Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ


Οι «Πρωταγωνιστές» του θεωρούνται μια από τις καλύτερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Η δημοσιογραφία που σε όλους μας αρέσει, χωρίς ο δημοσιογράφος να προσπαθεί να κλέψει τα φώτα, με τον λόγο να δίνεται στον συνεντευξιαζόμενο. Στη δημοσιογραφία που είναι τόσο ήρεμη και κάνει τόσο δυνατές εκρήξεις. Δεν είμαι φανατικός θεατής αλλά όποτε τύχει, παρακολουθώ την εκπομπή και αρκετές φορές αποσπάσματα από το youtube

Στην τελευταία, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε αφιέρωμα στους νεκρούς της MARFIN. Είναι τόσο μεγάλος ο βομβαρδισμός της καθημερινής πληροφορίας που το γεγονός φαίνεται δεκαετίας αλλά έκλεισε μόλις ένα χρόνο.
Τότε θυμάμαι, είχα γράψει αυτό: http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2010/05/blog-post_06.html

Ο Θεοδωράκης εχει πετύχει κάτι μοναδικό. Οι «Πρωταγωνιστές» δεν είναι ακριβώς talk show. Είναι και ντοκιμαντέρ, εχει πλοκή, δράση, είναι τόσο καλοδουλεμένο που άνετα θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις και ως δραματοποιημένο σιριαλ. Ο ίδιος γράφει εξαιρετικά στο φακό με καλύτερες στιγμές του τις σιωπές του και ως προς το μοντάζ, τις μουσικές και την παραγωγή, ο Μαικλ Μουρ θα του ζητούσε αυτόγραφο. 

Μπράβο του που είχε το σθένος να μας θυμήσει τους 4 νεκρούς της MARFIN αλλά με στενοχώρησε. Η εκπομπή ηταν εξαιρετική στο δραματικό -  συναισθηματικό κομμάτι αλλά ως προς τη σφαιρική αντιμετώπιση του γεγονότος, μαυ τα χάλασε. 

Δεν αναφέρθηκε σαφώς ότι υπήρχαν «άνθρωποι» που προσπάθησαν να εμποδίσουν την πυροσβεστική να φτάσει να σβήσει τη φωτιά και να σώσει τον κόσμο. Αυτοί που κόπτονται για το κοινωνικό σύνολο. 

Δεν αναφέρθηκαν οι ευθύνες της MARFIN που σύμφωνα με το πόρισμα θα μπορούσε να είχε καλύτερο σύστημα ασφαλείας για τους υπαλλήλους της.

Εδωσε βήμα λόγου σε έναν αναρχικό ονόματι Καϊν ο οποιος έμοιαζε επικίνδυνα με τον Απόστολο Παύλο! Τι ωραίος χριστιανικός λόγος! Για την αξία της ανθρώπινης ζωής μας είπε, για την αλληλεγγύη, για μια υπέροχη κοινωνία ευημερίας και πολιτισμού, για τη βοήθεια και την αγάπη! Βια; Τι είναι αυτό; Μπάχαλο; Αν είναι δυνατόν! Τότε δεν χρειάζεται να λέγεσαι ανάρχας αδερφέ, τούδε εφεξής ονομάζεσαι μοναχός Βησσαρίων! Οσο για τη δολοφονία των υπαλλήλων της Μαρφιν, [ ΣΣ. μην τρομάζεις με τη λέξη, όπως ηταν δολοφονία του Γρηγορόπουλου, ηταν και αυτό ] είπε ότι κάναμε μαλ….α και αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Επειδη αυτά είναι κλισέ από τη γλώσσα του ποδοσφαίρου, μπορείς να μας πεις με ποιον τρόπο ακριβώς αναλαμβάνεις την ευθύνη και τι ακριβώς σημαίνει αυτό; 

Προβλήθηκαν κείμενα από αναρχικές ομάδες ( ο ορος αντιεξουσιαστικές είναι προφανώς μεγαλύτερου κύρους ε; ) που καταδίκαζαν τη δολοφονία των αθώων εργαζομένων. Λες και μπορούσαν να πουν κάτι άλλο. 

Βγήκε και ενας δημοσιογράφος ονόματι Κορωναίος που ήταν παρών στη φάση ( μέχρι σήμερα ήξερα τον Τάκη, τον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα  του Πανιωνίου ) και είπε πως σε εκείνο το σημείο ηταν λέει κάτι Τροτσκιστές που δεν ήθελαν να επέμβουν οι αντιξουσιαστές και έγινε μανούρα. Δεν πάτε να πνιγείτε ολοι σας λεω εγω; Αυτό μας μάρανε; 

Ωραία λοιπόν, σε άλλη χώρα ζούμε αγαπητέ Σταύρο Θεοδωράκη, το καρπούζι είναι λευκό, το φεγγάρι είναι φούξια και την επόμενη φορά εκτος από παράθεση της αγιας αναρχικής ιδεολογίας που συν τοις άλλοις, σίγουρα τα παιδιά δεν γνώριζαν ότι μέσα υπήρχαν άνθρωποι – λες και στη τζαμαρία είχαν φιμέ αυτοκόλλητα – ότι παρακολουθούμε τόσα χρόνια είναι έργο παλαιοημερολογιτών, ΚΑΠΗ,  οπαδών της Δόξας Δράμας και των Βίκινγκς που αναστήθηκαν.
Την επόμενη φορά ελπίζω να φιλοξενηθεί και ο αντίλογος. 

Θυμάμαι κάποτε που στο 23ο ποτήρι μαύρης τεκίλας, ο βραζιλιάνος προσωπικός μου ποτοαναμείκτης, σε ένα νέφος σοφίας, γύρισε και μου είπε: 

Suspect σενιορ, καΠΟΤΕ ισως καταλάβετε εσεις οι μικροαστοί ότι η αναρχία και ο εθνικισμός είναι τα δυο μακριά χέρια του συστήματος που χρησιμεύουν για να φυλακίσουν μερικά ανήσυχα πνεύματα…



3 Λογομαχιες:

coolplatanos είπε...

Δεν είδα την εκπομπή για να έχω δική μου άποψη. Λαμβάνω υπόψη αυτά που γράφεις για να σχολιάσω. Αγνοείς ίσως ότι ο αναρχικός Κάιν εδώ και πολλά χρόνια έχει αποκυρήξει τη βία και δεν συμμετέχει σε βίαια επεισόδια κάτι που δεν αγνοεί ο Θεοδωράκης που του έχει κάνει παλαιότερα συνέντευξη.
Ναι, οι αναρχικοί για παράδειγμα της Ισπανίας πριν τον εμφύλιο ζούσαν σαν "χριστιανοί μοναχοί" και αφιέρωναν τη ζωή τους σε προσφορά εθελοντικής εργασίας και βοήθειας στους αναλφάβητους Ισπανούς αγρότες, μετά όμως στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου κάποιοι από αυτούς προέβησαν σε εξαιρετικά αποτρόπαιες πράξεις βίας.
Οι Ισπανοί αναρχικοί αντλούσαν πολλά στοιχεία της ιδεολογίας τους από τον Μπακούνιν που με τη σειρά του αντλούσε από τον Τολστόη, χριστιανός, ορθόδοξος Ρώσος συγγραφέας. Από τον ίδιο εμπνεόταν και ο Μαχάτμα Γκάντι. Βλέπεις οι ιδέες δεν έχουν στεγανά και μπορεί από τον παγανισμό και τον Πλατωνισμό να περνάνε στο χριστιανισμό, από τον χριστιανισμό να περνάνε στην αναρχική ιδεολογία και πάει λέγοντας.
Η πορεία της ανθρωπότητας και των ιδεών δεν έχει σύνορα όπως έχουν μερικοί στο μυαλό τους. Υπάρχουν αλληλοεπηρεασμοί και μόνο όσοι πιστεύουν σε μία και μοναδική αλήθεια επί της γης που προέκυψε από παρθενογένεση μόλις χθες νομίζουν ότι ο Κάιν δεν δικαιούται να θυμίζει χριστιανό επειδή δηλώνει και παραμένει αναρχικός.
Αλλοι σύντροφοι του που αγνοούν πώς ξεκίνησε η αναρχία και νομίζουν ότι οι ιδέες φυλάσσονται καλά σε ξεχωριστά μπουκαλάκια κατά κατηγορίες θα είχαν παρόμοια άποψη με σένα μάλλον και θα τον κατηγορούσαν ως κρυπτοχριστιανό.

coolplatanos είπε...

Τώρα το γιατί ο κύριος Θεοδωράκης επέλεξε να προβάλει κυρίως τις απόψεις των αναρχικών στην εκπομπή (σύμφωνα με τη δική σου παρουσίαση, διότι όπως είπα δεν είδα την εκπομπή και δεν ξέρω αν πράγματι έγινε έτσι) μάλλον πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος.

Δέσποινα είπε...

Είδα την εκπομπή,και θεωρώ ότι καλύφθηκε επαρκώς το θέμα τόσο των όσων δεν άφηναν την πυροσβεστική να φτάσει ή να κάνει τη δουλειά της όσο και των ευθυνών της τράπεζας(αυτό σε λιγότερο βαθμό από το προηγούμενο).Η παρουσία του αναρχικού(αν και συμφωνώ με τον προσωπικό σου ποτοαναμίκτη για τη φυλάκιση ανήσυχων πνευμάτων)θεωρώ ότι σκοπό είχε να δείξει ότι ο αναρχισμός ως ιδεολογία δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ (δεν κρίνω αν αυτό ισχύει ή όχι απλά εκφράζω το τι εξέλαβα).
Μου άρεσε και η συγκεκριμένη εκπομπή πάντως.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια