Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Πέρασαν 10 μέρες από τότε που έγραψα το πρώτο κείμενο για το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου. Το κείμενο έγινε viral, άλλοι φιλοτιμήθηκαν να αναφέρουν την πηγή, άλλοι το έκαναν τόσο συγκεκαλυμμένα ώστε σχεδόν να μη φαίνεται, άλλοι το έκαναν κανονικά. Ας μη σε ζαλίζω άλλο με τα συγγραφικά μου. Πέρασαν 10 μέρες, πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν και θέλω να τοποθετηθώ εκ νέου.

 

Οι προεκτάσεις του θέματος είναι τρεις:

 

Α) Η σεξουαλική κακοποίηση

Β) Η βία

Γ) Το οικονομικό  

 

Σε ότι αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση, δεν πιστεύω ότι ο πατήρ Αντώνιος άγγιξε κανένα παιδί. Ήδη ο περίφημος 19χρονος πήγε στα αζήτητα. Το ξεκίνησε, προχώρησε το θέμα και προφανώς τελείωσε ο ρόλος του. Αν κάποιος άλλος στα 5 ιδρύματα σήκωσε χέρι σε κάποιο παιδί, να τον βρουν και του το κόψουν από τον ώμο, δεν το συζητάω καν. Ωραίες οι καταγγελίες, κάνουν καλή τηλεθέαση αλλά προτιμώ την απόδειξη.

 

Σε ότι αφορά τη Βία, χρειάζεται προσοχή από όλους μας. Όλοι έχουμε ακούσει για εκείνο το φοβερό και τρομερό κλουβί στην Καλαμάτα που αντί για πτηνά, «φιλοξενούσε» παιδιά. Όμως η ιστορία πάσχει γιατί αυτό το κλουβί είναι δίπλα στο δρόμο, σε κοινή θέα. Ποιος θα ρίσκαρε να φυλακίσει παιδί σε δημόσια θέα στη μέση του δρόμου;;

Από την άλλη, ακούσαμε αυτές τις ημέρες τέρατα. Έριξαν λέει χαστούκι σε έναν λαμπρό νέο, σε ένα διαμάντι της μαθητικής κοινότητας, γιατί έσκασε το μπάφο μέσα στο σχολείο. Τι ήθελες δηλαδή να του κάνουν; Να του ζητήσουν να  κεράσει μπάφο όλο το σχολείο; Παιδιά θυμωμένα, κακοποιημένα, εξοργισμένα, παρατημένα, πιστεύεις ότι θα ξέρουν και θα θέλουν κανόνες, τάξη και θα διάγουν ευπρεπή κοινωνική συμπεριφορά; Για να λειτουργήσει ένα  ίδρυμα χρειάζεται και τιμωρίες και πειθαρχία και ενίοτε ελεγχόμενη σκληρότητα. Δεν εννοώ βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ αλλά το να πέσει και μια φάπα, το καταλαβαίνω. Αλλιώς θα γίνει μπάχαλο και θα διαλυθεί. Στους ενήλικες υπάρχει η φυλακή. Στους μικρότερους υπάρχουν άλλες τιμωρίες. Δεν γίνεται αλλιώς. Όταν κάποιο παιδί στο σπίτι του δεν έμαθε τίποτα στην καλύτερη ή έμαθε όλα τα ανάποδα και τα στραβά στη χειρότερη, εσύ πιστεύεις πως είναι εύκολο να λειτουργήσει ομαλά σε μια κοινότητα;

Εύκολα μπορούμε να κατηγορήσουμε έναν κοινωνικό λειτουργό, αλλά για κάτσε όλη μέρα να προσπαθείς να μάθεις στα αγρίμια πώς να μη φέρονται σαν να είναι σε ζούγκλα και μετά έλα να μου κάνεις κήρυγμα όση ώρα θέλεις. Εδώ σε μια «κανονική» οικογένεια οι γονείς δυσκολεύονται με ένα και δύο παιδιά να τα βγάλουν πέρα. Ποσώ δε μάλλον σε μια δομή που υπάρχουν παιδιά που εξάγουν βία, κάνουν μπούλινγκ, δεν θέλουν κανόνες και πιστεύουν πως είσαι υποχρεωμένος και να τα φροντίσεις – ότι και αν κάνουν – και να αποδεχθείς τα πάντα. Αντί να νοιώσουν ευγνωμοσύνη που έχουν μια δίοδο ασφάλειας να βγουν στο στίβο της ζωής, στην ψυχή τους δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι.

 

Στο οικονομικό κομμάτι όμως έχω παγώσει.

Δεν με πειράζουν ούτε τα ακίνητα που είχε η Κιβωτός του Κόσμου ούτε τα 15 εκατομμύρια που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του ιδρύματος. Ο κόσμος αγάπησε, αγκάλιασε, εμπιστεύθηκε, υποστήριξε και χάρισε. Έδωσε ακίνητα, λεφτά, ρούχα, σπίτια, τα πάντα. Οπότε είναι απολύτως φυσιολογικό από τα χέρια του πατρός Αντωνίου να πέρασαν πολλά λεφτά.

 

Το θέμα είναι η διαχείριση. Δεν μπορεί να μπουκάρει η Αστυνομία στο σπίτι τους στον Κολωνό και να βρίσκει 350 χιλιάρικα και η πρεσβυτέρα να λέει ότι τα πήρε για να τα ……μετρήσει ! Γουάτ;;; Δεν μπορεί να μαθαίνουμε πως σε προσωπικούς λογαριασμούς βρέθηκαν 300 χιλιάρικα, να διαθέτουν καγιέν, τζιπ μερσεντές με προσωπικούς οδηγούς και μερικές επίσης μερσεντές λιμουζίνες. Δεν μπορεί να μαθαίνουμε πως πήγε η πρεσβυτέρα, άδειασε μια θυρίδα και λίγες ημέρες αργότερα να κάνει 500.000 ευρώ κατάθεση σε λογαριασμό της Κιβωτού !!! Γουατ αρ γιου ντούινγκ καμαριμ;;;; Κάτσε ! Μπάστα ! Στάκα !

 

Προσωπικά αν έβλεπα πως το πράγμα ξεχειλώνει τόσο πολύ, θα πήγαινα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα του έλεγα «σενιόρ έχεις να μου δώσεις 2-3 οικονομικούς Πιερρακάκηδες για να μπορέσω να διαχειριστώ τα 200 και πλέον ακίνητα και τα εκατομμύρια στην τράπεζα;» Η πρεσβυτέρα λέει ήταν η πρόεδρος του ιδρύματος. Και τι είναι η πρεσβυτέρα, απόφοιτη του Χαρβαρντ στα οικονομικά; Όταν το πράγμα μεγαλώνει τόσο πολύ, φύγε καλέ μου άνθρωπε από τη λογική του να έχω μαζί μου τους έμπιστους δικούς μου και βάλε μέσα και τους ειδικούς ! Δεν γίνεται ένας τόσο ογκώδης οργανισμός να διοικείται από συγγενείς και φίλους με μοναδικό κριτήριο την εμπιστοσύνη. Γνώσεις και εξειδίκευση δεν χρειάζονται; Είναι δυνατόν να θέλεις να φτιάξεις ένα Rafale και να προσλάβεις κομμώτριες; Επειδή είναι καλά κορίτσια;

 

Δεκάδες αναξιοποίητα ακίνητα, χρήματα από κουτιά ενίσχυσης, από κηδείες και φιλανθρωπίες, καταθέσεις, δωρεές, προσφορές, κουράστηκα και που τα πληκτρολογώ! Πώς να τα διαχειριστείς όλα αυτά; Με την πρεσβυτέρα και τον Ιρακινό; Είσαι με τα καλά σου;  Βάλε μια επιτροπή ειδικών, να τα αξιοποιήσεις, να τα εκμεταλλευθείς, σε έναν έλεγχο να είσαι εντάξει, να έχεις μια τάξη, ένα πλάνο και να τα αξιοποιήσεις για το καλό της αποστολής σου. Δεν λέω, πάρε και εσύ που αφιέρωσες όλη τη ζωή σου και ωφέλησες τόσους ανθρώπους αλλά με μέτρο ρε αδερφέ !

 

Αν εγώ αύριο θέλω να κάνω μια εγχείριση δεν θα αποτανθώ στον φίλο μου τον Γιώργο που είναι καλλιτέχνης στον εσπρέσο, ούτε στον Χρήστο που είναι δάσκαλος στο κούνγκ φου. Καλά παιδιά είναι και οι δύο αλλά θα προτιμήσω  έναν καλό χειρουργό γιατρό.

 

Μάθαμε διάφορα. Για τις κουρτίνες 3.500 ευρώ από το παλαιοπωλείο, για τον Ιρακινό που έκανε ζωή χαρισάμενη και διόρισε στην Κιβωτό και όλο του το σόι. Τόλμησε και έγραψε στα σόσιαλ πως τα ταξίδια λέει ήταν από το ποδόσφαιρο. Σώπα ρε τύπε, στη Μπαρτσελόνα έπαιζες και δεν το ξέραμε;

 

Είσαι πατέρα Αντώνιε ιερέας. Άσχετα που σε λίγο η επίσημη Εκκλησία θα μας πει ότι δεν σε ήξερε καν – το περιμένω και αυτό – αλλά δεν παύει να είσαι ιερέας. Πρωτίστως το έργο σου είναι ποιμαντικό. Με τέτοιο όγκο ακινήτων και χρημάτων, πως ασκούσες την ιεροσύνη;;

 

Ο μέσος άνθρωπος έχει μια πρώτη κατοικία άντε και ένα εξοχικό και για να τα συντηρήσει, πνίγεται. Εδώ μιλάμε για 200 ακίνητα ( και γύρευε πόσα θα μάθουμε ακόμα) , 5 ιδρύματα, εκατομμύρια από δω και από κεί και κυρίως τα παιδιά. Έχεις και τρία σπίτια, στον Κολωνό, στη Βραυρώνα και στη Ραφήνα.  Τι να πρωτοπρολάβεις;

 

Δεν κάνω τον άγιο. Η υποκρισία δεν αντέχεται. Αν είχα στη διάθεση μου τόσα εκατομμύρια, μπορεί να τσίμπαγα και εγώ. Πάρε ένα όμως. Ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο. Όχι συλλογή !

 

Ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου νομίζω πως την πάτησε. Η Κιβωτός του κόσμου έγινε τόσο μεγάλη, ξεχείλωσε τόσο πολύ, το μέλι έρεε άφθονο και ως γνωστόν το μέλι τραβάει και πολλές σφήκες.

 

Αυτό που με στενοχωρεί τώρα πια είναι πως καθημερινά όλο και κάτι καινούριο σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι θα βγαίνει προς τα έξω. Για τα άλλα έχω την πεποίθηση πως θα πάνε στο αρχείο καθώς στα μάτια μου κάνουν μπαμ ότι είναι ψεύτικα.

 

Ο πατήρ Αντώνιος έχει μπροστά του μπλέξιμο με τη Δικαιοσύνη, δικαστήρια, του απαγορεύθηκαν οι ιεροπραξίες, από την Κιβωτό τον σούταραν ήδη, στιγματίστηκε βαριά και αν δεν έχει κάνει καλή κάβα, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης.

 

Το χειρότερο όμως είναι πως ο κοσμάκης πάγωσε και αμφιβάλλω αν θα ξαναδώσει πουθενά έστω μισό ευρώ. Όταν γκρεμίζεται κοτζάμ Κιβωτός με την επίδραση που είχε στην Ελληνική κοινωνία, ποιον να εμπιστευθείς μετά; Προσωπικά κάθε χρόνο έδινα στην Κιβωτό κάτι από το δώρο των Χριστουγέννων. Ποτέ ξανά. Διαθέτει τόσα χρήματα που ούτε καν τα έχω ονειρευτεί.

 

Όσο και να θέλεις να τα θεωρήσεις όλα αυτά ένα κακό όνειρο, η αναιμική έως ανύπαρκτη αντίδραση του π. Αντωνίου όχι μόνο δεν βοηθά αλλά μάλλον τα κάνει χειρότερα….

 

Να δεχθώ ότι του την έστησαν;;

Το δέχομαι!

Αλλά κάνε και εσύ τα κουμάντα σου ρε αδερφέ!

Ήσουν μακριά από τα κόμματα, μακριά από την επίσημη ιεραρχία της Εκκλησίας, τι περίμενες; Ότι θα έμενες στο θρόνο του απυρόβλητου για πάντα;;;

 

Αισθάνομαι συντετριμμένος και έχω πέσει από τα σύννεφα.

 

Κρίμα. Πραγματικά πολύ κρίμα….  

 

 

Υγ1. Στο κορίτσι των 21 Μαϊων που σκότωσε και εγκατέλειψε ο αληταράς ο Αλβανός στη Θεσσαλονίκη γιατί ήθελε να κάνει τον οδηγό πίστας, πήγε κάποιος την ώρα που ψυχορραγούσε και το έκλεψε! Εμ γιατί μετά να στείλει δεύτερο κατακλυσμό ο Θεός; Αφού ο πρώτος απεδείχθη παντελώς άχρηστος. Καμία ελπίδα. Πραγματικά καμία ελπίδα….

 

Υγ2. Στο βάθος κρυφογελάει ο Ηλίας Μίχος της ίδιας γειτονιάς γιατί μετακινήθηκαν τα φώτα της δημοσιότητας από τον δικό του αισχρό βίο. Είμαστε σάπιοι ρε φίλε. Τελείως σάπιοι !



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια