Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

2012


Η ταινία 2012, είναι από αυτές που λατρεύω να σχολιάζω. Εχει αυτά που περιμένεις να δεις αλλά σου πετάει έξυπνα και μερικά μηνύματα για να κάνεις τις σχετικές αναγωγές ώστε αύριο να μην αναρωτηθείς…

Ενίοτε μου αρέσει να βλέπω υπερθεάματα. Να μπαίνω σε παραμυθένιο κόσμο, να χαζέψω τα εφε, να δω που έχει φτάσει η τεχνολογία του κινηματογράφου. Όταν  είδα το όνομα του Εμεριχ στη σκηνοθεσία, αμέσως θυμήθηκα το εντυπωσιακό "the day after tomorrow" και έσπευσα στην σκοτεινή αίθουσα με την τεράστια οθόνη.

Στο 2012 θα πας για περάσεις καλά. Να ξεχαστείς από την καθημερινότητα σου και να βυθιστείς στη μαγεία του κινηματογράφου. Εντυπωσιακά εφε, πανδαισία και καταιγισμός εικόνων, άνιση μάχη με έναν ανίκητο εχθρό και ενας πλανήτης αγνώριστος! Σε πιάνει η καρδιά σου όταν βλέπεις τόσο πειστικά το άγαλμα του Χριστού στη Βραζιλία να διαλύεται σαν πλεη μομπίλ και φοβάσαι με το πως τα Ιμαλάϊα πλημμυρίζουν από …τη θάλασσα!

Να πάρεις τα ποπ κορν σου ή αν εισαι φιτ, δυο σαντουιτς από το σπίτι, ένα φλασκί με ουισκι  ή οποιο άλλο ποτό θέλεις, ώστε να απολαύσεις το θέαμα. Μην  περιμένεις να προβληματιστείς, να σκεφτείς και να βασανίσεις το μυαλό σου. Η συγκεκριμένη τανία προσφέρεται για σοου και μόνο με αυτή τη διάθεση να πας να το δεις.

Το στόρι με την προφητεία των Μάγιας το ξέρεις. Βάλε τη δύναμη των υπολογιστών, τις σχετικές αμερικανιές για τις απαραίτητες ανάσες στον θεατή και χωρίς να το καταλάβεις πέρασαν 2,5 ωρες! Σου προτείνω να μην πιεις υγρα πριν την ταινία ή εστω να εχεις διουρήσει γιατί θα καθηλωθείς τόσο πολύ από το φρενήρη ρυθμό, που είναι κρίμα να χάσεις εστω  και 5 λεπτά.

Τις κλασικές και ηλίθιες αμερικανίες τις αντιμετώπισα με συμπάθεια. Τις περίμενα.

  • Διαφήμιση στο sony vaio καθώς σε μια τηλεδιάσκεψη των ηγετών ολων των κρατών ολως τυχαίως χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα notebooks.
  • Ακόμα πιο χοντρή διαφήμιση στη λιμουζίνα της bedley με ενεργοποίηση φωνητικής εντολής για να πάρει το αυτοκίνητο μπροστά και να εμφανιστεί το λογότυπο της εταιρείας φαρδύ πλατύ σε ολόκληρη την οθόνη.
  • Γλείψιμο στον Ομπάμα. Ο μαύρος, καλός Αμερικανός πρόεδρος σε μια συμβολική κίνηση αυτοθυσίας και ο κυνικός λευκός που σώζεται ντροπιασμένος.
  • Επίσης ο καλός επιστήμονας και κεντρικός ηρωας της ταινίας, μαύρος και αυτός.
  • Μην πάιρνεις θάρρος από τα τόσα αντιρατσιστικά! Σε προσγειώνει σε λίγο.  Στην κιβωτό που σώθηκε μέρος του γήινου πληθυσμόυ για να μη σβήσουμε, υπάρχουν οι πολιτικοί, οι ζάμπλουτοι ( τι ωραία που το δικαιολογεί ο λευκός πολιτικός: Αυτοί πλήρωσαν για να φτιαχτεί η κιβωτός, λογικό δεν είναι να σωθούν; ) και σύμφωνα με τους γενετιστές αυτοί με τα καλύτερα γονίδια. Ελληνες δεν είδα οπότε είμαι σίγουρος πως το ανθρώπινο γένος θα σβήσει. Οριστικά.
  • Ρομάτζα της πλάκας μεταξύ του επιστήμονα και της κόρης του Αμερικανού προέδρου
  • Τέρας μεγαλοψυχίας ο Τζον Κιούζακ που συγχωρεί και βοηθά τον γκόμενο της διαζευγμένης συζύγου του. Τόσο μεγάλη καρδιά που ο θεος Εμεριχ τον επιβραβεύει γιατί πεθαίνει ο γκόμενος και τα ξαναφτιάχνει με τη γυναίκα του!
  • Η σκηνή της οριστικής διάσωσης της κιβωτού μετά από ένα αναπάντεχο τεχνικό πρόβλημα μου χάρισε άφθονο γέλιο. Ο Τζον Κιούζακ πρέπει να έμεινε κάτω από το νερό σώζοντας χιλιάδες ψυχές, πάνω από τρια λεπτά! Ούτε υποβρύχιο να ηταν!
  • Ένα ηθικό δίδαγμα της ταινίας είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου πιο πολύ από οσο φαντάζεσαι. Αν εχεις κάνει 3-4 μαθήματα πλοήγησης, στη δύσκολη στιγμή θα πετάξεις ένα αεροπλάνο με επιδεξιότητα πιλότου F16 αποφεύγοντας ουρανοξύστες να πέφτουν, φλεγόμενες μπάλες που σου έρχονται από παντού και βουνά που σμίγουν μεταξύ τους.

Η ταινία ολοκληρώνεται με το χαπι εντ ότι εντάξει καταστραφήκαμε αλλά τελικά σωθήκαμε και σου κλείνει πονηρά το μάτι:

Δεν είσαι μέσα σε αυτούς που τη γλίτωσαν…..



3 Λογομαχιες:

Anti-Christos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ο δείμος του πολίτη είπε...

Το έχω στο πρόγραμμα να δω την ταινία. Αν κάτι με γοητεύει στον κινηματογράφο είναι η μαγεία του να σε ταξιδεύει με τα εφέ και τα οπτικά πειράματα των σκηνοθετών. Δε θέλουμε πάντα μηνύματα σοβαρά, αλλά και θέαμα (έστω και καταστροφής).

Ανώνυμος είπε...

Θεός, συμφωνώ σε όλα απολύτως!
Καλησπέρες :)

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια