Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΟΛΠ COSCO ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ


Η καινούρια κυβέρνηση μπήκε θετικά στην κοινωνική μας πραγματικότητα. Είδαμε ένα πραγματικά ολιγομελές σχήμα με άχρηστα υπουργεία κομμένα, τον Παπανδρέου στην Ηλεία, στα παρατημένα στη μοίρα τους Ολυμπιακά ακίνητα που η προγούμενη κυβέρνηση είχε τόσο επιτυχημένο σχέδιο αξιοποίησής τους όπως και το πρώτο ταξίδι του Τιτανικού. Εγινε ενας τσαμπουκάς στα Εξάρχεια και αμέσως ο Χρυσοχοϊδης έδειξε πυγμή, καταργήθηκαν οι πάμπολλες και άχρηστες επιτροπές και βλέπουμε με μεγάλη χαρά τη διάθεση να κοπούν τα περιττά έξοδα με τα κρατικά αυτοκίνητα. Από την άλλη στη Νεα Δημοκρατία ακόμα ψάχνονται αν θα ψηφίσουν σαν δημοκρατικό κόμμα ή σαν μασονική στοά και οι Οικολόγοι όταν ο Παπανδρέου τους πρότεινε να μπουν στην κυβέρνηση έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Αρνήθηκαν. Οι κατά τα άλλα ευαίσθητοι. Αν γινόταν όμως μια διάσκεψη για τη Μακεδονική μειονότητα και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό των κατατρεγμένων λαων, πρώτοι θα ηταν.  Μέχρι και ο – τι κάνεις με αυτούς ρε φίλε – σοβαρός Αντώνης Καφετζόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη βιαστική απόρριψη της πρότασης Παπανδρέου.

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία ηρθε με τους δήθεν αγωνιστές του ΟΛΠ.
Ας υποθέσουμε ότι ακυρώνεται η σύμβαση. Οι επιπτώσεις που θα έχουμε θα είναι ότι θα ακυρώσουμε κάθε πιθανότητα να ερθει ενας σοβαρός επενδυτής στη χώρα μας. Η συμφωνία με την COSCO δεν είναι μια παρτίδα μπιρίμπας στο καφενείο. Είναι νόμος του κράτους που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Επιπλέον δε, θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι για μια χούφτα συνδιακαλιστές και επαγγελματίες τεμπέληδες που δεν θέλουν να εργαστούν αλλά να κάθονται και να πληρώνονται  αλλά και να βγάζουν τα χαρτζιλίκια τους.

Η απραξία της αγοράς είναι πρωτοφανής. Τα εμπορεύματα μένουν να βγάζουν αράχνες στο λιμάνι και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις νοιώθουν την τανάλια στο λαιμό.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και θα δούμε αν είναι υπερ των πολλών ή θα ακολουθήσει την πεπατημένη: Οπότε ξεσηκώνεται το συνδικαλισταριό με τις ευλογίες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, να περνάει το δίκιο της κλίκας και των μικρών αλλά καλά οργανωμένων συμφερόντων. Σιγά μην τους έπιασε ο πόνος για το κράτος και την ιδιωτικοποίηση.

Καλά έκανε το ΕΒΕΑ και πήγε για ασφαλιστικά μέτρα. Μάλιστα ας μου επιτραπεί η φαντασίωση να προσθέσω και μερικά μέτρα ακόμα.

Α) ψάξιμο του πόθεν εσχες οσων διευθύνουν την απεργία. Είμαι σίγουρος πως τα υπάρχοντα τους είναι πολύ περισσότερα από το υψος της μισθοδοσίας τους

Β) κύρηξη παράνομης και καταχρηστικής της απεργίας άμεσα

Γ)  να πάνε στα σπίτια τους αυτοί που εκβιάζουν το κοινωνικό σύνολο και όταν σε χαλεπούς καιρούς γίνεται μια σοβαρή επένδυση από μια υπερδύναμη όπως η Κίνα που μπορεί να κάνει και άλλες επενδύσεις στο μέλλον.

Δ) έλεγχος των συνδικαλιστών, αν δουλεύουν, πότε δουλευουν και πόσο δουλεύουν.
Δεν είναι τυχαίο πως πριν από λίγα χρόνια είχε γίνει απεργία για να μην μπει το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των κοντεϊνερς σε πραγματικό χρόνο. Σωστά κατάλαβες, η δικαιολογία ηταν να μη χάσουν τα παιδιά τη δουλειά τους αλλα η ουσία ηταν να υπάρχει λιγότερος έλεγχος…

Μου έκανε τρομερή εντύπωση όταν σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA ενας από τους πρωτομάστορες της απεργίας είπε ότι δεν αφήνουν ούτε ιατρικά εφόδια να βγουν από λιμάνι.

Είναι πολύ κρίσιμη αυτή η διαμάχη γιατι αν νικήσουν οι λιμενργάτες μετά θα πάρουν θάρρος και οι υπόλοιποι οπότε θα μείνουμε και πάλι, για μια φορά ακόμα, στο ιδιο εργο θεατές….



3 Λογομαχιες:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πάντως το Σάββατο τελείωσε η κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι πήραν εγγυήσεις και η Κατσέλη κάτι συνεννοήθηκε με την Cosco.

An-Lu είπε...

Γιά να δούμε τι θα δούμε...

KitsosMitsos είπε...

Δήθεν αγωνιστές...Όπως το λες. Γιατί ξεκάθαρα αιτήματα δεν υπάρχουν.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια