Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ;;

Σε θέματα που δεν άπτονται σε επιστημονικά δεδομένα αλλά στην προσωπική άποψη που έχει σχηματίσει ο καθένας για το κοινωνικό φαινόμενο που λέγεται ποδόσφαιρο, η απάντηση δεν θα μπορούσε να είναι ούτε μονολεκτική ούτε μοναδική.
 
Το ποδοσφαιρικό σύμπαν έχει δύο πλανήτες. Τον οπαδό και τον φίλαθλο.

Ο οπαδός και δει ο Έλλην οπαδός, είναι πιο πιθανό να πιστέψει ότι η Ουαζαγκαμπούμπου θα κατακτήσει το μουντιάλ, παρά να θεωρήσει το φετινό πρωτάθλημά μας ως καλύτερο.

Ο οπαδός του Ολυμπιακού πιστεύει ότι η ψαλίδα από τους υπόλοιπους έχει ανοίξει και άλλο. Αν στην τελική κατάταξη η διαφορά με τον δεύτερο είναι κάτω από 14 βαθμούς θα το θεωρήσει περίπου ως αποτυχία. Ιδιαίτερα δε, όταν αρχίσει να ρολάρει ο Ολυμπιακός, θα φαίνεται ως μια φιλοξενούμενη ομάδα στο πρωτάθλημα μας που ήρθε για αγώνες επίδειξης.

Ο οπαδός του Παναθηναϊκού με νωπά τα τρία γκολ από τον Πανιώνιο, σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρήσει ότι είναι καλύτερο το πρωτάθλημα μας καθώς ο Παναθηναϊκός θα βλέπει με το hubble την πρώτη θέση, με το τηλεσκόπιο τη δεύτερη και με τα κυάλια την τρίτη.

Ο οπαδός της ΑΕΚ βρίσκεται στην Γ Εθνική και πιστεύει ότι δεν υπάρχει καν πρωτάθλημα χωρίς την ΑΕΚ. Κατά πάσα πιθανότητα θα τον ενδιαφέρουν μόνο οι όποιες αποτυχίες του Ολυμπιακού για να αισθανθεί καλύτερα.

Ο οπαδός του ΠΑΟΚ δεν έχει χρόνο για αυτά τα πολυτελή ερωτήματα. Η χρονιά για αυτόν θα είναι αγχώδης και καταπιεστική, καθώς θα ψάχνει συνέχεια την υπέρβαση εναντίον του Ολυμπιακού, στο δρόμο θα έχει και άλλες απώλειες και εν τέλει θα νοιώθει τη μοναξιά αλλά και τη ματαιότητα της δεύτερης θέσης.

Ο οπαδός του Αρη, για μια ακόμα χρόνια θα είναι με το μαχαίρι στα δόντια προσπαθώντας να μην υποβιβαστεί.

Οι υπόλοιποι οπαδοί, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με τα δικά τους υπαρξιακά ερωτήματα και η απάντηση τους στο ερώτημα θα εξαρτηθεί από την τελική βαθμολογική θέση της ομάδας τους.

Ο φίλαθλος έχει έναν βασικό λόγο να θεωρήσει χειρότερο το πρωτάθλημα μας. Την έλλειψη ανταγωνισμού και την έλλειψη αγωνίας για τις πρώτες θέσεις. Όμως έχει και αρκετούς λόγους που μπορεί να τον κάνουν να πιστέψει ότι το φετινό πρωτάθλημα μπορεί να είναι καλύτερο από το περσινό:

Φέτος θα δει τον Σαβιόλα. Καιρό είχαμε να δούμε στη μέρη μας έναν σπουδαίο παίκτη σε καλή ποδοσφαιρικά ηλικία.

Θα δει περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά, νέους Έλληνες ποδοσφαιριστές
 
Παρομοίως και προπονητές. Καλοί οι ξένοι αλλά το χρώμα σε μια διοργάνωση το δίνει πάντα το εγχώριο στοιχείο.

Λόγω πτώσης της ποιότητας των ομάδων, άρα και της αμυντικής τους ικανότητας, θα δει περισσότερα γκολ.  Οι μέτριοι παίκτες κάνουν πιο εύκολα το λάθος και εκ των λαθών προκύπτουν τα γκολ. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Ατρόμητος δέχθηκε τρία γκολ από την Αλκμαρ. Ο ΠΑΟΚ τέσσερα γκολ από τη μέτρια φέτος Σάλκε. Η Ξάνθη έδειξε ευάλωτη άμυνα και ο Αστέρας Τρίπολης προδόθηκε από  αυτήν.

Πλην Ολυμπιακού, ο φίλαθλος θα δει πολλές ανατροπές. Να χάνουν παραδοσιακά ονόματα όπως ο ΠΑΟ και ο ΠΑΟΚ και να μην  υπάρχει κανένα δεδομένο αποτέλεσμα. Όλοι  μπορούν να κερδίσουν άπαντες  εντος και εκτος έδρας.

Λόγω της αύξησης των ομάδων σε 18, ο φίλαθλος θα δει περισσότερα παιχνίδια. Ουκ εν τω πολλώ το ευ θα μου πεις, αλλά ένας αγώνας είναι πάντα καλύτερος από την ολοσχερή απραξία.
 
Οι ειδικές συνθήκες αυτής της διοργάνωσης. Ο Απόλλωνας βγάζει μια νοσταλγία στους παλιούς. Στον πρώτο γύρο η Καλλονή θα τους γοητεύσει όλους. Ο ΠΑΣ Γιάννενα είναι η πιο συμπαθής ομάδα του πρωταθλήματος. Πολλοί θα παρακολουθούν τον ΟΦΗ για τον Γκαλέτι. Ο Αστέρας Τρίπολης μετά την 5η αγωνιστική θα ανέβει πολύ και έχει μεγαλύτερη εμπειρία από πέρυσι. Ο Παναιτωλικός στο πρώτο του πέρασμα από τη μεγάλη κατηγορία είχε αδικηθεί. Συν τους Πλατανιά και Βέροια πιο σοφούς από πέρυσι. Ο Κομπότης είναι πάντα υπολογίσιμος όπως και ο Πανόπουλος. Ο Πανιώνιος είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και ο Ατρόμητος ψάχνει με αξιώσεις - ειδικά φέτος που έχει καλύτερο ρόστερ από πέρυσι -  μια θέση στον ήλιο.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, φέτος θα δούμε σίγουρα περισσότερα γκολ από πέρυσι, μεγαλύτερη διάθεση για δημιουργικό ποδόσφαιρο ( ειδικά στον πρώτο γύρο ) και σίγουρα περισσότερα διπλά. Και ας είναι άσος το ημίχρονο.

Ακόμα και για όσους προσεγγίζουν το ποδόσφαιρο περισσότερο για ψυχαγωγικούς λόγους παρά για λόγους αυτοεπιβεβαίωσης, υπάρχει μια ειδική συνθήκη. Λόγω του ότι πολλές ομάδες είναι ισοδύναμες, το καλύτερο φετινό πρωτάθλημα θα κρατήσει μέχρι 5-6 αγωνιστικές πριν το τέλος.

Μετά θα αρχίσουν οι ομορφιές του ποδοσφαίρου....

Ανέκαθεν λάτρευα τις μελλοντικές εκτιμήσεις για να  μπορώ να επαίρομαι σε περίπτωση που προβλέψω σωστά αλλά και για να κάνω την αυτοκριτική μου σε περίπτωση που κάνω λάθος.

Από τα τετριμμένα στερεότυπα και τα copy paste στην έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου, νομίζω πως είναι καλύτερα...



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια