Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Χάρη σε μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, βλέπω ότι γίνεται μια συζήτηση για την κάρτα του πολίτη.

Προσπαθώ να στέκομαι στη μέση.

Από τη μια με απωθούν οι θεωρίες της παγκόσμιας σκοτεινής συνομωσίας, από την άλλη δεν έχω εμπιστοσύνη στους πολιτικούς ταγούς και πως ότι κάνουν είναι για το καλό μας.

Θυμάμαι τις σφοδρές αντιδράσεις για το barcode. Δεν έγινε και τίποτα που μπήκε στη ζωη μας. Ισα ισα που βοήθησε στα logistics που λέμε και στα νέα ελληνικά και κανείς μας επειδή το γάλα που έχει barcode, έγινε σατανιστής. Θυμάμαι το 666 που φαίνοταν στο πεντοχίλιαρο. Τη Δευτέρα παρουσία δεν την είδαμε. Κάτι ακούστηκε όταν βγήκε η καινοτομία του ΑΜΚΑ. Δεν είδα καμία πλύση εγκεφάλου στους πιστούς.

Βέβαια η προπαγάνδα διάφορων αριστερών και «προοδευτικο-φιλελεύθερων» όταν αναφέρεται στην Εκκλησία βάζει στο σακί τους παλαιοημερολογίτες, και κάθε λογής πεφωτισμένους. Η Εκκλησία είναι η Ορθόδοξη.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ούτε αφόρισε τον Καζαντζάκη ( το βατικανό το έκανε και για αυτό έχασε το νόμπελ ), ούτε πήγε να ξηλώσει τον κινηματογράφο που έπαιζε τον τελευταίο πειρασμό, ούτε έκαψε το βιβλίο του Ανδρουλάκη. Αυτά είναι για τους επικίνδυνους και ακραίους θεούσους που πιστεύουν ότι ο Αντίχριστος θα φανεί μεθαύριο και ότι ολοι θα πάνε στην κόλαση εκτος από αυτούς.

Μια φασαρία έκανε ολη και όλη η Εκκλησία, αυτή με τις καινούριες ταυτότητες, αλλά αυτοί οι σκοτεινοί παπάδες με την φοβερή και τρομερή εξουσία, δεν κατάφεραν απολύτως τίποτα. Οι καινούριες ταυτότητες δεν αναγράφουν το θρήσκευμα.

Η κάρτα του πολίτη με οσα έχουμε μέχρι στιγμής πληροφορηθεί, εχει μερικά καλά και ένα κακό.

Συμφωνώ πως στην ηλεκτρονική εποχή δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε με πλαστικοποιημένες καρτούλες που δεν χωράνε πια στα πορτοφόλια μας που οσο πάνε, ελλείψει περιεχομένου και μικραίνουν. Το να εχεις κάτι σαν πιστωτική και να γίνεται από την αστυνομία ή έναν φορέα ή μια διαδικασία με ένα πχ υπουργείο μια αυτόματη εξακρίβωση των προσωικών στοιχείων σου σε γλιτώνει από γραφειοκρατείες και στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε να μπορεί άμεσα να διασταυρώσει ο άλλος το ποινικό σου μητρώο, δεν το βρίσκω κακό. Στην Αμερική εδώ και πολλά χρόνια σε τσεκάρουν από την άδεια οδήγησης. Το γεγονός ότι με μια καρτούλα θα γλίτώσουμε άπειρα πιστοποιητικά και τρεχάματα στο αθάνατο ελληνικό δημόσιο είναι ένα βήμα προς τα εμπρός.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι στο κέρατο θέλουν να συμπεριλάβουν στην κάρτα του πολίτη και το ιατρικό ιστορικό.

Το ιατρικο απόρρητο δεν βγήκε τυχαία. Γιατί να ξέρει ο άλλος αν είσαι καπνιστής, χειρουργημένος, διαβητικός, οστεοπορωτικός, με μια μικρή αναπηρία; Για να μη σε ασφαλίσει; Για να σε κατατάξει στους ικανούς και στους ανίκανους; Για να κάνει επιλογή προσωπικού; Για να σε κατατάξει σε κατηγορίες;

Σε προσωπικό επίπεδο, ναι, θα με ενδιέφερε να μάθω την ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ της Εκκλησίας και όχι του κάθε πυροβολημένου. Άλλωστε κάτι παλαιοημερολογίτες φώναζαν για το ΑΜΚΑ αλλά η Ιερά σύνοδος απεφάνθη πως δεν εχει ( που οντως ισχύει ) τίποτα κακό. Στις πάλαι πότε οικουμενικές συνόδους όταν υπήρχαν αιρέσεις και κινδύνευε η Εκκλησία με διάλυση, πάντα υπήρχε ενας που το μάζευε το πράγμα. Βγήκε ενας Μέγας Αθανάσιος, ενας Πενταπόλεως, το ποίμνιο δεν έγινε ερμαιο. Εχω εμπιστοσύνη στην ολομέλεια της Εκκλησίας και οχι σε μεμονωμένους Μητροπολίτες που κραυγάζουν. Οσο για το αν της πέφτει λόγος, για μένα, ναι, είναι ενα κοινωνικό ζήτημα που δικαιούται να εχει άποψη. Εκτος και αν πιστεύεις οτι ο δείνα βουλευτής και υπουργός ή η τάδε ανεξάρτητη και εξαρτημένη αρχη είναι αυτή που μπορεί να αποφασίσει χωρίς να μιλήσει κανείς άλλος.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα η κάρτα να εχει το ΑΦΜ, στοιχεία ταυτότητας, το ΑΜΚΑ, το ποινικό μητρώο, την άδεια οδήγησης, το ρολοϊ της ΔΕΗ, τους κωδικούς του τζόκερ και ότι άλλον αριθμό θέλεις. Το ιατρικό απόρρητο όμως πρέπει να μείνει απόρρητο.

Η κάρτα του πολίτη πάσχει και σε άλλο ένα σημείο. Αν την χάσεις, είσαι απροστάτευτος στον οποιονδήποτε να γνωρίζει τα πάντα για σένα. Αν για την αστυνομική ταυτότητα σου ταλαιπωρείσαι για να την  ξαναβγάλεις, φαντάσου τι θα τραβήξεις για την κάρτα του πολίτη που θα εχει πολλά περισσότερα στοιχεία μέσα.

Σε ότι αφορά το φακέλωμα, νομίζω πως συλλήβδην ως κοινωνία αυτοκοροϊδευόμαστε. Δεν μας έχουν φακελωμένους οι τράπεζες; Δεν έχουμε πιστωτικές κάρτες; Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν ξέρουν στοιχεία για εμας; Η Εφορία; Η Αστυνομία; Τώρα φοβόμαστε το φακέλωμα;

 Μέχρι τα τσιπάκια στο χέρι, τα χαράγματα και όλα αυτά τα εσχατολογικά, αργούμε ακόμα αλλά από την άλλη δεν θέλω και ότι μου πλασάρει ο κάθε πολιτικός που δεν στοιχηματίζω για την εντιμότητα του και τις καλές προθέσεις του, να το καταπιώ αμάσητο και να πω και ευχαριστώ.

Είμαι υπερ της προόδου και της απλούστευσης των διαδικασιών αλλά θέλω να περιμένω ακόμα καθώς τα πράγματα δεν είναι ούτε τόσο απλά αλλά ούτε τόσο αγαθά…

 5 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου