Κυριακή 27 Απριλίου 2008

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ part 1

Τα τελευταια χρονια συνηθιζω να απολαμβανω διαφορετικα το βραδι της Αναστασης. Λεω το Χριστος Ανεστη στο σπιτι μου, περιμενω να φυγουν οι Χριστιανοι του 23.55 μεχρι 00.05, να σιγησουν τα δυναμιτακια και μετα πηγαινω στην εκκλησια.

Η Αναστασιμη Θεια Λειτουργια πιστευω ότι είναι ότι πιο ομορφο μπορει να βιωσει κανεις στη μυστηριακη λατρευτικη ορθοδοξη ζωη. Οσο και αθρησκος να είναι ( γιατι δεν πιστευω οτι υπαρχει αθεος ) οσο και χλιαρος να είναι σχετικα με αυτό το σπορ, η Αναστασιμη Θεια Λειτουργια θα τον αγγιξει. Η κατανυξη, η ηρεμια, η ψυχικη αναταση του ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ τουλαχιστον εμενα με οδηγουν σε μια μεθεξη γαληνης και νηφαλιοτητας.

Ακομα και οσοι καθονται μεχρι τοσο αργα στην Εκκλησια ξερουν γιατι καθονται και δεν διαπιστωνεις περιφερομενα βλεμματα τυπου να δω τι φορας, πως εισαι ετσι, τη γραβατα είναι αυτή και λοιπα κοινωνικα κουτσομπολιστικα.

Επιτηδες δεν αναφερομαι σε νηστεια, εξομολογηση και ολες τις ακολουθιες της Μεγαλης Εβδομαδας γιατι αυτά τα ζητηματα είναι καθαρα βιωματικα και αυστηρως ατομικης προσεγγισης και δεν προσφερονται για ένα μπλογκ. Υπαρχουν καλυτεροι από μενα που θα αναλυσουν τετοια ζητηματα.

Προτεινω όμως, αν τυχει να μη σας πιασει η λιγουρα για τη μαγειριτσα και το αναστασιμο παρτι, δωστε στον εαυτο σας την ευκαιρια να παραμεινει στην Αναστασιμη θεια λειτουργια. Εστω και από περιεργεια. Μην ακουσω για ξενυχτι γιατι στα λαϊκοποπ σκυλαδικα καθομαστε μεχρι πρωιας!

Είναι κατι διαφορετικο που εμενα τουλαχιστον με βοηθαει ψυχικα και μου φαινεται πως είναι ισως ότι πιο βαθυ εχουμε στην Ορθοδοξια μας.

Όπως ελεγε και ενας εναρετος ανθρωπος που ειχαμε την τυχη να μας διδασκει θρησκευτικα στο σχολειο, «καμια χριστιανικη εορτη δεν θα ειχε αξια αν δεν υπηρχε η Ανασταση του Ιησου»

Ένα από τα στοιχεια που λατρευω την Ορθοδοξια είναι η ελευθερια της. Αν θες πας, αν δεν θες δεν πας. Ουτε σε αναγκαζει κανεις, ουτε κατεβαινει καποιο χερι από τον ουρανο να σε σφαλιαρωσει. Είναι μια ζωντανη αληθεια χιλιαδων ετων και δεν κινδυνευει ουτε από μερικους παραστρατημενους ιερεις, ουτε από προγαμιαια συμφωνα, ουτε από το αν θα αναγραφεται στις ταυτοτητες μας. Οποιος αντεχει, ας ριξει μια ματια σε αυτό το βιντεο που αναφερεται η τελετη Αφης του Αγιου Φωτος:

http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-7829096691946415829

Βεβαια από την επομενη μερα παραμενω ο ιδιος καφρος αλλα αυτό είναι ένα άλλο θεμα συζητησης!



5 Λογομαχιες:

SilentWalker-Cookingirl είπε...

Χριστός Ανέστη!Άντε ρε!Ζωγράφισες πάλι!
Είμαι από αυτούς που κάθομαι και απολαμβάνω μέχρι τις 2 ή ό,τι ώρα!Ξέρεις τι μου αρέσει πολύ;Παρά το ότι ξέρουν οι ιερείς πως θα γίνει χαμός όταν έρθει η ώρα της Θειας Κοινωνίας, είναι τόσο ήρεμοι, ανετοι, χαρούμενοι!Ειδικά εκεί που πάω κάθε χρόνο...Απίστευτα!
H αλήθεια είναι πως παρά το χαμό που κάνω έξω με την στανταρ παρέα μου(=3 αδελφια μου, ενας φιλος, μια φιλη), δε χαλάει η κατάνυξη!Φέτος ειδικά ήταν......Τσακ, σπίρτα κ έφευγε η γουρούνα!Η πλάκα ήταν πως ο φίλος μου, το αναβε κ μετά έψαχνε πού να το πετάξει!Πέτυχε κ ένα γεράκο εγώ...ο καημενούλης μου!Κ επίσης αυτό που με πορώνει είναι ότι εκεί μπορείς να μιλήσεις με τον οποιοδήποτε!Λέμε ένα "Χριστός Ανέστη" με τον άγνωστο κ είναι καλή φάση!
Άντε!σταματάω να μιλάω γτ πολλά είπα...

vasikos metoxos είπε...

Ωραίος!!! Τουλάχιστον να ξέρουμε τι θέλουμε...

Χρόνια Πολλά

"ζαχαρούλα.." είπε...

Σωστός... Χριστός Ανέστη!!

καλημέρα!!

Roadartist είπε...

Πολύ σωστά τα έγραψες..
Να εισαι καλα :) Χρόνια σου πολλά!

Suspect είπε...

Thank u, thank u, thank u, so much...

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια