Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Αν στη χώρα μας πάει να γίνει κάτι σημαντικό, παντού θα υπάρχει ένας Τσίπρας να περιθάλψει ένα μπάχαλο ή μια Παπαρήγα με τους τεμπέληδες τους συνδικαλιστές να κάνουν μια απεργία. Στην υγεία όμως μπορούν να γίνουν τρεις κινήσεις, απλές κινήσεις που θα βοηθήσουν πολύ κόσμο.

Α) ΙΚΑ. Οι ασθενείς συνωστίζονται έξω από τα ιατρεία, καθυστερούν, εκνευρίζονται και βρίζουν. Το σύστημα, τον υπουργό κλπ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο δεδομένο ωράριο των 5 ωρών ο γιατρός πρέπει να δει: Ασθενείς που έχουν ραντεβού. Ασθενείς που δεν έχουν ραντεβού και έρχονται χύμα με αποτέλεσμα ο διευθυντής να τους δίνει το χαρτάκι που να γράφει «έκτακτο» και αν είναι κολλητός ή μπατζανάκης να γράφει και ένα «επείγον». Αν ήταν πραγματικά επείγον θα πήγαινε ο ασθενής στο νοσοκομείο και δεν θα ερχόταν στο ΙΚΑ. Ο γιατρός πρέπει να δει επίσης ασθενείς που γραφούν ( ξέρεις που ) το σωστό σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού και παρακαλάνε τον γιατρό επικαλούμενοι γηρατειά, πόνο, μόχθο, κλπ να τους δει και φυσικά ο γιατρός πρέπει να δει και τους ιατρικούς επισκέπτες προς ενημέρωση του. Όλα αυτά όπως καταλαβαίνεις, μέσα σε ένα 5ωρο, όχι ιατρική δεν κάνεις αλλά μάλλον παίζεις τάβλι.

Η πρόταση μου.

Κάθε ΙΚΑ έχει 3 γιατρούς της ίδιας ειδικότητας. 3 ΩΡΛ, 3 παθολόγους κλπ. Εκ περιτροπής ανά εβδομάδα, οι δυο θα βλέπουν ΜΟΝΟ ραντεβού και ο ένας ΜΟΝΟ έκτακτα, «επείγοντα» κλπ. Να απαγορεύεται ο γιατρός να βλέπει ασθενή αν δεν έχει ραντεβού. Αυτός που θα βλέπει τα έκτακτα μπορεί πχ μια μέρα να κάθεται, την άλλη να πνίγεται κλπ. Έτσι όμως θα γίνεται με όλους. Αυτό θα αναγκάσει όσους έρχονται στο ΙΚΑ για βόλτα, να κλείνουν ραντεβού και θα υπάρχει δικαιοσύνη. Πας στο ΙΚΑ για πλάκα; Περίμενε όπως στις τράπεζες τη σειρά σου. Κλείνεις ραντεβού; Μπαίνεις στην ώρα σου. Και ο γιατρός θα κάνει πραγματική ιατρική. 

Β )  τα ταμεία επιβαρύνονται με συνταγές φαρμάκων που πολλές φόρες δεν χρειάζονται. Να μπουν σε όλα τα ιατρεία του ΙΚΑ, υπολογιστές και καμία συνταγή να μην είναι γραπτή. Όλες να πληκτρολογούνται και να τυπώνονται από τον γιατρό. Οι υπολογιστές αυτοί θα είναι σε δίκτυο και τα στοιχεία θα πηγαίνουν κατόπιν επεξεργασίας από το υπουργείο και στις φαρμακευτικές εταιρείες.
Όποιος δεν ξέρει υπολογιστή, ας μάθει. Γιατροί είναι, λεφτά έχουν, να κάνουν σεμινάρια, να τονωθεί η αγορά της πληροφορικής και να μάθουν. Αλλιώς, στο καλό. Εξω από το ΙΚΑ.
Τι κερδίζουμε με τη μηχανοργάνωση των συνταγών;
Α) αρχείο με τα φάρμακα του ασθενούς. Να ξέρει ο γιατρός με ένα κλικ με ποιον έχει να κάνει [ ΣΣ σε βάθος χρόνου να υπάρξει μια υπηρεσία που θα παίρνει και του καθενός το ιστορικό – τα φάρμακα κλπ ]
Β) ο γιατρός όταν ξέρει ότι η συνταγογραφία του θα είναι εύκολα προσπελάσιμη, θα σκεφτεί τι γράψει και το σημερινό μπάχαλο θα μαζευτεί.
Γ) το κράτος θα γλιτώσει αμύθητα ποσά….

Γ ) Απογραφή προσωπικού και όπως λέμε στα νεα ελληνικά job description. Λέμε για παράδειγμα ότι λείπουν νοσηλεύτριες. Βλέπεις όμως ότι στη δύναμη ενός νοσοκομείου, είναι επαρκής ο αριθμός! Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα καλά κορίτσια εχουν γίνει τηλεφωνήτριες, ιδιαιτέρες γραμματείς, πιο ιδιαιτέρες, διοικητικές και διάφορα άλλα ξεκούραστα πόστα.

Στην Ελλάδα εχουμε 320 φαρμακευτικές εταιρείες!
Να πω ότι υπάρχει δα τόσο μεγάλη ερεύνα με παραγωγή επιστήμης και γνώσης, παει στην ευχή. Αντίθετα εχουμε υπερπαραγωγή φαρμάκων, υπερσυνταγογραφία και υπερκατανάλωση.

Μήπως ο ΕΟΦ να κάνει σωστά τη δουλειά του και να ελέγχει δειγματοληπτικά τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά αν είναι αξιόπιστα;
Δεν είναι δυνατόν σε μερικές κατηγορίες όπως η αντιβίωση, τα αντιφλεγμονώδη, οι στατίνες και η γαστροπροστασία να εχουν από 70 φάρμακα η κάθε μια.



1 Λογομαχιες:

Giannis είπε...

Πραγματικα εγω δεν μπορω να καταλαβω ποιος ο ρολος να εχει το ΙΚΑ ιατρεια!

εχουμε ενα συστημα ΕΣΥ ναι η οχι?

κανονικα δεν μπορω να καταλαβω ποια ειναι και η σημασια να υπαρχει το ΙΚΑ και αλλα 365 ταμεια, και η κουτση Μαρια ανηκει και σε διαφορετικο ταμειο!!! αυτα ειανι αναχρονιστικα και λειτουργουσανε το 1970, αλλα οχι πλεον τωρα!

οσο για τις πολλες φαρμακευτικες, δεν ειναι ασχημο ΑΡΚΕΙ να λειτουργουνε σε συνθηκες ελευθερης αγορας, και οι καλυτεροι να επιζησουνε, αλλα αυτο που συμβαινει με το καρτελ φαρμακου δεν εχει τελειωμο!

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια