Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

100 ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Η σειρα του ΣΚΑΙ προκαλεσε ποικιλα σχολια. Αρκετα που εχω υποψη μου μιζερα και κλαψιαρικα ειτε για την τελικη επιλογη ειτε για το εγχειρημα.

Καλως πηρε την πρωτοβουλια ο ΣΚΑΙ κατά τη γνωμη μου, καθως μας δινεται η δυνατοτητα σε χαλεπους καιρους να προβληθουν τα εργα και οι ημερες επιφανων Ελληνων που προσεφεραν στο συνολο. Οι ανθρωποι που επιμελουνται των αφιερωματων αυτων δεν είναι τυχαιοι, ουτε διασκεδαστες όπως ο Χαρδαβελλας με τις ψυχαγωγικες «ερευνες» του.

Είναι απειρως καλυτερο να γινονται δημοσιογραφικες ερευνες για ανθρωπους πραγματικα αξιολογους παρα τα καθημερινα αφιερωματα στους λαϊκοποπ σκυλαδες που εχουν κατακλυσει τα μαζικα μεσα επιρροης και μας φλομωνουν στη βλακεια και την πλαστικουρα.

Ενστασεις εχω ακουσει από φιλους μου σχετικα με τον Λαζοπουλο και τη Βουγιουκλακη. 
Μικρο το κακο.

Αν η Βουγιουκλακη εκανε σημερα καριερα, το πολύ πολύ να διεπρεπε σε καποιο πρωιναδικο. Όμως την εποχη που μεγαλουργησε ηταν εξαιρετικη στο διασκεδαστικο σκελος μιας πολύπαθης κοινωνιας. Φτωχια, εξαθλιωση, πολιτικες σφαγες και στο προσωπο της Αλικης οι Ελληνες βρηκαν ένα δροσερο αποκουμπι, μια γατουλα που τους απομακρυνε για λιγο από τα σημαντικα καθημερινα τους προβληματα. Πιθανως στην τεχνη της υποκριτικης η Καρεζη να ηταν ανωτερη αλλα η θηλυκοτητα, το ναζι και η ζεστασια του κοριτσιου της διπλανης πορτας που εξεπεμπε μεσα από τις ταινιες της η Βουγιουκλακη, χαρισαν σε πολλους ταλαιπωρημενους Ελληνες το χαμογελο. Δεν ημουν ποτε οπαδος της και τη βαριομουν αλλα αναγνωριζω πως για τις δεδομενες κοινωνικες συνθηκες, είναι λογικο να υποστηριχθηκε ως υποψηφιοτητα.

Ο Λαζοπουλος από την άλλη, είναι ο πλεον οξυς νους που εμφανιστηκε στην ελληνικη τηλεοραση σε ότι εχει να κανει με τη σατυρα. Μπορει να προηγηθηκε ο Χαρι Κλιν αλλα στερεψε και το γυρισε στην ευκολια της χυδαιοτητας και της βωμολοχιας. Σταθερα ο Λαζοπουλος, διαρκει και είναι απολαυστικος. Δεν με βρισκει συμφωνο σε πολλα, όπως ότι ο κινηματογραφικος Λαζοπουλος είναι για πεταμα, πολλες φορες πουλαει αλληλεγγυη στο λαο, κανει και αυτος τα δικα του παιχνιδια αλλα δεν νομιζω ότι καποιος μπορει να τον ακυρωσει. Τωρα για το αν είναι ενας από τους 100 μεγαλυτερους Ελληνες ολων των εποχων, είναι υπερβολικο μεν αλλα η κυριαρχια της εικονας στον καιρο μας και η πενια αλλων συγχρονων προσωπικοτητων του εδωσαν μια θεση στο πανθεον.

Όταν επιλεγουν οι πολλοι ( μην πατε μακρια, δειτε αυτους που καθονται στα εδρανα του κοινοβουλιου)  είναι σχεδον φυσιολογικο να υπαρχουν και υπερβολες.

Αν πρεπει να διαλεξω έναν, θα ψηφιζα τον Ιωαννη Καποδιστρια γιατι η ζωη του ηταν μια μικρογραφια της ελληνικης ιστοριας.

Απορριπτω ολους τους αρχαιους Ελληνες γιατι στην αρχαια ακμαζουσα Ελλαδα, ευνοουσαν οι συνθηκες, υπηρχαν ποικιλες πνευματικες επιδρασεις οποτε ηταν πιο ευκολο να αναδειχθει το πνευμα. Για να μην παρεξηγηθω, δεν τους υποτιμω αλλα θεωρητικα εχω μονο μια ψηφο. Ο Μεγας Αλεξανδρος καταφερε κατι σχεδον εξωγηινο μονο που εζησε λιγο και το επιτευγμα του σχεδον αμεσως μετα τον θανατο του εξαφανιστηκε.

Διαλεγω λοιπον τον Ιωαννη Καποδιστρια γιατι:

Α) ηρθε σε μια Ελλαδα που τοτε η Ουαζαγκαμπουμπου εμοιαζε μπροστα της υπερδυναμη. Από το απολυτο μηδεν προσπαθησε να μας βαλει σε έναν δρομο. Αν οι συγχρονοι πολιτικοι μας βρισκουν αλλοθι στην καμμενη γη που παρελαβαν από τους προηγουμενους, ο Καποδιστριας τι να πει;

Β) θυσιασε το προσωπικο του συμφερον που ηταν μια λαμπρη καριερα ως υπουργος εξωτερικων της Ρωσιας για να μας βοηθησει. Θα μπορουσε με μια λογικη δικαιολογια να μην μπλεξει μαζι μας και να υποστηριξει ότι «από εδώ που ειμαι, θα σας ενισχυω καλυτερα»

Γ) και βεβαιως βεβαιως, εμεις τον σκοτωσαμε!

Η μικρογραφια που ανεφερα ανωτερω της ελληνικης ιστοριας και της ζωης του Καποδιστρια εγκειται στο εξης τετραπτυχο.

Μεγαλειο -  ανιση παλη σε αντιξοες συνθηκες - προσφορα στους αλλους – διχονοια.



3 Λογομαχιες:

VAD είπε...

Εγκρινω την ψηφο σου για τον Καποδίστρια,δεν τον σκοτώσαμε εμεις,τον σκότωσαν οι Πετρομπέηδες γιατί ο Καποδίστριας περιοριζε τη δυναμη των κοτζαμπάσηδων.
Για τον κατάλογο,ο Καποδίστριας και ο Λαζόπουλος ειναι προσωπικότητες συγκρίσιμες;Μπορεί να μπουν στη ίδια λίστα;Αρα το εγχειρημα απο κάπου μπάζει...
Να το πω;Εγχειρημα μάρκετινγκ....
Αν θέλεις πραγματικά να αναδειξεις τους καλύτερους Ελληνες,προτείνεις λιστα κατα κατηγορία,δε συγκρίνεις τη Βουγιουκλάκη με τον Αριστοτέλη!

Κώστας είπε...

VAD εγώ απο την άλλη πιστέυω ότι καλώς έκαναν και δεν έβαλαν λίστα. Λέγοντας 100 κορυφαίοι έλληνες δεν πρέπει να υπάρχουν ντε και καλά 1 πολιτικός, 1 γιατρός, 1 καλλιτέχνης κτλ.
Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι βάζοντας μια λίστα σε μια ψηφοφορία, κατευθύνεις τους ψηφοφόρους εκεί που θες.Ο ΣΚΑΙ προφανώς ήθελε να δει τι ακριβώς πιστεύει ο κόσμος και το κατάφερε..

Τώρα θα συμφωνήσω ότι σε καμμιά περίπτωση δεν είναι ο κύριος Λαζόπουλος ανάμεσα στους 100 κορυφαίους Έλληνες(δε νομίζω να το πιστεύει και ο ίδιος), αλλά όπως είπε και ο Ύποπτος, μικρό το κακό.

VAD είπε...

Κωστα,δεν τόξερα,νόμιζα οτι υπήρχε προκαθορισμένη λίστα.

Μια λιστα με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά(όρος της μόδας λόγω δημοσκοπήσεων)δεν κατευθύνει,διευκολύνει κατά την αποψή μου

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια