Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΤΑ BLOGS


Θέλετε να γράφουμε με ονοματεπώνυμο;
Πολύ ευχαρίστως.
Να μας δώσετε τότε δημοσιογραφικές ταυτότητες!

Κατανοώ τους ανθρώπους που κάνουν ένα google search και βλέπουν το όνομα  τους να διασύρεται από τον κάθε matzaflaris.blogspot

Δικαιολογώ την οργή οποιουδήποτε που το όνομα του γίνεται – κακόβουλα – γνωστό με τη διάδοση μιας φήμης, που χάρη στον παγκόσμιο ιστο μπορεί να υπάρχει και να διαδίδεται εις τον αιώνα των αιώνων.

Πιστεύω πως το θέμα με τα blogs είναι πρωτίστως ατομικής ηθικής. Ανεξάρτητα αν σε διαβάζουν 10, 100 ή 1000 την ημέρα, να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Μόνο και μόνο ότι η ανάρτηση σου μπορεί να διαβαστεί από τον οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε, χρειάζεται ενας ατομικός κώδικας δεοντολογίας.

Επειδή ξέρω ότι αυτά είναι πιο ψιλά και από τα ψιλά γράμματα, το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά και δίκαια. Αν πρέπει να καταχωρήσω σε μια φόρμα το όνομα μου, τότε θα πρέπει να έχω και ένα προνόμιο. Ένα θεσμικό πλαίσιο που θα μου απαγορεύει να θίγω ατεκμηρίωτα τους ανθρώπους αλλά και θα με προστατεύει ώστε να μπορώ να εκφράσω την άποψη μου. Αν οι πολιτικοί υπολογίζουν τους bloggers σε σημείο που να απαιτείται η επώνυμη γραφή στο ιντερνετ, τότε θα πρέπει να τους αναγνωρίσουν δικαιώματα.

Δεν θα πέσω στην παγίδα να αναρωτηθώ «και γιατί ξεκινάς από τα blog, το γεγονός ότι στις εφημερίδες υπάρχουν ανυπόγραφες στήλες, το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι είναι με μπλοκάκια, δεν ξέρουν τι είναι το μισθολόγιο και εργάζονται με ορους δουλείας, οπότε καταλαβαίνεις ποσο η γραφή τους είναι ανεξάρτητη, δεν σε χαλάει;» Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μη γίνει ποτέ τίποτα.

Ψάχνουμε το άλλοθι τύπου «γιατί ξεκινάς από μένα και όχι από αυτόν» και επειδή ποτέ δεν ξεκινούν όλα ταυτόχρονα δεν βελτιώνεται τίποτα.
Από την άλλη βέβαια, τι ακριβώς είναι το blog ?

Τραγουδιστής ο Bono, τραγουδιστής και ο Ζαζόπουλος;

Blogger αυτή που γράφει για το ερωτικό της δράμα και τον γκόμενο που την παράτησε για μια αλλοδαπή μπαργούμαν, blogger και αυτός που αναφέρεται σε αναγνωρίσιμους ανθρώπους με κάθε λογής δικαίου και άδικου σχολιασμού;

Μπλόγκερ αυτός που γράφει μια φορά το μήνα, μπλόγκερ και αυτός που γράφει 3-4 κείμενα την εβδομάδα;

Blogger αυτός που γράφει τις προσωπικές του απόψεις, θέσεις και ιστορίες, μπλόγκερ και αυτός που κάνει τον δημοσιογράφο και γεμίζει τη σελίδα του με κλόπι πεηστ από ειδήσεις και την εχει δει portal και εναλλακτική ενημέρωση;

Μπλόγκερ ο κοινός θνήτος που βρίσκει ένα βήμα αυτοέκφρασης και δεν εξαρτάται από τα κυκλώματα κολλητών και φίλων των ΜΜΕ και εκδίδει τα κείμενα του μόνος του και blogger, ο δημοσιογράφος που εκτονώνεται ή εξυπηρετεί ιδια συμφέροντα με το ανώνυμο ξεφωνητό;
Το παράδοξο του ιντερνετ είναι πως ξεκίνησε στο open and free. Δεν μπορείς μετά να χρεώνεις ( όπως σκέφτονται να κάνουν οι εφημερίδες με ειδησεογραφική σελίδα ) και να ζητάς ταυτότητα.

Το πιο παράδοξο είναι από τη μια πως οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι ψάχνουν το google για ειδήσεις και τις αραδιάζουν κατόπιν μετάφρασης και πολλοί από αυτούς τις στήλες τους σε ειδησεογραφικά sites τις ονομάζουν blogs! Blog είναι κάτι προσωπικό και αυτόνομο, δεν είναι άρθρο σε ένα site γιατί αυτό λέγεται στήλη.

Αν όμως μπεις στον κόπο να καταγράψεις τους bloggers, να είσαι δίκαιος. Ειδάλλως, θα αφιερώσεις χρόνο, κόστος και ενέργεια στην απόλυτη ματαιοδοξία. Σήμερα είναι το foufoutos blog που αποκαλύπτει, αύριο θα είναι το thersitis, μεθαύριο το pilios-gousis blog, αντιμεθαύριο το kerkoporta blogspot και παει λέγοντας.

Εξάλλου το μπλογκ είναι μια πλατφόρμα της google.
Δεν την παρέχει το ελληνικό κράτος.



5 Λογομαχιες:

panos75 είπε...

Who is Zazopoulos?

Nastrogher είπε...

Συμφωνώ, αλλά για να επαυξήσω θα πω και τα εξής:
- Η ανωνυμία είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Όπως δεν μπορεί να μου ζητάει ο οποιοσδήποτε ταυτότητα στο δρόμο (εκτός αν είναι αστυνομικός) έτσι δεν υποχρεώνομαι να αποκαλύπτω την ταυτότητά μου στους πάντες στο internet. Αλλιώς θα έπρεπε να κυκλοφορούμε με την ταυτότητα κολλημένη σαν κονκάρδα.
- Αν κάποιος συκοφαντεί, είναι παράνομος. Είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα, ισχύουν οι ίδιοι νόμοι. Και φυσικά, μπορεί να εντοπιστεί. Αρκεί να διαπιστωθεί η ανωνυμία και να επέμβει εισαγγελέας.
- Μήπως θα πρέπει και οι δημοσιογράφοι να αποκαλύπτουν τις πηγές τους όταν κάνουν σημαντικές αποκαλύψεις/κατηγορίες; Αυτό εμπίπτει στο "γιατί εγώ κι όχι αυτός", αλλά και πάλι πιστεύω ότι οι πηγές πρέπει να διατηρούν την ανωνυμία τους.
- Αν τελικά επιβληθεί η επωνυμία, πιστεύω ότι όντως θα μειωθούν οι συκοφαντίες, αλλά οι αντεγκλήσεις και οι πύρινες συζητήσεις θα πολλαπλασιαστούν, καθώς ο εγωισμός θα είναι μεγαλύτερος. Και οι "θιγόμενοι" θα έρθουν σε πολύ πιο δύσκολη θέση.

Eleni V. Antoniadou είπε...

Κατα βάση συμφωνώ με τον Nastrogher. Η ανωνυμία είναι αναφαίρετο δικαίωμα?..ζούμε στο 2010, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα που λέγεται ανωνυμία όπως και τόσα άλλα "δικαιώματα". Θεωρώ ότι λίγη αξία θα έχει μακροπρόθεσμα αν θα επιβληθεί η επωνυμία στους bloggers αφού τα άτομα που μπορούν να σε βλάψουν ποικιλοτρόπως σε ξέρουν ήδη. Είναι το λιγότερο αφελές να πιστεύουμε το αντίθετο. Το ζήτημα είναι μόνο νομικής φύσης πια.
Κατα τα άλλα κοινωνικά και ηθικά θα μπορούσα να ονειρευτώ ότι η φωνή μου μπορεί και θα πρέπει να ακούγεται αλλά αν δεν το κάνεις επώνυμα είναι σαν να πρωταγωνιστείς στο Truman show και να κάνεις μήνυση στον σεναριογράφο.

Leviathan είπε...

i teleutaia sou protasi ta leei ola! :) kalo ksimeroma! :)

Δέσποινα είπε...

Το τελευταίο είναι και το πιο σωστό!

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια