Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2006

Ερασιτεχνικη ΑΕΚ part 1

Στις 31/01/03 πηρα μια συνεντευξη για το αεκ.κομ από υπευθυνους της Ερασιτεχνικης ΑΕΚ.

Αποτελεσμα αυτης μου της πρωτοβουλιας ηταν να δειξουν ενδιαφερον τα μελη του σαϊτ και να εγγραφουν 30 ατομα.
Εις αναμνησιν…

Ενας φόρος τιμής στην «άγνωστη ΑΕΚ»…
Την ΑΕΚ που κρατά το όνομα και την ιστορία μας ψηλά.
Την ΑΕΚ που βασίζεται στον προσωπικό μόχθο και την ανιδιοτελή προσφορά κάποιων ανθρώπων
Την ΑΕΚ που είναι κοιτίδα πολιτισμού, που μεταδίδει τις αξίες του αθλητισμού και δίνει εναλλακτική πρόταση ζωής στα νέα παιδιά, ταλέντα άγνωστα σ’εμας. Τους πολλούς…
Την ΑΕΚ που δεν προβάλλεται, δεν έχει τους αστέρες, τον κόσμο, τα ΜΜΕ…
Την ΑΕΚ της καρδιάς… Σκέφτηκα να κάνουμε και εμεις κάτι για αυτή την ΑΕΚ. Κάτι διαφορετικό από το να μαλώνουμε για τα γνωστά ζητήματα… Ετσι λοιπόν ξεκίνησα…

Στην προσπάθεια μου βρήκα πρόθυμους αρωγούς και θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους κκ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ – ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΡΜΑΝΟΥΤΣΟ και ΝΙΚΟ ΚΑΠΙΡΗ που με τις ώρες μου έλεγαν για το σπουδαίο έργο που γίνεται αθόρυβα, μακριά από τα φώτα των προβολέων στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Για ότι διαβάσετε παρακάτω ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη για τυχόν λάθη, παραλείψεις, ασάφειες. Είναι μια ερασιτεχνική προσπάθεια που το μόνο της εφόδιο είναι το μεράκι και η καρδιά….

Ο πρώτος άνθρωπος που με βοήθησε ήταν ο Δημήτρης Παπασταύρου. Ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό ως αθλητής στίβου στον Πανελλήνιο, στα 1500 μέτρα. Σταμάτησε στα 17 του λόγω σπουδών του στο εξωτερικό. ΑΕΚτζής παιδιόθεν και από το 1989 ασχολήθηκε με την ΑΕΚ ως έφορος στίβου. Αυτή την περίοδο κατέχει το πόστο του Γενικού Αρχηγού της Ερασιτεχνικής που υπηρετεί ανελλειπώς από το 1994.

Suspect: Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησης μας. Η πρώτη μου ερώτηση αφορά γενικά το τι είναι Ερασιττεχνική ΑΕΚ και γιατί να γίνει ο οποιοσδήποτε φίλαθλος μέλος της.
ΔΠ: Σας ευχαριστω πολύ. Με μια κουβέντα μπορώ να πω πως η Ερασιτεχνική ΑΕΚ είναι το σωματείο από το οποιό πηγάζουν η ΠΑΕ και η ΚΑΕ. Η Ερασιτεχνική είναι «η γενεσιουργός αιτία» και μετά χωρίστηκαν σε ΠΑΕ-ΚΑΕ. Δυστυχώς η ερασιτεχνική ΑΕΚ έχει μείνει πίσω από πλευράς συμμετοχής κόσμου. Για παράδειγμα, στη Γερμανία η Μπάγερν απαριθμεί 60.000 μέλη. [ΣΣ Ο ΔΠ δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Γερμανία εξ’ου και τα παραδείγματα] Δεν έχει γίνει κοινή συνείδηση ότι ο ΑΕΚτζής πρέπει να υποστηρίζει την Ερασιτεχνική. Να συμμετέχει, να ενισχύει, να παρεμβαίνει, να ελέγχει. Από την ερασιτεχνική βγαίνουν ταλέντα έτοιμα να στελεχώσουν τις επαγγελματικές ομάδες, γίνεται εις βάθος δουλειά στις Ακαδημίες και προσπαθούμε με πενιχρά μέσα να μυήσουμε τα νέα παιδιά στις αξίες του αθλητισμού.
Suspect: Πως μπορεί να γίνει κάποιος μέλος της Ερασιτεχνικής?
ΔΠ: Απλώς να προταθεί από 2 υπάρχοντα μελη. Να έχει φυσικά λευκό ποινικό μητρώο και η ετήσια εισφορά είναι της τάξης των 20e. Με τον νέο αθλητικό νόμο ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση, το Δ/Σ συνεδριάζει περίπου 1 φορά το μήνα και αφόσον εγκριθεί η αίτηση, σε 2 μήνες και τυπικά είναι μέλος.
Suspect: ένα μέλος, έχει κάποια επιπλέον «προνόμια» ?
ΔΠ: Ναι. Τα παιδιά των μελών που συμμετέχουν στις ακαδημίες εχουν έκπτωση 50%, τα μέλη σε περίπτωση που έχουμε αυξημένη κίνηση στα εισητήρια, εχουν προτεραιότητα και τέλος και το σημαντικότερο είναι ότι ο ΑΕΚτζής συμμετέχει στα κοινά της ομάδας.
Suspect: Μπορείτε να μας σκιαγραφήσετε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Εραστιτεχνική ?
ΔΠ: Έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Είναι το σημαντικότερο από όλα.
Suspect: Γιατί ?
ΔΠ: Διότι 1/ Δεν έχουμε εισπράξει τα χρήματα που δικαιούμαστε από την ΠΑΕ. Ειδικά τον τελευταιό 1,5 χρόνο κάνουμε υπομονή αλλα μέχρι σήμερα… 2/ Δεν έχουμε ανάλογες επιχορηγήσεις με άλλα σωματεία από την Πολιτεία.
Suspect: Γιατί συμβαίνει αυτό ?
ΔΠ: Απλούστατα γιατί δεν έχουμε τις διασυνδέσεις να πιέσουμε καταστάσεις και κατά το κοινώς λεγόμενον, μας «ρίχνουν» 3/ Δεν έχουμε καμία υποστήριξη από τον Δήμο. Το εκπληκτικό είναι πως ο Δήμος προτιμά και στηρίζει τον …Ιωνικό παρά την ΑΕΚ!
Suspect:Εύλογα τότε προκύπτει το ερώτημα, πως συντηρείστε ?
ΔΠ: Δύσκολα! Παίρνουμε κάποια ποσά έναντι από την ΠΑΕ, με λίγες επιχορηγήσεις, με δωρεές από μέλη του ΔΣ και χορηγίες από ιδιώτες, τη Γενική Τράπεζα, τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ κλπ
Suspect: Πως βλέπετε το μέλλον?
ΔΠ: Το φλέγον ζήτημα είναι αυτό του γηπέδου. Αν τελικά γίνει όπως ελπίζουμε και θέλουμε, θα έχουμε τεράστιους πόρους. Εξίσου σημαντικό γεγονός είναι οι εξελίξεις στην ΠΑΕ. Να μπορέσουμε να πάρουμε τα χρήματα που δικαιούμαστε. Επίσης, θα πρέπει και εμεις από την πλευρά μας να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε χορηγίες ως Ερασιτεχνική ΑΕΚ.
Suspect: Πείτε μας για τα τμήματα του υπάγονται στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ
ΔΠ: Αυτή τη στιγμή έχουμε τον στίβο, την πυγμαχία, το μπάσκετ, την ποδηλασία και το βόλεϊ. Υπάρχει και το ποδόσφαιρο το οποίο υπάγεται στην ΠΑΕ.
Suspect: Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι το παρακολουθείτε στενά και μπορείτε να μας ενημερώσετε για την κατάσταση στο τμήμα.
ΔΠ: Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της ΑΕΚ βρίσκεται σε πολύ κακό επίπεδο. Η ΠΑΕ αδιαφορεί και δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχουμε αναδείξει ούτε ένα παίκτη! Η ΠΑΕ δυστυχώς δεν εχει δώσει καμία σημασία στα παιδιά αλλά και στις άλλες ομάδες της πρώτης κατηγορίας η κατάσταση δεν είναι καλύτερη…
Suspect: Γιατί ? Για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός στελεχώνεται ήδη από παίχτες που βγήκαν από τα σπλάχνα του
ΔΠ: Συμφωνώ. Όμως πέραν των Μπασινά – Καραγκούνη – Γκούμα βλέπεις κάποιον άλλο ? Ο Παναθηναϊκός έμεινε σε αυτή τη γενιά των ποδοσφαιριστών και έκτοτε δεν παρουσίασε κάποιον άλλο. Ο Ολυμπιακός το περασμένο καλοκαίρι ενσωμάτωσε 5 ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα αλλά ακόμη δεν έχουμε δει κάποιον να παίζει.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια