Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ


Πριν από αρκετό καιρό, καθώς έκανα ζάπινγκ, έπεσα πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης που είχε θέμα τον Νοστράδαμο και τις προφητείες του. Το είδα γιατί οφείλω να ομολογήσω πως δεν γνωρίζω επι του θέματος για τον συγκεκριμένο προφήτη. Είπα λοιπόν πως είναι ευκαιρία μπας και μάθω τίποτα παραπάνω. Όταν τελείωσε μετά από 40 λεπτά συνειδητοποίησα πως ηταν το χειρότερο ντοκιμαντέρ που παρακολούθησα στη ζωη μου. 

Από τη μια εμφανίζονταν μερικοί τύποι αγνώστων στοιχείων πέραν κάτι τίτλων «μελετητής του Νοστράδαμου», «νόθος ξάδερφος από κουμπάρα του Νοστράδαμου», «διευθυντης της βιβλιοθήκης του γκριζενμπίχλερ-ρούφεν μπύρεν», οι οποιοι μιλούσαν λες και πρόκειτο για τον Χριστό. Ο Νοστράδαμος ηταν τεράστιος ελεγε ο ενας. ο Νοστράδαμος ηταν γίγαντας ελεγε ο άλλος. Ο Νοστράδαμος ηταν η ομορφιά του ποδοσφαίρου, η επιτομή της γνώσης, ο αρχοντας του σύμπαντος. 

Όταν αρχισα να αναρωτιέμαι γιατί ολα αυτά, τότε ηρθε και η απόδειξη. Επι 20 λεπτά έλεγαν οτι ο Νοστράδαμος είχε προφητέψει την προσγείωση των αεροπλάνων στους δυο πύργους στη Νεα Υορκη. Κοιτάξτε εδώ, κοιτάξτε ελεγε μια γκόμενα με τρεμάμενη φωνή και έδειξε μια ζωγραφιά του  που από ένα πυργάκι σαν τα πιόνια  στο σκάκι είχε ζωγραφίσει μια φωτιά. Και γω αν ζωγραφίσω τη βουλή φλεγόμενη, παει να πει ότι θα εχω προβλέψει μια πιθανή ρουκέτα της σέχτας επαναστατών και τρομοκρατών; 

Μετά έδειχναν αποσπάσματα από ένα ποίημα που υποτίθεται πως ενίσχυαν τις προφητικές ικανότητες του ανδρός. Τόσο κατανοήτο όσο και οι στίχοι του Γιάννη Αγγελάκα. Πάντως κάτι έλεγε ότι ένα σιδερένιο πουλί θα χτυπήσει τη δύση. Και ξανά μανά ο κύκλος των χαμένων προφητών. Οι ίδιοι ομιλητές να λένε πόσο καταπληκτικός ηταν ο Νοστράδαμος και πόσες προφητείες επαληθεύτηκαν μόνο που δεν έλεγαν τις προφητείες! Κόλλησαν στους δίδυμους πύργους και να ξαναδείχνουν το πυργάκι με τις φλόγες και τον στίχο με το σιδερένιο πουλί.

Στη χώρα μας υπάρχει ενας –σχετικά- σύγχρονος προφήτης που λέγεται Κοσμάς ο Αιτωλός. Χάθηκε ο κόσμος να γίνει μια εμπεριστατωμένη και σοβαρή ερευνα (από τη δική μας διάολε, την κρατική τηλεόραση ) για τις δικές του προφητείες και πρέπει να μας δείξουν αν ο Νοστράδαμος με το φλεγόμενο πυργάκι ήξερε πως θα στουκάρουν τα αεροπλάνα στους δίδυμους πύργους;

Πάντως ωραίο αυτό το κόλπο. Γράφεις ακατάληπτα, πετάς κάτι εξυπνάδες τύπου θα κουνηθεί σαν βάρκα η γη εκει που εχει πολλα νησιά και μετά βγαίνεις και λες «ορίστε, είχα προβλέψει έναν μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία» που ούτως ή άλλως θα γίνει.



5 Λογομαχιες:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η πλάκα είναι ότι όλοι μιλάνε για τις προφητείες του και ψάνχουν να βρουν μέσα από δίσημα στοιχάκια την επιβεβαίωση. Τι έχουν πει για να δείξουν την επιβεβαίωση, δε λέγεται. Τι σενάρια έχω ακούσει...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΓΩ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΒΙΛΙΑ ΤΟΥ.ΚΑΛΑ ΟΜΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΑΙ.ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ!!

ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

Δέσποινα είπε...

ούτως ή άλλως!αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Alexandros είπε...

Ρητό νούμερο 1 : "Μην προβλέπεις. Αν η πρόβλεψη σου αποδειχθεί λάθος, κανείς δεν θα την ξεχάσει. Αν αποδειχθεί σωστή, κανείς δεν θα τη θυμάται".
Τζος Μπίλινγκ, κωμικός

Ρητό νούμερο 2 : "Η πρόβλεψη είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Ειδικά αν αφορά το μέλλον!"
Νιλς Μπορ, φυσικός

VAD είπε...

Ο,τι θυμούνται,χαίρονται...
Δουλειά δεν είχε ο διάολος,ειναι γνωστο τι έκανε,ας μην το πω:)

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια