Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

ΑΝΤΙΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ…

Ο Χριστοδουλος μου ηταν συμπαθης.

Ανθρωπο που τον πολεμανε πολιτικοι και δημοσιογραφοι, δεν μπορει, μια χαρα ειναι. Οι πολιτικοι και οι δημοσιογραφοι ειναι μια ομαδα ανθρωπων που οτι και αν κανεις, αν θελουν να σου προσαψουν κατι, θα το κανουν. Ακομα και αν εισαι ακινητος, αμιλητος και αδρανης.

Οταν ειχαμε τον Σεραφειμ, η μονιμη κατηγορια ηταν πως η Εκκλησια ειναι αποστασιοποιημενη απο την κοινωνια και τα προβληματα της, ειναι ανυπαρκτη και δεν εχει λογο.

Ο Χριστοδουλος που ειχε λογο, αποψη και την εξεφραζε, ξαφνικα εγινε ο μισητος ιεραρχης, το κρατος εν κρατει, ο αιμοβορος εξουσιαστης.

Θα τον θυμαμαι για το «σας παω», για το «ελατε με το σκουλαρικι».

Για εναν οργανισμο οπως η εκκλησια με 2000 χρονια ζωης, θεωρω οτι ειναι μεγαλο βημα αυτη η δηλωση και αυτη η διαθεση, της προσεγγισης των νεων.

Θα τον θυμαμαι για την προσπαθεια του με τον Παπα και την επισκεψη του Ποντιφικα στην Αθηνα και την πρωτοφανη «συγγνωμη».

Κατηγορηθηκε για τα κυρηγματα με τις καμερες. Πιθανως να ηταν λαθος αλλα το βελτιωσε. Κατηγορηθηκε για τον αγωνα του με τις ταυτοτητες.

Η υπεμεγεθυνση της πραγματικης διαστασης των πραγματων στη χωρα μας ειναι ενα αθλημα το οποιο διαρκως διογκωνεται. Δεν ημουν υπερ της αναγραφης του θρησκευματος στην ταυτοτητα οχι γιατι με ενοχλουσε ή γιατι υπηρχε ρατσιστικος φοβος – αυτα ειναι ιστοριες για να χουμε να λεμε – αλλα γιατι πιστευω οτι τετοια ζητηματα ειναι βαθια προσωπικα για να ευτελιζονται σε μια πλαστικοποιημενη πινακιδα.

Συμφωνησα ομως με τις εκκλησιαστικες αντιδρασεις γιατι το σχετικο διαταγμα πηγε να περασει νυχτα, χωρις να το παρει κανενας χαμπαρι. Καλο ειναι που και που να ακουγεται και ενα «οχι». Δεν ειμαστε φυτα, δεν πρεπει να γινουμε.

Μου αρεσε που ακουστηκε αυτο το οχι. Η καταληξη;

Σημερα αν παει κανεις να βγαλει ταυτοτητα, το θρησκευμα ΔΕΝ αναγραφεται.

Που ηταν λοιπον το «κρατος», η επιδειξη εξουσιας, και η ολη φασαρια;

Ακομα και σε θεματα εξωτερικης πολιτικης, δεν καταλαβα, γιατι δηλαδη θα πρεπει να υποχωρουμε μονιμως και να μην ακουγεται ουτε ενα «κιχ»; Μας χαλαγε την ηρεμια ε;

Ο Χριστοδουλος ηταν ο πρωτος ιεραρχης που εβαλε την εκκλησια εντος της κοινωνιας δυναμικα. Με αποψη, με δυνατη φωνη, με θεση που ο καθενας ηταν ελευθερος να κρινει αν συμφωνουσε ή οχι.

Εντονος στη ζωη, μεγαλος στο θανατο του.

Αντι επιλογου, κλεινω με κατι που ειπε καποτε:

«τα Χριστούγεννα είναι η προϋπόθεση όλων των άλλων εορτών. Χωρίς την ενανθρώπηση του Χριστού, μένουν χωρίς περιεχόμενο και η Βάπτιση, και η Μεταμόρφωση και το Πάθος Του. Και η Ταφή και η Ανάσταση και η Ανάληψή Του. Ο κόσμος γύρω μας σπαράζεται. Και πολλοί θα επιθυμούσαν να γίνει και ο λαός μας "το ζαλισμένο κοπάδι". Να μην αντιδρά στην ισοπέδωση. Να αποδεχθεί το ρόλο του ως καταναλωτικής μονάδας χωρίς πνευματικότητα, χωρίς ορθόδοξη προοπτική, χωρίς ιστορική συνέπεια, χωρίς τη δυνατότητα του αυτοπροσδιορισμού. Και οι γιορτές να εκφυλισθούν σε εποχιακές ευκαιρίες για ανταλλαγή κοινωνικών ευχών και δώρων»,

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος

Αντιο….



16 Λογομαχιες:

Unknown είπε...

Καλά τι μου λες τώρα; Δεν είναι ζαλισμένα κοπάδια; Άντε είναι πρωί ακόμα και δεν θέλω να σε αρχίσω στο...
Άντε να δεις ένα video: http://www.youtube.com/watch?v=jW4uiZu3Z4A
Τα λέμε Διονυσάκη μου.

Alexandros είπε...

Με εκπλήσσεις... Και δυστυχώς που στο λέω , όχι θετικά.

? είπε...

''Εντονος στη ζωη, μεγαλος στο θανατο του''.

αυτό ακριβώς.

Suspect είπε...

Γεια σου Μαριαννα!

thank u Νικο

Κοιταξε φιλε Αλεξανδρε...
Αν το σκεφτεις καλα - καλα, δεν εγινε και τιποτα που σε εκπλησσω αρνητικα...

Alexandros είπε...

Όχι δεν έγινε τίποτα , αυτό εννοείται. Κάθε γνώμη σεβαστή. Απλώς μου κάνει εντύπωση πως είναι δυνατόν σε αυτήν την χώρα , κάθε άνθρωπος που δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα εναντίον του ορθολογισμού και του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας και του κοσμικού κράτους , να εξυμνήται και να δικαιώνεται. Ο Χριστόδουλος θα μείνει στην ιστορία ως ηγέτης και ρήτορας. Τι άραγε χειρότερο από αυτό για έναν προκαθήμενο της Εκκλασίας;

Suspect είπε...

Σεβαστη η αποψη σου και γω κραταω τη δικη μου...

Ανώνυμος είπε...

Έλα τώρα...
Πες μας ότι κάνεις πλάκα...

Unknown είπε...

Δηλαδή φίλε Αλέξανδρε, λες ότι απαγορεύεται να έχει άποψη που δεν αρέσει σε εσένα ή σε κάποιους άλλους και άρα είναι "όχι καλός";
Ντροπή να σκέφτεσαι έτσι.
Και εγώ δεν συμφωνώ με αυτά που λεει αλλά είναι δικαίωμα του να εκφράζει τη γνώμη του και εσύ να σέβεσαι την άποψη του.

Ανώνυμος είπε...

Αντίο Χριστόδουλε και αντίο ίσως σε μια εποχή όπου η εκκλησία ήτανε μέσα στην κοινωνία!
Αν και τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ποτέ δεν τον είχα δεί απο κοντά και σε κάποια πράγματα διαφωνούσα μαζί του πήγα και προσκύνησα την σωρό του.
Ημουνα και τυχερός γιατί όταν πήγα δεν είχε καθόλου κόσμο.
Πρώτη φορά πηγαίνω να προσκυνήσω κάποιον και πρώτη φορά είδα νεκρό απο κοντά!
Κρίμα για τον άνθρωπο που έφυγε και για τον κάθε άνθρωπο που πεθαίνει απο αυτή την ασθένεια.

Alexandros είπε...

Ο/Η mariana faithful είπε...
Δηλαδή φίλε Αλέξανδρε, λες ότι απαγορεύεται να έχει άποψη που δεν αρέσει σε εσένα ή σε κάποιους άλλους και άρα είναι "όχι καλός";
Ντροπή να σκέφτεσαι έτσι.

------------------------

Ξαναδιαβάζω το σχόλιο μου δεύτερη και τρίτη φορά και αδυνατώ να βρω το σημείο στο οποίο λέω ή αφήνω να υπονοηθεί ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να λέει κάποιος τις απόψεις του. Το αντίθετο μάλιστα. Λέω ότι κάθε άποψη είναι σεβαστή. Μήπως δεν πρόσεξες καλά τι έγραψα;
"Ντροπή" να μην προσέχεις τους συνομιλητές σου Μαριάννα...

Unknown είπε...

΄Ενα χαμόγελό μου για συντροφιά...Συνέχισε... :)

Aggelos Spyrou είπε...

Ο αποθανών δεδικαίωται.

Neeeeext!!!!

Κώστας είπε...

ότι και να ήταν ο Παρασκευαΐδης, πέθανε με οδυνηρό τρόπο...
Ούτε στον εχθρό μου τέτοιο πράγμα...

Unknown είπε...

9:42 πμ

8:22 μμ

Μα είπες ότι σε εξέπληξε αρνητικά. Ίσως να είμαι κι εγώ υπερπροστετευτική επειδή τον ξέρω χρόνια τον Διονύση.

Το σωστό να λέγεται είπε...

suspect,
Σωστό και ειλικρινές το post σου.
Ήταν ένας πραγματικά γενναίος θρησκευτικός και εθνικός ηγέτης.
Αυτός ήταν ο λόγος που ο συρφετός τον καταδίωκε και ακόμη τον καταδιώκει μετά θάνατον.
Δεν συμμορφώθηκε στις "συστάσεις".
Δεν άφησε τους πολιτικούς, εσωτερικού και εξωτερικού, να κρύψουν μερικά από τα πιο ύπουλα παιχνίδια τους εναντίον του Ελληνικού λαού.
Τελευταίο παράδειγμα το πιο προπαγανδιστικά ανθελληνικό βιβλίο του «συνωστισμού» στην Σμύρνη. Οι νέοι Εφιάλτες μέσα από την Παιδαγωγική Ακαδημία σε άριστη συνεργασία με τους Ξέρξες του εξωτερικού.

Οι μηχανορράφοι μικρόψυχοι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν έναν άξιο αντίπαλο.
Αυτοί που έγλυφαν, τώρα φτύνουν και θα φωτογραφηθούν να ξαναγλύφουν τον επόμενο αρχιεπίσκοπο.

Πραγματικά όμως μας θέλουν ένα τυφλό καταναλωτικό κοπάδι.
Τους σερβιτόρους και ξενοδόχους της Νότιας Μεσογείου που αγοράζουν κάθε εισαγόμενο πακεταρισμένο προϊόν σε ακριβές τιμές.
Από αγελάδα Γαλλίας μέχρι Αμερικάνικο βόδι τηλεοπτικό reality show και κάθε θρησκευτική αίρεση και μόδα της υφηλίου.
Dropping shit from the helicopter.

Μετά έχουμε τους «αδικημένους», από «παραπονιάρηδες» μέχρι δογματικούς άθεους.
Είναι ταγμένοι εναντίον του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας για διάφορους λόγους άλλους σοβαρούς κι άλλους γελοίους.
Αν τους ερευνήσεις καλά έχουν σαν πηγή του αντιχριστιανισμού τους ένα σύμπλεγμα από οικογενειακά και παιδικής ηλικίας προβλήματα.
Η μητέρα τους, ο πατέρας τους, ο θείος τους, ο παππούς τους, ο παπάς της ενορίας τους.
Οι Έλληνες και τα νέα ψυχολογικά τους προβλήματα.
Γινήκαμε τελικά Ευρωπαίοι!

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν ήταν τέλειος ο συγχωρεμένος αλλά ποιος άνθρωπος που πρέπει σχεδόν κάθε μέρα να παίρνει δύσκολες αποφάσεις, πολύ περισσότερο ένας ηγέτης, δεν κάνει μερικές φορές λάθη;

Μήπως δεν έκανε ο Βενιζέλος, ο Καραμανλής, ο Φλωράκης, ο Παπανδρέου;

Υ.Γ.
Δεν περιλαμβάνεται κανένας από το ΣΥΝ του "Μείον Απειρο", τους νεοθατσερικούς ή τα άλλα κομματίδια, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

y=αx+β είπε...

Καλό είναι να ακούγεται "όχι" που και που suspect αλλά όχι όπου κι όπου.

Δεν μου άρεσε ούτε η αντίδραση για τις ταυτότητες ούτε η κόντρα με τον πατριάρχη ούτε το κολλητιλίκι με τον Καρατζαφέρη καθώς και μερικά άλλα που δεν θυμάμαι τώρα.

Οπωσδήποτε, έκανε και καλά αλλά δεν θα αναφερθώ σ' αυτά επειδή δεν τα ξέρω αφού από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αυτός ήταν Αρχιεπίσκοπος.
Αναφέρομαι σε αυτά που με πείραξαν και που θεωρώ απαράδεκτα για κάποιον που κατέχει αυτή τη θέση.
Ένας ιερέας και μάλιστα αρχιερέας πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα αλλά από αυτόν δεν είδα κάτι τέτοιο.

Θυμάμαι μια φορά όταν ήμουν 10 χρονών, είχε έρθει στην γιορτή της Αγίας Ειρήνης που είχα πάει κι εγώ σαν πρόσκοπος. Όταν έγινε η περιφορά της εικόνας, εμείς είμασταν εκεί γύρω σαν διαχωριστική γραμμή μεταξύ των συνοδών της εικόνας και του ανώνυμου πλήθους.
Οι παπάδες λοιπόν όντας απομονωμένοι από τους πιστούς, περπατούσαν και έλεγαν τα δικά τους. Σε μια στιγμή άκουσα το Χριστόδουλο να βρίζει έναν άλλο παπά με τον ίδιο τρόπο και με τις ίδιες λέξεις που βριζόμασταν εμείς στο σχολείο όταν η μπάλα έβγαινε έξω.
Θα μου πείτε, σιγά το σπουδαίο, άνθρωπος είναι κι αυτός και βρίζει όπως όλοι. Ασφαλώς και δεν είναι σπουδαίο. Όλοι οι ιερείς όλων των εποχών τέτοιοι είναι. Εγώ πάντως, έχασα πάσα ιδέα για τους παπάδες.

Όταν πάλι του είπαν ότι δεν έχει καμία χρησιμότητα η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες και ότι μόνο να βλάψει κάποιον θα μπορούσε, αυτός απάντησε "Να τον βλάψει". Δεν θα το σχολιάσω.
Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε καν να ασχοληθεί για έναν απλό λόγο: Κάποτε έδειξαν στο Χριστό ένα χρυσό νόμισμα με τη φάτσα του Καίσαρα και τον ρώτησαν γιατί αφού ο Θεός είναι ανώτερος στο νόμισμα είναι ο Καίσαρας. Εκείνος απάντησε: "Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ".
Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Ο Χριστόδουλος δεν το ήξερε; Μάλλον τσάμπα πήγε τόσο διάβασμα που έριξε επί χούντας.

Τέλος πάντων, Θεός χωρέσ' τον.
Αν και εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι "έφυγε" νωρίς γιατί την έζησε τη ζωή του. Πολύ περισσότερο με νοιάζει για τα παιδιά που πεθαίνουν και με τα οποία δεν ασχολείται κανείς επειδή δεν είναι διάσημα.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια