σκεπαστής ξεχύνονται έξω για να μην σκάσουν (από θαύμα δεν είχαμε τραγωδία-κι επειδή οι μεγάλες πόρτες της σκεπαστής ήταν ανοικτές) σε έξαλλη κατάσταση με την ενέργεια της αστυνομίας. 

Τα χημικά είναι τόσο ισχυρά που κλαίνε μέχρι και οι Ολυμπιακοί στο απέναντι πέταλο (100% αληθινό, είχα φίλους εκεί που είχαν λαλήσει)!!!

Το ματς είναι αδύνατον να ξεκινήσει, τα επεισόδια γενικεύονται στους γύρω δρόμους (στη Δεκελείας καίγονται από κάδοι μέχρι περιπολικά... Σημειώνω ότι μέσα στο γήπεδο δεν έχει συμβεί το παραμικρό: Ούτε επεισόδια, ούτε ντου, ούτε τίποτα. Το ματς διακόπτεται καθώς όλοι κλαίμε για πάρα πολλή ώρα και η αστυνομία έχει βγει για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα γύρω-γύρω. Οριστική διακοπή.
 

Σύμφωνα με τον νόμο που υπήρχε τότε, αν το παιχνίδι διακοπτόταν χωρίς ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ μιας ομάδας, αυτό ξαναγινόταν από την αρχή. Μπορεί να μην ήταν δίκαια η διάταξη αλλά αυτή ήταν.

Φυσικά και δεν υπήρχε καμία υπαιτιότητα της ΑΕΚ για το γεγονός ότι οι ανεγκέφαλοι των ΜΑΤ πέταξαν σε γήπεδο με 33.000 κόσμο δακρυγόνα τέτοια που κλαίγανε οι πάντες. Είμαι απόλυτος σ'αυτό, ήμουν αυτόπτης μάρτυς, τα δακρυγόνα έπεσαν από την αστυνομία που εκείνες τις μέρες έριχνε συνεχώς με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που περιέγραψα.
 

Θα έλεγα μάλιστα ότι το ΣΚΑΝΔΑΛΟ ήταν που το ματς ορίστηκε στη Ρόδο,  το οποιο εχασε ο Ολυμπιακος, ενώ η ΑΕΚ δεν έφερε ευθύνη. Θα έπρεπε να οριστεί στην Νεα Φιλαδέλφεια.

Τη χρονιά εκείνη η ΑΕΚ ήταν μετριότατη και με σύστημα βαθμολογίας 2-1-0 τελείωσε 3η, 12 πόντους από την κορυφή. Ο ΠΑΟ το πήρε άνετα με 8 πόντους διαφορά. Ο Ολυμπιακός  ήταν 2ος και είναι γελοίο να φωνάζει ότι δήθεν έχασε το πρωτάθλημα από τον αγώνα της Ροδου όταν την ίδια χρονιά έγινε το περίφημο ματς με τον Αθηναϊκό στο Καραϊσκάκη που οι επιστήμονες μπήκαν μέσα επειδή έχαναν και δεν το άντεχαν, παίρνοντας στο κυνήγι τον Χρ. Δημόπουλο, με τον Σαλιαρέλη να χώνει μπάτσες σε κάμεραμεν και λοιπές ομορφιές του ποδοσφαίρου. 


Αποτέλεσμα μηδενισμός και -2 πόντοι. Γελοίοι οι όποιοι ισχυρισμοί τους ότι έχασαν τον τίτλο από το ματς της Ρόδου...»

Ξαναγέμισα το ποτηρι του φίλου και ΑΕΚοδίφη και συνέχισε με το δεύτερο περιστατικό

Περίοδος 1993-94 ( τα φώτα)

Η ΑΕΚ έχει ήδη δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα και παίζει με τον Ολυμπιακό στις 24/10/93 στη Νεα Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ τρώει ένα γκολ νωρίς με τον Τσαλουχίδη, αποβάλλεται ο Μπατίστα που τότε επαίζε στον Ολυμπακό, ισοφαρίσε με τον Τάσο Μητρόπουλο στο 61ο και έχει μισή ώρα και αριθμητικό πλεονέκτημα να πάρει το ματς. Στο 75ο πέφτουν τα φώτα. Είναι αστείο να πιστεύει κάποιος ότι παίζοντας καλύτερα, με παραπάνω παίκτη και με 15+ λεπτά για τη λήξη συνέφερε την ΑΕΚ να κλείσει τα φώτα.



Έγινε δεκτόν ότι δεν υπήρξε υπαιτιότητα της ΑΕΚ για το βραχυκύκλωμα, ο αγώνας ορίστηκε την 01/12/93 στη Νεα Φιλαδέλφεια και τον χάσαμε 1-2 όμορφα κι απλά. Παρόλα αυτά πήραμε το πρωτάθλημα και πάλι με 7 βαθμους διαφορά από τον ΠΑΟ ενώ ο Ολυμπιακός που πήρε ανέλπιστα τους πόντους στο ματς με τα "φώτα" βγήκε 3ος και καταϊδρωμένος 11 πόντους πίσω μας.

Αυτά λοιπόν φίλε μου ύποπτε για να μην ακους χαζαμάρες περι εύνοιας της ΑΕΚ σε αυτές τις δύο περιπτώσεις που λένε οι Ολυμπιακοί για να δικαιολογήσουν τα επη και αίσχη του Κοκκαλιστάν.

Ειπε ο αρχοντας και αποτέλειωσε το ποτο του. Στην έξοδο γύρισε:

Α! να σου πω επίσης ότι μετά και από το 2ο περιστατικό (με τα φώτα) άλλαξε ο νόμος επί το πλεον λογικό και δίκαιο και στα ματς που δεν υπάρχει αντικειμενική ευθύνη κάποιας ομάδας αλλά διακόπτονται, ο αγώνας ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ από κει που σταμάτησε. Μιμηθήκαμε τους Ισπανούς που είχαν ήδη αυτή την διάταξη και πολύ σωστά κάναμε. Πάντως η ελληνική διάταξη δεν ήταν δική μας πατέντα. 

Και η ΟΥΕΦΑ έτσι έκανε στα ματς που διακόπτονταν (πάντα μιλάμε χωρίς αντικειμενική ευθύνη μιας ομάδας). Θυμίζω το ματς της ΑΕΚ με την Κολωνία το 1982-83 (φώτα) αλλά και τον 1ο τελικό του ΟΥΕΦΑ 1972-73, Λίβερπουλ-Γκλαντμπαχ (βροχή)



1 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια