Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουν οι πολιτικοί, και για αυτό η θεωρητικά τέταρτη εξουσία είναι πρώτη, είναι πως δεν έχουν πραγματική επαφή με τον κόσμο. Βλέπουν τους ψηφοφόρους στα πολιτικά τους γραφεία για ρουσφέτια και το πολιτικό κλίμα το φτιάχνουν οι δημοσιογράφοι. Μετά, τους εκβιάζουν ότι θα στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον τους και τους εγκλωβίζουν.

Η πρόταση.

Μπορεί να κατασκευαστεί ένα site στο όποιο για να συμμετέχει ο πολίτης θα πρέπει να καταχωρήσει, να κάνει log in δηλαδή, με τα πραγματικά του στοιχεία. Να απαγορευθεί η συμμέτοχη σε οποίον δεν έχει ΑΦΜ ή έστω δελτίο ταυτότητας ( για τους μαθητές αυτό άνω των 16 ). Αφού μια σχετική υπηρεσία κάνει την ταυτοποίηση τηλεφωνικά, να δοθεί κωδικός ώστε ο πολίτης να αποκτήσει πρόσβαση. Κάτι σαν το taxisnet

Εκεί λοιπόν η κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει οποιαδηποτε δημοσκόπηση, διάφορα ερωτηματολόγια ή να συζητηθεί ενα σχέδιο νόμου.

Έτσι λοιπόν αυτή θα είναι η επίτομη της άμεσης δημοκρατίας. Δεν θα υπάρχει ανάγκη για κανέναν δημοσιογράφο, κανέναν ιματζ μεϊκερ και κανέναν παρατρεχάμενο που «ξέρει γιατί μιλάει με κόσμο»

Στις τελευταίες εκλογές, ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ 3 εκατομμύρια νοματαίοι. Οι μισοί θα μπουν σίγουρα. Ένα εκατομμύριο θα μπει από περιέργεια, και σε βάθος χρόνου θα ακολουθούσουν και άλλοι. Θα κατηγορηθεί βεβαια απο τους δημοσιογράφους ( γιατί θα τους φαει τη δουλειά ) πως φακελώνεται ο κόσμος αλλά η απάντηση είναι εύκολη και προφανής: Αφενός δεν είναι υποχρεωτική η συμμέτοχη αφετέρου είναι καλό να γνωρίζει άμεσα ο πολιτικός  τι λέει ο κόσμος. Επίσης πως το site απαιτεί πραγματικά στοιχεία για να μην υπάρχουν χρήστες-φαντάσματα. Άσε δε, που σε βάθος χρόνου θα υπάρχει μια έτοιμη database προς αποστολή μιας ενημέρωσης, ένος νόμου κλπ.

Μπορεί επίσης σε αυτό το πλαίσιο να γίνει ένα φόρουμ στο όποιο οι πολίτες θα γραφούν ερωτήσεις απόψεις κλπ.

Αντί λοιπόν ο πολιτικός να παρακολουθεί τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων που τα βλέπουν λίγοι και τα οποία δεν προσφέρουν τίποτα παρά ένα σόου με ανθρώπους που δεν έχουν συστηθεί με τον διάλογο και τον σεβασμό στον συνομιλητή ή να περιμένει από τις εφημερίδες που τις διαβάζουν ακόμα λιγότεροι, έχει τη δυνατότητα να μάθει τη γνώμη 1-2-3 εκατομμυρίων ανθρώπων ΑΜΕΣΑ.

Αυτή θα ηταν πραγματική κοινωνική επανάσταση και επαναπροσδιορισμός του πολιτεύματος.2 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου