Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Το ρητο που λεει πως απολαμβανουμε το/τη …… ( και εδώ βαλτε ότι θελετε)  που μας αξιζει, πολλες φορες είναι σκληρο και αναλογα με τις συνθηκες, αδικο.

Σε ότι αφορα την ποδοσφαιρικη πραγματικοτητα, το ανωτερω ρητο επιβεβαιωνεται πανηγυρικα. Η κατασταση του ελληνικου ποδοσφαιρου  είναι αυτή ακριβως που θελουμε, που μας αξιζει και δεν προκειται να αλλαξει.

Τα απεχθη κλισε των δημοσιογραφων λενε για τη γιορτη του ποδοσφαιρου, για τη βια στα γηπεδα, οι λιγοι ανεγκεφαλοι και οι πολλοι υγιεις φιλαθλοι, για τους δικαιους αγωνες και λοιπα χαζοχαρουμενα. Ο καλυτερος τροπος για να μην πεις τιποτε είναι η αοριστο-γενικολογια.
Ας δουμε έναν έναν τους μεγαλους παικτες του ποδοσφαιρου.

Ολυμπιακος.

Οι οπαδοι του ολυμπιακου είναι οι περισσοτεροι. Αρεσει στη μαζα το πανηγυρι και δεν εχουν κανενα προβλημα η ομαδα τους να διακρινεται με οποιονδηποτε τροπο. Δεν λεω ότι τα πρωταθληματα του Ολυμπιακου είναι όλα στημενα. Υπαρχουν όμως και τρανταχτες περιπτωσεις που δεν δικαιουται ο Ολυμπιακος να κερδισει. Τα σφυριγματα των διαιτητων δεν αφηνουν κανενα περιθωριο στον αντιπαλο. 

Αφου ουτως ή αλλως θα το παρεις το πρωταθλημα. Τι σημασια εχει αν θα το παρεις με 8 ή με 18 βαθμους διαφορα; Μια φορα που είναι να χασεις, χασε ρε φιλε! Τι θα παθεις; Δεν εχω δει τους οπαδους του Ολυμπιακου μια φορα να διαμαρτυρηθουν για αυτό. Στο Καραϊσκακη όταν ακυρωνονται καθαρα γκολ, όταν σφυριζονται πεναλτι που ουτε ο Κοκκαλης δεν θα εδινε και όταν οι αντιπαλοι δεν τελειωνουν τους αγωνες με 11 παικτες ενώ σε αντιστοιχες φασεις οι παικτες του Ολυμπιακου τιμωρουνται με ένα φιλικο χτυπημα στην πλατη, το γηπεδο επιβραβευει και επιζητα αυτές τις συμπεριφορες. Να πω ότι δεν εχουν χορτασει τιτλους; 

Ο φανατισμος όμως είναι αυτος που θα τους οδηγει και επειδη η μαζα είναι ισχυρη, μια ζωη θα βλεπουμε τα ιδια. Ακομα και στο φετινο πρωταθλημα, ο Ολυμπιακος με έναν αθλιο δευτερο γυρο, δεν θα ηταν τοσο ανετος αν δεν εσφαζαν τον Αρη, αν δεν χειρουργουσαν τον ΠΑΟ, αν δεν εδιναν ένα πλασματικο πεναλτι με τον Θρασυβουλο στο 93’ και δεν μετρουσε το πρωτο γκολ στον αγωνα με τον Πανιωνιο που σφραγισε το πρωταθλημα. Μια προσθεση των ανωτερω φτανει και περισσευει για να εξανεμιστουν οι 11 βαθμοι διαφορας. 
Για τη φετινη αγωνιστικη περιοδο ο Ολυμπιακος ηταν πιο σταθερος αλλα θα μπορουσε το πρωταθλημα να εχει μεγαλυτερο ενδιαφερον…

Αφου λοιπον οι πολλοι θελουν αυτή την κατασταση, δυσκολα θα αλλαξει.

Αν υπαρχει κατεστημενο και αν ευνοει τον Ολυμπιακο;
Φυσικα!
Που όμως δεν υπαρχει;
Στην Ιταλια δεν υπαρχει διαφορετικο ειδικο βαρος για τη Μιλαν, τη Γιουβεντους και την Ιντερ;
Στην Ισπανια το ιδιο αντιμετωπιζονται οι αλλοι και το ιδιο η Ρεαλ με τη Μπαρτσελονα;
Στη Γερμανια δεν «παιρνει τα σπορια» η Μπαγερν;
Στην Αγγλια αντιστοιχα η Μαντσεστερ Γιουναϊτεντ;

Παντου και παντα υπαρχει ο μεγαλος και ο ισχυρος ( από τις επιχειρησεις μεχρι ένα χωριουδακι ) που θα εχει την ευνοια ενός συστηματος. Αυτό όμως όταν χρησιμοποιειται για αλλοθι και για να καλυψει τις δικες μας αδυναμιες, στην καλυτερη εξαπατα και στη χειροτερη αυτογελοιοποιειται.

Παναθηναϊκος.

Εχουν  βολευτει με τις καλες ευρωπαϊκες πορειες. Στην Ελλαδα η δικαιολογια της διαιτησιας είναι ανικητη. Δεν φταιει κανενας που εφαγε 3 γκολ ο Παναθηναϊκος από τον Εργοτελη και που εφαγε αλλα τοσα από τον Πανσερραϊκο και αποκλειστηκε από το κυπελλο. Μια του υψους μια του βαθους. Βρηκαμε όμως το τελειο αλλοθι, το στηριζουμε σε 2-3 πραγματικα γεγονοτα τα οποια φροντιζουμε να διογκωνουμε και βολευομαστε μια ζωη στο ιδιο τραγουδι και στον ιδιο σκοπο.

ΑΕΚ.

Μια από τα ιδια με τους οπαδους του Παναθηναϊκου με ιδιαιτερη εφεση στην εσωκομματικη μιζερια. Από τον Μπιγκ Μακ στον Ντεμη και από τον Χατζηχρηστο στον Μπαγεβιτς. Ειδικες διαδρομες κλαψας, αγευστου ρομαντισμου και κυνηγι φαντασματων. Οι ΑΕΚτζηδες φωναζουν για την παραγκα του Ολυμπιακου αλλα δεν ειδα να διαμαρτυρονται για το χειρουργειο που περασε η Ξανθη στο κυπελλο.

Η ΑΕΚ εχασε μια χρυση ευκαιρια επι προεδριας Νικολαϊδη να δημιουργησει μια σοβαρη ομαδα με προοπτικη αλλα οι αλλεπαλληλες αλλαγες παικτων και προπονητων χωρις σχεδιο οδηγησε την ΑΕΚ σε αγωνιστικη καταπτωση.

Λοιποι.

Ότι φαμε και ότι πιουμε με τον καθεναν να ζει στον κοσμο του. Οι ΠΑΟΚτζηδες πιστευουν ότι χωρις το κατεστημενο της Αθηνας η ομαδα τους θα ειχε παρει το διηπειρωτικο, οι αρειανοι εξαντλουνται στο ποιος είναι το αφεντικο στην πολη, οι ηρακλειδεις αναζητουνται, στην πλατεια της Νεας Σμυρνης εχουν απαιτησεις αυτοκρατοριας και οι υπολοιποι είναι καιροσκοποι. Όπως φωναζουν για την αδικια της πρωτης κατηγοριας [ ΣΣ συγγνωμη αλλα αυτό το superleague δεν μου είναι ευχρηστο καθως πρεπει να εχεις αντιστοιχου επιπεδου πρωταθλημα για να χρησιμοποιεις τετοιο ορο ] αλλα ξεχνουν τις σφαγες ποου εχουν προκαλεσει στις μικροτερες κατηγοριες για να ανεβουν.

Δημοσιογραφοι.

Για να πουλησουν οι κατ εφευημισμο δημοσιογραφικες αλλα ουσιαστικα οπαδικες φυλλαδες πρεπει να συμβαινει ειτε μια καταστροφη,  ειτε ενας θριαμβος. Στην μικρης ισχυος ελληνικη πραγματικοτητα ζουμε σε παραλληλα συμπαντα υπερβολης. Πρεπει ο ολυμπιακος να παρει το πρωταθλημα γιατι το πηρε περυσι οποτε φετος θα είναι αποτυχημενος. Πρεπει να παρει η ΑΕΚ το πρωταθλημα γιατι εχει να παρει τοσα χρονια. Πρεπει να παρει ο ΠΑΟ το πρωταθλημα γιατι δεν αντεχεται το κατεστημενο του Κοκκαλη. Οι ιδιοι ανθρωποι που εκφραζουν τις πολιτικαλι κορεκτ παπαρολογιες για τη γιορτη του ποδοσφαιρου και τη χαρα του αθλητισμου, είναι αυτοι που τροφοδοτουν τον οπαδισμο και το καφριλικι. Δημοσιογραφοι που είναι οπαδοι, εκπροσωποι ομαδων, που δεν ξερουν να γραψουν και απευθυνονται σε ανθρωπους που δεν ξερουν να διαβασουν.

Διαγουν έναν τραγικο βιο αρχικης εκμεταλλευσης καθως μεχρι να μπουν στο μισθολογιο και να απολαμβανουν στοιχειωδη εργασιακα δικαιωματα πρεπει να εργαζονται δωρεαν με χρηματοδοτηση από τον μπαμπα για τουλαχιστον 3-4 χρονια. Παραλληλα πιεζονται να γεμισουν σελιδες με λεξεις και στην πληθωρα του ανταγωνιστμου με τις 13 αθλητικες εφημεριδες είναι φυσιολογικο να μην σκιζουν από πλευρας εγκυροτητας.

Διαιτητες.

Ένα από τα ονερια ζωης για μενα, είναι να καταφερω να συνομιλησω με 5-6 από αυτους για να διαμορφωσω αποψη. Πρεπει να διαθετεις υψηλο επιπεδο μαζοχισμου για να ασχοληθεις με τη διαιτησια καθως απαντες σε βριζουν. Προφανως τα ιδιοτελη και οικονομικα συμφεροντα είναι μεγαλα γιατι δεν πιστευω ότι ενας αξιοπρεπης και σοβαρος ανθρωπος θα μπει σε ένα χωρο που η εντιμοτητα είναι τοσο δυσευρετη οσο και ένα τριανταφυλλο στη σεληνη.

Παραγοντες.

Οι ανθρωποι που εχουν θεσμικες θεσεις στον ποδοσφαιρικο χαρτη, εχουν δημιουργησει ένα κυκλωμα εξυπηρετησης ιδιων συμφεροντων και δεν θελουν να το αλλαξουν. Δεν υπαρχει λογος, καλα περνανε και ετσι.

Εξαλλου οσοι διαμαρτυρονται δεν το κανουν για λογους ισονομιας και δικαιοσυνης ( ειδαμε πως επευφημουσαν οι ΑΕΚτζηδες τον Ψωμιαδη και οι Παναθηναϊκοι τον καπετανιο ) αλλα για να βρεθουν σε θεση ισχυος. Οι Ελληνες παραγοντες δεν εχουν την παιδεια για να καταλαβουν ότι τις μαζες τις κρατας καλυτερα καθηλωμενες με ένα ομορφο θεαμα και πιστευουν ότι το συμφερον τους βρισκεται στη λασπη και στην κοπρια.

Φλεγοντα ζητηματα του ποδοσφαιρου μας όπως η βια και η δικαιοσυνη στον αγωνιστικο χωρο θα μπορουσαν να ειχαν λυθει σε πεντε λεπτα. Δεν υπαρχει βουληση, δεν υπαρχει θεληση γιατι αυτή η κατασταση ΟΛΟΥΣ τους βολευει.

Μενουμε στα ευχολογια και στα κλισε για να μη γινει τιποτα ή θετουμε στοχους που δεν μπορουμε να φτασουμε για να διαιωνισουμε την κλαψα. Λες και αν η Ελλαδα αποκτησει αλλα 4 Ολυμπιακα σταδια στα οποια δεν θα παιζει κανενας ( ειδαμε και την αξιοποιηση των Ολυμπιακων γηπεδων όπως το Παναχαϊκο και το Πανθεσσαλικο σταδιο ) θα ανεβει το ποδοσφαιρο μας.

Επειδη ένα καλο πονημα πρεπει περαν της κριτικης να εχει και μια προταση, ας κανω και εγω τη δικη μου. Το πολύ πολύ να μην της δωσει κανεις σημασια.

Το ποδοσφαιρικο θεαμα εχει κατ’εξοχην έναν στοχο: Την τσεπη μας και τον χρονο μας. Αν λοιπον δειξουμε ότι αυτό δεν είναι αρεστο, θα αλλαξει.

Αν θελουμε πραγματικα και αληθινα να αλλαξει το ποδοσφαιριο στη χωρα μας ας κανουμε μποϋκοταζ στην παρουσια μας στα γηπεδα. Πχ για 3 αγωνιστικες να μην πατησει κανενας. Μηδεν εισιτηρια! Ας κανουμε μποϋκοταζ στις αθλητικες εφημεριδες. Εστω για 3 μερες να μην αγορασουμε καμια. Μηδεν φυλλα! Μονο αυτόν τον τροπο βλεπω για να βελτιωθει η κατασταση.

Αν είναι εφικτο;
Όχι. Ο λογος είναι ότι ο Ελλην, παθιαζεται, εκτονωνεται και θελει να παιζει και αυτος. Επειδη λοιπον δεν μπορει να παιξει, γινεται με την ευλογια των παραγοντων και των δημοσιογραφων «ο υπεροχος δωδεκατος παικτης» που θα πεταξει αντικειμενα, θα σημαδεψει με το λεϊζερ, θα βρισει ιερα και οσια, θα πλακωθει με την αστυνομια και είναι ετοιμος ως ένα καταπληκτικο προβατο να φαει το παραμυθι του κατεστημενου και της διαιτησιας παρα να δει καταματα τα χαλια της ομαδας του.

Ο Ελληνας δεν είναι φιλος του αθληματος αλλα οπαδος του αποτελεσματος.
Δεν θελει μπαλα. Θελει τη νικη.

Η τελευταια πραξη αυτου του κωμικοτραγικου εργου που λεγεται ελληνικο πρωταθλημα ηταν στο final 4 του κυπελλου ευρωπης στο βολλεϊ να γινεται η απονομη με με το μεθυστικο αρωμα των δακρυγονων γιατι οι αθλιοι και ηλιθιοι ιθυνοντες δεν μετεθεσαν την μερα του ποδοσφαιρικου αγωνα της ΑΕΚ μια μερα μετα…

Σε προσωπικο επιπεδο λοιπον, αθλητικη εφημεριδα το θεωρω υποτιμητικο να αγορασω. Εξαλλου πιστευω ότι αφενος γραφω καλυτερα από αυτους και από αρκετους επισης κατανοω περισσοτερο το ποδοσφαιρο γιατι εστω ερασιτεχνικα, παιζω.

Το γηπεδο το εκοψα. Η μεση καταναλωση χρονου για να ενα ποδοσφαιρικο παιχνιδι είναι 5 ωρες. Από τη στιγμη που θα βγεις από το σπιτι σου για να επιστρεψεις σε αυτό, περιπου τοσο είναι. Το κοστος τοσο πολύ χρονου και το ακριβο του εισιτηριου για το προσφερομενο θεαμα, με κανουν να περναω εξω από το γηπεδο χωρις σταση.

Το ελληνικο ποδοσφαιρο είναι εκτος της αισθητικης μου, οι ελληνες οπαδοι και η γηπεδικη τους συμπεριφορα με κανουν να πληττω και αν προκυψει ένα ενδιαφερον ματς, για αυτό υπαρχει και η τηλεοραση.

Δοξα τω θεω εχω τοσα ενδιαφεροντα και ενασχολησεις που δεν αντεχω να πεταω τον χρονο μου και τα χρηματα μου στο ελληνικο ποδοσφαιρο που όπως καταντησε είναι πολύ πιο συναρπαστικο όταν το διαβαζεις παρα  οταν το βλεπεις.

Το ελληνικο ποδοσφαιρο εχει εχθρους.
Ειμαστε εμεις.



1 Λογομαχιες:

Κυνός Νους είπε...

Το ελληνικο ποδοσφαιρο εχει εχθρους.Ειμαστε εμεις.
Ας κανουμε μποϋκοταζ στην παρουσια μας στα γηπεδα.
Ας κανουμε μποϋκοταζ στους εαυτούς μας...
ΦΣΙΙΙΙΤ ΜΠΟΪΝΓΚ....

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια