Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ


Ωρες ωρες εχουμε μεγαλη πλακα εδώ στην Ελλαδα.
Εξοργιστικη πλακα.
Ανυποφορη. 

Εχω δει να αντικαθιστωνται προπονητες γιατι η ομαδα που ειχαν υπο τις οδηγιες τους ειχε κακη αποδοση και η μια ηττα ακολουθουσε την άλλη. 

Να φευγουν προπονητες γιατι ειχαν χασει τον ελεγχο των αποδυτηριων και στην ομαδα υπηρχαν κρουσματα απειθαρχιας. 

Να απολυονται προπονητες γιατι μπορει η ομαδα να απεδιδε συμπαθητικα αλλα δεν ειχε το κατι παραπανω ώστε να σημειωνει νικες. 

Πρωτη φορα στη ζωη μου ειδα να αποχωρει ο καλυτερος και πιο πετυχημενος προπονητης ολων των εποχων στο τιμονι της Εθνικης ομαδας μπασκετ γιατι ….απλα εκλεισε τον κυκλο του όπως δηλωσε ο Βασιλακοπουλος ! 

Ειπε ο Γιαννακης ότι θελει να φυγει;
Η Εθνικη μας δεν ειχε επιτυχιες;
Αρα πως εκλεισε ο κυκλος; 

Ένα από τα προβληματα του ελληνικου μπασκετ είναι ότι δεν εχουμε δασκαλους προπονητες. Στη χωρα μας υπαρχουν καμια δεκαρια που εχουν αλλαξει από 20 ομαδες ο καθενας και αν εξαιρεσω τον σταθερο Ομπραντοβιτς, οι αλλοι κινουνται κυκλικα. Βρεθηκε λοιπον στην Εθνικη μας ο Γιαννακης. 

Να θυμισω ότι το 2003 ειχαμε φαει άλλη μια σφαλιαρα σε Ευρωμπασκετ, το 2002 ουτε καν ειχαμε στο παγκοσμιο και τους Ολυμπιακους αγωνες του Σιδνεϊ το 2000, τους ειδαμε από την τηλεοραση.
Ο αντιλογος που ακουσα είναι ότι δουλευει στον Ολυμπιακο. Τι γελοιοτητες είναι αυτές; Ειπαν ο Σπανουλης, ο Διαμαντιδης, ο Τσαρτσαρης και ο Φωτσης ως αθλητες του Παναθηναϊκου ότι εχουν προβλημα με τον Γιαννακη; 

Περυσι μαλιστα μετα τους τελικους που ειχαν ενταση, παρατηρηθηκαν προστριβες στην ομαδα κατά τη διαρκεια των Ολυμπιακων αγωνων; 

Αυτή η ολυμπιακολογια ηταν μια δημοσιογραφικη πατεντα η οποια όμως δεν επαληθευτηκε!
Ή λεει μια ανακοινωση των παικτων κατά της Ομοσπονδιας με τα προβληματα που υπηρχαν στην Α2 και τους ανασφαλιστους παικτες, δεν την καταδικασε ο κοουτς γιατι περιειχε σκληρους χαρακτηρισμους. Μα είναι δυνατον να διωχνεις έναν ανθρωπο που εχει προσφερει τοσα πολλα με αυτή την αστεια δικαιολογια; 

Και τι εγινε με την τοτε ανακοινωση; Ότι συνηθως. Ξεχαστηκε.
Το πιο σημαντικο ποιο είναι τελικα, μια ανακοινωση ή οι αγωνες και οι επιτυχιες της Ελλαδας;
Εκανε λεει λαθη. Λαθη δεν κανει ο νεκρος, ο τεμπελης και ο αδρανης. Τι λαθη; Εχει το ελληνικο μπασκετ τον Τζορνταν και ο Γιαννακης τον αδικησε; Όταν χρειαστηκε να παρει αποφασεις για την ανανεωση της ομαδας, δεν το εκανε; Επρεπε να παιζουμε ακομα με τον Παπανικολαου και τον Αλβερτη; 

Δεν πηρε τους καλυτερους, δεν ανεστησε τον Σχορτσιανιτη;
Είναι κριμα και ηλιθιοτητα ταυτοχρονα, να μπαινουν διαφοροι εγωισμοι και παραγοντισμοι, πιο πανω από το εθνοσημο.
 Από κει και περα ποιος θα ερθει;

Ο Κατσικαρης είναι εξαιρετικα συμπαθης αλλα δεν καταφερε κατι σημαντικο στην καριερα του περαν μιας αξιοπρεπους παρουσιας με την ΑΕΚ και τη Βαλενθια ώστε να αναλαβει την Εθνικη Ελλαδος. 

Ο Μεσινα δεν μας ενοχλει που θα είναι παρτ ταϊμ;
Και στο κατω κατω της γραφης χιλιες φορες ενας Ελληνας που εχει ένα φορτηγο επιτυχιες παρα ενας ξενος που συμφωνοι, είναι μεγαλος προπονητης αλλα εδώ δεν εχουμε να κανουμε με ένα σωματειο!  Δεν είναι ολοι Ρεχαγκελ. 

Ο Γιαννακης πηρε μια συνοικιακη ομαδα όπως το Μαρουσι και του εδωσε ένα ευρωπαϊκο κυπελλο, εβγαλε τον Σπανουλη, πηγε το Μαρουσι στους τελικους της Α1, περυσι σε χρονο ρεκορ συμμαζεψε τον Ολυμπιακο και παραλιγο να παρει πρωταθλημα. Στην Εθνικη μας η συγκομιδη του ζαλιζει. Πρωταθλητης Ευρωπης το 2005, δευτερος στον κοσμο το 2006 και τεταρτος στο ευρωμπασκετ του 2007 ( πεσαμε πανω στην Ισπανια στον ημιτελικο μεσα στο σπιτι της ) . Πεμπτος στην Ολυμπιαδα της Αθηνας και επισης πεμπτος στο Πεκινο ( που χασαμε στο τελευταιο σουτ του Σπανουλη) από τους Αργεντινους. Αυτά ποτε αλλοτε τα ειχαμε δει, να ειμαστε σταθερα στις 4-5 καλυτερες ομαδες του κοσμου; 

Ποιο άλλο ομαδικο αθλημα στη χωρα μας είναι τοσο ψηλα στην παγκοσμια καταταξη;
Ποιος κυκλος εκλεισε κυριε Βασιλακοπουλε;
Των παικτων; Της ομαδας; Του προπονητη; 

Ποτε αλλοτε η Εθνικη μας ειχε τετοια πιστη που να γυρναει χαμενα παιχνιδια, να πετυχαινει νικες στα τελευταια δευτερολεπτα και να πολεμαει τοσο πολύ; 

Πρωτη φορα στη ζωη μου ειδα ένα αντιπροσωπευτικο συγκροτημα τοσο προικισμενο αλλα και τοσο σκληρο. Το ποδοσφαιρο ότι καταφερε το εκανε με την αμυνα παρα με τις επιθετικες του αρετες. Το βολεϊ εχει εξαφανιστει απο το χαρτη και το πολο παρουσιαζει καμψη. Δεν πιστευω ότι εχει ξανακανει ομαδα μας αγωνα τοσο πληρη σε αμυνα και επιθεση όπως το 101-95 επι των αστραφτερων  Αμερικανων. Το καλυτερο παιχνιδι ολων των εποχων στην ιστορια του ελληνικου ομαδικου αθλητισμου. 

Για μενα, οσο και αν φανει ιεροσυλια,  είναι πιο σεβαστος από τον Γκαλη. Ο ενας μεγας και τρανος αλλα δεν ασχοληυθηκε ξανα, ο άλλος συνεχιζει να προσφερει στο μπασκετ,  ειτε φτιαχνοντας ομαδες, ειτε τονωνει με την παρουσια του το ενδιαφερον για το μπασκετ γιατι ηταν εξαιρετικα βαρετο τοσα χρονια να ξεκινα η χρονια και να ξερεις ότι ολοι απλως συμμετεχουν για να το παρει στο τελος ο Παναθηναϊκος, ειτε φυσικα στην Εθνικη και τον θεωρω έναν μεγαλο Ελληνα.
Η παρουσια του και οι αποψεις του δειχνουν έναν μεγαλο ανδρα και τον σεβομαι ιδιαιτερα.
Στενοχωρηθηκα με την αποχωρηση του. 

Ο Παναγιωτης Γιαννακης είναι για μενα το μοναδικο συμβολο και η πλεον εμβληματικη φυσιογνωμια στο ελληνικο μπασκετ και δεν θα μπορουσα να φανταστω την ομαδα μας χωρις αυτόν στον παγκο. Ιδιαιτερα δε μετα από τοσο μεγαλες επιτυχιες.

Εγω θα ηθελα να του πω ένα μεγαλο ευχαριστω.
Ευχαριστω για την προσφορα του
Ευχαριστω για τις στιγμες που ζησαμε
Ευχαριστω για το ηθος και την προσωπικοτητα του
Ευχαριστω γιατι επεστρεψαν οι εποχες που η Εθνικη Ελλαδας ξαναμπηκε σε όλα τα ελληνικα σπιτια…..



2 Λογομαχιες:

Unknown είπε...

Αααααμπαααααλοοοοοοςςςςςςςς!

gilles είπε...

ο γιανάκης ''απολήθηκε'' από την εθνική γιατί δουλεύει στον ολυμπιακό. για κανέναν άλλο λόγο.
να σου θυμίσω πως στο μαρούσι δούλευε παράλληλα με την εθνική και κανείς δεν είπε τίποτα ποτέ.
πάντως [και εδώ θα αντιδράσουν πολλοί] αν και ήταν άδικη η αποπομπή του, αν και έκανε το καλύτερο έργο που έκανε προπονητής στην εθνική με ένα παιχνίδι που το μιμήθηκαν και άλλες ομάδες [όπως η ισπανία] δεν νομίζω πως είχε άλλα πράγματα να προσφέρει. το παιχνίδι της εθνικής τα τελευταία 2 χρόνια είχε γίνει εξαιρετικά προβλέψιμο και εύκολα αντιμετωπίσημο από τις [καλές] αντίπαλες ομάδες που μόνο με ανατροπές στο τέλος καταφέρναμε να κερδίζουμε.
ανυγουεη τίποτα πάντως δεν σβήνει το μεγαλειώδες έργο του στην εθνική.

υγ. είναι άδικο να λές αυτά για τον γκάλη. ποτέ δεν είχε τις δημόσιες σχέσεις του γιαννάκη. μόνο ένα ταλέντο είχε. να βάζει καλάθια. γι' αυτό δεν ασχολήθηκε με τίποτε άλλο.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια