Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΙΑ ΣΟΥ – ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ




Γράφω το πόνημα τώρα που καταλάγιασε ο θόρυβος και έπεσε η σκόνη. 

Η θέση μας στην κατάταξη ήταν η 5η. Πετύχαμε; Προφανώς όχι. Αποτύχαμε παταγωδώς! 

Γιατί: 

Α) Πήγαμε με μεγάλες προσδοκίες. Βέβαια το πρώτο σημάδι το είχα δει. Όταν κάποιος τραυματιζόταν ή εγκατέλειπε την Εθνική κλαιγόμασταν γιατί έλειπε. Τώρα αρχίσαμε νωρίς τις κλάψες : Αχ και πως θα παίζουν όλοι, είναι ισάξιοι, μήπως γκρινιάξουν, μήπως στραβώσουν, μήπως μπερδευτούν. Διαλέξτε! 

Β) Δεν είχαμε καμία δικαιολογία από πλευράς στελέχωσης της ομάδας. Ήρθαν όλοι. Ότι καλύτερο διέθετε το ελληνικό μπάσκετ έδωσε το παρών. Παίκτες όλοι έμπειροι, με άφθονους τίτλους, με δεκάδες ντέρμπι στα χέρια τους και καταντήσαμε οι μισοί να μην υπολογίζονται. 

Γ) Παίξαμε κακό μπάσκετ. Μέτριοι με επαγγελματικές νίκες με εμφανώς κατώτερες ομάδες αν και για πρώτη φορά στην ιστορία μας πήγαμε με 4 παίκτες του ΝΒΑ !

Δ) Για μια ακόμα φορά στο ντέρμπι, στο κρίσιμο, στη μεγάλη μάχη κλατάραμε. Γίναμε soft. Εκεί που είμασταν η ομάδα που έτρωγε σίδερα, καταντήσαμε στη στραβή να τα παίζουμε. 

Τι φταίει;

Κατά την άποψη μου, τρεις άνθρωποι. 

Βασίλης Σπανούλης, Γιάννης Μπουρούσης και Φώτης Κατσικάρης. 

Ξεκινάω με τα κλισέ για να μην παρεξηγηθώ: όλοι το καλό της ομάδας ήθελαν, έχουν προσφέρει τόσα χρόνια, αξιοσέβαστοι είναι και καλές προθέσεις είχαν. Εμπάθεια δεν έχω με κανέναν.  

Κρίνω αυτό που είδα στο γήπεδο. 

Ο Βασίλης Σπανούλης μου έκανε πολύ κακή εντύπωση για το άδοξο τέλος της παρουσίας του στην Εθνική Ομάδα. Αν δηλαδή στα 33 αποχωρείς, τι να πει ο Νοβίτσκι και ο Γκασόλ που ήταν εκεί στα 37; Τι να πει ο Παρκερ; Όλοι αυτοί καταπονούνται με 80 αγώνες και πλέον στο ΝΒΑ. Δεν είναι όπως έδω που έχουν την ευρωλίγκα και το αστείο ελληνικό πρωτάθλημα που είναι ζήτημα αν παίζουν 15’ για να μην ξοδέψουν δυνάμεις. Ο Σπανούλης παρουσίασε έναν αντιπαραγωγικό εγωισμό: ή ηγέτης ή τίποτα. Γιατί ρε αδερφέ; Δεν μπορείς να παίξεις 15-20’ να βοηθήσεις την ομάδα; Τι να κάνουμε, αφού ο Σλούκας είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος Έλληνας σκόρερ από τους περιφερειακούς μας, γιατί να κάθεται αδρανής στον πάγκο; θα έπρεπε και ο ίδιος – αφού ο Κατσικάρης δεν έχει την προσωπικότητα να το κάνει – να μπει λίγο στην άκρη. Δεν εννοώ στην απομόνωση αλλά να κοιτάξει το καλό της ομάδας. Γενικά στη διοργάνωση ήταν άστοχος και με την Ισπανία μας έκαψε. 

Ο  Γιάννης Μπουρούσης είναι ο αγαπημένος μου παίκτης στην Εθνική. Τον Γιαννάκη τον θυμάμαι από την ΑΕΚ, του είχα πάρει και συνέντευξη ( εδώ : http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.gr/2005/09/blog-post_112686724426273013.html ) και τον έχω στην καρδιά μου. Πας αδερφέ να κάνεις τα mind games του Μουρίνιο. Και βρήκες στο πιο κρίσιμο παιχνίδι να είσαι ανύπαρκτος;; Εκεί σε θέλω! Όχι με την Ολλανδία! Να παίξεις, να φθείρεις τον Γκασόλ, να του βάλεις μερικούς πόντους, να του πάρεις κάποιο φάουλ, να κάνεις κάτι! Τι έκανε ο Γιάννης; 5 χαζά φάουλ στα γρήγορα και πέρασε και δεν ακούμπησε. Πως χάσαμε από την Ισπανία; Από τη ρακέτα! Γκασόλ και Μίροτιτς στο πρώτο ημίχρονο και Ρέγιες στο δεύτερο. Εκεί Γιάννημ σε χρειαζόμασταν… 

Φώτης Κατσικάρης: Είχε όλο το μπασκετικό κόσμο μαζί του για να αναλάβει την ομάδα. Κανείς δεν γκρίνιαξε και υποστηρίχθηκε από όλους. Έκανε μια θετική εκστρατεία, καλές δημόσιες σχέσεις με όλους τους παίκτες και για αυτό ήρθαν και τα «Αμερικανάκια». Στο μουντομπάκσετ πέρυσι, πάλι με τα καφένεια τα σαρώσαμε, ήρθε το παιχνίδι με τη Σερβία, χαρήκαμε. Φέτος πάλι τα ίδια. Επίσης ούτε έκανε καλό rotation και στον αγώνα με την Ισπανία έθαψε τον Σλούκα. Δεν με νοιάζει αν είσαι καλό παιδί, αν τα έχεις καλά με όλους και αν είσαι συμπαθής. Πάρε ένα μεγάλο παιχνίδι ρε αδερφέ! Στατικό μπάσκετ και μια όλη και όλη κίνηση των Ισπανών, σειρά επιθέσεων με τον  ίδιο τρόπο και οι δικοί μας δεν είχαν απάντηση! 

Ο Κατσικάρης προσπάθησε πολύ να επιβάλλει τρόπον τινά τον Σπανούλη. Σμολ μπολ έπαιξε για χάρη του. Τον είχε μέσα παρ’ ότι αστοχούσε συνεχώς. Τον Σλούκα με τους Ισπανούς, τον έβαλε να παίξει μόλις 4 λεπτά! Αφού βλέπεις ρε αδερφέ ότι δεν μπορεί το παλικάρι, κάνε ότι και ο Σπύρος Σούλης. Άλλαξέ το! Για χάρη του Κιλ Μπιλ, έθαψε τον Σλούκα, φρέναρε τον Καλάθη και διακριτικά πέταξε στις γωνίες τον Αντετοκούμπο. Λάθος. 32 ολοκληρα λεπτά ο Σπανούλης με την Ισπανία; Γιατί; 

Φώτη μου, έπρεπε να παίξουμε ΜΕ τον Σπανούλη. Όχι ΓΙΑ τον Σπανούλη! 

Οι δημοσιογράφοι παραθέτουν τα στατιστικά του κάθε παίκτη μετά από το ευρωμπάσκετ. Λάθος. Μαγική εικόνα γιατί με τους αντιπάλους που είχαμε, αν δεις μόνο τους αριθμούς όλοι διακριθέντες ήταν. Ο αγώνας με την μισή Ισπανία ήταν όλα τα λεφτά και μας κέρδισαν ουσιαστικά δύο παίκτες! 

Τι πρέπει να γίνει; 

Επειδή έχουμε το προολυμπιακό τουρνουά σε ένα μόλις χρόνο και μακάρι και τους Ολυμπιακούς αμέσως μετά, δεν θέλω πειράματα. Να μείνει η ομάδα όπως ακριβώς είναι. Αν αποτύχει και τρίτη φορά ο Φώτης να μας χαιρετήσει. Ούτε ο Σπανούλης θέλω να φύγει. Να τον πάρει τηλέφωνο ο Τσίπρας δεν ξέρω τι θα γίνει. Να τον κεράσει φραπεδάκι ο Φλαμπουράρης. Αρκεί και ο ίδιος να βάλει κάτω το εγώ του από την ομάδα. Να παίζει ως αλλάγη. Δεν είναι κακό. Ο Παπαλουκάς βγήκε καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη και ήταν η πρώτη αλλαγή της ΤΣΣΚΑ, δεν είναι υποτιμητικό. Αξίζει και στον Σπανούλη και στον Μπουρούση και στον Ζήση μια συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά, επειδή τα ευρωμπάσκετ θα είναι κάθε 4 χρόνια αντί για 2, ας αποστρατευθούν τιμητικά, δεν με πειράζει. Αλλά όταν έχεις ένα μεγάλο τουρνουά εν όψει δεν τα παρατάς, ούτε διώχνεις τον προπονητή. 

Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουμε αλλάξει 4 προπονητές ( Καζλάουσκας, Τρινκέρι, Ζούρος, Κατσικάρης), δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά! 

Θέλω επίσης να επισημάνω και την ανορεξία του Έλληνα παίκτη μπροστά στο θηρίο που λέγεται ατομική προπόνηση. Είμαστε έξυπνοι, άριστοι τακτικά, κορμιά έχουμε, η άμυνα είναι στο DNA μας από τους Περσικούς Πολέμους αλλά αυτή η αστοχία στις ελέυθερες βολές είναι μόνιμο αγκάθι. Κάτσε ρε φίλε μετά την προπόνηση και κάνε 20. Πέντε λεπτά έστω! Δεν μπορεί, θα τις βάζεις! Με τις Ισπανια 4 στις 9 βολές και συνολικα στη διοργάνωση είχαμε ποσοστό 70% όταν η μισή Ισπανία είχε 80% !!! 

Πάντως αν ...φυγουν τον Φωτη για να ερθει ο προπονητης που ανεδειξε την καλυτερη Εθνικη ολων των εποχων, αυτη της διετιας 2005-2006, δεν εχω κανενα προβλημα. Αν και προσωπικα θα εβαζα με το ζορι τον Παναγιωτη Γιαννακη ως οτιδηποτε διπλα στον Φωτη. Θες τεχνικος συμβουλος, θες αρχηγος αποστολης, θες διευθυντης, θες administrator, οτι θες.

Αλλιως ας μεινει και για τους Ολυμπιακους αγωνες. Μετα ομως δεν υπαρχει δικαιολογια.

Το θεμα ομως κυριες και κυριοι ειναι μονο ενα.

Τι μπασκετ θελουμε να παιξουμε. 

Και σκεπτομενο, και γρηγορο, και με ρυθμο, και τσουκου τσουκου δεν γινεται. Το ενα ειναι ελκυστικο αλλα χανουμε, το αλλο ειναι βαρετο αλλα μας εχει χαρισει μεταλλια.

Προσωπικα δεν με ενδιαφερει το σπορ και θεαμα. Για αυτα υπαρχουν οι Κλιπερς και οι Γουοριορς. Με την Εθνικη θελω διακρισεις. Αν αυτο γινει συνειδηση να μην κανουμε δηλαδη τις μαγκιες του ποδοσφαιρου και βρεθουμε στον πατο, απο κει και περα, ο δρομος ειναι ευκολος. Χρειαζεται επισης και λιγη τολμη. Αν ο αναμφισβητητα σπουδαιος Κιλ Μπιλ, δεν ειναι σε καλη μερα, ας παει στον παγκο. Δεν θα ερθει η δευτερα παρουσια ουτε θα ανοιξουν οι 7 πυλες της κολασεως. Ο Σλουκας απεδειξε πως ειναι μια χαρα παικτης.

Ειμαστε μολις ενα χρονο πριν τους Ολυμπιακους αγωνες και δεν πρεπει να καταστραφουμε και να διαλυσουμε την ομαδα.

Ναι, χασαμε, αποτυχαμε, καλλιεργησαμε προσδοκιες, τον ηπιαμε.

Ομως μια εστω φορα να σταματησουμε να συμπεριφερομαστε ως οχλος...



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια