Κυριακή 4 Απριλίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !


Τα τελευταία χρόνια συνηθίζω να απολαμβάνω διαφορετικά το βράδι της Ανάστασης. Λέω το Χριστός Ανέστη στο σπίτι μου, περιμένω να φύγουν οι Χριστιανοί του 23.55 μέχρι 00.05, να σιγήσουν οι κροτίδες και τα σβήσουν τα βεγγαλικά και μετά πηγαίνω στην εκκλησία.

Η Αναστάσιμη Θεια Λειτουργία πιστεύω ότι είναι ότι πιο όμορφο μπορεί να βιώσει κανείς στη μυστηριακή λατρευτική ορθόδοξη ζωή. Όσο και άθρησκος να είναι ( γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει άθεος ) όσο και χλιαρός να είναι σχετικά με αυτό το σπορ, η Αναστάσιμη Θεια Λειτουργία θα τον αγγίξει. Η κατάνυξη, η ηρεμία, η ψυχική ανάταση του ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ με οδηγούν σε μια μέθεξη γαλήνης και νηφαλιότητας. Είναι κάτι διαφορετικό που με βοηθάει ψυχικά και μου φαίνεται πως είναι ίσως ότι πιο βαθύ έχουμε στην Ορθοδοξία μας. Βεβαία από την επόμενη μέρα παραμένω ο ίδιος κάφρος αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης!

Η λιγούρα για τη μαγειρίτσα και το αναστάσιμο πάρτι είναι ισχυρό δέλεαρ αλλά όσο μπορείς μείνε στην Αναστάσιμη θεια λειτουργία. Έστω και από περιέργεια. Μην ακούσω για ξενύχτι γιατί στα λαϊκοποπ σκυλάδικα καθόμαστε μέχρι πρωίας!

Όπως έλεγε και ένας ενάρετος άνθρωπος που είχαμε την τύχη να μας διδάσκει θρησκευτικά στο σχολειό, «καμία χριστιανική εορτή δεν θα είχε άξια αν δεν υπήρχε η Ανάσταση του Ιησού»

Ένα από τα στοιχεία που μου αρέσει στην Ορθοδοξία είναι η ελευθερία της. Αν θες πας, αν δεν θες δεν πας. Ούτε σε αναγκάζει κάνεις, ούτε κατεβαίνει κάποιο χέρι από τον ουρανό να σε σφαλιαρώσει. Είναι μια ζωντανή αλήθεια χιλιάδων ετών και δεν κινδυνεύει ούτε από μερικούς παραστρατημένους ιερείς, ούτε από το αν θα αναγράφεται στις ταυτότητες μας.

Πάντως, μετά τα δυναμιτάκια, η πιο βαρετή στιγμή του Πάσχα είναι τα τετριμμένα και ψυχρά sms με ευχές που ουσιαστικά δεν λένε και τίποτα.

Ποτέ δεν έστειλα, αλλά πάντα αισθανόμουν υποχρεωμένος για λόγους Χρήστου Ζαμπούνη αγωγής μου να απαντώ. Ευτυχώς φέτος ενοχλήθηκα πολύ λιγότερο.

Όταν θέλεις να ευχηθείς σε κάποιον το κάνεις διαπροσωπικά.
Είτε δια ζώσης, είτε τηλεφωνικά σε αυτόν/ην που σε ενδιαφέρει και αγαπάς.

Αλλιώς άφησέ το καλύτερα. Δεν υπάρχει λόγος να ανεβάζεις τους τζίρους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Θερμή παράκληση:
Η σωστή απάντηση στο «Χριστός Ανέστη» δεν είναι το Χριστός Ανέστη, ούτε το χρόνια πολλά αλλά το «Αληθώς ο Κύριος».



5 Λογομαχιες:

karkinos7 είπε...

Αληθώς Ο Κύριος!
Την Καλημέρα μου!

Vassilis είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου, είναι όντως η καλύτερη, η πιο λαμπρή λειτουργία. Ο πατέρας μου όσο ζούσε καθόταν κάθε χρόνο και την παρακολουθούσε και κάποιες φορές τα παιδιά μέναμε μαζί του.
Ακόμα θυμάμαι την αίσθηση να γυρίζεις σπίτι με τις αναμμένες λαμπάδες από την εκκλησία και να μην υπάρχει ψυχή στο δρόμο.
Χριστός Ανέστη!

Ἀχιλλεῦς είπε...

Αληθώς ανέστη!
Όσο για το τελευταίο στην Απάντηση του Χριστός Ανέστη!
Έχω ακούσει άτομα να τους λένε " Χριστός Ανέστη " και να απαντάνε με "Ευχαριστώ" και ' Επίσης".
Τι άλλο θα ακούσουμε;
Θα μου επιτρέψεις επίσης να συμφωνήσω στα επί του 'άθεος' .

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.

Δέσποινα είπε...

και ακόμη χειρότερο τυπωμένο στις εφημερίδες το αμίμητο "Ο δήμαρχος/βουλευτής/νομάρχης σας εύχεται ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ"

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια