Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ


Εστω ότι εχεις καλή σχέση με το αφεντικό – προϊστάμενο – διευθυντή σου. Δεν επεκτείνομαι σε αγγλικούς τίτλους γιατί θέλω μια σελίδα! Σου λέει πως η απόδοσή σου εκτος από τις προβλεπόμενες από τη μισθοδοσία παροχές, θα έχει και κάποιες επιπλέον. Προσπάθησε να τις διασφαλίσεις γραπτώς. Αν σου προβάλλει δικαιολογίες τύπου «μα δεν με εμπιστεύεσαι;» μπορείς να αντιτείνεις το «σαφώς και σε εμπιστεύομαι γιατί συνεργαζόμαστε αλλά θα είναι για μένα ένα επιπλέον κίνητρο να ξέρω τι εχω λαμβάνειν εστω και ως πιθανότητα. Τα λόγια ξεχνιούνται. Το γραπτό θα το εχω μπροστά μου και θα πιέζω τον εαυτό μου για καλύτερη απόδοση».

Στη δουλειά όταν υπάρχει διαφορά ιεραρχίας, δεν υπάρχουν φιλίες και ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα είναι αφενός ανέκδοτο για τον ιδιωτικό τομέα και απαρχή πολιτικής καριέρας για τον δημόσιο. Το μόνο που μπορείς να πετύχεις είναι μια καλή συννενόηση. Οπου μεσολαβούν χρήματα, επιχειρηματικό κέρδος, εταιρική κρίση, εφόσον είσαι υπάλληλος πολύ απλά δεν υπάρχεις. Η επιθεώρηση εργασίας ευτυχώς σε πολλές περιπτώσεις υποστηρίζει τον εργαζόμενο αλλά θέλει ότι και η δικαιοσύνη. Στοιχεία.

Ετσι την πάτησε και ένας φίλος μου κάποτε.
Εξαιρετική σχέση με τον εργοδότη, να μιλάνε από αθλητικά μέχρι τις γυναικείες τους συναναστροφές και οι διαβεβαιώσεις ότι «θα τα πάρεις τα μπόνους» εκπληρώθηκαν τόσο όσο και το πρώτο ταξίδι του Τιτανικού στη Νέα Υόρκη.  Θυμάμαι πόσες φορές είχε κάνει ο ταλαίπωρος τη διαδρομή ελπίδα απελπισία όπως και τη διαδρομή σπίτι περίπτερο.

Ναι, ξέρω ότι εχεις λαμβάνειν, θα τα πάρεις. Κάνε υπομονή, περνάμε δύσκολες μέρες. Σου εγγυώμαι προσωπικά παρά την καθυστέρηση ότι δεν θα τα χάσεις. Εχεις δίκιο, περίμενουμε ένα δάνειο να μπει ώστε να βγάλουμε μερικές υποχρεώσεις και μεταξύ αυτών είσαι εσυ. Ελα Λάκη που δεν θα σου δώσουμε τα λεφτά! Είναι δυνατόν σε σένα που στήριξες σε δύσκολες στιγμές την εταιρεία; Περιμένουμε μια πληρωμή από έναν μεγάλο πελάτη και θα εξοφληθείς αμέσως. Εχεις τον λόγο μου πως σε 15 μέρες θα σου τα δώσουμε. Ξέρεις Λάκη, οι κακοί συνέταιροι είναι αυτοί που εχουν αφήσει εκκρεμότητες αλλά μην ανησυχείς, θα πληρωθείς. Είμαστε σε μια διαδικασία αποπληρωμής ολων των οφειλών και μεταξύ αυτών και τα δικά σου. Κάνε μια καταμέτρηση να τη δωσω στο λογιστήριο. Λοιπόν, Λάκη τελείωσε, την άλλη εβδομάδα θα σου κάνουμε την κατάθεση. Οι κακοί συνέταιροι μας δημιουργούν πρόβλημα. Θέλεις να τους κάνεις μια μήνυση ώστε να ερθω μάρτυρας;  

Αν σε κούρασα τόση ωρα που διαβάζεις, για φαντάσου εγω που τα άκουγα και ποσώ δε μάλλον ο Λάκης που τα υπέστη, για ένα διάστημα 6 μηνών. Δεν είχε ουτε χαρτιά για να κινηθεί νομικά αλλά και επέμεινε στις ευγενικές του ενοχλήσεις. 6 ολόκληρους μήνες έφαγε υποσχέσεις όπως καταπίνει η φάλαινα τα ψάρια. Να δεχθώ την οποιαδήποτε δυσκολία αλλά 6 μήνες παραμύθι δεν τρώγεται ούτε με 4 κιλά σαντιγί.

Μέχρι που παραιτήθηκε ο Λάκης και καταράστηκε αυτά τα χρήματα. Ο κόπος του, η δουλειά του, η προσπάθεια του.

Είναι από τις στιγμές που ονειρεύεσαι να εχεις μπαμπά τον Ψωμιάδη ( τον Μάκη και όχι τον Παναγιώτη ), τον Κόκκαλη, τον Νικόλα Πατέρα και να δούλευεις από χόμπι.. Να πήγαινες με καμια δεκαριά μπράβους και όχι να τον σκότωνες, δεν αντέχεται ούτε ως σκέψη, αλλά να έσπαγες πλάκα. Πως ο ψεύτης και ο απατεώνας παει με μαγκιά και εξυπνάδα να φαει τα λεφτά ενός υπάλληλου, μπορεί να γίνει βατραχάκι που παρακαλάει να μην τον αγγίξεις..

Είναι από τις στιγμές που αισθάνεσαι αδύναμος ως κοινός θνητός και δεν εχεις κανένα περιθώριο αντίδρασης.

Το μάθημα που πήρα από την ιστορία του φίλου μου του Λάκη  ηταν πως αν δεν υπάρχει γραπτή διαβεβαίωση, μην υπολογίζεις σε καμία παροχή οσο και καλές σχέσεις να εχεις με τα αφεντικά σου.

Life is life and business is business….



4 Λογομαχιες:

An-Lu είπε...

Σωστάααααα...τα πάντα γραπτά!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΟΝΟ ΜΕΝΟΥΝ.ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΙ ΦΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΙΕΡΑΡΧΙΕΣ.ΠΡΕΠΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ.ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΣΑ ΧΩΡΙΑ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είναι πολύ απλά μια συνηθισμένη ιστορία. Γιατι όπως είπες όπου μπαίνουν χρήματα όλοι κάνουν πίσω.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Άλλοι, φίλε, τρώνε μακροχρόνια "παραμύθια" γιατί η ζωή τους χαστουκίζει συνεχώς.
Δεν συμφωνώ με τον φίλο σου "ο δείμος του πολίτη" πως είναι "απλά μια συνηθισμένη ιστορία".
Έτσι δίνουμε πάτημα στον "σεναριογράφο" ότι απλώς αλλάζουν οι "πρωταγωνιστές του".

Το "ο θάνατός σου, η ζωή μου" θα παίζει παντού...



Κώστας
vloutis.blogspot.com
vloutis.wordpress.com
facebook.com/kostasvloutis
twiter.com/kostasvloutis

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια