Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ο ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ




Όταν θέλεις να αποδομήσεις κάτι, ο προφανής τρόπος είναι η ολομέτωπη σύγκρουση. Η αριστερίζουσα εθνομηδενιστική θολοκουλτούρα του τίποτα έχει στη φαρέτρα της και μια άλλη εξίσου καλή τακτική. Όταν διαστρεβλώνεις μια έννοια, χάνει το νόημα της και κυρίως την αξία της. 

Περί Δημοκρατίας ο λόγος και την πειραματική σκηνή του Εθνικού θεάτρου που αποφάσισε να ανεβάσει μια παράσταση από το βιβλίο του Ξηρού. 

Η σκηνοθέτης απορεί με τις αντιδράσεις και διαμαρτύρεται για έλλειψη δημοκρατίας. 

Φυσικά και έχουμε δημοκρατία. Ο Ξηρός εξέδωσε το βιβλίο του και δεν το έκαψε κανένας. Το έγραψε, το δημοσιοποίησε, πούλησε, κυκλοφορεί και όποιος θέλει να θαυμάσει τις εμπειρίες ενός δολοφόνου τρομοκράτη, δεν έχει εμπόδιο πρόσβασης στο πόνημα του ανδρός. 

Η διαφορά είναι ότι μιλάμε για το Εθνικό Κρατικό Θέατρο που χρηματοδοτείται από το κράτος. Από εμένα και από εσένα. Πως θα δικαιολογήσεις στη μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν αυτή την παράσταση; Ότι με κρατικό χρήμα ο τρομοκράτης δολοφόνος ηρωοποιείται και καθαγιάζεται γιατί διαμαρτύρεται για το «ελληνικό γκουαντάναμο» και να πάμε να παρακολουθήσουμε ένα υπέρτατο δράμα;; 

Αν πραγματικά θέλει το Εθνικό Θέατρο να κάνει κάτι σοβαρό με την πειραματική του σκηνή, να κάνει ένα αφιέρωμα στη μάνα του Αξαρλιάν, στους νεκρούς της Μαρφίν και στους αστυνομικούς που γαζώθηκαν στο Ρέντη και στα Ζωνιανά. Αλλά τι λέω. Ξέχασα. Αυτά δεν πουλάνε. 

Το θέατρο και η τέχνη είναι για εξυψώνουν τον άνθρωπο, να τον ευαισθητοποιούν και να τον βελτιώνουν. Όχι να του χαλάνε το μυαλό και να ηρωοποιούν στυγνούς δολοφόνους. 

Στο κάτω κάτω της γραφής, επειδή ακριβώς έχουμε Δημοκρατία, η σκηνοθέτης μπορεί να επινοικιάσει μια θεατρική σκηνή και να παρουσιάσει εκεί την περίφημη σπουδή της. Με δικούς της πόρους και όχι με τους φόρους μας. 

Η επόμενη παράσταση μπορεί να είναι για το Γ Ράιχ. Να μας πουν από την πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου για το όραμα ενός μεγάλου ηγέτη, του Αδόλφου Χίτλερ και τα εμπόδια που αντιμετώπισε για την υλοποίηση του και το πώς ο κόσμος δεν το κατάλαβε. 

Πειράζει; 

Δημοκρατία δεν έχουμε;

Υγ. Το έκτρωμα αυτό ευτυχώς απεσύρθη. Οι αντιδράσεις δείχνουν ότι δεν σάπισαν όλα τα κύτταρα της παρακμάζουσας ελληνικής κοινωνίας…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια