Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ


Θα πάθουν ότι και οι φορτηγατζήδες. Στο χωριό μου το λένε «έμπλαστρο».

Οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις πιστεύω πως δεν εχουν ιχνος αισθήματος δικαίου αλλά κοιτάνε μόνο την πάρτη τους. Καλά κάνουν μεν αλλά αφενός είναι μόνοι τους αφετέρου εύχομαι η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει.

Όταν κάνει απεργία ο φαρμακοποιός, στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης;
Όχι βέβαια!
Αλλά στρέφεται εναντίον των ηλικιωμένων που θέλουν να αγοράσουν φάρμακα.
Οποιος θέλει να κάνει μαγκιές ας πάει στα πολιτικά γραφεία και στη Βουλή, εμεις τι φταίμε;


Καλώς ανοίγει το επάγγελμα τους. Για να βρουν διέξοδο και οι νέοι επιστήμονες. Μια χαρά το είχαν βρει το κόλπο. Μεταβίβαζε ο μπαμπάς στον γιο και στην κόρη και το φαρμακείο το είχαν πάρει εργολαβία.

Η ταμπακιέρα είναι μια αθλια ελληνική πατέντα της πώλησης του αέρα. 1.000 ευρώ το μαγαζί και 200.000 ο «αέρας». Μπορεί στη φύση η εισπνοή του αέρα να είναι δωρεάν αλλά στην Ελλαδάρα μας και στο φαρμακείο πωλείται!

Οποιος αγόρασε αέρα δικαίως διαμαρτύρεται αλλά αφελώς. Η συζήτηση για τα κλειστά επαγγέλματα δεν γίνεται από χθες αλλά είναι μια ιστορία των τελευταίων 10 χρόνων. Ασχετα αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σφύριζαν αδιάφορα. Αγόρασες αέρα πριν από 3-4 χρόνια και τώρα βλέπεις να γίνεται πραγματικός αέρας; Ας πρόσεχες. Ετσι είναι η αγορά. Και ο πρώτος που πήρε κινητό τηλέφωνο, το αγόρασε πανάκριβα αλλά μετά οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα.
Τι να κάνουμε τώρα, να απαιτήσει ο πρώτος αγοραστής κινητού τηλεφώνου τα λεφτά του πίσω;

Η κοιωνική πρόοδος δεν είναι να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος;
‘Η μας αρέσει το «εντάξει ανοίξτε το αλλά όχι τώρα, σε 20 χρόνια».
Είμαστε ή δεν είμαστε παράνομοι ως προς το ευρωπαϊκο κοινοτικό δίκαιο;
Για πόσο θα διαωνίζεται αυτή η παπαριά των κλειστών επαγγελμάτων και για πόσο οι νέοι επιστήμονες δεν θα βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενό τους επειδή τους «πρόλαβε» κάποιος άλλος;

Τέρμα επίσης τα κληρονομικά. Η άδεια είναι του κράτους. Δεν είναι ιδιοκτησία σου για να την περνάς στα παιδάκια σου κληρονομικά. Αυτό να το κάνεις στο σπίτι, τα χωράφια και τις καταθέσεις σου. Οσα παιδιά δηλαδή σπουδάζουν φαρμακοποιοί γιατί να έχουν κλειστό το δρόμο για το επαγγελμα; Για να μοιράζεις εσυ κληρονομιές;

Οι φαρμακοποιοί δουλεύουν χαλαρά.
Κάτι μεταξύ σε ωράριο καταστημάτων και δημοσίου.

Το σαββατοκύριακο κλειστά και τις υπόλοιπες κλείνουν μισή με μια ωρα πιο νωρίς από τους υπολοίπους. Ασε δε που τα καλλυντικά και τα σαμπουάν τα πουλάνε πιο ακριβα από τα σχετικά καταστήματα.
Αν δεν θέλουν ωράριο καταστημάτων, τότε να πουλάνε μόνο φάρμακα. Μόνο.
Αν θέλουν και άλλα είδη τότε να δουλεύουν όπως ολοι οι άλλοι.
Για να μην πούμε για τα περιθώρια κέρδους που είναι απείρως περισσότερα από τους περισσότερους εμπορικούς κλάδους πώλησης αγαθών.

Μου αρέσει το επιχείρημα «αν θέλετε να είμαστε ανοιχτά το Σάββατο, αν είναι και το ΙΚΑ». Ναι, σας χάλασε. Καταρχήν το Σάββατο μπορούν να εκτελεστούν οι συνταγές της Παρασκευής. Μπορείς σε μια ωρα ανάγκης να βρεις ένα φαρμακείο ανοιχτό και όχι να τρέχεις στα εφημερεύοντα. Και στο κάτω κάτω της γραφης, τα φαρμακεία της γειτονιάς, όλο και κάτι παραπάνω θα πουλήσουν στις κυρίες που θα κάνουν τη βόλτα τους.

Μια ερώτηση θέλω να απευθύνω ( που δεν το εύχομαι, δεν το υποστηρίζω αλλά  και ο κοινωνικός εκβιασμός δεν είναι και το καλύτερο )  και ο καθένας ας απαντήσει στον εαυτό του:

Εστω ενας ηλικιωμένος. Που έχει ανάγκη ένα αντιπηκτικό φάρμακο. Λόγω της απεργίας δεν το παίρνει και παθαίνει ένα εγκεφαλικό και πεθαίνει.
Ο γιος του θα φταίει μετά, αν κάθε βράδι σπαει τη βιτρίνα του φαρμακείου και να πεταέι μια μολότοβ;14 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου