Σάββατο, 10 Ιουλίου 2010

ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΤΑ BLOGS


Θέλετε να γράφουμε με ονοματεπώνυμο;
Πολύ ευχαρίστως.
Να μας δώσετε τότε δημοσιογραφικές ταυτότητες!

Κατανοώ τους ανθρώπους που κάνουν ένα google search και βλέπουν το όνομα  τους να διασύρεται από τον κάθε matzaflaris.blogspot

Δικαιολογώ την οργή οποιουδήποτε που το όνομα του γίνεται – κακόβουλα – γνωστό με τη διάδοση μιας φήμης, που χάρη στον παγκόσμιο ιστο μπορεί να υπάρχει και να διαδίδεται εις τον αιώνα των αιώνων.

Πιστεύω πως το θέμα με τα blogs είναι πρωτίστως ατομικής ηθικής. Ανεξάρτητα αν σε διαβάζουν 10, 100 ή 1000 την ημέρα, να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Μόνο και μόνο ότι η ανάρτηση σου μπορεί να διαβαστεί από τον οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε, χρειάζεται ενας ατομικός κώδικας δεοντολογίας.

Επειδή ξέρω ότι αυτά είναι πιο ψιλά και από τα ψιλά γράμματα, το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά και δίκαια. Αν πρέπει να καταχωρήσω σε μια φόρμα το όνομα μου, τότε θα πρέπει να έχω και ένα προνόμιο. Ένα θεσμικό πλαίσιο που θα μου απαγορεύει να θίγω ατεκμηρίωτα τους ανθρώπους αλλά και θα με προστατεύει ώστε να μπορώ να εκφράσω την άποψη μου. Αν οι πολιτικοί υπολογίζουν τους bloggers σε σημείο που να απαιτείται η επώνυμη γραφή στο ιντερνετ, τότε θα πρέπει να τους αναγνωρίσουν δικαιώματα.

Δεν θα πέσω στην παγίδα να αναρωτηθώ «και γιατί ξεκινάς από τα blog, το γεγονός ότι στις εφημερίδες υπάρχουν ανυπόγραφες στήλες, το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι είναι με μπλοκάκια, δεν ξέρουν τι είναι το μισθολόγιο και εργάζονται με ορους δουλείας, οπότε καταλαβαίνεις ποσο η γραφή τους είναι ανεξάρτητη, δεν σε χαλάει;» Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μη γίνει ποτέ τίποτα.

Ψάχνουμε το άλλοθι τύπου «γιατί ξεκινάς από μένα και όχι από αυτόν» και επειδή ποτέ δεν ξεκινούν όλα ταυτόχρονα δεν βελτιώνεται τίποτα.
Από την άλλη βέβαια, τι ακριβώς είναι το blog ?

Τραγουδιστής ο Bono, τραγουδιστής και ο Ζαζόπουλος;

Blogger αυτή που γράφει για το ερωτικό της δράμα και τον γκόμενο που την παράτησε για μια αλλοδαπή μπαργούμαν, blogger και αυτός που αναφέρεται σε αναγνωρίσιμους ανθρώπους με κάθε λογής δικαίου και άδικου σχολιασμού;

Μπλόγκερ αυτός που γράφει μια φορά το μήνα, μπλόγκερ και αυτός που γράφει 3-4 κείμενα την εβδομάδα;

Blogger αυτός που γράφει τις προσωπικές του απόψεις, θέσεις και ιστορίες, μπλόγκερ και αυτός που κάνει τον δημοσιογράφο και γεμίζει τη σελίδα του με κλόπι πεηστ από ειδήσεις και την εχει δει portal και εναλλακτική ενημέρωση;

Μπλόγκερ ο κοινός θνήτος που βρίσκει ένα βήμα αυτοέκφρασης και δεν εξαρτάται από τα κυκλώματα κολλητών και φίλων των ΜΜΕ και εκδίδει τα κείμενα του μόνος του και blogger, ο δημοσιογράφος που εκτονώνεται ή εξυπηρετεί ιδια συμφέροντα με το ανώνυμο ξεφωνητό;
Το παράδοξο του ιντερνετ είναι πως ξεκίνησε στο open and free. Δεν μπορείς μετά να χρεώνεις ( όπως σκέφτονται να κάνουν οι εφημερίδες με ειδησεογραφική σελίδα ) και να ζητάς ταυτότητα.

Το πιο παράδοξο είναι από τη μια πως οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι ψάχνουν το google για ειδήσεις και τις αραδιάζουν κατόπιν μετάφρασης και πολλοί από αυτούς τις στήλες τους σε ειδησεογραφικά sites τις ονομάζουν blogs! Blog είναι κάτι προσωπικό και αυτόνομο, δεν είναι άρθρο σε ένα site γιατί αυτό λέγεται στήλη.

Αν όμως μπεις στον κόπο να καταγράψεις τους bloggers, να είσαι δίκαιος. Ειδάλλως, θα αφιερώσεις χρόνο, κόστος και ενέργεια στην απόλυτη ματαιοδοξία. Σήμερα είναι το foufoutos blog που αποκαλύπτει, αύριο θα είναι το thersitis, μεθαύριο το pilios-gousis blog, αντιμεθαύριο το kerkoporta blogspot και παει λέγοντας.

Εξάλλου το μπλογκ είναι μια πλατφόρμα της google.
Δεν την παρέχει το ελληνικό κράτος.5 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου