Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

ΝΑΙ ΚΑΛΑ...


Επανασταση, κινημα και εξεγερση θα ηταν αν ειχε ιδεολογικο υποβαθρο. 
Καγχαζω με διαφορους τηλεοπτικους αναλυτες που συγκινουνται μεσα από τις πολυτελεις γραβατες τους για τις κοινωνικες ανισοτητες. 

Δεν βλεπω κανενα αιτημα, καμια ιδεολογικη εκφραση, δεν βλεπω εκπεφρασμενο Λογο. 

Στην Ελλαδα εγκανιασαμε ένα νέο ειδος που λεγεται καταστροφη του χαβαλε. 

Μαθαμε ότι η αστυνομια φταιει και ότι πια οι αστυνομικοι είναι κοτες και βγηκαμε να πεταξουμε μια πετρα, μια μολοτοφ, αμα λαχει και βρουμε ολως τυχαιως καποιο καινουριο κινητο τηλεφωνο ή εστω ένα κοσμημα ρε αδερφε, κανουμε και τα Χριστουγεννιατικα ψωνια μας ανευ κοστους!
Μαθαμε ότι η αστυνομια αμυνεται και κανουμε τους μαχητες του δρομου. 

Οποιος θελει ειλικρινα ταρακουνησει τα ομολογουμενως λιμναζοντα νερα της κοινωνικοπολιτικης ζωης μας, μπορει να κανει εφορμηση

Α) στις βιλες
Β) στα υπουργεια
Γ) στα πολυτελη αυτοκινητα
Δ) στη Βουλη
Και ας μας πει γιατι το κανει και τι ακριβως θελει. 

Δεν μπορω να ακουω για κοινωνικα αιτηματα όταν κανεις δεν τα εκφραζει.
Δεν μπορουν να φταινε μικρα ή λίγο μεγαλυτερα καταστηματα και αυτοκινητα του καθενος μας.
Δεν μπορω να ακουω συγκρισεις με το Πολυτεχνειο όταν τοτε οι φοιτητες ειχαν Λογο – ασχετα αν μετα οι ιδιοι κυβερνησαν και τα εκαναν όπως τα εκαναν. 

Μιλαμε για καθαρη καταστροφη που μπορει να εχει διαφορετικες συνιστωσες.
Ειτε λεγεται χαβαλες, ειτε μεταναστες σε απογνωση, ειτε πρακτορες εγχωριοι και αλλοδαποι, ειτε λεγεται ξεσπασμα ετσι για ένα βουβο γαμωτο,  ειτε οι πιτσιρικαδες ζητουν εκδικηση, ειτε μερικοι βρηκαν ευκαιρια να ξεσαλωσουν, αλλα δεν βλεπω τιποτα θετικο στην τυφλη βια και τις φωτιες. 

Η Αστυνομια κοιτα και αποκρουει ότι δυναται.
Το κρατος φοβαται και άλλο θυμα. 

Και η θερμη ζωη συνεχιζεται…



3 Λογομαχιες:

y=αx+β είπε...

Διάβασα τις 3 τελευταίες αναρτήσεις σου και έχω να πω τα εξής επί του θέματος:

Suspect με απογοητεύεις. Σε είχα για πιο ξύπνιο σε τέτοια θέματα εσένα σαν νυκτόβιος που είσαι.

Ακολουθεί μεγάλο κείμενο που είναι η δική μου άποψη:

Είμαι φοιτητής σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και 3 μέρες τώρα ήμουν κι εγώ στις διαδηλώσεις.
Όχι, δεν έσπασα τίποτα. Εμείς δε σπάμε. Εμείς μόνο βρίζουμε. Είναι η πρώτη φορά που νιώθω ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο να αναστείλουμε την εκπαιδευτική δραστηριότητα και να κατεβούμε στους δρόμους ακόμα και για μήνες αν χρειαστεί. Η αρχική αφορμή ήταν η δολοφονία του Αλέξανδρου-Ανδρέα Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Η πλήρης εξαγρίωση όμως (για μένα) ήταν όταν πληροφορήθηκα τα γεγονότα της Δευτέρας 8-12-2008 από το ραδιοφωνικό ρεπορτάζ του Γιώργου Κακούση, όταν οι μπάτσοι προέβησαν σε αγριότητες κατά μαθητών γυμνασίου που κατέβηκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν. Η συμπεριφορά αυτή είναι τουλάχιστον προκλητική και δείχνει πλήρη ξεδιαντροπιά.
Στην εκπομπή “Το κουτί της Πανδώρας”, ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος είπε μεταξύ άλλων κάτι που μου άρεσε πολύ: “Η ελληνική αστυνομία δρα εδώ και πολλές δεκαετίες σαν συμμορία και ούτε μία φορά δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της!”

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι το ποτήρι ξεχείλισε. Όλα τα χρόνια οι μπάτσοι κάνουν εγκλήματα και ποτέ δεν τιμωρούνται αλλά πάντα αθωώνονται! Εκείνοι που ξηλοκόπησαν τον Κύπριο φοιτητή, όχι μόνο αθοώθηκαν, αλλά ο ένας απ’ αυτούς διορίστηκε διοικητής στο Α.Τ. Κιλκίς. Πριν από 23 χρόνια συνέβη ξανά το ίδιο με τώρα. Οπωσδήποτε και τότε θα λέγανε ότι ελπίζουν να είναι η τελευταία φορά. Όμως να που ξανασυνέβη! Και θα ξανασυμβεί και στο μέλλον αν δεν αλλάξει η κατάσταση εκεί μέσα.

Στην αρχή των γεγονότων υπήρχε έντονη διαφωνία σχετικά με το τι ακριβώς έγινε και από αρκετούς άκουσα το εξής εξοργιστικό: “Καλά του έκανε του αναρχικού και τον σκότωσε”. Το παιδί όμως δεν ήταν ούτε αναρχικό ούτε το πυροβόλησε κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Ήταν ένα κανονικό παιδί που πήγε στα Εξάρχεια για βόλτα. Όμως ακόμα και αναρχικό να ήταν και να είχε δοκιμάσει τα χτυπήσει τον αστυνομικό, το όπλο δεν είχε καμιά δουλειά έξω από τη θήκη του σύμφωνα με τον κανονισμό. Σε εκείνη την περίπτωση θα έπρεπε απλά να τον συλλάβει. Οι φραστικοί διαπληκτισμοί που προηγήθηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τις ξεκίνησαν οι μπάτσοι που έβριζαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Αυτό σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι συχνό φαινόμενο. Όσο για το τενεκεδάκι που έπεσε στο περιπολικό, δεν ξέρουμε από ποιανού το χέρι ή από ποιανού το πόδι έφυγε.

Οι μπάτσοι εξαντλούν την αγριότητά τους σε ανήλικους μαθητές, σε φοιτητές, και γενικώς σε άοπλους και αδύναμους πολίτες! Αν τύχει σε μια φασαρία ένας μπάτσος να πιάσει έναν άνθρωπο από τις κατηγορίες που προανέφερα, τότε όλοι οι υπόλοιποι θα πέσουν πάνω σε ‘κείνον για να τον δείρουν, παρόλο που θα είναι ακινητοποιημένος. Με αυτό τον τρόπο, αφήνουν όλους τους υπόλοιπους να διαφύγουν (ανάμεσά τους και εκείνους που θα έπρεπε να πιάσουν στ’ αλήθεια) αφού έχουν πέσει όλοι μαζί πάνω σε έναν. Όταν όμως χρειαστεί να τα βάλουν με κουκουλοφόρους και γενικά με πιο υπολογίσιμους αντιπάλους, τότε κάθονται σα μαλάκες και τους κοιτάνε αφήνοντάς τους να αλωνίζουν ανενόχλητοι. Όπως κάνουν και 4 μέρες τώρα και εξ αιτίας της ανικανότητάς τους καταστράφηκαν όλες οι μεγάλες πόλεις! Όλα αυτά μας δείχνουν ταυτόχρονα και τη βαρβαρότητα και την ανικανότητα εκ μέρους της αστυνομίας να πιάσει αυτούς που πρέπει και να συμπεριφερθεί όπως πρέπει. Δηλαδή, είναι παντελώς ανίκανοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους! Με το τέλος του μήνα όμως θα πληρωθούν κανονικά και θα πάρουν και δώρο Χριστουγέννων (13ο μισθό). Δεν είναι άδικο αυτό;

Οι συνδικαλιστές των μπάτσων μας λένε κάθε φορά ότι επειδή μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις είναι κακοί, δε σημαίνει ότι είναι όλοι έτσι και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν ολόκληρο το σώμα. Όταν όμως οι μεμονωμένες περιπτώσεις είναι ένα σημαντικό ποσοστό, δεν τις λες μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά ένα σημαντικό ποσοστό, που δεν μπορεί παρά να αποτελεί πρόβλημα για ολόκληρο το σώμα. Όταν επίσης αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν τιμωρούνται σχεδόν ποτέ αλλά συγκαλύπτονται, τότε πώς δεν χαρακτηρίζουν ολόκληρο το σώμα;;;

Σχετικά με τα επεισόδια, είναι αλήθεια ότι ξεκίνησαν και έγιναν με αφορμή τη δολοφονία, παράλληλα με τις κινητοποιήσεις μας. Πολλοί άνθρωποι λένε με το δίκιο τους ότι δεν είναι δυνατόν επειδή ένας τρελός αστυνομικός έκανε ένα έγκλημα, να καταστραφούν οι δικές τους περιουσίες. Πολλοί μάλιστα μετά απ’ αυτά βλέπουν πια εχθρικά τις διαμαρτυρίες και μερικοί παίρνουν ακόμα και το μέρος του μπάτσου.

Εκείνοι που τα σπάνε τόσες μέρες δεν είναι ούτε μαθητές και φοιτητές (όπως έλεγαν πέρισυ τα κανάλια), και πολλοί απ’ αυτούς δεν είναι ούτε καν αναρχικοί οργισμένοι για τη δολοφονία του Αλέξη (όπως λένε τώρα τα κανάλια και ο κ. Κακλαμάνης). Αρκετοί απ' αυτούς είναι παρακρατικοί (άνθρωποι της αστυνομίας) και σκοπό έχουν να αμαυρώσουν τις κινητοποιήσεις εναντίον τους. Υπάρχει μπόλικο φωτογραφικό υλικό και κείμενα που μπορεί όποιος θέλει να τα βρει με μια απλή αναζήτηση. Επιπλέον, τις πρώτες νύχτες των μεγάλων επεισοδίων βρήκαν ευκαιρία να κατέβουν να τα σπάσουν διάφοροι τύποι όπως οι χούλιγκαν που τα σπάνε στα γήπεδα, συμμορίες ανθρώπων της νύχτας, καθώς και διάφοροι εντελώς περιθωριακοί τύποι τους οποίους σε κανονικές συνθήκες ούτε τους αντιλαμβανόμαστε. Κοινωνικές ομάδες δηλαδή που όλοι μας ξέρουμε καλά ότι υπάρχουν. Ανεγκέφαλοι άνθρωποι που έχουν ως τρόπο ζωής τη βία και που τις νύχτες δίνουν ραντεβού σε απόμερες τοποθεσίες για να παίξουν ξύλο ανά ομάδες. Όλοι αυτοί βρήκαν μια μοναδική ευκαιρία να κατέβουν όλοι μαζί και να σπάσουν πόλεις ολόκληρες. Συμμορίες μαφιόζων που σε κανονικές συνθήκες πουλάνε προστασία σε νυχτερινά κέντρα βρήκαν την ευκαιρία να ληστέψουν τα μαγαζιά για να πάρουν το εμπόρευμα και να το πουλήσουν στη μαύρη αγορά. Η μοιρασιά των λαφύρων έγινε στην πλατεία Κοτζιά. Όλοι αυτοί ασφαλώς και δεν έχουν ιδανικά. Απλώς επωφελήθηκαν από την κατάσταση. Τα κανάλια φυσικά επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε έχουν παρτίδες με ανθρώπους της νύχτας και επειδή αυτό που θέλουν είναι να δημιουργήσουν τζέρτζελο για να κάνουν τηλεθέαση, δεν είπαν φυσικά τίποτα απ’ όλα αυτά, αλλά χρησιμοποίησαν για όλους μαζί τον όρο “αναρχικοί” που είναι και πιασάρικος και εξυπηρετεί πολλαπλές πολιτικές σκοπιμότητες. Όσο για τις ληστίες, τις φόρτωσαν αποκλειστικά στους μετανάστες (έκαναν κι αυτοί βεβαίως, δε λέμε) και έτσι επωφελείται και το κόμμα του Καρατζαφέρη, του οποίου τα στελέχη θα παρελάσουν απ’ όλα τα κανάλια για να βρίσουν τους μετανάστες και θα φέρουν υψηλή τηλεθέαση στα κανάλια.

Η απορία όλων είναι “Πού είναι το κράτος; Πού είναι η αστυνομία;” Η κυβέρνηση, όπως έλεγαν την περασμένη βδομάδα διάφοροι αναλυτές, ήθελε να γίνει κάτι για να πάψουν να ασχολούνται τα κανάλια και ο κόσμος με το Βατοπέδι. (Ποιός ξέρει κι εκεί τι μαφίες και μυστικές υπηρεσίες μπορεί να είναι μπλεγμένες). Όσο για την αστυνομία είναι επίσης γνωστό ότι συναναστρέφεται με συμμορίες της νύχτας και ότι έχουν μοιρασμένες τις περιοχές. Ότι υπάρχουν δηλαδή και μέσα στους κόλπους της αστυνομίας συμμορίες της νύχτας οι οποίες πολύ πιθανόν (σίγουρα δηλαδή) να συμμετείχαν στο πλιάτσικο όπως τόσοι άλλοι. Μια επίσης πολύ σημαντική εκδοχή είναι ότι με τόσο κράξιμο που έφαγε η αστυνομία, λογικό ήταν να μην υπήρχε πουθενά εκείνες τις νύχτες. Ήθελε να μας αφήσει λίγο να δούμε τη γλύκα και να πούμε ότι τους θέλουμε πίσω, κι ας σκοτώνουν που και που κι από κανένα παιδάκι, αρκεί να μας απαλλάξουν από τους κουκουλοφόρους. Με τον τρόπο αυτόν θα πάψουμε να ασχολούμαστε με τη δολοφονία ενός ξένου παιδιού από την αστυνομία, και θα σκύψουμε πάνω από τις δικές μας πληγές, αφήνοντας τους μπάτσους στην ησυχία τους και καταργώντας από το πρωί ως το βράδυ κάποιους Άλλους οι οποίοι φαίνεται να είναι ταυτόχρονα και εχθροί των μπάτσων. Έτσι όποιος εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για τη δολοφονία, δηλαδή ενάντια στους μπάτσους, θα είναι στα μάτια όσων καταστράφηκαν οι περιουσίες τους, σύμμαχοι των κουκουλοφόρων και άρα εχθροί δικοί τους.

Τελειώνω το μακρινάρι μου με μία εικόνα δικής μου κατασκευής την οποία έχω στείλει σχεδόν παντού αυτές τις μέρες:
http://i215.photobucket.com/albums/cc65/e3iswsi/pictures/greek_police_logo.png

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι όμως, ύποπτε, μπορέι αυτή η αντίδραση να μην είναι κίνημα με διατυπωμένα αιτήματα κοινωνικής και πολιτικη΄ς υφής. Ωστόσο, μπορούμε πολύ εύκολα να δούμε πίσω από τις ενέργειες πολλά αίτια που συσσωρεύονται. Η καταπίεση, η συναισθηματική ανεπάρκεια, ο αδύναμος καταναλωτισμός και το όνειρο των πλούσιων αγορών άχρηστων προϊόντων που χάνεται μέσα στην ύφεση που χρόνια τώρα ζούμε και τόσα άλλα. Το θέμα δεν είναι τα καταστήματα που καταστράφηκαν (όλα σε ακριβές περιοχές), αλλά η μικροαστική αντίληψη ότι όλοι κινδυνεύουμε από μία μολότωφ όπως πέρα μέσα από τα κανάλια. Εγώ όμως αναρωτιέμαι ποιος θα ζητήσει μία οφειλόμενη συγνώμη από τη νέα γενιά;

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Τα ειπαν σχεδον ολα οι προηγουμενοι. Αν παρολα αυτα εχεις ακομη την ιδια γνωμη εδω ειμαστε να τα ξαναπουμε ακομα πιο αναλυτικα.Παντως οι απλουστευσεις δεν οδηγησαν ποτε σε ασφαλη συμπερασματα.
Καλησπερα.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια