Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ



Όπου και αν βρίσκεσαι στην Αθήνα, μπορείς να γυρίσεις το κεφάλι σου και να δεις τον Παρθενώνα. Με μια απλή βόλτα μπορείς να θαυμάσεις το Καλλιμάρμαρο. Να χαζέψεις την αρχιτεκτονική στην Πανεπιστημίου. Να ατενίζεις τις στήλες του Ολυμπίου Διός. Να σε μαγέψει μια παράσταση στο Ηρώδειο. Μνημεία απείρου κάλλους που εμείς τα έχουμε μέσα στα πόδια μας και έρχονται εκατομμύρια κόσμου από όλα τα σημεία του πλανήτη να τα θαυμάσουν. Αυτή την αισθητική κληρονομήσαμε. Σε αυτή την αισθητική πάτησε και το Μουσείο της Ακρόπολης και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Νοιώθω όμως ότι είναι τόσο μεγάλη η πτώση και η παρακμή που μας φορτώνεται ένας τρισάθλιος μοντερνισμός ίδιας αξίας με αυτόν τον τύπο που κόλλησε μια μπανάνα στον τοίχο και κάνει λέει υψηλή τέχνη.

Θυμάμαι τον «Φύλαξ». Δυστυχώς ο άξιος Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Χατζηδάκης, έκανε ένα ολέθριο σφάλμα και δεν του έχει βγει καθόλου σε καλό..

Αγανακτώ με εκείνη τη ρημάδα την Πλατεία Ομονοίας που δεν βρέθηκε ένας, ένας για δείγμα, να την κάνει όμορφη και να μην είναι αυτό το τσιμεντοχάλι.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν και εμπορικό χαρακτήρα. Για αυτό τα μαγαζιά στολίζονται και φωτίζονται όπως τα κορίτσια όταν θέλουν να γίνουν ελκυστικές στους άνδρες. Με τον στολισμό και τον φωτισμό αλλάζει η διάθεση των ανθρώπων, θέλουν να βγουν έξω, να διασκεδάσουν, να ξοδέψουν, να δωρίσουν, να χαλαρώσουν. Τίποτα μεμπτό αρκεί βέβαια να μην είναι μόνο αυτό.

Το έκτρωμα της Βασιλίσσης Όλγας είναι απαίσιο. Λάμπες φθορίου για χασάπικο και όσοι διαμαρτυρόμαστε  μας λένε αμόρφωτους που δεν καταλαβαίνουμε την υψηλή τέχνη!

Είστε με τα καλά σας;

Στην εποχή του ιντερνετ και του google university, ουδέν κρυπτόν.

Όλοι είδαμε φωτογραφίες από τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις : Λονδίνο, Ρώμη, Βερολίνο, Βαρκελώνη, Βιέννη, Πράγα, Βουδαπέστη. Αυτοί βλάκες είναι; Δεν ξέρουν; Αντέχει σε σύγκριση;
Καλά έκανε ο Μπακογιάννης και έβαλε στο κόλπο ιδρύματα για να συμμετέχουν. Όταν όμως κατέθεσαν τις προτάσεις τους δεν υπήρχε ένας από το Δήμο Αθηναίων να πει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός;

Βγήκε η κυρία από το ίδρυμα Ωνάση και μας κατηγόρησε ότι δεν είμαστε μορφωμένοι, προοδευτικοί και μοντέρνοι.

Για εμένα δεν υπάρχει θέμα μεταξύ παράδοσης και μοντερνισμού αλλά μόνο μεταξύ όμορφου και άσχημου. Δέχομαι την προσωπική ματιά αλλά υπάρχουν και τα χρηστά ήθη. Άλλος με άριστα το δέκα θα βάλει στον Παρθενώνα οκτώ, άλλος εννιά και άλλος δέκα. Ουδείς θα πει ότι είναι άσχημο!

Όσο και αν ενοχλεί, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ έχουμε και τον πρώτο λόγο έχουν τα αστεράκια, τα αγγελάκια και οι γιρλάντες. Αν θέλεις να φύγεις από αυτά, πρέπει η ιδέα σου να είναι πραγματικά πολύ καλύτερη και όχι μια αηδία! Και μετά να έχεις το θράσος να θες να βγεις και από πάνω!

Αμ το άλλο;

Στις στάσεις λέει των λεωφορείων θα υπάρχουν τα πρόσωπα μεγάλων Ελλήνων φωτογράφων! Του Instagram ή άλλα; Ρε! Είστε με τα καλά σας;; θες να τιμήσεις τους φωτογράφους; Κάνε μια έκθεση!

Όχι αδερφέ! Στις στάσεις των λεωφορείων να βάλεις τα πρόσωπα μεγάλων Ελλήνων να εμπνευστεί μια κοινωνία που βρίσκεται σε παρακμή. Θες μοντερνιά; Βάλε τις φωτογραφίες των ανθρώπων αυτών με τα ονόματά τους! Θα γεμίσεις τις στάσεις των λεωφορείων με φάτσες; Βάλε τη δική μου τότε. 15 χρόνια blogger είμαι! Όλοι και όλοι 2-3 είμαστε στην Ελλάδα!

Λυπάμαι για το Ίδρυμα Ωνάση. Δυστυχώς δεν καταλαβαίνει πως το γιορτινό αίσθημα των πολιτών, να αισθανθούν όλοι καλύτερα δηλαδή, δεν  έρχεται με μίνιμαλ ακαλαίσθητες μεταμοντερνιές. Θα τους πρότεινα να καλέσουν τους ανθρώπους του Σταύρος Νιάρχος να τους κάνουν μερικά μαθήματα.

Όσο για τον Δήμαρχο μας, δεν είναι ανάγκη στο όνομα της προόδου να αποδέχεται ότι παπαριά του πλασάρουν ως ρηξικέλευθη αντίληψη της καινοτομίας του μηδενός. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ έχουμε…

Ή για να το πω και διαφορετικά :

Ρε συ Κώστα, στο Καρπενήσι μεγαλούργησες! Πήρες ένα αχούρι και το έκανες Ευρώπη! Μη μας τα χαλάς στην Αθήνα καλέ μου άνθρωπε….



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια