Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ



Όταν είσαι στο δικό σου μικρόκοσμο, είναι απολύτως φυσιολογικό κάποια κεκτημένα να τα θεωρείς δεδομένα – όχι μόνο για τον εαυτό σου αλλά και για τους άλλους.

Το ίδιο συνέβη και σε εμένα και ο καλός θεός μου έδωσε μια γερή σφαλιάρα για να ξυπνήσω.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Α) Είμαι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και κατά του κρατικού οικονομικού μοντέλου
Β) Είμαι κατά του συνδικαλισμού γιατί τον θεωρώ κοινωνική γάγγραινα.
Γ) Θέλω όμως το κράτος να ελέγχει
Δ) Η κρίση είναι το καλύτερο άλλοθι του εργοδότη.

Γνώρισα που λες, πρόσφατα, μια παρέα παιδιών που όλοι δουλεύουν σε μικρές επιχειρήσεις καφέ και γρήγορης εστίασης. Τυροπιτοειδή, σαντουιτς, κρέπες κλπ.

Δυστυχώς πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων για εργασία και στην κυριολεξία γδέρνουν τα παιδιά του κοσμάκη. Δεν είναι δουλειά της πλάκας. Έχει ορθοστασία, είσαι σε διαρκή κίνηση και εγρήγορση, είσαι υπό ασφυκτική πίεση αν σκάσουν μερικές παραγγελίες ταυτόχρονα,  αν δεν έχεις πελάτη μπροστά σου, αν δεν έχεις παραγγελίες σε εκκρεμότητα, πάντα έχεις πλείστες δουλειές να κάνεις και δεν παίρνεις ανάσα. Δες τι ισχύει σε αυτόν τον κλάδο :

1.    Αν το μαγαζί έχει 24ώρες  λειτουργίας, η νύχτα δεν πληρώνεται ως ορίζει ο νόμος αλλά ως μεροκάματο …..πρωινής βάρδιας!
2.    Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα δεν υπάρχουν.
3.    Αν αρρωστήσεις ή πάρεις ρεπό, δεν πληρώνεσαι καν. Αρρώστησες; Στον γκιόνη μου που λέει και η κοπέλα από το GNTM.
4.    Συνήθως δουλεύεις 25 μέρες και παίρνεις 4 ως 8 ένσημα.
5.    Τις πρώτες σου 15-20 μέρες κάνεις υποτίθεται εκπαίδευση. Εννοείται πως είσαι φουλ βάρδια 9 ώρες τη μέρα. Αν αποφασίσει ο γδάρτης να σε προσλάβει, θα σου δώσει περί τα 100 ( ναι, σωστά διάβασες εκατό ) ευρώ!!!
6.     Σου λένε ότι το ωράριο σου είναι 8 ώρες. Δεν είναι ποτέ. ΠΟΤΕ.
7.    Αν πάρεις κάτι να φας από το μαγαζί ή τον καφέ σου, τα πληρώνεις
8.    Σου λένε ότι έχεις ένα ρεπό τη βδομάδα και δουλεύεις 6 ημέρες. Τελικά άμα πάρεις 3 ρεπό το μήνα να πας στα μπουζούκια να το γιορτάσεις. Λογικό. Όταν σου πίνουν το αίμα, δεν κάθεσαι και πολύ σε αυτές τις δουλειές οπότε υπάρχει μονίμως έλλειψη προσωπικού. Ουσιαστικά κάθεται αυτός που έχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Όλοι έχουμε ακούσει τις κλασικές ατάκες εργοδοτών «ο Έλληνας είναι τεμπέλης, δεν γουστάρει να δουλεύει, θέλει μόνο να κάθεται και να πληρώνεται». Όπως επίσης και εσύ που με διαβάζεις τώρα θα σκέφτεσαι : «Γιατί τότε δεν φεύγει να αλλάξει δουλειά – κλάδο – να βρει κάτι άλλο και κάθεται εκεί που τον αδικούν, ενώ αλλού αν αξίζει θα διαπρέψει;;»

Δεν είναι τόσο απλό να μείνεις άνεργος και να ψάχνεις. Ούτε είναι τόσο εύκολο να εργάζεσαι 6-7 μέρες τη βδομάδα για 9-10 ώρες την ημέρα και να ψάχνεις παράλληλα για δουλειά. Πότε θα πας για συνέντευξη;  Άλλωστε στον συγκεκριμένο κλάδο, παντού τα ίδια είναι.

Όλα όμως είναι μια αλυσίδα φίλε μου. Όταν διαλύεις τη ζωή του άλλου, μετά να μη σου κάνει εντύπωση

1.    Η μετανάστευση
2.    Η υποστήριξη και  η ψήφος σε φασίστες που σου υπόσχονται δικαιοσύνη την οποία δεν τη βρίσκεις ποτέ με τη δημοκρατία
3.    Η αποφυγή δημιουργίας οικογένειας και τα γνωστά προβλήματα με το δημογραφικό.

Κάποιος άλλος θα σκεφτεί «Καλά τα λες αλλά ξέρεις τι έξοδα έχουν αυτές οι επιχειρήσεις;»

Αυτό που ξέρω είναι πως κατά μέσο όρο ένα κιλό καφέ κοστίζει χονδρική σε αυτά τα μαγαζιά ( ανάλογα με την ποικιλία και τις ποσότητες που αγοράζεις ) από 15-20 ευρώ. Αυτό το κιλό βγάζει 70 καφεδες. Με 3 ευρώ που σε χρεώνουν τον καφέ, 15 ξοδεύεις, 210 εισπράττεις. Όλα αυτά μόλις με ένα κιλό. Να συνεχίσω με τους πολλαπλασιασμούς;;;

Στα 10 μνημονιακά έτη ο κλάδος του καφέ και της γρήγορης εστίασης δεν γνώρισε την καταστροφή, αντιθέτως πάρα πολλά μαγαζιά φύτρωσαν σαν μανιτάρια στην Αθήνα. Ο Έλληνας γουστάρει τον καφέ «απέξω», άλλαξε τη διατροφή του και πήγε στα ετοιματζίδικα.

Τι έχω να προτείνω;;;
Κάτι απλό, εύκολο και άμεσο.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ PART TIME. ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ. ΟΛΟΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΕ FULL TIME ΠΡΟΣΛΗΨΗ. 

Έχεις άνθρωπο στο μαγαζί σου φίλε; Είσαι υποχρεωμένος να τον έχεις στα 25 ένσημα με όλα τα δικαιώματα του. Και χρησιμοποίησε τον 3 ώρες το μήνα. Αδιάφορο.

Μην τσιμπάτε από τις δικαιολογίες τύπου «έτσι θα ανέβουν οι απολύσεις». Αν γίνουν θα γίνουν  ελάχιστες. Οι αιμοβόροι έχουν τους υπαλλήλους που χρειάζονται και χάρη δεν κάνουν σε κανέναν. Απλώς γλιτώνουν τα μισά και βάλε χρήματα από αυτά που θα έπρεπε να τους δίνουν, σε αυτούς και στο κράτος. Οπότε θα συνεχίσουν να τους έχουν, αλλιώς οι βάρδιες δεν βγαίνουν και θα τους δηλώνουν κανονικά. Αν πάει κάποιος να ελέγξει, η δικαιολογία είναι έτοιμη: α, ναι, το παιδί εδώ είναι part time, να ορίστε τον έχω προσλάβει κανονικά! Για να τους πιάσεις θα έπρεπε να έχεις 50.000 ελεγκτές να φωτογραφίζουν τον ίδιο υπάλληλο 3 διαφορετικές ώρες της ημέρας, για 10 μέρες ώστε να κόψουν πρόστιμο.

Επειδή τόσους ελεγκτές δεν μπορείς να έχεις, τελειώνεις με το part time και όλοι δηλώνονται πλήρως. Να μπορεί ο κοσμάκης να πάρει τα ένσημα του και   να βγάζει περισσότερα λεφτά.

 Αυτό θέλω από το κράτος. Να προστατέψει τον κοσμάκη από το ξεζούμισμα. Αυτά τα παιδιά δικαιούνται να ζήσουν ανθρώπινα, δικαιούνται να προστατευθούν από την ασυδοσία ( για να μην πω αλητεία ) και να μη ζουν για να δουλεύουν αλλά να δουλεύουν για να ζουν.

Υπάρχει τεράστια αδικία εκεί έξω. Πάρα πολύς κόσμος που εργάζεται στη διασκέδαση, στην εστίαση και στον καφέ, πραγματικά υποφέρει και δεν βλέπει ελπίδα από πουθενά…

Πάντως, το 3.176 που θα κάνω παιδιά, θα τα στείλω να εργαστούν για λίγο σε αυτές τις επιχειρήσεις. Μόνο και μόνο για να εκτιμήσουν τα στοιχειώδη…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια