Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ


Διάβαζα τις προάλλες για το φοβερό ρεκορ που εχει ενας τύπος ονόματι Αριστείδης Μούμογλου. Το 1972 έβαλε 145 πόντους στον αγώνα Ηρακλής – ΒΑΟ που έληξε 172-94. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αφενός είναι 143 γιατί λέει πως το τελευταίο καλάθι δεν έπρεπε να μετρήσει γιατί ηταν εκπρόθεσμο και ότι ο ΒΑΟ κατέβασε 18 χρονους.

Η δική μου κακή γλώσσα λέει πως εγω δεν πιστεύω ότι υπήρξε τέτοια επίδοση. Εκείνα τα χρόνια χωρίς μαζικά μέσα ενημέρωσης, μπορεί ο καθένας να πει ότι θέλει. Αλλωστε λίγα χρόνια νωρίτερα στη χώρα μας είχαν ψηφίσει και τα δέντρα οπότε τι να λέμε για το μπάσκετ…

Δεν μπορώ όμως να ανεχθώ να αναπαράγεται αυτός ο μύθος μέχρι σήμερα και να σημειώνεται πως η δεύτερη επίδοση ηταν του Γιαννάκη και η τέταρτη του Γκάλη στον αγώνα Ιωνικός- Αρης 113-114 το 1981  με 72 και 63 πόντους αντίστοιχα. Δεν μπορεί ιερά τέρατα του ελληνικού αθλητισμού να βρίσκονται πίσω από κάποιον Μούμογλου γιατί κανείς δεν ξέρει τι είδους μαγερική έγινε τότε.

Τυγχάνει να παίζω μπάσκετ ερασιτεχνικά οπότε, επειδή εχω μια επαφή με το άθλημα, εξοργίζομαι ακόμα περισσότερο. Ας δούμε τι λέει η λογική:

Εστω παιχνίδι 40 λεπτών και τότε μάλιστα δεν υπήρχε το τρίποντο.
Συνολικά μπήκαν 266 πόντοι. Μέσος όρος πόντων ανα λεπτό και από τις δύο ομάδες περίπου 7. Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να δεχθούμε είναι πως οι ομάδες δεν έχαναν σουτ και ηταν εκθαμβωτικά εύστοχες.

Να δεχθώ ότι ο Μούμογλου ( και για να βγουν τα μαθηματικά ) είχε 15 στις 15 βολές. Δεν έχασε ούτε μια. Πράγμα επίσης απίθανο καθώς επαγγελματίες παίκτες που κάνουν συνεχή προπόνηση δεν το καταφέρνουν. Από τους 145 πόντους μένουν οι 130. Ο Μούμογλου λοιπόν έβαλε 65 καλάθια. Για να τα πετύχει αυτά θα έπρεπε να κάνει 1,6 σουτ το λεπτό. Εννοείται πως θεωρούμε πως είχε 65 στα 65 γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν. Απόλυτη ευστοχία!

Η επίθεση διαρκούσε τότε 30 δευτερόλεπτα. Με γρήγορο ρυθμό βγαίνουν το πολύ 3 επιθέσεις το λεπτό και να δεχθούμε αφενός πως οι δυο από αυτές ηταν του Ηρακλή και τις έπαιρνε ο Μούμογλου αφετέρου πως ο ρυθμός ηταν ο ίδιος και στα 40 λεπτά. Επίσης θα πρέπει να δεχθούμε πως ο Μούμογλου ηταν βιονικός, έπαιξε και στα 40’ και δεν βγήκε ούτε ένα δευτερόλεπτο ως αλλαγή.  

Πως περίσσεψε χρόνος να πετύχουν και οι άλλοι συμπαίκτες του 27 πόντους;
Αυτοί επίσης ηταν 100% εύστοχοι;
Πως περίσσεψε χρόνος για να βάλει ο ΒΑΟ 94 πόντους; Οι 94 πόντοι είναι 47 καλάθια και με μία επίθεση ανα λεπτό, και με 100% ευστοχία και από τον ΒΑΟ, το νούμερο ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ.

Οι 145 πόντοι του Μούμογλου σε 40 λεπτά αγώνα είναι 3,6 το λεπτό για 40 συνεχόμενα αγωνιστικά λεπτά. Ακόμα και με παιδάκια του δημοτικού σχολείου να παίζεις, να μη γυρνας άμυνα και να σου δίνουν τη μπάλα κάτω από το καλάθι και οι συμπαίκτες σου να βάζουν άλλους 27 και οι αντίπαλοι 94, συγγνώμη αλλά αυτό δεν γίνεται ούτε στο play station.

Είναι άλλο πράγμα ο θρύλος ενός αθλήματος και άλλο πράγμα να λες επίσημα τερατολογίες.