Κυριακή 5 Απριλίου 2020

ΠΕΡΙ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ


Πριν από περίπου 5 μουντιάλ, σε μια εταιρεία που εργαζόμουν, είχα μια θέση ευθύνης και μεταξύ των άλλων, έπρεπε να παρακολουθώ επισταμένως τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο για την πληροφορική, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

Από τότε λοιπόν διάβαζα πως το μέλλον ήταν η τηλεργασία και όπου να ναι έρχεται. Δεν ήρθε ποτέ. Ο λόγος είναι απλός.

Η ανθρώπινη παρουσία και επίδραση δεν αντικαθίσταται και δεν υποκαθίσταται.

Η Τηλεργασία μπορεί να έχει χώρο σε τομείς που έχουν να κάνουν μόνο με αντικείμενα. Πολλές εταιρείες που το δοκίμασαν ανέκρουσαν πρύμναν γιατί διαπίστωσαν πως είναι ανέφικτη.

Οι περισπασμοί είναι πολλοί :

·        Κάθεσαι στο γραφείο σου, κάνεις κάτι, χτυπάει το τηλέφωνο. Μιλάς απρόσκοπτα. Η τηλεόραση είναι ανοιχτή, κάτι δείχνει, α, κάτσε να το δω και θα συνεχίσω, πέρασαν 3 ώρες, τι κρίμα.

·        Α, θυμήθηκα να στείλω ένα μήνυμα, ας δω μια στιγμή τις ειδοποιήσεις που μου σκάνε από τα σοσιαλ, ένα σκρολ θα κάνω μωρέ, πέντε λεπτάκια και αχ! Πότε καλέ πέρασε μια ώρα;

·        Τώρα θα φάω, μετά θα πιώ καφέ, ώρα για γλυκάκι, αργότερα σνακ, πέντε σνακ, ένα τσάι, ένα ουίσκι, ξανά καφές και άντε πάλι.  

·        Θα κάνω μπάνιο, θα πάω στην τουαλέτα, μα τι συχνοουρία με έπιασε σήμερα;
·        Θα κάνω ένα τσιγάρο και μετά. Και άλλο. Και άλλο. Και άλλο.

·        Ας δω ένα επεισόδιο από την αγαπημένη μου σειρά στο συνδρομητικό κανάλι, το ένα φέρνει το άλλο και ωχ! Πότε σκοτείνιασε;;

Θα μου πεις; Γιατί αρκετά από τα ανωτέρω δεν τα κάνεις στο γραφείο;

Προφανώς αλλά είναι άλλο αν δεν σε βλέπει κανείς και άλλο αν νοιώθεις τα βλέμματα συναδέλφων και ανωτέρων σου.

Αν έχεις δε, είτε παιδιά, είτε κατοικίδιο, η εργασία από το σπίτι ουσιαστικά γίνεται κάτι σαν χόμπι.

·        Με την εργασία από το σπίτι δεν μπορείς να αναπτύξεις εταιρική κουλτούρα. Δεν μπορείς να εργαστείς ομαδικά και αυτή η επαγγελματική απομόνωση σε οδηγεί χωρίς να το καταλαβαίνεις και σε ατομική αποξένωση.

·        Όλη τη μέρα με μια φόρμα, αξύριστος, απεριποίητος. Τρως και παχαίνεις χωρίς καμία επίπτωση. Το περπάτημα και η αλλαγή παραστάσεων βοηθούν και τον εγκέφαλο να καθαρίζει και να σκέφτεται. Κουράζεσαι και κοιμάσαι καλύτερα. Αλλιώς από το σπίτι, κοιμάσαι χαράματα, σηκώνεσαι το μεσημέρι.

·        Χάνεις την επαφή σου με την αγορά. Με πελάτες και προμηθευτές. Ουσιαστικά μετατρέπεσαι σε μια φωνή από το τηλέφωνο που ο άλλος δεν το έχει σε τίποτα απλώς να σε γειώσει. Σε βάθος χρόνου, από τις 10 κλήσεις, οι 7 είναι αναπάντητες.

·        Όλα είναι ξένα. Τρίτα. Ουδέτερα. Οι πελάτες, οι προμηθευτές, οι συνάδελφοι, οι στόχοι, τα αποτελέσματα. Το σπίτι σου είναι το καταφύγιο που δεν σε βλέπει κανείς.

·        Αν έχεις οικογένεια, η γυναίκα σου θα σε πρήζει κάθε λίγο και λιγάκι, να πας από δω και από εκεί, να φτιάξεις το ένα, να χαλάσεις το άλλο, να της δώσεις ένα χεράκι ή ακόμα και να σου μιλάει ασταμάτητα από το τι είδε στο power of love μέχρι το τι της είπε η θεία η Ευτέρπη και την ξάφνιασε. Τα δε παιδιά σου, θέλουν και να παίξουν και να διαβάσουν και το ντάντεμα και μάντεψε ποιος θα το κάνει. Αν ζεις με τους γονείς σου, σου εύχομαι καλή τύχη. Πάντα κάτι θέλουν και δεν πιστεύουν πως σε διακόπτουν. Ποτέ.

Από την άλλη βέβαια, δεν σε συμφέρει η τηλεργασία γιατί  οι συνάδελφοι σου στην προσπάθεια τους να δείξουν φοβερά παραγωγικοί, δεν έχουν καμία συστολή. Μπορεί να σε πάρουν στις 11 το βράδυ τηλέφωνο, τα μεσάνυχτα να σου στείλουν sms και στη μια, mail. Σιγά μωρέ, πως κάνεις έτσι, στο σπίτι σου αραχτός είσαι! Τι Σάββατο και Κυριακή, δεν υπάρχουν αυτά !

Κάποτε είχα κάνει μια στατιστική σε μερικούς φίλους μου δημοσιογράφους. Κατά 150% ο αρθρογράφος παραδίδει το κείμενο του εμπρόθεσμα όταν είναι στο γραφείο παρά όταν το στέλνει από το σπίτι.

Έτσι με το πέρασμα των χρόνων, μπορεί το δέλεαρ του χαμηλότερου λειτουργικού κόστους με τηλεργασία να είναι ισχυρό, αλλά όλοι προτίμησαν τελικά το γραφείο προς χάριν αποτελέσματος.
Σε βάθος χρόνου, είναι πολύ πιο εύκολο να σου πει η εταιρεία που ούτε καν σε ξέρει, ότι αξιολογεί την τηλεργασία για 400 ευρώ το μήνα και άμα θες.

Στην εποχή του Κορωνοϊού συγχαίρω τις εταιρείες που δείχνουν ανθρώπινο προφίλ και ενώ θα μπορούσαν να βγάλουν τον κόσμο σε αναστολή εργασίας όπως έκαναν στον καφέ και στην εστίαση, μισθοδοτούν τους υπαλλήλους τους κανονικά. Ελπίζω δε, να μη  διαβάσουν το κείμενό μου.

Αν έχεις μια ζωή με ασχολίες και ενδιαφέροντα, με την τηλεργασία το καθήκον υποχωρεί προς χάριν της ευαρέσκειας.

Αν η ζωή σου είναι η δουλειά σου, τότε επιβαρύνεις τους άλλους.

Η τηλεργασία εν τέλει είναι μια ιδιότυπη πάλη με τον εαυτό μας.

Για περιορισμένο χρονικό διάστημα μπορείς να ανταπεξέλθεις απολαμβάνοντας τα οφέλη της οικιακής θαλπωρής.

Σε βάθος χρόνου, όλοι χάνουν. Και οι εταιρείες και εσύ.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια