Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ESCAPE ROOMS




Μια φίλη μου που έχει διατριβή και διδακτορικό επί του θέματος, μου πρότεινε να πάω. Κάπου τα είχε πάρει το μάτι μου στις εφημερίδες και είπα να πάω μια φορά. 

Σύντομα εισαγωγικά αν δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται. Μόδα που ξεκίνησε αν δεν κάνω λάθος από την Ιαπωνία μεταφέρθηκε στη μαμά Αμερική και στη χώρα μας την έφερε ένας σαλονικιός. Σε μόλις δύο χρόνια, έχουμε 350 escape rooms στην Ελλάδα ! 

Τι είναι : Πας σε ένα διαμέρισμα και μπαίνεις σε ένα δωμάτιο. Άλλο είναι διαμορφωμένο – διακοσμημένο όπως ένα πλοίο, άλλο σαν πολεμική σκηνή, άλλο είναι εμπνευσμένο από μια ταινία θρίλερ, άλλο από ένα βιβλίο – πολλά και διάφορα. Εκεί σε κλειδώνουν και εσύ με την παρέα σου πρέπει να βρείτε το κλειδί για να βγείτε έξω. Στο δωμάτιο υπάρχουν διάφορα καλούδια – στοιχεία κουτάκια με λουκέτα που πρέπει να ξεκλειδώσεις, με γρίφους που πρέπει να λύσεις,  με κωδικούς που βρίσκεις στο δωμάτιο που σε οδηγούν σε άλλα κουτάκια με άλλα λουκέτα και ούτω καθ’εξής. 

Τα δωμάτια έχουν κάμερες και ένας τύπος σας επιβλέπει. Είτε για να μην κλέψεις στο παιχνίδι, είτε για να μην κλέψεις κάποιος διακοσμητικό, αν κάπου κολλήσεις του φωνάζεις και σου δίνει βοήθεια και σε ενημερώνει για τον χρόνο που έχει στη διάθεση σου. 

Μην σε πιάσουν κλειστοφοβίες. Έχεις μια ώρα καιρό για να βγεις από το δωμάτιο αφού βρεις τα στοιχεία. Αν χάσεις, τελειώνει η ώρα και σου ανοίγει αυτός. 

Υπάρχουν και πιο σύνθετα παιχνίδια με πιο πολλά δωμάτια, στοιχεία ιστορία ολόκληρη! Άλλα μάλιστα διαρκούν 4 ώρες σε τοποθεσίες που σε πάνε με αυτοκίνητο, άλλα έχουν ηθοποιούς που προσπαθούν να σε τρομάξουν. Ώρες να έχεις στη διάθεση σου και παρέα που να τα γουστάρει. Καθαρά αστική διασκέδαση. 

Εμένα με πήγαν σε ένα escape room στον Πειραιά – μάλλον φτωχό σε επίπεδο διακόσμησης και αισθητικής -  που υποτίθεται πως είσαι σε ένα πειρατικό πλοίο και πρέπει να βρεις τον θησαυρό, να λύσεις τους γρίφους και να φτάσεις στο κλειδί. Οι μυστηριωδίφες φίλοι απεφάνθησαν στο τέλος πως ήταν πολύ χαμηλής δυσκολίας αν και σε εμένα μου φάνηκε πιο εύκολη η ανάγνωση βιβλίου με κινέζικα ιδεογράμματα. 

Περιφερόμουν σαν χάνος στο δωμάτιο καθώς δεν έχω εξοικειωθεί με τέτοια παιχνίδια και ούτε στον υπολογιστή έχω παίξει ποτέ. Κατά λάθος βοήθησα σε δύο φάσεις του μυστηρίου αλλά στο τέλος χρειάστηκα λεξικό και μετάφραση. 

Δεν είναι από τα παιχνίδια που παίζεις μόνος σου και χρειάζεται παρέα. Ως ιδέα είναι έξυπνη. Κάνεις μια αρχική επένδυση και μετά είναι κοφτήρι χρήματος. Ενδεικτικά, μια παρέα 6 ατόμων με 10 ευρώ το άτομο για μια ωρίτσα, ο μαγαζάτορας   έβγαλε ξεκούραστα 60 ευρώ. Τους υπόλοιπους πολλαπλασιασμούς κάνε τους μόνος σου. 

Πλάκα είχε, είναι ενδιαφέρουσα πρόκληση να μπαίνεις σε ένα χώρο, να λύνεις γρίφους, να ψάχνεις κωδικούς, να πηγαίνεις βήμα – βήμα για την επίλυση του μυστηρίου και δεν είναι απλώς μια οθόνη, το ζεις. Αν έχεις δε, και καλή παρέα από το να κάθεσαι με τις ώρες στο facebook, είναι μια μορφή διασκέδασης. 

Αν πας για πρώτη φορά, καλό είναι να ξέρεις με ποιους πηγαίνεις ώστε να σε βάλουν στο κλίμα, για να το χαρείς και εσύ και να συμμετέχεις ενεργά. Αν είναι έμπειροι παίκτες και λόγω της πίεσης χρόνου ή γενικής απροθυμίας δεν σου δίνουν και σημασία, αυτό που θα καταφέρεις  είναι να περιφέρεσαι στο χώρο και να παίρνεις ιδέες διακόσμησης. 

Το καλύτερο site στο χώρο που μπορείς να δεις όλα τα escape rooms και να πας σε όποιο σου ταιριάζει και όποιο βρίσκεις πιο ενδιαφέρον είναι αυτό : http://www.escapology.gr/ 



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια