Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ, ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ, DARTS ΚΑΙ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ





Τις προάλλες, πέτυχα κατά λάθος στο δρόμο έναν παλιό καλό φίλο που τα φερε η ζωή και χαθήκαμε. Ψέματα. Τυφλώθηκε από έρωτα με μια γκόμενα που μας απομάκρυνε όλους, την παντρεύτηκε και κέρδισε αργότερα το χρυσό διαζύγιο. Από τύψεις μάλλον, μου πρότεινε να βγούμε. Πήγαμε στο μπαρ το σκοτεινό και λέγαμε τα παλιά και τα νέα μας. 

Μου έκανε την εξής ερώτηση :
Ρε συ ύποπτε, βλέπω πως ασχολείσαι με μπόλικα σκοπευτικά αθλήματα. Παίζεις darts, κάνεις τοξοβολία, παίζεις μπιλιάρδο και είσαι εκπαιδευτής στη σκοποβολή. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το καλύτερο;; 

Ξέρεις ότι μου αρέσει να παίρνω θέση στα πράγματα και όχι να λέω τα ασφαλή κλισέ που ουσιαστικά διατηρούν μεν δημόσιες σχέσεις αλλά είναι τελείως άοσμα, άγευστα και εν τέλει βαρετά. 

Δεν μου είχε ξανατεθεί τέτοιο θέμα. Το σκέφτηκα λίγο. Ενδιαφέρον.  Σίγουρα επιρεάζεται ο καθένας από το βαθμό ικανότητας που έχει σε κάθε ένα από αυτά. Ο Τοξοβόλος για παράδειγμα μπορεί να σου πει πολλά επιχειρήματα υπέρ του δικού του αθλήματος και αντίστοιχα. Επειδή έχω πάρει μια γεύση σε όλα, νομίζω πως μια άποψη μπορώ να την εκφράσω. 

Το πιο θεαματικό είναι σίγουρα το μπιλιάρδο. Ειδικά το «γαλλικό» ( αυτό που το τραπέζι δεν έχει τρύπες ) είναι να χαζεύεις. Οι μπάλες στο χώρο, οι κινήσεις, τα φάλτσα, οι σπόντες, είναι σαν να βλέπεις πλανητικές κινήσεις χειροκίνητα. 

Το πιο ενστικτώδες, το πιο …men with guns είναι η σκοποβολή. Πιο τραχύ, δυναμικό και αντρίκειο. Το μπαρούτι στα χέρια. Ο κρότος. Η ανάκρουση. Ο στόχος με τις τρύπες. Γέμισε, κλείσε, κλείστρο, σημάδεψε, μπαμ ! 

Το πιο μαγικό είναι η τοξοβολία. Η κίνηση των χεριών, η χορδή που τεντώνει και εξαπολύει τον πύραυλο, το βέλος που σκίζει αθόρυβα την ατμόσφαιρα, το κάρφωμα στο στόχο. 

Τα βελάκια ( αλλά δεν το λέμε έτσι γιατί ακούγεται υποτιμητικό και προτιμάμε το αγγλικό darts ) έχουν ένα μεγάλο καλό. Είναι το πιο φτηνό από τα ανωτέρω, καθώς με λιγότερα από 100 ευρώ βάζεις το στόχο στο σπίτι και παίρνεις αξιοπρεπή βελάκια και παίζεις. Από κει και πέρα είναι η μεγαλύτερη ψυχική δοκιμασία που σου σπάει τα νεύρα, στα κάνει τσατάλια δηλαδή, και όταν δίνεις αγώνες, κάθε βολή είναι και μια δοκιμασία. 

Σε γενικές γραμμές, η σκοποβολή, η τοξοβολία και τα darts είναι μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη μονότονη κίνηση. Θα μου πεις και το μπιλιάρδο είναι το πώς ρίχνεις με τη στέκα αλλά το πώς θα βγει η καραμπόλα ή το πώς θα μπει ή μπάλα στην τρύπα μπορεί η κάθε προσπάθεια να είναι διαφορετική. 

Το πιο ακριβό είναι σίγουρα η σκοποβολή. Οι σφαίρες κοστίζουν αγαπούλα. 


Το επιμύθιο πάντως είναι, ότι και να κάνεις καλό είναι. Προσωπικά τα κάνω όλα γιατί μου αρέσουν οι διαφορές που έχουν και κάνουν μια ωραία σύνθεση. Kαριέρα δεν πρόκειται να κάνω σε κάτι από αυτά και η καθημερινότητα μου αποκτά ένα έξτρα κίνητρο.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια