Κάθε χρονο μπαινουμε στα χαρακωματα για την παιδεια. Ειτε υπαρχει θεμα ειτε δεν υπαρχει, ο σχετικος τζερτζελες με τα μπαχαλα στη μαχη των δρομων, τις τηλεοπτικες αναμεταδοσεις και τα μαχητικα πανελ παιρνουν τη θεση τους στην καθημερινοτητα μας. Καλο πανελ για την τηλεοραση είναι αυτό που δερνεται. Το θεμα όμως εν προκειμενω εχει αρχισει να ζοριζει. Ιδιωτικα πανεπιστημια στην Ελλαδα.
Είναι καταρχην μεγαλη υποκρισια όταν ηδη στη χωρα μας λειτουργουν ιδιωτικοι βρεφονηπιακοι σταθμοι, ιδιωτικα δημοτικα, γυμνασια και λυκεια, όταν λειτουργουν διαφορων ειδων ιδιωτικες σχολες, να μη λειτουργουν ιδιωτικα πανεπιστημια. Είναι επισης μεγαλη ετησια οικονομικη αιμορραγια για τους γονεις, όταν στελνουν συναλλαγμα στο εξωτερικο για να σπουδαζουν τα παιδια ενώ αυτά τα χρηματα θα μπορουσαν να μεινουν εδω.
Ενας καλος φοιτητης στο δημοσιο πανεπιστημιο δεν νομιζω ότι εχει κατι να φοβηθει από αυτόν του ιδιωτικου. Οσο για τις ψευδοδιαμαρτυριες των τεμπεληδων, αυτά που θα επρεπε πραγματικα να τους ενοχλουν, είναι τα πτυχια της Βουλγαριας, της Νοτιας Ιταλιας, των Αγιων Σαραντα και λοιπων παγκοσμιου ακτινοβολιας ιδρυματων. Όπως επισης το μαγικο φαινομενο των αιωνιων φοιτητων και το περιφημο ασυλο που καποτε προστατευε ιδεες και τωρα προστατευει οποιον καιει και καταστρεφει. Αντι λοιπων να βλεπω αποφοιτους ιατρικης από την Βουλγαρια με αναθεμα και αν ξερουμε ποια κριτηρια, προτιμω να υπαρχει σχολη στην Αθηνα. Αν καποιος εχει μπαμπα πλουσιο και θελει να λαβει ανωτερη εκπαιδευση επι πληρωμη, δεν μπορω να καταλαβω γιατι πρεπει να εξοριστει και να μην τη λαβει στην πατριδα του. Δικαιωμα του να πληρωσει να επιμορφωθει. Ετσι δεν μαθαμε και ξενες γλωσσες; Εκτος και αν καποιος εμαθε στο σχολειο τα αγγλικα, κατι που τον καθιστα εφαμιλλο του Αϊνσταϊν.
Θα συμφωνησω πως μαγκας είναι αυτος που διαβαζει και περνα στο δημοσιο.
Βεβαια τετοιοι μαγκες εκαναν μετα να το τελειωσουν 15 χρονια και αν, αλλα αυτό είναι άλλο θεμα συζητησης. Το ότι πληρωνονται δαπανες από τον προϋπολογισμο για τους συνταξιουχους φοιτητες και εκκολαπτομενους πολιτευτες, δεν μας πειραζει; Από κει και περα βεβαια ερχεται το αθανατο ελληνικο δημοσιο. Εκει είναι και το κομβικο σημειο. Το κρατος πρεπει να αναπτυξει τους μηχανισμους που θα εξασφαλιζουν ότι οντως δινεται στα ιδιωτικα ιδρυματα ανωτατη εκπαιδευση και ότι οντως ο αποφοιτος είναι τουλαχιστον ισος με αυτόν του δημοσιου. Βλεπω όμως ότι υπαρχει μεγαλος καβγας για την αναγνωριση των πτυχιων.
Αυτό λυνεται ευκολα. Για τις προσληψεις στο δημοσιο, μπορει ο σχετικος διαγωνισμος να προσφερει μερικα μορια παραπανω στους αποφοιτους του δημοσιου πανεπιστημιου.
Η ελευθερη αγορα εχει τους δικους της κανονες και αφου σημερα προσλαμβανονται ανθρωποι που εχουν κανει μεταπτυχιακο στο Τιμπουκτου, δεν βλεπω να υπαρχει κανενα προβλημα σε ότι αφορα την απορροφηση τους στην αγορα εργασιας.
Ναι στο ιδιωτικο πανεπιστημιο αλλα ο αποφοιτος θα πρεπει να παιρνει και μια πιστοποιησουλα. Όχι τιποτα άλλο, αλλα να μωρε γιατι υπαρχουν μερικοι κακοβουλοι ανθρωποι που θα λενε πως στο ιδιωτικο πληρωνεις αλλα αντι για μορφωση θα παιρνεις το χαρτι στο σπιτι σου και εσυ μπορει να κανεις διακοπες διαρκειας στη Βραζιλια.
Υγ. Εστω παντως και καθυστερημενα, θελω να επικροτησω και την αποφαση του υπουργειου να αλλαξει επιτελους εκεινον τον εμετο που λεγοταν βιβλιο ιστοριας της Εκτης Δημοτικου. Δεν θα ηθελα ποτε μου να μαθει το παιδι μου μια τεθλασμενη ιστορια απωθησης και συνωστισμου.
Αν το παμε ετσι, τοτε το 1941 οι Γερμανοι ηρθαν στη χωρα μας λογω του προγραμματος κοινωνικου τουρισμου του Χιτλερ, οι Γενιτσαροι ηταν αποφοιτοι τουρκικων κολλεγιων ανωτερης επιμορφωσης και η εξοδος του Μεσολογγιου ηταν μια μαζικη εξοδος εκδρομεων που ποδοπατηθηκαν λογω απεργιας της τροχαιας.
2 Λογομαχιες:
Kανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια,ασε που δεν τα βλέπω να ξεκινάνε τόσο έύκολα!Με τι υποδομή;
Τι να φοβηθείς απο μια εκπαίδευση που στοχεύει μόνο στο κέρδος;Τόσα χρόνια τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια καθε βαθμίδας ήταν καλύτερα απο τα δημόσια;Οχι,φυσικά,εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων!
-Βιβλίο Ιστορίας:Εδώ θα μου επιτρέψεις να καταγράψω τη διαφωνία μου!Η ιστορία δε γράφεται όπως μας βολεύει!Τότε θα ήταν ο φούρνος του Νασραντίν χότζα πάνω στον αραμπά και θα τον γυρίζαμε πότε στην Ανατολή,πότε στη Δύση!Εγώ δε γίνομαι ούτε Ζουράρις,ούτε Παπαθεμελής,ούτε (πολύ περισσότερο )παπάς!).
Είναι η πρώτη φορά που διαφωνούμε σε κάτι,ε;
Καλό!
Την γνώμη μου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το άρθρο 16 την έχω γράψει εδώ: http://azimout.wordpress.com/2007/09/27/ar8ro16/, πάνω-κάτω συμφωνώ μαζί σου, με 1-2 σημεία επιπλέον (και χωρίς το άσυλο). Υποσημείωση: γιατί σε αυτό το κείμενο δεν έβαλες ούτε μια παράγραφο;
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια