Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Η ΑΕΚ ΣΤΗΝ Α2


Εχει πλάκα που οι ΑΕΚτζήδες ανακάλυψαν τώρα το μπάσκετ και ακόμα μεγαλύτερη πλάκα εχει η έκπληξη για τον υποβιβασμό της ομάδας στην Α2
Για μένα, άργησε κιόλας. Αν υπήρχε σοβαρό κράτος, αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ έπρεπε να παίζει στην …Α4 για να μη σου πω στη Δ10 !

Θυμάμαι σαν τώρα, στις 19 Ιουνίου του 2005, παίζαμε τελικούς με τον Παναθηναϊκό.
Είχαμε μια καλή ομάδα με διοικητική σταθερότητα, αξιόμαχη, έντιμη εντος και εκτος γήπέδου, μόνο που κόσμο δεν είχαμε αλλά για όσους αγαπάμε το μπάσκετ δεν μας πείραζε ιδιαίτερα.  Η ΑΕΚ τα τελευταία 20 χρόνια που την παρακολουθώ, ποτέ δεν είχε μπασκετικό κοινό παρά μόνο μεταφερόμενους ποδοσφαιρικούς οπαδούς. Μπασκετικό κοινό στη χώρα μας εχει ο Αρης, μια μερίδα ο ΠΑΟΚ, οι Παναθηναϊκοί και να μην ήξεραν έμαθαν και σε ένα βαθμό επίσης και ο Ολυμπιακός. Θα μου πεις ότι ναι μεν αλλά και ο Πανιώνιος και ο Πανελλήνιος, εντάξει, τότε θα συμπληρώσω και τον Σπόρτιγνκ με το Περιστέρι αλλά σημασία εχει όταν θα φωνάζουν όλοι αυτοί να ακούγονται τουλάχιστον και στο απέναντι τετράγωνο. Στην ΑΕΚ όταν το γήπεδο μάζευε κόσμο ήταν κατά κανόνα ποδοσφαιρικοί οπαδοί που δεν ήξεραν τι έβλεπαν και για ένα διάστημα ήταν διαμαρτυρόμενοι για τον Μπάγεβιτς. Εβλεπες ένα γεμάτο γήπεδο με οπαδούς που φόραγαν Κέρμιτ βατραχάκια. Παλιές καλές, με μπόλικες κακές στιγμές, εποχές στα Νεα Λιόσια..

Το μακρινό 2005 λοιπόν ο ΠΑΟ μας κέρδισε στα play off και κατέκτησε τον τίτλο. Ηταν εμφανώς καλύτερος, δίκαια μας νίκησε και στο τέλος οι οπαδοί μας, αυτοί που το κλισε λέει ότι άλλες φορές, ανάλογα με άθλημα, είναι ο 6 ος ή 12 ος παίκτης της ομάδας και άλλες φορές ότι οι λίγοι ανεγκέφαλοι χαλάνε τους υπέροχους πολλούς με το απαραίτητο συμπλήρωμα ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της η Αστυνομία. Οσες φορές την κάνει, «κάτω τα χέρια από τα παιδιά», «διώκεται η ομάδα από τα σκοτεινά κέντρα», «τους άλλους γιατί δεν τους πιάνετε» και λοιπά χαζοχαρούμενα. Και γω αν ημουν μπάτσος, σιγά μην έκανα συλλήψεις. Σκοτωθείτε, να πάρω το επίδομά μου, να παω στο σπίτι μου.

Όταν τελείωσε ο αγώνας ο Δημήτρης Φιλίππου, υιος του Ιωάννη, με τη σύζυγο του, στο παρα τσακ γλίτωσαν από τις ορδές που καβάλησαν τα κάγκελα, διήνυσαν ενα ολόκληρο πέταλο και δεν τον πέτυχαν γιατί ευτυχώς ο άνθρωπος κατάφερε και μπήκε σε μια «μπουκαπόρτα» του γηπέδου και δεν τον σκότωσαν. Ξέρω, βαριά η λέξη αλλά 60 αφιονισμένοι εναντίον ενός, δεν νομίζω πως θα τον επιδοκίμαζαν για την πορεία της ομάδας ούτε θα τον σήκωναν στα χέρια συγχαίροντας τον. Ο Φιλίππου είχε μερικές πολύ ωραίες ιδέες για τη διαχείριση της ομάδας, για τον κόσμο και στο Γαλάτσι οσοι πηγαίναμε συχνά, ζούσαμε ένα  αθλητικό πολιτισμό. Ξέραμε ότι τον Τσίλτρες και τον Ντάμινικ δεν θα τον έφερνε ποτέ, αλλά είχαμε καλή ομάδα και πήραμε τίτλους και είχαμε παρουσία σε τελικούς! 

Αυτά όμως δεν μας άρεσαν. Γιατί ο «γιαουρτάς» δεν είχε βάλει το αεροπλάνο για τη βαρκελώνη, γιατί δεν παίρναμε κάτιτις, γιατί δεν καλλιεργούσε στρατό.
Ημουν σίγουρος ότι από τότε δεν επρόκετο να ξανασχοληθεί. Ετσι η ΑΕΚ έζησε μέρες Δημήτρη Δρόσου και τα πειράματα των τελευταίων ετών. Γεμίσαμε Χαζηχρήστους που είπε και ο Μήτσου, χρωστάμε παντού, στο γήπεδο η ατμόσφαιρα σε οποιον του αρέσει το μπάσκετ δεν τον σηκώνει, ακόμα και χθες η κατάντια ηρθε πριν από το σφύριγμα της λήξης: Κάναμε καθυστέρηση στο ημίχρονο με σκοπό να τελειώσει το Κολοσσός – Ηλυσιακός νωρίτερα από το δικό μας παιχνίδι!
Ο ΕΣΑΚΕ έσωσε τα προσχήματα και οι μεν περίμεναν τους δε. 

Όπως έγινε, αυτό το πράγμα δεν ηταν ΑΕΚ. Καλώς έπεσε και δεν εχει κανένα νόημα να υποστηρίξω οποιαδήποτε ένσταση και λοιπές αστειότητες που είπε χθες ο Καραμανλής. Λες και ο Δελημπαλταδάκης χθες εμφανίστηκε στο μπάσκετ. Αν ήθελες να κάνεις ένσταση, ας την έκανες στην αρχη του πρωταθλήματος. Τώρα είναι αργα και δικαίως έπεσες. 

Δεν αξίζει να υπάρχει μπάσκετ της ΑΕΚ με αυτές τις συνθήκες, με αυτή τη νοοτροπία και με αυτούς τους τύπους που τη διαχειρίζονται. Αν οι δημοσιογράφοι είχαν μεγαλύτερο θάρρος και έγραφαν ότι ακριβώς γίνεται στην ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, ο θεος του μπάσκετ θα έριχνε κεραυνούς και ατομικές βόμβες. Μόνο και μόνο ότι οι τελευταίοι προπονητές δεν πληρώνονταν και ηρθαν απλως γιατί δεν είχαν που αλλού να πάνε και για να ακουστεί το όνομα τους, λέει πολλά. Κάθε τυχάρπαστος παίκτης ηρθε στην ΑΕΚ ενώ ειδικά στο μπάσκετ μπορείς να κάνεις μια ομάδα της προκοπής χωρίς να εχεις δυο δις δολλάρια μπάτζετ. Εκτος και αν με πείσει κάποιος ότι πχ ο Σμιθ του Πανελληνίου ή ο Μπάξτερ του Ηλυσιακού κόστισαν το μισό ΑΕΠ. Το Περιστέρι, το Μαρούσι, ακόμα και ο Ικαρος Καλλιθέας παρουσίασαν αξιοπρεπείς ομάδες χωρίς να εχουν 10 εφοπλιστές πίσω τους. 

Επιτέλους σε αυτή τη χώρα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι. Έκαναν πορεία οι οπαδοί του Ηρακλή διαμαρτυρόμενοι για τον υποβιβασμό της ομάδας στη Β Εθνική. Δεν κατάλαβα, αδικήθηκε ο Ηρακλής; Είναι ενας εύρωστος σύλλογος και έπεσε θύμα συνομωσίας; 

Δεν λυπάμαι για την ΑΕΚ. Είχαμε τον Φιλίππου και η πανίσχυρη μειοψήφια τον έδιωξε και διέλυσε την ομάδα. Υγιής πλειοψηφία δεν υπήρξε ποτέ και οσοι διαφωνήσαμε με αυτές τις πρακτικές, απλως σταματήσαμε να πηγαίνουμε στο γήπεδο και βλέπαμε μερικούς αγώνες από την τηλεόραση. Σιγα μην κάτσει ο κάθε κοινός θνητός να παρατήσει τις δουλειές του και τη ζωή του για να ασχοληθεί με τους Μαο-Μαο. Μόνο και μόνο τις τιμωρίες που είχαμε τον τελευταίο καιρό από τις εχθροπραξίες της κερκίδας, μπορεί και να αγοράζαμε 3 παίκτες! 

Τόσα χρόνια στην αγορά εργασίας, έχω σκοτώσει τα στείρα όνειρα γιατί δημιουργούν μάταιες ψευδαισθήσεις. Ότι δεν μπορεί να συντηρηθεί, να βάζει λουκέτο και να κλείνει. Ας λέγεται ΑΕΚ, ας λέγεται ερασιτεχνης ΠΑΟ, ας λέγεται Μπαρτσελόνα, ας λέγεται όπως θέλει. 

Αλλιώς, στο ίδιο έργο θεατές. Θα συντηρούμε ως κοινωνία παρασιτικούς χώρους, που στο τέλος εμεις θα τους πληρώνουμε. Το κράτος πρέπει να ελέγξει και να εφαρμόζονται οι νόμοι. Τι σημαίνει ιστορικό σωματείο και ιδέα και βασίλισσα; 

ΠΑΕ και ΚΑΕ δεν έχουμε; 

Ε, όταν μια εταιρεία δεν παει καλά, δεν κλείνει; 

Ας κλείσουν λοιπόν και οι άλλες εταιρείες, οι ιστορικές, οι ιδέες και οι βασίλισσες..
Και να γίνει επιτέλους ενας έλεγχος να αποδωθούν ευθύνες αν υπάρχουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης. Όπως γίνεται δηλαδή και στους κοινούς θνητούς…

Υγ. Μια ερώτηση: Το γεγονός ότι η ΑΕΚ για πρώτη φορά στην ιστορία της πέφτει στην Α2, υπάρχει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη; Ή θα μας φταίνε ο Φιλίππου που λείπει, ο Δελημπαλταδάκης και ο Καλιαμάγκουρας; Υπάρχει ενας που θα το πάρει πάνω του και να πει ότι «ναι, εγω φταίω» και για να μην ξανασυμβεί ποτέ πια αυτό θα κάνω το α,β,γ πράγμα…  Ε;



3 Λογομαχιες:

BALTASAR21 είπε...

Διαφωνώ κάθετα.Αγαπητέ πιθανότατα έχετε παρερμηνεύσει κάποια πράγματα.Λυπάμαι.Δείτε το θέμα πάλι.Ενίσταμαι.Εχω ηνιασθεί σφόδρα.

Επιτρέψτε μου, οι ενωσίτες έχουν ανακαλύψει προ αμνημονεύτων χρόνων πριν την καλαθόσφαιρα, από ότι αλλες ομάδες με πολλαπλά περισσότερους τίτλους από αυτήν.Ατόπημα η γραφή σας.

Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα με διαφορετική ιστορία από τις υπόλοιπες. Ιδρύθηκε το 1924 από Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και το πρώτο πρωτάθλημα μπάσκετ το οποίο διοργανώθηκε τη σεζόν 1924-25 από την ΧΑΝΘ και η ΑΕΚ ήταν η πρώτη πρωταθλήτρια Ελλάδας.Οι φίλαθλοί της (οι αμιγώς καλαθοσφαιρικοί) κατέχουν το άθλημα άριστα και είναι μάλιστα ακραίως "ποιοτικοί φίλαθλοι" μαζί με τους Παναθηναικούς,τους Πατησιώτες,τους Κυψελιώτες,τους Πανιώνιους καθώς και τους γνήσιους της ΧΑΝΘ και τους Απολλωνοπατρινούς.

Τα χρόνια πέρασαν και έγινε μόδα το μπάσκετ με φυσική συνέπεια να καταφέρουν να παρεισφρήσουν τα "χουλιγκόνια" και άλλοι τριτοκοσμικοί του αθλήματος παντού.Αυτό είχε και θετικά στοιχεία καθώς αρκετοί σόφρωνες συνέχισαν να ακολουθούν το άθλημα διότι τους ενέπνευσε.

Από το 1983 οπου παραακολουθώ στενά τα τμήματα της Ένωσης και μάλιστα για την δεκαετία του 90 "εκ των έσω" έχω να δηλώσω πως όχι μόνο έχει μπασκετικό κοινό η ΑΕΚ αλλά έχει και όλων των άλλων ειδών φίλαθλο κοινό το οποίο όλοι ζηλεύουν, φθονούν και θα επιθυμούσαν να έχουν.
Προσβάλλονται ιδιαίτερα με αυτές τις αναφορές ενωσίτες φίλαθλοι οι οποίοι γέμιζαν το Παπαστράτειο, την Πάτρα το Ιβανώφειο και τα άλλα γήπεδα ανά την Ελλάδα όταν οι άλλοι καθύβριζαν τον Καμπούρη στον αιφνιδιασμό διότι απαιτούσε την μπάλα απροκάλυπτα και θα έβγαινε οφσαιντ.

Συμφωνώ σε όλα τα άλλα τα οποία αναφέρονται και μπορώ να καταγράψω πολλά ακόμη τα οποία και πιθανότατα να καταγραφούν είτε να αναφερθούν σε μελλοντική διαφωνία μας αλλά όχι πως η ΑΕΚ δεν έχει μπασκετικό κοινό.Τα λάθη που έγιναν στην Μάνα ΑΕΚ και έπεσε στην Α2 είναι πολλά και από πολλούς όχι από μια μονον πλευρά. Να τα λέμε όλα όπως ειναι πραγματικά.Ευθυνόμαστε όλοι ακόμη και εγώ και εσείς.Όλοι μας.Δεν έχει σημασία αναλυτικά πως έγινε.Σημασία έχει να καταγραφεί για να μην υποπέσουμε ξανά στα ίδια ατοπήματα και την οδηγήσουμε στην Ω2.
Εάν επιθυμείτε, μπορούμε να ανταλλάξουμε τις πιθανότατα διαφωνούμενες περαιτέρω απόψεις μας στην άμεσα επόμενη συνέλευση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος.

Παρακαλώ όπως επανεξετάσετε το θέμα στο οποίο έγινε αναφορά με υπέρμετρο ζήλο και να επανέλθετε καταγράφοντας είτε ανακαλώντας τις καταγραφόμενες απόψεις σας.
Ευχαριστώ για το βήμα και τον χρόνο σας τον οποίο μου διαθέσατε.

Υ.Γ.
H ΑΕΚ εκτός απο το ποδοσφαιρικό(όπιο του λαού)και το καλαθοσφαιριστικό κοινό ακόμη έχει: τεράστιο πετοσφαιριστικό κοινό(ανδρικό και γυναικείο),χειροσφαιριστικό χουλιγκανίζων κοινό,στιβικό φίλαθλο κοινό,ποδηλατικό κοινό,πυγμαχικό κοινό, σκακιστικό κοινό(ναι και από αυτό),κοινό ποδοσφαίρου σάλας,κοινό επιτραπέζιας αντισφαίρισης και κοινό ξιφασκίας παρακαλώ.

Suspect είπε...

Αρθρο του Nικου Παπαδογιαννη στη Sportday
http://www.sday.gr/page.ashx?pid=2&aid=48997&autid=5&sn=13

Γράφει ο Νίκος Παπαδογιάννης

O ιστορικός του μέλλοντος, αν υπάρξει τέτοιος αρκετά βιτσιόζος ώστε να ασχοληθεί με τον ταλαίπωρο ελληνικό αθλητισμό, θα σκύψει πάνω από το κεφάλαιο «ΑΕΚ και Γιάννης Φιλίππου» και θα ξύσει το κουρκουτιασμένο κεφάλι του με απορία. Ο «γιαουρτάς», όπως συνήθισαν να τον αποκαλούν σκωπτικά όσοι με τα λόγια χτίζουν ανώγεια και κατώγεια, μπήκε στο μπάσκετ με τις καλύτερες των προθέσεων και αποχώρησε εκτοξεύοντας πίσω του πέτρα μαύρη σαν πίσσα.

Οι κάθε λογής «σοφοί» που σήμερα αναλύουν τα αίτια του υποβιβασμού σε χαρτιά μουσκεμένα με κροκοδείλια δάκρυα απαξιώνουν και σήμερα την παρουσία του, μιλώντας για «τραγικούς χειρισμούς» και «ιστορικά λάθη». Εν μέρει, έχουν δίκιο. Ηταν πράγματι τραγικό λάθος το άνοιγμα στον ελληνικό αθλητισμό για έναν άνθρωπο που νόμισε ότι είχε να κάνει με επιχειρήσεις, μπίζνες και χρηματοοικονομικά μεγέθη.

Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι; Ο Φιλίππου έπρεπε να καθίσει στο σπιτάκι του. Ο αθλητισμός στην Ελλάδα είναι ο παράδεισος των Μπέων, των Κοκκαλαίων, των Κουγαίων, των Βαρδινογιανναίων και των Μαρινακαίων. Των Χατζηχρήστων, των Καραμανλήδων, των Δρόσων. Των μανατζαραίων, των χουλιγκαναραίων, των αληταμπουραίων. Των αγιογδυτών και των αεριτζήδων.

Ο Φιλίππου όφειλε να εξερευνήσει τα θολά νερά με φώτα ομίχλης πριν βουτήξει ανυποψίαστος στα βαθιά. Δεν το ήξερε ότι εδώ ζούμε «το πανηγύρι των ζουρλών» και «το καρναβάλι των κανιβάλων»; Δεν γνώριζε ότι θα συναντούσε ισχυρή αντίσταση από το κράτος εν κράτει των επαγγελματιών οπαδών; Δεν έβλεπε τα λαμόγια που του έστρωναν δάφνες με μοναδικό στόχο να του χρεώσουν χρέη προηγούμενων ή και επόμενων διοικήσεων; Δεν καταλάβαινε ότι οι καλοθελητές φορούσαν προβιά λύκου μέσα από το κοστούμι; Δεν άκουγε τους φιλιππικούς αυτών που χλεύαζαν την επιχειρηματική του λογική και θεωρούσαν τη λέξη «μπίζνες» ύβρη απέναντι στα ιερά και τα όσια; Δεν παρατήρησε πόσο σβέλτα το έβαλαν στα πόδια τα αμετροεπή όρνεα, μόλις προσφέρθηκε να πουλήσει την ΚΑΕ έναντι τιμήματος 1 ευρώ;

Ο Φιλίππου δεν έκανε τόσο κακό στην ΑΕΚ όσο στον εαυτό του, στην οικογένειά του και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του. Αφησε να διασύρουν το όνομά του άνθρωποι άξεστοι, άπλυτοι και αμόρφωτοι, επειδή αρνήθηκε να χορέψει στον ρυθμό που αυτοί του χτυπούσαν με το βρόμικο ντέφι τους.

Στήριξε ένα εγχείρημα που εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε (με την κατάκτηση τίτλων σε Ελλάδα και Ευρώπη) και ως αντάλλαγμα εισέπραξε ανελέητο πόλεμο από τους εν δυνάμει «συμμάχους» και «πελάτες» του. Στην περίπτωση της δύσμοιρης ΑΕΚ, οι πελάτες δεν ήταν μόνο τζαμπατζήδες, αλλά απαιτούσαν να κάνουν και κουμάντο στο μαγαζί.

Από τη στιγμή που ο Φιλίππου αποφάσισε να αποχωρήσει από τη διοίκηση, η κατάρρευση του οικοδομήματος ήταν μαθηματικά βέβαιη. Την καθυστέρησαν εκείνοι που έβαλαν πλάτη στο παρκέ ή αλλού, ακροβατώντας στα όρια του ηρωισμού οι μεν, του σκανδάλου οι δε. Τις τεχνητές αναπνοές που βοήθησαν στην επιβίωση της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια τις δρομολόγησαν εν ονόματι της ιστορικής κληρονομιάς του συλλόγου, ακόμα και μεγαλοπαράγοντες όπως ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και ο Βασίλης Οικονομίδης.

Ωσπου έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Η ομάδα υποβιβάστηκε στην Α2 και ψάχνει τρόπο να απαλλαγεί από τα χρέη, οπότε σκέπτεται την ατιμωτική βουτιά στη Β' Εθνική. Χρεοκοπία σε όλα τα επίπεδα. Υποψιάζομαι ότι ο Φιλίππου στενοχωρήθηκε περισσότερο απ' ό,τι ορισμένοι από τους «αεκάρες» του καναπέ και των οργανωμένων συνδέσμων. Για μια φορά, το πανηγύρι των ζουρλών έβγαλε αποτέλεσμα που συμβαδίζει με την κοινή λογική.

haridimos είπε...

Τα χρέη άλλων ομάδων τόσο σε προπονητές όσο και σε παίκτες είναι απείρως μεγαλύτερα, αλλά δεν τρέχει κάστανο (πχ Ολυμπιακός και οφειλές μόνο σε Ιωαννίδη - Μασιγιάουσκας - για να μη μιλήσω για τα κατασχετήρια πέρσι στις ΗΠΑ για Μπλου Εντουαρντες και δε συμμαζεύεται)

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια