Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ



Καταρχάς δεν θέλω να έχεις άγχος. Την Ευρωλίγκα φέτος θα σηκώσει η ΤΣΣΚΑ.

Σου το λέω από τώρα.

Οι Τούρκοι θα σκοτωθούν μεταξύ τους στον ημιτελικό. Όπως γινόταν και με τις ελληνικές ομάδες που πήγαιναν μαζί στα final 4.

Η Ρεάλ από την άλλη δεν θα βρει τον Παναθηναϊκό. Είναι ιδιαίτερα αθλητική και εύστοχη ομάδα η ΤΣΣΚΑ και το μεγαλύτερο όπλο των Ρώσων φέτος είναι ότι δεν είναι φαβορί.

Σε ότι αφορά τα δικά μας, είναι τιμή μας που ήρθε ο Ρικ Πιτίνο στη χώρα μας.

Τι προσέφερε στον Παναθηναϊκό; Να τον ξεκολλήσει από τα συνεχή άστοχα τρίποντα. Να σταματήσουν τα πολύπλοκα συστήματα που τον οδηγούσαν σε σκοτωμένες επιθέσεις γιατί οι παίκτες μπερδεύονταν. Να αναδείξει εκ νέου τον Παπαγιάννη διώχνοντας τον Πέιν και τον Λάσμε.
Ο Παναθηναϊκός αναπτερώθηκε γιατί έπαιξε πιο απλό μπάσκετ, προσαρμοσμένο στους παίκτες του και όχι στον προπονητή. Όμως η Ρεάλ ήταν καλύτερη και κέρδισε δίκαια.

Αν ο Καλάθης δεν μάθει να σουτάρει, με το ηγεμονικό συμβόλαιο που έχει, το παραπάνω βήμα δεν θα μπορέσει να το κάνει το τριφύλλι. Εκτός και αν τρελαθεί ο Γιαννακόπουλος και διπλασιάσει τον προϋπολογισμό της ομάδας.

Περίμενα όμως από τον Πιτίνο ένα τρικ. Βλέπεις ότι όλο το παιχνίδι είναι ο Καμπάτσο. Βάλτου πάνω του τον Θανάση. Τον Κιλπάτρικ. Κάποιον να θυσιάσεις. Θυμάσαι πως ο Πεδουλάκης είχε βάλει τον Γκίστ να μαρκάρει τον Σπανούλη;;

Το μεγάλο κέρδος του Παναθηναϊκού είναι πως ο Ρικ Πιτίνο θα αποτελέσει διαβατήριο για μετεγγραφές. Όλοι θα τον πάρουν τηλέφωνο να τον ρωτήσουν για τον ΠΑΟ. Όλο και κάποιο λαβράκι θα συστήσει ο ίδιος.

Αν πιστεύω πως θα μείνει και του χρόνου;; Νομίζω πως όχι. Αν ήταν 50 ετών, θα έλεγα σίγουρα ναι. 67 ετών ηλικιωμένος κύριος, έκανε τη βόλτα του, πήρε το κύπελλο, θα πάρει το πρωτάθλημα και επειδή έχει καταλάβει ότι έχουμε γελοία διοργάνωση και είμαστε άθλιοι, θα φύγει ως φίλος για να αποφύγει τη φθορά.

Αν ο Πιτίνο πάει στον Γιαννακόπουλο και του πει «Dear Dimitris, no money no glory» δεν νομίζω πως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση. Δεν τον κατηγορώ τον άνθρωπο. Σε ποια αγορά και σε ποιο ελληνικό μπάσκετ;

Εκτός και αν αρχίζει και χώνει όπως ο σχωρεμένος ο πατέρας του και ο θείος του που ναι μεν έπαιρναν τα ευρωπαϊκά αλλά έμπαιναν μέσα για τα καλά.

Ο προπονητής που θα ταίριαζε στον ΠΑΟ είναι ο Μπαρτζώκας. Έχει καλό μάτι στους ξένους, είναι στα αζήτητα αυτή τη στιγμή άρα και με μειωμένο κασέ, θέλει να δουλέψει να δώσει απαντήσεις μετά την ατυχία με τη Μπαρτσελόνα και την αποτυχία με τη Χίμκι.

Αυτός που δεν πρόκειται να έρθει ποτέ είναι ο Σάρας. Ξεχάστε τον. Δεν χωράνε δύο ηγέτες σε μια ομάδα. Αν και ο Λιθουανός κοιτάζει προς Αμερική πλευρά. Αν ήθελε να φύγει για άλλη ευρωπαϊκή ομάδα, θα το είχε κάνει πέρυσι. Πιστεύω ότι είναι υπερεκτιμημένος. Φέτος η Ζαλγκίρις ήταν χάλια και μπήκε στην οκτάδα κατά λάθος στο τέλος,  επειδή κατάφερε και αυτοκτόνησε ο Ολυμπιακός. Οι παίκτες που έφυγαν πέρυσι, δεν αντικαταστάθηκαν επαρκώς.

Στον Πειραιά από την άλλη, πάνε για φούντο και αποφάσισαν να πάρουν και τους άλλους στο λαιμό τους. Τους βοηθά αφάνταστα ότι η σεζόν για τον Σπανούλη έχει τελειώσει. Αρχηγού παρόντος, δεν νομίζω να έκαναν αυτά τα καραγκιοζιλίκια.

Όταν στην αρχή της χρονιάς οι Αγγελόπουλοι έφεραν τον Μπλατ, υπέθεσα πως θα έπαιρναν καλύτερους ξένους από πέρυσι. Τα ίδια και χειρότερα. Ο ελληνικός κορμός κουράστηκε και κορέστηκε. Ήρθε και το θέμα με τη δικαστική διαμάχη με τον πατέρα τους και είναι υπό διάλυση. Συμβαίνει αυτό. Το κακό είναι πως θέλουν να χαλάσουν ολόκληρο το πρωτάθλημα! Αν θέλουν να αλλάξουν οι διαιτητές και να τους παίζουν ξένοι, ας το απαιτήσουν στο επόμενο. Τώρα τι νόημα έχει και να αποχωρούν και να απειλούν πως θα πάνε στην Αδριατική Λίγκα; Σιγά την απώλεια. Ας πάνε και ας μείνουν στο γήπεδο με 200 κάφρους να τους αποθεώνουν. Άλλωστε όπως είναι ο Ολυμπιακός φέτος, μόνο στην Αδριατική λίγκα θα είχε ελπίδες διάκρισης.

Είχαμε την ευτυχία φέτος στην Ελλάδα να διαθέτουμε : Έναν προπονητή hall of fame. Τον προπονητή που πέρυσι καθοδηγούσε τον Λεμπρόν Τζέημς. Τον Κιλπάτρικ με καριέρα στο ΝΒΑ. Άλλον έναν παίκτη που σίγουρα θα παίξει στο καλύτερο πρωτάθλημα, τον Γουέμπερ. Θα γυρίσουν όλοι αυτοί στην Αμερική και θα τους ρωτήσουν: Τι είδατε στην Ελλάδα; Ξέρεις τι θα απαντήσουν;; Κάτι αστείους που φεύγουν στο ημίχρονο! Φτάσαμε σε σημείο να μην κατεβαίνει ο ΠΑΟ στον αγώνα με την Κύμη για να παίξει ντε και καλά με τον Ολυμπιακό καταδικάζοντας έτσι το συμπαθές Λαύριο στην Α2. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και δεν γίνονται πουθενά! Σε κανένα πολιτισμένο μπασκετικά κράτος.

Προς κύριο Δημήτρη Γιαννακόπουλο: Θες να πάρεις ένα σοβαρό back up του Καλάθη; Τρέχα φέρε τον Γουέμπερ του Ολυμπιακού. Και θα κάνεις το κομμάτι σου να τους παίρνεις παίκτες και ο τύπος είναι σπουδαίος.

Προς οπαδούς του Ολυμπιακού : Κάθε χρόνο σας λένε ότι ο Μιλουντίνοβ θα πάει στους Σπερς. Δεν κάνει για τους Σπερς. Καλό project αλλά έμεινε στάσιμος.  Αν οι Αγγελόπουλοι έχουν πρόβλημα ρευστότητας μπορούν να τον πουλήσουν σε ευρωπαϊκή ομάδα να εξοφλήσουν τους υπόλοιπους. 

Ο Ολυμπιακός το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αναδείξει νέα παιδιά, να πάρει έναν από τους καλούς Έλληνες προπονητές που έχουμε - κακώς έδιωξε τον Σφαιρόπουλο και ας πορευτεί με γνώμονα να ξαναφτιάξει μια ομάδα σαν του 2012. Αλλά με τέτοια μυαλά που έχουν, να διώξουν τον Σλούκα και να διώξουν τον Τολιόπουλο χωρίς καν να του δώσουν μια ευκαιρία του παιδιού, δείχνει ότι είναι υπό διάλυση. Ή ας δοκιμάσει να πάρει τον Κόνιαρη που έκανε καλό πρωτάθλημα. Κάτι πρέπει να κάνει όμως. Δεν μπορεί να πουλάει επανάσταση στους κάφρους του και να νομίζει ότι κάνει κάτι σπουδαίο στο μπάσκετ.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι γίνεται στην ΑΕΚ. Πήραν πάλι δύο Αμερικάνους, γιατί, για ένα μήνα; Η ΑΕΚ ξεκινάει με τον Λαρεντζάκη και 4 ξένους και οι Έλληνες είναι όλοι στον πάγκο. Με αυτές τις συνεχείς μετεγγραφές, τι περιμένει, να πάρει πρωτάθλημα;; Εκτός και αν ο σχεδιασμός είναι να κρατήσει επιτέλους ένα σταθερό κορμό για του χρόνου. Είδαμε τι έκανε και φέτος ο Πάντερ. Κακώς έφυγε πέρυσι.

Άντε να τελειώνει η φετινή παρωδία που η πλάκα είναι πως εμείς οι ίδιοι αδικούμε τους εαυτούς μας. Φέτος αναδείχθηκαν δύο καλές ομάδες όπως το Περιστέρι και ο Προμηθέας. Ο ΠΑΟΚ έφτασε στον τελικό του κυπέλλου κάνοντας υπέρβαση. Η ΑΕΚ πήγε στα ημιτελικά του champions league και έμεινε εκτός final 4 για ένα σουτ. Καλύτερα τα πήγαμε. Με αυτές τις αθλιότητες όμως πυροβολούμε μόνοι μας το μπασκετάκι.

Το χειρότερο από όλα είναι πως δεν υπάρχει κράτος. Θυμάμαι πέρυσι όταν ο Δημήτρης Γιαννάκοπουλος απειλούσε πως θα παίξει ο ΠΑΟ στο bcl, στριμώχτηκε τόσο που ανέκρουσε πρύμναν. Εδώ έχει βαλθεί ο Ολυμπιακός να καταστρέψει κάθε ίχνος θεσμικότητας ανενόχλητος.

Κλείνοντας το πόνημα θέλω να καταθέσω έναν προβληματισμό για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Όταν άλλαξε το σύστημα και παίζουν όλοι με όλους, το θέαμα ανέβηκε κατακόρυφα. Όμως επί σειρά ετών ξέρουμε τις τρεις ομάδες του final 4 ( Ρεάλ, Φενέρ, ΤΣΣΚΑ ) από τον Σεπτέμβριο και ψάχνουμε τον Απρίλιο τον τέταρτο, δείχνει ότι η Ευρωλίγκα λιμνάζει…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια