Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΦΙΛΙΑ ΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑΣ - ΑΥΤΟΣ Ο ΜΥΘΟΣ




Μου έχει τύχει, με το πέρασμα των χρόνων και την ανανέωση των όποιων εμπειριών μου, να αλλάξω άποψη για αρκετά θέματα. Δεν είμαι ΟΦΑ ( όπου φυσά ο άνεμος ) αλλά παρατηρώ, επεξεργάζομαι και αναπροσδιορίζω αυτά που σκέφτομαι και πιστεύω, ανάλογα με τα καινούρια δεδομένα. 

Το θέμα της φιλίας άνδρα και γυναίκας, είναι από αυτά που ταλαντεύτηκα λίγο. Μετά καταστάλαξα και μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνομαι. 

Μοιράζομαι τις σκέψεις μου και με κρίνεις. 

Ας ορίσουμε τη φιλία: Είναι η σχέση εκείνη μεταξύ  άνδρα και γυναίκας που δεν υπάρχει ίχνος ερωτικού συναισθήματος αμφίδρομα και η σχέση είναι πραγματική. Μπορεί δηλαδή ο ένας να μοιραστεί με τον άλλον τις χαρές του, τις λύπες του, τους προβληματισμούς του, τα συναισθηματικά του και να μην αποσκοπεί σε κάτι ερωτικό. 

Αν δεν ισχύει το ανωτέρω, τότε δεν υπάρχει φιλία. Υπάρχει παρέα, υπάρχει εν δυνάμει ερωτική σχέση αλλά φιλία δεν είναι. 

Η φιλία γυναίκας και άνδρας είναι πάρα πολύ εύκολη για μια γυναίκα και πάρα πολύ δύσκολη για έναν άνδρα. Η γυναίκα θέλει την ανδρική συντροφιά γιατί: 


  •           Αισθάνεται ασφάλεια στις εξόδους της

  •          Δεν αισθάνεται τον γυναικείο ανταγωνισμό και τη ζήλεια

  •           Είναι φιλάρεσκη και αυτάρεσκη και θέλει να έχει κύκλο θαυμαστών ώστε να μην ξεμένει από παρέα.

  •          Στον άνδρα φίλο επιβάλλεται πιο εύκολα

  •          Εκτιμά σε μια σειρά ζητημάτων την ανδρική γνώμη: Τα ερωτικά της, τα επαγγελματικά της και τα κοινωνικά. 

  •           Ξέρει πως το κομπλιμέντο για τα μαλλιά της ή για τις γόβες της ο άνδρας το λέει ανιδιοτελώς και το εννοεί. Η γυναίκα ίσως το εννοεί και σίγουρα έχει μπόλικη ζήλεια. 

  •           Ο άνδρας της είναι χρήσιμος στα τεχνολογικά ( από το φορματ του υπολογιστή μέχρι το σετάρισμα του κινητού και τα ηλεκτρολογικά στο σπίτι της ) και σε κάποια βαριά εργασία

  •           Ο άνδρας εστιάζει σε ένα πρόβλημα και βρίσκει λύσεις. Είναι πιο άμεσος να αντιμετωπίσει ένα θέμα. 

  •           Ο άνδρας είναι φιλότιμος και προσφέρεται να εξυπηρετήσει και να βοηθήσει. 


Όλα τα ανωτέρω η γυναίκα τα θέλει αλλά δεν θέλει να δώσει ερωτική ικανοποίηση. Οπότε καταφεύγει στη λέξη φιλία για να σκοτώσει τον έρωτα και για αυτό καλοδέχεται στη ζωή της τους gay

Ο άνδρας από την άλλη είναι πολύ εύκολο και ευανάγνωστο ον. Βλαξ. 

Αν βγαίνει με μια γυναίκα και δεν ντρέπεται να την κυκλοφορήσει και του αρέσει ως χαρακτήρας και ως παρέα, αργά ή γρήγορα του βγαίνει ερωτισμός. Ιδιαίτερα δε αν τα συναισθηματικά του δεν πάνε και πάρα πολύ καλά, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως η «φίλη» θα πάρει θέση στην καρδιά του. Αν μετά εκδηλωθεί, αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητα του, τον φόβο της απόρριψης άρα και το τέλος της φιλίας, τα συναισθηματικά της κοπέλας, τη συγκυρία και τις συνθήκες. 

Πόσες και πόσες φορές δεν έχεις ακούσει πως χάλασε μια φιλία γιατί το αγόρι ( πάντα το αγόρι ) προσέγγισε το κορίτσι ερωτικά; Πόσες και πόσες φορές δεν έχεις ακούσει το «ήμασταν δυο καλοί φίλοι και ξαφνικά έγινε το κλικ και τώρα είμαστε μαζί;». Αυτό συμβαίνει πάντα μα πάντα όταν το αγόρι κάνει άσκηση θάρρους και πλησιάζει περισσότερο. 

Το κομβικό σημείο που ξεκαθαρίζουν οριστικά αυτές οι ημισχέσεις και όσοι φίλοι άλλου φύλου μένουν οριστικά και οι υπόλοιποι είναι ανάμνηση στις φωτογραφίες, είναι Ο ΓΑΜΟΣ

Αν αυτού του τύπου οι σχέσεις ήταν τόσο αθώες και τόσο άδολες και τόσο αγνές ούτε ο σύζυγος θα έκοβε τους φίλους της γυναίκας του, ούτε η σύζυγος θα σκύλιαζε με τις φίλες του άντρα της.
Πριν βιαστείς να αντιδράσεις και να διαφωνήσεις μαζί μου, σκέψου αν έχεις φίλους άλλου φύλου που παντρεύτηκαν. Αν ναι, τους έχασες ή όχι; Αν όχι, τους βλέπεις εύκολα; Αν τους βλέπεις εύκολα ( με τη ζωή στην πόλη και ειδικά αν υπάρχουν και παιδιά, μιλάμε για μια στο τρίμηνο ) μήπως έχεις παρατηρήσει αφενός ότι ο παντρεμένος φίλος σου μετά τη μια ώρα αρχίζει να αισθάνεται άβολα και σίγουρα μετά τη μιάμισυ δέχεται τηλεφώνημα τύπου πες μου που είσαι τώρα και τι κάνεις και πότε θα γυρίσεις. Αυτά που σου γράφω ισχύουν και για μια σοβαρή σχέση. 

Δεν είναι τυχαίο. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Άσχετο με το gay – μετροσέξουαλ και ότι να ναι πνεύμα της εποχής, ο άνθρωπος δεν χάνει το DNA του. Ξέρει πολύ καλά πως το ίδιο φύλο προσφέρεται για φιλικές σχέσεις και το άλλο για ερωτικές. Οπότε προστατεύει τη σχέση του. Ακόμα και όσοι μείνουν φίλοι και μετά το γάμο είναι απειροελάχιστοι και με μεγάλη πίστωση χρόνου και με μπόλικες επιφυλάξεις τουλάχιστον στην αρχή. 

Σημείωση: Στο παρόν ιστολόγιο – blog, ασχολούμαι με την ανδρική σκοπιά. Αφενός γιατί η γυναικεία δεν με αφορά παρά μόνο για την ερμηνεία της, αφετέρου γιατί έχουμε εκατοντάδες γυναικεία περιοδικά και sites οπότε δεν θέλω να προσθέσω και άλλο ένα. 

 Άρα αν πραγματικά θέλεις να μιλήσεις για γυναικεία φιλία, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τον γάμο της. Μέχρι τότε κάνε παρέα αλλά να ξέρεις είναι σαν το γάλα. Με ημερομηνία λήξης. 

Είναι πολύ εύκολο για μια γυναίκα να πει ότι «εγώ τον τάδε δεν τον βλέπω ερωτικά». Ο άνδρας όμως διεγείρεται ερωτικά με το παραμικρό. Για να είναι σίγουρη μια γυναίκα για έναν άνδρα, πρέπει να είναι σίγουρη ότι δεν τον ερεθίζει. Αλλιώς μιλάμε για κάτι μονόπλευρο που φυσικά και δεν είναι φιλία. 

Όταν βλέπεις έναν άνδρα να συναναστρέφεται με μια κοπέλα σε ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων είναι κατά συνθήκη παρέα. Αυτό συμβαίνει γιατί: 


  •        Δειλιάζει ο άνδρας να δείξει τα πραγματικά του συναισθήματα φοβούμενος την απόρριψη και θέλει να είναι κάπου εκεί κοντά ώστε να αρπάξει κάποια ευκαιρία στο μέλλον.

  •       Δεν γουστάρει ο άνδρας την γυναίκα αλλά τη διατηρεί ως ύπαρξη στη ζωή του με σκοπό να του γνωρίσει τις φίλες της. Όταν τελειώσει ο κύκλος των γνωριμιών, φθίνει και η φιλία.

  •       Τους ενώνει μια παράλληλη μοναξιά και μόλις ο ένας εκ των δύο βρει σύντροφο, μας τελειώνει και η παρέα

  •          Όταν ξεκινάει κάτι ερωτικό και μετά βλέπουν και οι δύο ότι είναι καλύτερο να κάνουν παρέα. Συνήθως και αυτού του τύπου η συναναστροφή σπάει με τον γάμο. Είτε για να σβήσει και η όποια μικρή φλόγα έχει απομείνει να σιγοκαίει, είτε για λόγους ντροπής – γιατί μην ξεχνάς πως τη φίλη σου κάποτε την έχεις πηδήξει – είτε γιατί οι γυναίκες τους πιάνει μια περίεργη κρίση ειλικρίνειας και λένε στον νυν σύντροφο τους την αλήθεια στην ερώτηση: Που τον ξέρεις τον τάδε; Φυσικά μετά ο άλλος στραβώνει και προτεραιότητα έχει η σχέση και όχι η φιλία. Οπότε για να μη στραβώσει ο σύντροφος, «αποκεφαλίζεται» ο φίλος. 

  •         Η γυναίκα ξέρει λόγω ενστίκτου ότι αρέσει στον άνδρα. Από τα 100 χιλιόμετρα μπορεί να το καταλάβει αυτό. Ο τύπος τη σέβεται, δεν εκδηλώνεται ή το έκανε διακριτικά και κατάλαβε τον χυλό να έρχεται δορυφορικά οπότε δεν εκτέθηκε. Έτσι η γυναίκα απολαμβάνει και τη συντροφιά κάποιου που εκτιμά ( αλλιώς γιατί να κάνει παρέα; ) και την εξιτάρει μια αδιόρατη ερωτική ατμόσφαιρα που δεν τη φέρνει σε δύσκολη θέση. 

  •          Από συμφέρον. Επαγγελματικό, κοινωνικό και οικονομικό.


Αν εσύ που με διαβάζεις και σε ευχαριστώ είσαι μαθητής, φοιτητής, ή άγαμος κατά προσέγγιση κάτω από 33 ετών ( αν είσαι άνω ή είσαι παντρεμένος ή οι φίλες σου οπότε καταλαβαίνεις και τι γράφω τόση ώρα ) μπορεί να σου έρθει μια απορία:

Δηλαδή να μην έχω φίλες; Αυτό μου γράφεις;

Όχι. Να έχεις. Η γυναικεία συναναστροφή στην εφηβεία και στη νεότητα, μας είναι πάρα πολύ χρήσιμη.


  •          Η γυναίκα ωριμάζει πολύ πιο γρήγορα από τον άνδρα. Άρα μπορεί και να τον βοηθήσει με την άποψη της και την οπτική της να έχει μια σφαιρική αντίληψη και να μην κολλάει μόνο στα παιχνίδια στον υπολογιστή, στο ποδόσφαιρο, στο στοίχημα, στις μηχανές και στα αυτοκίνητα. 

  •          Μπορείς να ερμηνεύσεις καλύτερα τη συμπεριφορά της γυναίκας οπότε όταν βρεθείς σε σχέση να κάνεις καλύτερη διαχείριση. 

  •           Μπορεί να σε βοηθήσει σε μια σειρά πραγμάτων που εμείς οι άνδρες συνήθως πελαγώνουμε. Αναφέρομαι στο ντύσιμο, στο στιλ που μας ταιριάζει, στη διακόσμηση του χώρου μας και στο τι δώρο να κάνουμε. 

  •           Ακόμα και σε ερωτικά ζητήματα μια γυναικεία άποψη δεν είναι κακή αρκεί να είσαι σίγουρος ότι είναι ανιδιοτελής καθώς η ζήλεια κυριαρχεί στη γυναίκα. Βάλε και θέματα όπως η φυσιολογία της γυναίκας ( πχ ο κύκλος της ) που αντί να κάθεσαι να βγάζεις τα μάτια του στο google search, αποκτάς από πρώτο χέρι μια πρώτη πληροφόρηση. 

  •           Επειδή η μητρότητα είναι έμφυτη είναι εξαιρετικές ως προς τη φροντίδα. Για αυτό και είναι καταπληκτικές ως νοσοκόμες και ως βρεφονηπιαγωγοί. Έχεις δει πολλούς άνδρες σε αυτά τα επαγγέλματα; Έτσι σε μια ερωτική απογοήτευση ή σε κάποιον θάνατο αγαπημένου σου προσώπου ή αν έχεις μια περιπέτεια υγείας, τις πιάνει το ψυχοπονιάρικο και θα απλώσουν τις φτερούγες τους να σε φροντίσουν.


Όλα τα ανωτέρω καλά είναι, υπό την απαραίτητη συνθήκη βέβαια να μη χάσεις την αρρενωπότητα σου και γίνεις φλώρος, γκομενοφύλακας, καληνυχτάκιας και φλούφλης**.

Το να είσαι ανοιχτός στις κοινωνικές σου επαφές και στο διάβα της ζωής να κρατήσεις κοντά σου τους καλύτερους από όσους γνώρισες, είναι το καλύτερο δυνατό.

Έχε φίλες αν θέλεις και αν μπορείς βέβαια, αλλά ουσιαστικά μιλάμε για έναν αστικό μύθο και αν τύχει, είναι κατά συνθήκη παρέα.

Αγνή φιλία μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας είναι πιθανή σε περιπτώσεις που μιλάμε για γειτονάκια που έχουν μεγαλώσει μαζί. Κάτι ιδιαίτερα σπάνιο αν μιλάμε για τη ζωή στην πόλη.

Γελοία φιλία μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας είναι αυτή που η κοπέλα ανεβάζει φωτο μπικίνι στο facebook, τα λιγούρια πατάνε like και γράφουν διάφορα και καλά χιουμοριστικοσεξοροζουλί σχόλια από κάτω και η ίδια χαίρεται ότι έχει πολλούς καλούς φίλους. Μια τέτοια, όταν μου διατύπωνε τελείως απόλυτα την άποψη της ότι έχει πολλούς φίλους, τη ρώτησα μια μέρα: «Αν σε αυτούς τους φίλους σου βγάλεις τα ρούχα σου, σκέψου και πες μου ειλικρινά, πόσοι πιστεύεις ότι δεν θα πάνε μαζι σου;» «Ούτε ένας» μου απάντησε μετά από λίγο...

Άλλη επίσης lifestyle βλακολογία του καιρού μας είναι οι friends with benefits. Και κάνουμε αδέσμευτα παρέα και το κάνουμε στα χαρμάνια. Εμ, και μακαρόνια και σαντιγί στην ίδια κατσαρόλα δεν πάει. Ψεύτικες σχέσεις επιφανειακών ανθρώπων.


Ο ερωτισμός πάντα υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτό είναι και το φυσιολογικό. Αν κάνεις πως το ξεχνάς και είσαι στη φάση πρώτα οι φίλοι μου και δεν με νοιάζει η σχέση και μόνο φίλους άνδρες έχω, δείχνει αφενός ότι τα συναισθηματικά σου είναι για πέταμα, αφετέρου οι φίλοι είναι αναλώσιμοι μέχρι να ερωτευθείς, …αφετρίτου ότι είσαι μοναχικός άνθρωπος.
 

Επομένως, αν θες να έχεις φίλες όσο ανοίγεσαι κοινωνικά, να το κάνεις αλλά μην  τις πάρεις ποτέ στα σοβαρά. Μετά τα 7 χρόνια θα το πεις με μια σχετική βεβαιότητα και μετά το γάμο απολύτως σίγουρα.

Άσε που αντί να ψάχνεις για δίκτυο, μπορείς να δημιουργήσεις εσύ! Να κάνεις μια γνωριμία με έναν φίλο σου και μια φίλη σου που να θεωρείς ότι μπορούν να ταιριάξουν.

Φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκας ( και εννοώ φιλία και όχι γνωριμία, χαβαλές, παρέα στο άσχετο και τα λέμε ) μπορεί να υπάρξει ΜΟΝΟ αν απουσιάζει αμφίδρομα το ερωτικό στοιχείο.
Έχε υπόψη σου πως υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα η φιλία να φέρει εκτίμηση, η εκτίμηση συμπάθεια και αν στο μεταξύ έχουν μεσολαβήσει και μερικές ερωτικές απογοητεύσεις, είναι πολύ κοντά η σύγκλιση…

Αν όμως η σύγκλιση είναι μονόπλευρη, καλύτερα εκφράσου και ας χάσεις τη φιλία. Μη σου μείνει απωθημένο γιατί θα σε βασανίζει συνέχεια και η σχέση σας δεν θα έχει ίχνος ειλικρίνειας. 
Μη διστάσεις γιατί θα αισθανθείς συντετριμμένος αν ακούσεις μετά από χρόνια κάτι σαν: «Και γιατί δεν μου το έλεγες τότε;; Και εγώ σε ήθελα αλλά δεν μου έδωσες το δικαίωμα, νόμιζα πως δεν με έβλεπες καν…..» 

Φρίκη… 


** Το «φλώρος» και «φλούφλης» τα καταλαβαίνεις. Καληνυχτάκιας είναι αυτός που κάνει τον ταξιτζή και πηγαινοφέρνει τις γυναίκες με το αυτοκίνητο και στο τέλος αρκείται σε μια χαμογελαστή καληνύχτα. Ο Γκομενοφύλακας είναι αυτός που όλο βγαίνει για καφέδες με τις γυναίκες, το παίζει φιλαράκι και μένει με τη χαρά στο χέρι.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια