Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ CHRISTIAN CAMBAS



Ο Christan Cambas κατά την ταπεινή μου γνώμη, ( που μπορεί να είναι και λάθος ) είναι ο καλύτερος Έλληνας DJ όλων των εποχών. Έχει παίξει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, από την Ουκρανία μέχρι το Μεξικό και από την Τσεχία μέχρι τη Νότια Αφρική, έχει διάρκεια ετών και συνεχίζει ακάθεκτος και στα decks και στην παραγωγή μουσικής. Σκέψου ότι το 2005 έγινε ο πρώτος Έλληνας DJ που μπήκε στην ψηφοφορία για τους 100 μεγαλύτερους DJ στον κόσμο και κατέλαβε την 88η θέση

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν τον γνώρισα, είναι ότι έχει τη «μαγκιά του χορτάτου». Αν δεν ξέρεις ποιος είναι, ούτε καν θα πάρεις χαμπάρι με τι ασχολείται. Το πολύ πολύ να σου πει «παίζω μουσική» και αν σου πει με τι έχει ασχοληθεί ανά τα έτη, θα ντραπείς να τον κοιτάξεις.

Στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής δεν διαθέτουμε δα καμιά τεράστια εγχώρια σχολή αλλά ο Christian Cambas είναι το πιο δυνατό ελληνικό χαρτί και τον ευχαριστώ για την παρούσα συνέντευξη.


Το Christian προφανώς  από το Χρήστος. Το Cambas;

Το Christian είναι απο το Christian, έτσι με λένε κανονικά.  Για ληξιαρχικούς σκοπούς, "Χριστιανός" στην ταυτότητα.  Το Cambas είναι Καμπάς, όπως τα κρασιά.  Αλλά είναι συνωνυμία.


Ετών;

34




Πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με το DJing; Συνέβη κάποιο ιδιαίτερο γεγονός;

Δεν μπορώ να πω ότι έγινε κάτι ιδιαίτερο, απλώς μάζευα βινύλια για να τα ακούω σπίτι μου, και αφού τα είχα που τα είχα, αποφάσισα να τα παίζω κιόλας.


Περιέγραψε μου για πρώτη φορά που έπαιξες. Που ήταν, πότε, τι μουσική έπαιξες, αν είχε κόσμο…

Η πρώτη φορά που έπαιξα ποτέ ήταν σε rave party σε μια αποθήκη στη Βοστώνη όπου ήμουν φοιτητής.  Και κόσμο είχε, και MCs είχε (έπαιζα  drum & bass/jungle τότε) και ήταν καταπληκτικά.  Αυτό πρέπει να ήταν το 98 ή το 99.  Μακάρι να ήταν και όλες οι επόμενες φορές έτσι...


Ενδεικτικά, σε ποια απλησίαστα για το μέσο Έλληνα DJ μέρη του κόσμου έχεις παίξει;

Στην Κίνα και στο Cape Town μάλλον.  


Σε ποιο μέρος του κόσμου δεν θα ξαναπήγαινες ποτέ;

Δεν έχω περάσει πουθενά ιδιαίτερα άσχημα, οπότε ξαναπάω παντού.


Από όσα μέρη έχεις πάει, ποια σε εντυπωσίασαν τόσο ώστε να μπορούσες να ζήσεις εκεί;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, το San Francisco.


Υπήρχε κάποια φορά που να κινδύνεψες;

Όχι, καμμία.  Έχω παίξει σε διάφορα περίεργα μέρη, ειδικά στη Νότια Αμερική, αλλά ποτέ δεν έγινε κάτι κακό.


Υπάρχουν περιστατικά – ανέκδοτες ιστορίες – από τις περιπέτειες σου που θες να μοιραστείς μαζί μας;

Οι περισσότερες τέτοιες ιστορίες είναι παράνομες, οπότε ας το αφήσουμε!



Τι σε οδήγησε στο Berklee; Πως σου ήρθε να ξενιτευτείς;

Ήξερα από μικρός ότι θα σπούδαζα στην Αμερική, επειδή είμαι γεννημένος εκεί.  Οπότε είναι μάλλον το DNA που με κάλεσε πίσω.  Όσο για το Berklee, ήθελα να γίνω ηχολήπτης, και εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο για αυτό. 


Εκεί αν δεν κάνω λάθος, σπούδασες μουσική παραγωγή και ηχοληψία. Πως σε βοήθησαν οι σπουδές σου να εξελιχθείς;

Οι σπουδές μου (που ήταν 90% παραδοσιακά "στουντιακές" και 10% μουσική τεχνολογία, MIDI, κτλ.) μου έδωσαν ένα σπουδαίο υπόβαθρο για να φτάσω στη σημερινή κακοποίηση των synthesizers και ηλεκτρονικών υπολογιστών.  Όταν σπούδαζα ήμασταν σε άλλη εποχή, όσον αφορά τη τεχνολογία, οπότε αυτά που κάνω τώρα τα έμαθα πολύ πιο μετά.


Πως κατάφερες να κάνεις warm up σε ιερά τέρατα όπως  οι Carl Cox, John Digweed και ο Sasha;

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δούλευα κάποτε σε bookings και έκανα πάρα πολλές γνωριμίες και εντός και εκτός της χώρας.  Επίσης σεβόμουν πάντα την έννοια του warm-up, άσχετα με το πόσο μπορούσα να βαρέσω σε main set.  Το πιο σημαντικό ήταν αυτό, μου φαίνεται.  Αν δεν έχεις κάνει σωστό warm-up ποτέ, μάλλον έχεις αρκετά να μάθεις σαν DJ.


Ένα σχόλιο για τους ανωτέρω τρεις…


Carl Cox:   Πάντα φιλικός!
John Digweed:   Ο πρώτος superstar DJ που μου έδωσε την πρώτη μου ευκαιρία, στην Bedrock το 2003.
Sasha:  Αυτός που ξέρω πιο λίγο απο τους τρεις, αν και έχουμε παίξει 1-2 φορές μαζί.



Πότε γύρισες στην Ελλάδα;

Γύρισα το 2000.



Αυτή τη στιγμή βιοπορίζεσαι από το DJing; Η κρίση δεν σε έχει επηρεάσει;

Ναι, το  DJing και η παραγωγή είναι τα βασικά μου επαγγέλματα, και η κρίση φυσικά και με έχει επηρεάσει.  Ακόμα και στο εξωτερικό έχουν σφίξει τα πράγματα και στα gigs αλλά και στα sales.


Με τι άλλο ασχολείσαι επαγγελματικά  εκτός από το DJing και την παραγωγή μουσικής;

Είμαι καθηγητής Ηχοληψίας/Μουσικής Τεχνολογίας σε ΙΕΚ εδώ και 10 χρόνια.


Ήρθε η ώρα της διαφήμισης: Πες μας για τις τωρινές δραστηριότητες σου, τι ετοιμάζεις και τι έχεις έτοιμο που θέλεις να το επικοινωνήσεις;

Πριν μερικές εβδομάδες ξανά-ξεκίνησα το label μου (Sabotage) και τρέχω κυρίως με αυτό τώρα.  Το προηγούμενο project που υλοποίησα ήταν ένα video clip για το κομμάτι μου "Traffic Dreams", στο οποίο μπορεί κανείς να με απολαύσει ….άμπλουζο κτλ. εδώ:

 
Γιατί έκανες μεταστροφή στην καριέρα σου; Ξεκίνησες με progressive house και τώρα είσαι στην tec σκηνή. Θεωρητικά, θα περίμενε κανείς να ήσουν ένας συνεπής «χαουζάς». Γιατί σκλήρυνες τον ήχο σου;

Κοίτα, ποτέ δεν ήμουν House-ας.  Ακόμα και όταν έπαιζα Progressive, ήθελα να υπάρχει λίγο αγριάδα μέσα.  Συνεπώς, όταν το Progressive έγινε τελείως γλυκανάλατο και άρχισε να πλησιάζει άλλα φλούφλικα είδη το άφησα χωρίς δεύτερη σκέψη.

 
Πως βίωσες όλη την εξέλιξη από το house στο tec;

Δεν ήταν και πολύ ωραία γιατί δεν βρήκα άμεσα κάποιο είδος που να μου αρέσει.  Όταν ο Umek ξεκίνησε αυτόν τον πιο παλιό ήχο της 1605 το 2008 κόλλησα άμεσα και αυτό ήταν.      


Στην ηλεκτρονική μουσική έχουμε ακούσει τα πάντα. Το house με τις παραλλαγές του ( soulful, deep, tec, progressive  κλπ ) παρομοίως την trance και το techno, drum n base είδαμε, electronica μάθαμε, nu disco επίσης ακούσαμε. Κατά τη γνώμη σου, υπάρχει κάποιο είδος που δεν έχουμε ακούσει ακόμα; Υπάρχει εξέλιξη ή φτάσαμε σε σημείο κορεσμού ώστε να κάνουμε το remix του remix και μοιραία να σβήσει; 

Αυτή η μουσική είναι εντελώς κορεσμένη, όπως επίσης και σαν βιομηχανία είναι κορεσμένη. Αν σκεφτούμε ότι η μόνη μουσική εξέλιξη ήταν αυτό που λένε τώρα dubstep, δε νομίζω ότι θα βγει κάποιο καινούργιο είδος. 

Δεν είναι και απαραίτητα κακό αυτό, στο κάτω κάτω μουσική για να χορεύουμε είναι.  Πάντως, για μένα τουλάχιστον, η  electronica και όλες οι μουσικές που ΔΕΝ είναι για το club μπαίνουν σε άλλο καλούπι και δε με απασχολούν και ούτε τις βλέπω σαν εξέλιξη ή μέρος της dance  μουσικής.



Μετά την τεκ, θα πας και σε άλλο είδος; Έχεις κάποιο πλάνο στο μυαλό σου;

Κανένα πλάνο απολύτως.  Μακάρι να εξελιχθεί το Techno που μου αρέσει, αλλά δεν το βλέπω.


Μεγάλη σου αγάπη εξ’όσων γνωρίζω είναι η …μέταλ σκηνή! Ξέρω ότι άνετα μπορείς να σταθείς και ως metal DJ ! Πως γίνεται αυτή η γέφυρα από τα «φλώρικα» ηλεκτρονικά στα ριφς και τις μεταλιές; Πως συνδιάζονται;
         
Ναι αυτό είναι αλήθεια, κάποια παρακλάδια του metal είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου.  Πάντως δεν συσχετίζονται με το Techno, και για μένα δεν υπάρχει γέφυρα.  Aπλώς γίνεσαι διαφορετικός άνθρωπος για κάθε περίσταση.  


Ποιες ακριβώς είναι οι metal καταβολές σου και σε ποιον χώρο του metal κινείσαι;

Πιο πολύ ακούω Hard Rock/AOR και Black Metal.  Ακούω και ενδιάμεσα πράγματα, αλλά μεμονωμένα group.  Αλλά γενικότερα πηγαίνω σε συναυλίες, αγοράζω τους δίσκους κτλ.


Ποια είναι η άποψη σου για τους Έλληνες clubbers; Υπάρχει τέτοιο «είδος»;

Δεν υπάρχουν clubbers, αφού δεν υπάρχουν clubs.  Ούτε υπάρχει "Ελληνική σκηνή".


Πως ασχολήθηκες με την τεχνολογία της μουσικής;

Το 1997 άρχισα να πειραματίζομαι με samplers, χωρίς να ξέρω τι κάνω φυσικά. Μετά έκανα κάποια μαθήματα πάνω σε synthesizers κτλ., και έτσι κόλλησα.


Έχεις δισκογραφική εταιρεία.  Ποια είναι η γνώμη σου για τα έσοδα από τα digital stores? Αποφέρουν κέρδος ή είναι αναγκαίο κακό;

Τα έσοδα υπάρχουν, αλλά δεν είναι πάντα εξασφαλισμένα.  Τα περισσότερα releases πάνε χαμένα, κατά την άποψή μου, και αυτό γίνεται διότι υπάρχει τεράστιος κορεσμός στη dance μουσική.  Επίσης, είμαστε η μόνη βιομηχανία που στηρίζεται σε ένα και μοναδικό online store, οπότε αυτό απο μόνο του είναι λάθος.  Αλλά αφού μπήκαμε στον χορό, θα χορέψουμε.  Δεν μπορεί κανείς να είναι σε αυτή τη δουλειά και να μη δέχεται τα digital stores. 


Έχεις πετύχει πολλά στην καριέρα σου. Έχεις άλλες φιλοδοξίες – στόχους;

Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να συνεχίσω να δουλεύω στη μουσική. 


Οι Έλληνες ιδιοκτήτες των club – bar, πως σε αντιμετωπίζουν;  Σέβονται την παρουσία σου ή σε έχουν για κράχτη;

Χαχα, τίποτα από τα δύο.  Δεν γνωρίζομαι με πολλούς ιδιοκτήτες, οι περισσότεροι άλλωστε είναι άσχετοι με το clubbing πλέον, και δεν έχω καμία δουλεία με αυτούς.  Άλλο το mainstream και τα Ελληνικά, και άλλο το clubbing.


Πως αντιμετωπίζεις τον «μαγαζάτορα» που δεν πολυξέρει τη μουσική σου, πιθανώς έχει ακούσει ότι «ο Cambas είναι όνομα» και σε φέρνει στο μαγαζί μόνο για εισπρακτική επιτυχία;

Πάντα και παντού ήταν έτσι εδώ, οπότε δε με ένοιαζε πάρα πολύ.  Από τη στιγμή που γινόταν η δουλειά σωστά, εγώ δεν είχα πρόβλημα.


Γενικά πως σου έχουν φερθεί οι «μαγαζάτορες»;

Το 60% νόμιζε πως είμαι υπάλληλός τους, το 40% ήταν cool.




Πιστεύεις ότι τα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook, βοηθάνε έναν DJ;

Ναι, φυσικά.  Όλα βοηθάνε, όχι μόνο τους DJs, αλλά και οποιονδήποτε επαγγελματία.  Έχουμε τεράστια εφόδια από τη τεχνολογία στα χέρια μας.


Εσύ από την ενασχόληση σου με το FB και μάλιστα έχεις 2 προφίλ, τι έχεις αποκομίσει;

Ότι πρέπει να είμαι online όλη μέρα και να καλλιεργώ τις social media πλατφόρμες μου σα να είναι λουλούδια στον κήπο...!!!!!


Ποια είναι η γνώμη σου για το twitter;  Το χρησιμοποιείς;

Ναι βέβαια, μου αρέσει πιο πολύ από όλα αυτή τη στιγμή.


Καλός DJ είναι αυτός που….

Είναι πρώτα raver και μετά DJ.


Όταν θες να βγεις για ποτό πηγαίνεις….

 Πουθενά.


Ποιους Έλληνες DJs και παραγωγούς ξεχωρίζεις;

Τον Axel Karakasis, τον Spiros Kaloumenos, τον Iraklis Mindphaser και τον George Apergis


Πως επιλέγεις αυτά που θα παίξεις στα σετ σου; Κάνεις προετοιμασία ή ότι σου έρχεται εκείνη την ώρα;

Ότι έρθει εκείνη την ώρα.  Ούτε το πρώτο κομμάτι δεν ξέρω ποιο θα είναι.  Έχει να κάνει με το τί γίνεται εκείνη τη στιγμή στο club.


Πως βλέπεις να εξελίσσεται η Αθηναϊκή dance σκηνή;  Ζούμε πάντως εποχές που τα μεγάλα club του παρελθόντος μας  τελείωσαν…

Η Αθηναική dance σκηνή έχει πεθάνει και δεν θα αναστηθεί ποτέ.  Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να στηρίξει μια σκηνή εδώ, και αυτό έχει αποδειχθεί.  Επίσης είναι μηδαμινός ο αριθμός του κόσμου που παρακολουθεί τη dance μουσική.  Και όταν λέω dance μουσική δεν εννοώ τον Pitbull, φυσικά.  Άρα για ποιά σκηνή να μιλήσουμε;;


Σου πέρασε ποτέ από το μυαλό να κάνεις δικό σου club;

Ούτε μία φορά.


Αν είχες όμως ένα δικό σου club τι θα έκανες διαφορετικά σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σήμερα;

Θα το έκλεινα αν έβλεπα ότι γινόμουν γραφικός ή ότι με έβριζε όλος ο κόσμος.  




Έχεις πολλαπλά μουσικά ερεθίσματα. Σε γενικές γραμμές, σύγκρινε μου τους Έλληνες με τους ξένους DJs. Ποια θεωρείς γενικά τα δυνατά σημεία των Ελλήνων και που υστερούν;

Σαν λαός είμαστε κολλημένοι γενικότερα.  Μόνο αυτό μπορώ να σκεφτώ τώρα. Όχι πως και πολλοί ξένοι δεν είναι. Ξέρω πάρα πολλούς ξένους DJs που η μόνη μουσική που ακούνε, είναι αυτή που παίζουν.


Μετά από την ένταση ενός σετ, τι σε ηρεμεί;

Α δεν έχω τέτοια θέματα.  Συνήθως προσπαθώ να συνεχίσω να παρτάρω μέχρι να κουραστώ.


Τι δεν σου αρέσει στη δουλειά σου;

Το ότι δουλεύω αποκλειστικά για ένα online store όταν φτιάχνω μουσική.


Στον ελεύθερο σου χρόνο ασχολείσαι με….

Με τη μουσική πάλι.  Δεν κάνω και τίποτα άλλο.


Από το mp3 player σου δεν λείπει…

Playlist με Trap για τις δύσκολες ώρες.


Αν ήθελες να ζητήσεις μια συγγνώμη από ποιον/αν θα τη ζητούσες;

Από κανέναν.




Έχεις κάποιο γούρι που δεν το αποχωρίζεσαι ποτέ;

Όχι, δεν είμαι ιδιαίτερα προληπτικός.


Ποια θεωρείς ότι είναι η μαύρη κηλίδα στην καριέρα σου και σε έκανε να μετανοιώσεις;

Κάποιες συνεργασίες με 'Έλληνες "παραγωγούς".  Γελούσαν και οι πέτρες.


Εστω ότι κερδίζεις 10 εκατομμύρια ευρώ στο τζόκερ, τι θα τα κάνεις;

Θα γινόμουν rapper.


Ποια ερώτηση έχεις βαρεθεί να ακους;

"Ποιές είναι οι επιρροές σου?"


Σε ποια ερώτηση θες να απαντήσεις;

"Πόσοι DJs χρειάζονται για να βιδώσουν μία λάμπα?"


Βάλε έναν τίτλο σε αυτή τη συνέντευξη
 
"Τυρί, ρύζι, γάλα, Καμπάς."  Αν και δε νομίζω να θυμάται κανείς εκείνη τη διαφήμιση χαχα…



= = = 

Το σχόλιο μου: 

Ξέχασα να τον ρωτήσω από πού κατάγεται αν και είμαι σίγουρος ότι θα μου απαντούσε «Από τη Σπάρτη» !

Σύντομος, σαφής, περιεκτικός και χωρίς πολλά πολλά. 

Ένας άνθρωπος που ξέρει το χώρο, ξέρει τι παίζεται, εκφράζει την αληθινή του άποψη χωρίς να στρογγυλεύει τις γωνίες και χωρίς λεκτικά καρυκεύματα. 

Long live Christian and may the Force be with you…

Τη φράση «πνευματικά δικαιώματα» τη βαριέμαι και ως σκέψη.
Ότι θέλετε πάρτε, αντιγράψτε, κλέψτε, βάλτε τρούφα και καλή σας όρεξη.

Απλώς, απευθυνόμενος στο φιλότιμο σας,
 μπορείτε να αναφέρετε ότι το πήρατε από το www.suspect.gr



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια