Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΠΑΟΚ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ 2018-2019.


Ανέκαθεν θεωρούσα τους οπαδούς του ΠΑΟΚ κάτι σαν «ξαδέρφια» μου. Ομάδα με παρόμοιο σήμα και με κοινές καταβολές. Πολλές φορές ζήλευα την ατμόσφαιρα της Τούμπας και όσες φορές έχω ανέβει στη Θεσσαλονίκη έχω λατρέψει το χιούμορ τους.

Παράλληλα τους θεωρούσα αυτοκαταστροφικούς. Ποτέ δεν είχαν υπομονή και στη δεύτερη ισοπαλία καθάριζαν τον προπονητή και είχαν εσωτερική φαγωμάρα.

Τους αρέσει να  μιλούν για τον μύθο πάνω στον οποίο έχουν χτιστεί δημοσιογραφικές καριέρες, «το κατεστημένο της Αθήνας» αλλά το δικό τους προσωνύμιο είναι το «γαύροι του βορρά» για τον τρόπο που έχουν φερθεί στις ομάδες της ευρύτερης γειτονιάς τους. Το κατεστημένο της Αθήνας ήταν αυτό που  τους κράτησε στην πρώτη κατηγορία όταν η ομάδα είχε καταρρεύσει από τα χρέη του Βουλινού και έπαιρναν τα πέναλτι από το κέντρο.

Πριν από λίγα χρόνια ο ΠΑΟΚ του Αναστασιάδη ήταν 5 βαθμούς μπροστά αλλά δεν άντεξε την ενδεχόμενη επιτυχία και έχασε με 3-0 τα τρία επόμενα παιχνίδια. Το κατεστημένο της Αθήνας δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Βέβαια, δεν θα ξεχάσουμε τα χειρουργεία επί παράγκας αλλά το τότε καταστημένο  έσφαξε όλες τις ομάδες και δεν ήταν γενικά Αθηναϊκό αλλά κατακόκκινο.

Αυτό που με έχει στενοχωρήσει είναι το μίσος των οπαδών του ΠΑΟΚ για την ΑΕΚ. Διάβαζα πικρόχολα σχόλια στο τουιτερ για τις ήττες της ΑΕΚ στο champions league και ότι για να περάσει η Ένωση στους ομίλους έπαιξε με καφενεία.

Τα έφερε η μοίρα και στο Europa League, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίσε την ίδια ουγγρική ομάδα που αντιμετώπισε και η ΑΕΚ. Απολογισμός : Δύο ήττες.

Λες και η ΑΕΚ έφταιγε που πέρυσι πήγε ένας δικός τους στόκος και πέταξε το ρολό στον προπονητή του Ολυμπιακού. Αντί να τον πιάσουν και να τον κρεμάσουν 10 μέρες στο Λευκό Πύργο για δημόσια κατακραυγή, έκαναν τα θύματα. Αυτοί που πήραν πρόπερσι ακριβώς με την ίδια δικαιολογία τους βαθμούς με τον «θάνατο» του Ίβιτς. Η διαφορά είναι ότι οι βαθμοί με τον Ολυμπιακό επεστράφησαν και μες τα άγρια χαράματα πήραν σφραγισμένα από την Εφορία τα εισιτήρια για να παίξουν με κόσμο με την ΑΕΚ ! Ποια δημόσια υπηρεσία στον πλανήτη δουλεύει χαράματα; Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως ! Πάλι το Αθηναϊκό κατεστημένο;

Από κει και πέρα, αν ο Μελισσανίδης είχε πληρώσει τους διαιτητές  του ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, η ακύρωση του γκολ θα είχε γίνει με εντελώς απόλυτο τρόπο και όχι με παλινωδίες και μπρος πίσω. Όλοι είδαμε πως με την κάμερα που βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου, το γκολ φαινόταν οφσάιντ ενώ από την κάμερα πίσω από το τέρμα καταλάβαμε ότι ήταν καθαρό. Ο Μελισσανίδης φταίει που ο Ιβάν μπούκαρε, το διέκοψε και έκοβε βόλτες στο γήπεδο με το όπλο; Γίναμε παγκοσμίως ρεζίλι και δεν θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ να μην τιμωρηθεί. Ας μην έκαναν τίποτα και πάλι ισοπαλία ήταν και το πρωτάθλημα διεκδικήσιμο. Συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να κατηγορήσω έναν διαιτητή που στα 3 replay φαίνεται ότι έχει δίκιο και από πίσω από το τέρμα καταλαβαίνεις ότι το γκολ είναι κανονικό.

Μα λέει και τότε που μπήκε ο Καπετάνιος. Ε και; Αυτό τι σημαίνει ότι 30 χρόνια μετά δεν θα τιμωρείται κανένας; Εξάλλου και στον τελικό του κυπέλλου – τον προπέρσινο – πήραν το τρόπαιο με γκολ 5 μέτρα οφσάιντ. Το μόνο κοινό με τον Καπετάνιο είναι πως ούτε τον Ιβάν τον συνέλαβε – ως όφειλε – κανείς. Όμως δεν μπορούσε η ομάδα να μην τιμωρηθεί για δική της υπαιτιότητα για τη διακοπή του αγώνα.

Ειλικρινά δεν έχω κανένα πρόβλημα να είναι ο ΠΑΟΚ φέτος πρωταθλητής. Ο Ιβαν έχει πληρώσει πολλά χρήματα για να ξεχρεώσει και να φέρει παίκτες. Έχει κάνει βήματα για εγκαταστάσεις και καινούριο γήπεδο. Το αξίζει.

Από το να βλέπουμε 20 χρόνια Ολυμπιακό πρωταθλητή από τον Οκτώβριο, ας το πάρει και κάποιος άλλος. Αφού κατάφεραν και με τον Ολυμπιακό ήταν για να φάνε 5 και κέρδισαν με καραμπόλα και με την ΑΕΚ, την κατέβαλλαν με 2 δοκάρια, ε, έχουν άστρο. Οπότε όταν τελειώσει η ευρωπαϊκή περιπέτεια και θα έχουν μια εβδομάδα στη διάθεση τους για να προετοιμαστούν απρόσκοπτα για ένα παιχνίδι πρωταθλήματος, θα παίξουν πολύ καλύτερα.

Φέτος όπως είναι τα πράγματα, ο Παναθηναϊκός ενώ όλους όσους αγαπάμε το ποδόσφαιρό μας έχει ενθουσιάσει, δεν κάνει πρωταθλητισμό. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την παράδοση του box moving ποδοσφαιριστών που μέχρι να μάθεις τα ονόματα τους, έρχονται άλλοι. Ο προπονητής του είναι μέτριος, οι Έλληνες ελάχιστοι χωρίς να είναι κανείς επιπέδου Γιαννακόπουλου ή Γεωργάτου. Μια ομάδα που ακόμα και ξάδερφος του Τσουκαλά να είσαι δεν μπορείς ούτε να ταυτιστείς, ούτε να δεθείς μαζί της. Για αυτό έφερε πίσω ο Μαρινάκης τον Τοροσίδη και τον Φετφατζίδη μπας και πουλήσει μερικά παραπάνω διαρκείας αλλά ο μεν Βασίλης δεν ήταν ποτέ ατραξιόν και ο δε Φετφατζίδης, ειδικά μετά το παιχνίδι με την ΑΕΚ, μπήκε στο πάνθεον της κατηγορίας «τι θέλαμε και τον πήραμε πίσω».  

Η ΑΕΚ από την άλλη, θεωρώ πως αδικείται από την κριτική. Έπαιξε στα κόκκινα για να βγει στους ομίλους του champions league. Το κατάφερε. Δεν μπορεί σε 4 μήνες να παίζει σε 3 διοργανώσεις και να πετάει. Επέρχεται και η πτώση. Από την άλλη, θυμάμαι τον Δημήτρη Μελισσανίδη όταν η ΑΕΚ ήταν λίγο πριν τον υποβιβασμό από την πρώτη   κατηγορία που έλεγε στο ραδιόφωνο ότι «αναλαμβάνω με ζερό χρέη». Δεν είναι σαν τον Ιβαν Σαββίδη που επενδύει. Είναι σφικτός. Τόσα βγάζω, τόσα ξοδεύω. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση, πρόεδρος της ΑΕΚ θα μπορούσε να είναι και ο Φούφουτος. Ο Μελισσανίδης είσαι και περιμέναμε να κάνεις μια κίνηση. Ξέρω ότι δεν μπορείς να φέρεις τον Ρονάλντο. Η ελληνική αγορά είναι πενιχρή για τέτοιες πολυτέλειες. Δεν πειράζει. Ούτε θέλω να πάμε σε εποχές παραλογισμών που μας οδήγησαν να παίζουμε με την Τρίγλια Ραφήνας. Αλλά ένα κάτι ρε αδερφέ. Έναν παίκτη για κράχτη. Έναν. Όχι πάλι με δανεικούς και φτηνές επενδύσεις μπας και μήπως βγουν.  

Αντίθετα πας και τα σκας στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική απάτη της δεκαετίας που λέγεται Πέτρος Μάνταλος. Ο Μάνταλος, μπορεί να τριπλάρει. Μπορεί να σεντράρει. Μπορεί να πασάρει. Μπορεί να σκοράρει. Τελικά τίποτα δεν μπορεί να κάνει πραγματικά καλά. Υπερεκτιμημένος παίκτης σε μια ΑΕΚ που απεγνωσμένα αναζητούσε έναν ηγέτη. Αν ο Μάνταλος θέλει να κάνει μεγάλη καριέρα, ένας είναι ο δρόμος. Να γίνει αμυντικό χαφ ώστε τις όποιες τεχνικές αρετές του να τις χρησιμοποιήσει συμπληρωματικά.

Οι παίκτες έσκασαν από την υπερπροσπάθεια που ξεκίνησε τον Αύγουστο. Στο πρωτάθλημα σε 11 αγωνιστικές έχουν 10 δοκάρια που δεν έχει ξαναγίνει. Στο Ch. L παίζουν εναντίον ανώτερων ομάδων και μια φορά που έπαιξαν ένα φανταστικό παιχνίδι με τη Μπενφίκα, ήταν τρομερά άτυχοι. Που να φανταστεί ο Ουζουνίδης και ο Μελισσανίδης πως ο 30% της επίθεσης Λιβάγια, θα πλακωνόταν με τον Ούγγρο στο τέλος των προκριματικών γύρων  και να φάει 4 αγωνιστικές; Θα σε προλάβω. Δεν υπάρχει καμία άλλη ομάδα στην Ελλάδα που να έχει στο ρόστερ της, δύο Λιβάγια ώστε να πει, δεν πειράζει, έχω τον άλλον. Δεν χρειάζεται ούτε να φύγει ο καλός και εργατικός Ουζουνίδης, ούτε να αλλάξει το μισό ρόστερ. Συμβαίνουν και ατυχίες. Πέρυσι η ΑΕΚ είχε γυρίσει πολλά στραβά παιχνίδια. Φέτος δεν μπορεί. Τι να κάνουμε, μπορεί ο ΠΑΟΚ. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά τον Παναθηναϊκό και τον Παναιτωλικό η ΑΕΚ έχει το τρίτο πιο νεανικό ρόστερ. Να την κατηγορήσουμε για το ch.l. ? Αφού οι άνθρωποι παίζουν με 3 ταχύτητες πιο πάνω! Ποια άλλη ελληνική ομάδα θα μπορούσε να σταθεί;;

Πιστεύω στη σημειολογία. Πέρυσι η ΑΕΚ είχε τον ενθουσιασμό και επειδή δεν την έλεγες και φαβορί, κατάφερε και έμεινε αήττητη σε όλα τα ντέρμπι. Θυμάμαι πέρυσι ένα τρομερό 2-3 εναντίον του Ολυμπιακού με τα γκολ του Λιβάγια και του Μάνταλου στα τελευταία 6 λεπτά. Κέρδισε τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ με 10 παίκτες. Ήρθε ισοπαλία με τον ΠΑΟ με 4 βασικούς παίκτες εκτός ομάδας λόγω τιμωριών και τραυματισμών. Ξανά με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, 1-2 με τα γκολ του Τσιγκρίνσκι και του Γιακουμάκη που φώναζε ο κυρ Σάββας για επιθετικό φάουλ, τεχνική ποινή, κόκκινη κάρτα, ελεύθερες βολές και πυρηνική βόμβα. Τέλος κέρδισε άνετα με 3-0 τον Παναθηναϊκό. Όλα αυτά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο δεν τα βλέπουμε. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ έχει τη ρέντα του πρωταθλητή. Ειδικά στο Καραϊσκάκη, το παιχνίδι ήταν για 8 γκόλ.

Για φέτος το έχουμε πιάσει το υπονοούμενο. Επεισόδια οι οπαδοί του ΠΑΟΚ με ρίψεις φωτοβολίδων σε ευθεία βολή, πρόστιμο. Τα ίδια οι οπαδοί του Ολυμπαικού, πρόστιμο. Όταν πήραν σειρά οι οπαδοί της ΑΕΚ, αφαίρεση βαθμών. Οπότε για φέτος τα πρωτάθλημα το ξεχνάμε και μόνο για αυτό δίνω ένα ελαφρυντικό στο ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω μετεγγραφική ενίσχυση. Σε λίγο το champions league τελειώνει και για ένα παιχνίδι τη βδομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα, καλή είναι η ΑΕΚ.  Δεν πειράζει, ας είναι πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ. Τόσα χρόνια επενδύσεων, προσδοκιών και προσπάθειας, χαλάλι. Το μίσος είναι αυτό που δεν καταλαβαίνω…  

Ο ΠΑΟΚ πέρυσι έδειξε την αλαζονεία του νεόπλουτου και την πάτησε. Φέτος που είναι πιο συγκρατημένος, είναι η σειρά του.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια