Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ


Που πάμε

Ξέρω πως με την πρώτη ανάγνωση, θα γελάσεις. Θα αναρωτηθείς με τι κάθομαι και ασχολούμαι. Νομίζω πως είναι απείρως καλύτερο να ασχοληθείς με αυτά τα θέματα σε περίοδο ηρεμίας ώστε την κρίσιμη ώρα να έχεις μια συνταγή και απλώς να την εκτελέσεις, παρά να περιμένεις να σκεφτείς την ώρα του πανικού.

Η χώρα μας είναι η έκτη πιο σεισμογενής στον κόσμο. Πρόσφατα ζήσαμε τις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα. Θυμάμαι στο σεισμό του 1999, το πρώτο βράδυ φιλοξενήθηκα σε ένα φιλικό σπίτι στον Ωρωπό. Ο Κηφισός ήταν φρακαρισμένος και μέχρι να φτάσαμε κάναμε  4 ώρες. 

Μην περιμένεις από το κινητό σου. Δεν θα λειτουργεί. Όλα τα δίκτυα, είτε οδικά είτε κινητής τηλεφωνίας είναι σχεδιασμένα για τυχαία προσπέλαση. Δεν είναι για μαζική κίνηση πανικού. 

Καταρρέουν.

Συζήτησε με την οικογένεια σου. Αν γίνει κάποια σημαντική καταστροφή που θα συναντηθείτε. Και στην κύρια κατοικία και στο εξοχικό. Αν δε, το εξοχικό βγάζει σε μια απόκρημνη παραλία, συνεννοηθείτε και συνεργαστείτε με τους γέιτονες να φτιάξετε σκαλάκια. Τώρα που το Μάτι είναι φρέσκο.

Συμφωνήστε από κοινού έναν τόπο συνάντησης αν δεν λειτουργούν τα κινητά σας. Όλοι έχουν κάπου κοντά τους είτε ένα πάρκο, είτε μια εκκλησία, είτε ένα γήπεδο μπάσκετ. Σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς, ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος είναι το καλύτερο δυνατό. Όχι κοντά σε κτίρια και σε δέντρα.

Τι παίρνω

Έστω ότι έχεις στη διάθεση σου 5-10 λεπτά για να εγκαταλείψεις το σπίτι σου. Θα σκεφτείς τα βασικά που παίρνεις μαζί σου αυτόματα καθημερινά – κινητό, τσιγάρα, κλειδιά, πορτοφόλι – και χαρήκαμε. Κάτσε λοιπόν με ηρεμία, σκέψου και κατέγραψε τα. Αυτό έχω κάνει και σου το προτείνω. Αν θα έχεις χρόνο, αν θα μπορείς, αν, αν, αν, δεν ξέρω. Καλύτερα όμως να έχεις έναν οδηγό, παρά να σβήσεις τελείως από τον πανικό.

Αρκεί βέβαια, να θυμηθείς που έχεις το χαρτί !

Σε μια βαλίτσα λοιπόν, βάλε καταρχάς όλα τα ηλεκτρονικά σου. Λαπτοπ, ταμπλετ, κινητό, στικάκια, σκληρούς δίσκους. Powerbank. Γράψε και μια μαγική λέξη γιατί δεν θα το θυμηθείς. Τους φορτιστές. Καλό είναι όλα τα ανωτέρω αν τα έχεις σε κάποιο ντουλάπι ή συρτάρι να είναι μαζεμένα και να μην τρέχεις πέρα δώθε.

Διάφορες προσωπικές σου συσκευές όπως η φωτογραφική μηχανή. Κάποια αναμνηστικά, κάποια πολύτιμα προσωπικά σου αντικείμενα που δεν θέλεις να χαθούν και φυσικά όλα τα χρήματα σου.
Άλλα μπινελίκια που δεν το καταλαβαίνεις αλλά θα σου χρειαστούν.  Ένας φακός, μια σφυρίχτρα, ένα μαχαίρι, αν έχεις ελβετικό σουγιά ή κάτι αντίστοιχο, την ταυτότητα σου, ένα σημειωματάριο με στιλό, ένα μπουκάλι με νερό και χαρτομάντηλα.

Κάνε εν ηρεμία μια βόλτα στο σπίτι σου. Δες τι έχεις. Κατέγραψε το. Μη δώσεις μεγάλο βάρος στα ρούχα γιατί αν με το καλό βρεθείς ζωντανός, θα έρθει μια ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι θα φορέσεις. Προσωπικά πάντως, χρονομέτρησα τον εαυτό μου και μετά από συναγερμό, σε 7 λεπτά τα μάζεψα όλα και την έκανα.

Διακοπές -  Ταξίδια

Δύο πράγματα πρέπει να προσέξεις. Τι πρέπει να κάνεις όταν θα φύγεις από το σπίτι σου και κυρίως τι πρέπει να πάρεις μαζί σου. Πόσες φορές έχεις ακούσει το «αχ ξέχασα να». Λίγο να αφεθείς και να πιεστείς να φύγεις, κάτι θα ξεχάσεις. Οπότε φρόντισε να τα έχεις έτοιμα και καταγεγραμμένα.

Το φεύγα είναι εύκολο.

Αν έχεις λουλούδια πότισε τα και οπωσδήποτε να φορτίσεις τις συσκευές σου. Να κλείσεις του γενικούς του νερού και του ρεύματος. Μια διαρροή ή ένα βραχυκύκλωμα, θα είναι καταστροφικά. Το να αφήσεις μισάνοιχτα πορτοπαράθυρα για να μη φαίνεται το σπίτι άδειο, είναι ρίσκο. Καλύτερα κλειδαμπάρωσε τα και μίλα με έναν γείτονα να έχει το νου του.

Άδειασε τα σκουπίδια από τους κάδους και τη στάχτη και τα αποτσίγαρα. Θα σκυλοβρωμάει το σπίτι σου. Τέλος καλό είναι να ταπώσεις τα φρεάτια και τα σιφόνια.

Η βαλίτσα

Δεν θεωρώ ότι χρειάζεσαι ειδικό σεμινάριο. Προσωπικά είδη και ρούχα. Άδειες σακούλες για τα άπλυτα. Κατέγραψε όλα όσα σου χρειάζονται και όταν έρθει η ώρα, απλώς ξεκίνα να φτιάχνεις τη βαλίτσα. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο με έχει σώσει αυτό το αρχείο. Σε 20-30 λεπτά είμαι έτοιμος ! Τους φορτιστές ! Αν καπνίζεις, πάρε μερικά πακέτα μαζί σου. Μην είσαι σίγουρος πως θα τα βρεις όλα όπου πας και από την αρχή.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια