Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0


Πέραν των δημοσιογραφικών βαρετών κλισέ, οι τελικοί της Α1, πιστεύω πως τελείωσαν. Ο Ολυμπιακός δεν είναι ικανός να πάρει 3 ματς στη σειρά και να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Παρακολούθησα και τα δυο παιχνίδια και με το παρόν θέλω να διατύπωσω τα συμπεράσματά μου. 

Στον Πειραιά δεν διαχειρίστηκαν σωστά το 3-0 της κανονικής περιόδου. Πίστεψαν πως και καλά τους πήραν τον αέρα και θα νικήσουν άνετα μια εμφανώς κουρασμένη ομάδα, η οποια στηρίζεται σε δυο παίκτες και θα επικρατήσουν, μόνο που ξέχασαν δυο βασικά σημεία. Αφενός ότι μιλάμε για την πιο βαριά φανέλα στην Ελλάδα που εχει προπονητή τον Ομπράντοβιτς, αφετέρου ότι ο ΠΑΟ ένα παιχνίδι μπορεί να το χάσει. Στο ελληνικό πρωτάθλημα σε σειρά αγώνων είναι ασυναγώνιστος. Ξέχασαν στο λιμάνι ότι στο δεύτερο παιχνίδι στο ΣΕΦ, ο ΠΑΟ έκανε πειράματα για τη διαφορά και στον τελικό κυπέλλου οι πράσινοι δεν ξετρελάθηκαν ιδιαίτερα μετά το ευρωπαϊκό. 

Η διαιτησία είναι καταπληκτικό άλλοθι ειδικά όταν απευθύνεται σε κόκκινο ποδοσφαιρικό κοινό που στο συγκεκριμένο τομέα καλόμαθε αλλιώς. Δεν έφταιγε καμία διατησία όταν η μια ομάδα έπαιζε κάτω από το καλάθι και η άλλη έκανε σουτάκια απο μακριά και δεν τους έφταιγαν οι γκρίζοι όταν  οι μεν έπαιζαν συνεχώς ζώνες προσαρμογής και οι δε έκαναν αφειδώς φάουλ ώστε να μη σφυριχθούν όλα. Δεν φταίει πχ κάνενας διαιτητής όταν ο συμπαθής και μαχητικός Γλυνιαδάκης πήγαινε σαν κριάρι στους αντίπαλους και φορτώθηκε σε 5 λεπτά 4 φάουλ.

Η ελληνική διαιτησία στο μπάσκετ είναι υψηλότατου επιπέδου, δεν εχει καμία σχέση με τους ποδοσφαιρικούς διαιτητές και η γκρίνια είναι αδικαιολόγητη και εκφέρεται είτε από ηττημένους για να δικαιολογηθούν είτε από άσχετους με το άθλημα. 5/21 τρίποντα είχε ο Ολυμπιακός, οι διαιτητές φταίνε; 

Αν ο Ολυμπιακός σταματήσει κάθε χρόνο να αλλάζει τη μισή και βάλε ομάδα και τον προπονητή, τότε θα μπορεί πραγματικά να ελπίζει στο πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα οικοδόμημα που διαρκώς χτίζεται, εξελίσσεται και εχει διάρκεια, αφου βρήκε τον αρχιτέκτονα και τον άφησε απερίσπαστο να κάνει τη δουλειά του και τον στήριξε σε καλές και κακές στιγμές. 

Αν είναι να πυροβολήσουν ακόμα και τον Ντούντα, τότε δεν θα κάνουν ομάδα ποτέ. Και ο ΠΑΟ εχει παλτά και δεν είναι ολες του οι επιλογές ακρως επιτυχημένες ( Τέπιτς ) Δεν εχουν προσφέρει πολλά ολοι οι παίκτες του (Μάριτς, Βουγιούκας ), εχει παίκτες σε διαρκή πτώση ( Τσαρτσαρής ) και δεν είναι ολοι οι παίκτες του έτοιμοι να πάρουν τη μπάλα όταν καίει (Καϊμακόγλου) αλλά εχει τους μηχανισμούς να προστατεύσει τα δυνατά του χαρτιά ( Μπατίστ, Διαμαντίδη ) και την αξία να βγουν στην κατάλληλη στιγμή λογής λογής δολοφόνοι να σκοτώσουν με διαφορετικό τρόπο τον αντίπαλο ( Καλάθης, Φώτσης, Νίκολας, Σάτο )

Εκει που πραγματικά είναι άτυχη η ομάδα του Ιβκοβιτς είναι στον τραυματισμό του Νεστέροβιτς. Αν σκεφτεί κανείς τι ζημιά προκαλεί στον Ολυμπιακό ο τρόπος παιχνιδιού και η απόδοσή του Μπατίστ, με τον Σλοβένο τα πράγματα δεν θα ηταν τόσο εύκολα ούτε στα πάρτι του Μαϊκ στην επίθεση ούτε στη φθορά των φαουλ στην άμυνα. Αυτή πραγματικά είναι σημαντική απώλεια και δεν μιλάμε για τον συμπαθή Βασιλόπουλο και τον συμπαθή Περπέρογλου. Οι ψηλοί του Ολυμπιακού εχουν επιθετικό ταλέντο αλλά αμυντικά είναι επιπόλαιοι, χαρίζουν τα φάουλ και τακτικά δεν δίνουν μεγάλη σημασία στις περιστροφές για αυτό και το high low μεταξύ των δυο Μ (Μητσος - Μαϊκ ) κατάντησε βαρετό να το βλέπουμε. Ή για να το θέσω αλλιώς, φαντάσου τον Παναθηναϊκό χωρίς τον Διαμαντίδη και τον Μπατίστ. Το σκορ μπορεί να ηταν 2-0 από την ανάποδη. 

Από την άλλη πλευρά, μου κάνει εντύπωση πως μετά τη σειρά με τη Μπαρτσελόνα, ο Παναθηναϊκός παίζει με τη φανέλα του. Το final 4, ήταν δυο άσχημα παιχνίδια που τα κέρδισαν λόγω εμπειρίας και διάθεσης για άμυνα, στον τελικό του κυπέλλου έχασε και τα δυο πρώτα παιχνίδια των τελικών δεν μάγεψε κανέναν με την απόδοση του. Μετά την Μπάρτσα που ηταν νομίζω οι καλύτεροι προημιτελικοί ολων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, οι πράσινοι παίζουν με κεκτημένη ταχύτητα, με αυτοπεποίθηση και με τα μεγάλα τους όπλα που είναι η άμυνα και το να διαβάζουν το παιχνίδι εν ωρα αγώνα χωρίς να περιμένουν το ταϊμ αουτ και να χτυπάνε στις αδυναμίες του αντιπάλου. 

Ο Ολυμπιακός δεν με πείθει πως μπορεί να κάνει 3 σερί νίκες απέναντι σε αυτόν τον εστω κουρασμένο Παναθηναϊκό. Το είδαμε και με τη Σιένα. Το πολύ πολύ, να κερδίσει στο ΣΕΦ για να μη γίνει χαμός από τους οπαδούς και με λίγη γκρίζα βοήθεια, για να κλείσουν τα στόματα και να ξαναπνιγεί στη θάλασσα του ΟΑΚΑ. 

Θα τολμήσω να γράψω και την πρόταση μου για το πώς ο Ολυμπιακός θα πάρει το πρωτάθλημα από του χρόνου πια. 

Πρέπει να διώξει τον Παπαλουκά και τον Τεόντοσιτς και ας μείνει η ομάδα όπως ακριβώς είναι. Ο μεν Παπαλουκάς εχει ήδη πάρει σύνταξη και πιο πολύ μιλάει παρα παίζει. Το συμβόλαιο του είναι τεράστιο για αυτά που προσφέρει, δεν έμαθε ποτέ να σουτάρει, έμεινε στάσιμος, δεν αντέχει να παίζει για πάνω από 20’, εγκατέλειψε την Εθνικη για την προσωπική του ξεκούραση και παίζει σαν τον αγαπημένο βετεράνο της εξέδρας. Αυτοί οι τελικοί είναι η τραγωδία του ξεκούραστου Παπαλουκά που θα έπρεπε να πάρει την ομάδα στις πλάτες του έχοντας απέναντι  του έναν χιλιοταλαιπωρημένο Διαμαντίδη και ένα παιδάκι, τον Καλάθη και να παρασύρει και τον Σπανούλη και τον Τεόντοσιτς. Ο Θοδωρής βρίσκεται ηδη στην παραλία, παίζει το ρόλο του εμψυχωτή, του συμβουλάτορα, του κόουτς προσπαθώντας να δικαιολογήσει την παρουσία του αλλά πρέπει να βάλει τη μπάλα στο πλεχτό. Αλλίως μπορεί να παίξει και κάποιος από τη θύρα 7. Πιθανώς να τα πάει καλύτερα. Για να καταλάβεις τι εννοώ, παρατήρησε το παιχνίδι του Γκόρντον. 

Σκέπτομαι ωρες ωρες πως αν θεωρήσουμε ότι ο Γκάλης, ότι είναι ο Ενας, ο πρώτος μετά τον ένα, λογικά είναι ο Διαμαντίδης. Μετά είναι ο Γιαννάκης και ακολουθεί ο Φάνης -  αδίκησε σφοδρά το ταλέντο του – Χριστοδούλου. [ Με βάση τη διάρκεια στο χρόνο, της αγωνιστικής αξιας και των τίτλων)  Μετά, βάλε οποιον θέλεις.  Ο Παπαλουκάς έχει μια απίστευτη αντίληψη του παιχνιδιού, ο μοναδικός παίκτης που εχει μάστερ κοντρόλ στο κεφάλι του [ ΣΣ. Θυμήσου τι έκανε και πως έπαιξε στο μουντομπάσκετ με τους Αμερικάνους] και πιθανώς να μπορούσε να φτάσει πολύ κοντά στον ένα. Αλλά δυστυχώς ο κλασικός Ελληνάρας. Γιατι να κάτσει σαν το κορόϊδο τον Αλβέρτη να κάνει ατομική πρόπονηση στο σουτ; Να μάθει να κάνει τζάμπ σουτ, τζάμπ στοπ, να σουτάρει σαν άνθρωπος ρε αδερφέ! Στην ΤΣΣΚΑ μοίραζε και στον Ολυμπιακό άραξε πάνω στο υπερσυμβόλαιο του. Μια χαρά.  Για αυτό και σέβομαι τον Φράγκι. Ο πλεον ατάλαντος παίκτης της γενιάς του που έκανε την καλύτερη καριέρα από ολους γιατί πίστεψε στην ομάδα, έμεινε σε αυτή και δεν γύρναγε από δω και από κει τυχοδιωκτικά. Κυρίως όμως γιατί έκανε ωρες ατέλειωτες ατομική προπόνηση, προφανώς εις βάρος της διασκέδασης του, ώστε να είναι χρήσιμος στην ομάδα του και στους περισσότερους τίτλους της να εχει καθοριστική συμβολή. 

Ο Τεόντοσιτς, είναι χαρισματικός, υπέροχος, καταπληκτικός, χαίρεσαι να τον βλέπεις, αλλά το παιδί δεν θέλει να παίξει. Ή παίζει όποτε και αμα του την καρφώσει. Πιστεύει ότι είναι ο Τζόρνταν που κάνει τη χάρη στους άλλους και παίζει μαζί τους, διαλέγει παιχνίδια και είμαι σίγουρος πως κοιτάει μια ωρα ημερησίως τον εαυτό του στον καθρέπτη και αυτοθαυμάζεται. Μετά τον ευρωμπάσκετ που είμαι βέβαιος ότι θα πάρει πάλι τη Σερβία στις πλάτες του ο Ολυμπιακός πρέπει να τον ξεφορτωθεί. Ο Τεόντοσιτς κάνει για την Εθνική του, για το ολ σταρ, για το σπορ και θέαμα και θα παίξει ένα υπερπαιχνίδι και θα τον ψάχνεις σε άλλα τέσσερα. Ασε που θα απελευθερωθεί ο Σπανούλης. Δεν είναι άχρηστος ο Κιλ Μπιλ και θυμήσου τις δόξες του στον ΠΑΟ και στην Εθνική πως ηταν δομημένη η ομάδα για να αποδώσει αυτά που περιμένουν οι Αγγελόπουλοι και του έδωσαν μια νταλίκα ευρώ για να φορέσει τα κόκκινα. Με Παπαλουκά και Τεόντοσιτς, ξέχνα τον Σπανούλη. Θα είναι μονίμως μέτριος και θα ψάχνει αγωνιστικό ρυθμό.


Η πλάκα είναι ότι ως λύσεις εχει περισσότερες στην περιφέρεια ο Ολυμπιακός αλλά κουτουλάνε μεταξύ τους και προσπαθεί να μαζέψει τα πράγματα ο Γκόρντον, μόνο που ο άνθρωπος δεν είναι και ο Μπίλαπς. 

Με τα χρήματα που θα εξοικομήσει ο Ολυμπιακός ( και με τα χρήματα που λογικά δεν θα βάλει στις φετινές μετεγγραφές όπως είδαμε από πέρυσι ο ΠΑΟ ) και με την επιστροφή του σπουδαίου ταλέντου Σλούκα που έκανε φοβερό πρωτάθλημα με τον Αρη, και την προσθήκη ενός ψηλού τύπου Βούισιτς στα νιάτα του,  και ενός δολοφόνου σουτερ στη θέση 2-3 τύπου Εντι Τζόνσον, ο Ολυμπιακός του χρόνου θα έχει καλύτερη τύχη… 

Οι υπόλοιποι ας μείνουν ως εχουν. Καλοί παίκτες είναι, θα μάθει καλύτερα ο ενας τον άλλο, την άμυνα θα τη μάθουν και θα στρώσουν. Θα επιστρέψει ο Βασιλόπουλος, ο Παπανικολάου παρά την ηλικία του είναι πολύ σοβαρός και κάτι ψεγάδια τύπου Νίλσεν, Πελεκάνος και Κέσελι, διορθώνονται. Επίσης, θα είναι λάθος να φύγει ο Χαλπερίν. Αυτόν τον φουκαρά ποτέ δεν τον εμπιστεύθηκαν οσο του αξίζει.. 

Υγ. Η δήλωση του Μπουρούση περι εθνικής είναι εμετός. Η Εθνική Ελλάδος πολυεκατομμυριούχε επαγγελματία μπασκετμπολίστα Γιαννη Μπουρούση είναι υποχρέωση απέναντι στη μάνα σου, στον πατέρα σου και σε ολους τους Ελληνες.  Αν θέλεις να κάνεις μαγκιές να τις κάνεις στην ομάδα σου ή σήκω φύγε από την Ελλάδα, άλλαξε υπηκοότητα και παράτα μας ήσυχους. Τα «καλά παιδιά» του μπάσκετ κάτι εχουν πάθει στον εγκέφαλο τους. Τον Παπαλουκά τον πείραξε κάποτε το …ρωσικό νερό και ηταν κουρασμένος για την Εθνική, ο Διαμαντίδης δεν θέλει να πάει, μας προέκυψε ο Μπουρούσης, ε, δεν πάτε να πνιγείτε λεω γω;



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια